:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 560
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фирмата с разваления боб ще доставя храни на бедните

Държавен фонд "Земеделие" вече е взел решение за класиране на 6 от 11 позиции за доставка на храна за бедни, установи проверка на "Сега". Фирмата "Чех Йосиф Новосад", издала сертификат за първо качество на боба с гъгрици, доставен през миналата година от "Фантастика 95", печели поне една от позициите за доставка на храни за бедни тази година. Издаването на очевидно фалшивия сертификат завърши без наказание.
Тази година "Чех Йосиф Новосад" е класирана на 1-во място за доставка на олио. За друга позиция - доставка на картофено пюре на прах, фирмата също е подала най-добра оферта, но й е поискана обосновка на цената, защото тя е с повече от 20 на сто по-ниска от останалите предложения.
Тази година от фонда заявиха, че са си взели поука и са поставили високи изисквания пред желаещите да се включат в доставката. Поискани бяха препоръки за добро изпълнение на подобни договори за последните 3 г. наред с изискванията за минимален оборот. Това обаче по-скоро пречи на по-малки и нови фирми да се състезават наред със старите познайници на "Земеделие". Причините за по-сериозните изисквания са, че освен "Фантастика 95", която достави разваления боб, почти всички останали доставчици бяха глобени за забавяне. "Чех Йосиф Новосад" също има наложена санкция, но не за удостовереното "първо" качество на боба с гъгрици, а за забавена доставка на картофено пюре. Санкцията е 109 хил. лв. Иначе за картофеното пюре фирмата поиска неприлично висока цена - 6.88 лв. за кг. До тази цена се стигна, след като победителят в конкретния търг - "Фантастика 95", се отказа и договорът отиде при втория в класирането. Случайно или не, в други търгове, като за захарта, двете фирми също си разменят местата - "Чех" печели с по-ниска оферта, но после се отказва в полза на "Фантастика".
"Чех" изскочи в едно от разследванията срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Той беше привлечен като обвиняем за корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение. Според обвинението е използвал служебното си положение, за да осигури на Йосиф Новосад (управител и собственик на "ЧЕХ - Йосиф Новосад" ООД), спечелването на обществена поръчка за доставка на храните за бедни през 2010 г.
ЦЕНИТЕ
Леща"Стелит 1"ЕООД1.47 лв./кг
Мед"Панда-ИП"ЕООД4.78 лв./кг
Брашно"Захарен комбинат Пловдив" АД0.69 лв./кг
Захар"Аграна Трейдинг"ЕООД1.55 лв./кг
Олио"Чех Йосиф Новосад"2.13 лв./л
Фасул"Суико"ЕООД2.32 лв./кг
2232
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД