:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 596
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Паметник на жертвите на комунизма скара общинарите в София

Идея за изграждане на паметник на жертвите на комунистическите режими по света скара съветниците в Столичния общински съвет. Проектът за монумента датира от 2008 г., когато СОС взема решение по искане на инициативен комитет в градината на "Свети седмочисленици" да се изгради такъв паметник със средства от дарители. На вчерашната сесия на СОС обаче съветниците забелязаха, че паметникът се е появил като проект в интегрирания план за градско възстановяване и развитие, което означава, че ще се прави с пари на общината и ЕС.

БСП се опита да атакува идеята по линия на финансирането, което сега ще противоречи на първоначалното решение за дарителите, и заради автора на монумента, понеже е участвал в писането на плана. Основните им опоненти бяха ДСБ. Съветничката от НДСВ Любка Качакова пък не хареса визията. "Няма смисъл да се дават толкова пари за този паметник. Това му отива да е гробище, изглежда зловещо и е абсурдно да дадем половин милион, за да кажем, че сме приключили с комунизма", коментира тя.

Въпреки дългия дебат всички политически групи бяха категорични, че възраженията срещу монумента не са идеологически, а процедурни. В крайна сметка главният архитект на София Петър Диков реши да промени предложението и в него да се запише, че паметникът ще се изгражда с дарения, защото това наистина е конфликт на интереси.
9
1763
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
27 Юни 2013 20:54
"Идея за изграждане на паметник на жертвите на комунистическите режими по света?!?!?!"
***
Разбирам решили някои си и с даренията си си направили паметник на жертвите на комунистически режим в България, ама на такива по целия свят?! Щеше да е смешно, ако не беше откровено глупаво и грандоманско. Дреме му на някой в Кампучия за паметника дето поставили в България? А може би и списък на комунистическите режими ще поставят на паметника?! Хаиде на Раша ще мине метър и замине, но какво биха казали в Китай? Или Китай благоразумно ще бъде подминат?

Възраженията не били идеологически, а процедурни... Жалки бюрократи!
27 Юни 2013 21:40
Еййй, това сините талибани са голяма работа! И те, като една друга категория хора описани в българска поговорка, умОра немат!
27 Юни 2013 21:44
БойБор изказал ли се е кой дЕдо му е по-важен - комунистическия или антикомунистическия
28 Юни 2013 10:10
Аз съм израсъл в семейства на "врагове на народа". Брат на майка ми е убит без присъда, баща ми беше в концлагера "Росица". Когата го освободиха не го познах. Просто не знаех имам ли баща. Аз бях изключен от училище, пионерската организащия и публично анатемосан.След събитията от 10 ноемри разбрах, че най-репресирани са били бившите комунисти. Сега виждам, че няма по големи антикомунисти от бившите комунисти и техните изчадия. За проекта на този паметник ще кажа, че с него няма да облекчат страданията през които е минало семейството ми. Най-много някой да икяри някой лев при това нямащ нищо общо с пострадалите.
28 Юни 2013 17:17
Извинете за любопитството, Брат Карамазов, за кои години става дума и за кой град е вашата история. Защото какво забелязваме сега: внук на убит от "комунистите" завършва Школата "Г.Димитров" в Симеоново, други деца на "врагове на народа" завършили Английската гимназия, където се влизаше само с протекции и т.н. и т.н.?
28 Юни 2013 17:39
И на него ще пише:
В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ НА ВСИЧКИ БЕКАПЕТА
ПО ВСИЧКИ ЗЕМНИ КЪЛБЕТА
28 Юни 2013 18:08
завършили Английската гимназия, където се влизаше само с протекции

Кога това и в коя точно гимназия? Или по впечатления от филма "Вчера"? Или лаф да става.
28 Юни 2013 18:14
Щото в моята - началото на 70-те, се влизаше с приемни изпити по български и математика в състезание с деца от три окръга - приемаха общо 100 души, 4 класа. От тези 100 души 5-6 бяха влезли с предимство на АПБФК. Което не означаваше задължително, че са по-тъпи от нас, останалите. Съучениците ми бяха деца на служители, лекари, счетоводители, учители, инженери, имаше и с родители в ТКЗС.
Като мине век, всичко, разбира се, ще може да се пише. Но не е минал и четвърт "И живи са все още онези, които помнят".
28 Юни 2013 18:21
Извинете за любопитството, Брат Карамазов, за кои години става дума и за кой град е вашата история. Защото какво забелязваме сега: внук на убит от "комунистите" завършва Школата "Г.Димитров" в Симеоново, други деца на "врагове на народа" завършили Английската гимназия, където се влизаше само с протекции и т.н. и т.н.?

Другарю, нещо сте в грешка и сте се пуснал по безвремието на митологията.
Деца на "варгове на народа" не можеха да записват университет някъде до към 67ма- 68 ма. Тогава настъпиха едни промени и се получи тъй, че някои от същите, на които по-рано изобщо не даваха да учат за висше, през 70те се изучиха било вечерно, било задочно, било дори в рамките на РАБФАК.
А английската конкретно имаше една квота за привилегировани и с връзки, но основната маса винаги са влизали след изпити и конкурс.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД