:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Тактики

ГЕРБ се опитва да спечели мача от съблекалнята

Отсъствието на партията от парламента улеснява изключително много настоящото управляващо мнозинство
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Бойко Борисов и депутатите от ГЕРБ напуснаха парламента, с което позволиха на правителството на Пламен Орешарски да прокарва своите инициативи без никаква съпротива.
Вместо да дебатират в пленарната зала, през последните дни депутатите от ГЕРБ предпочитат да влизат в полемика с БСП и ДПС чрез нарочни пресконференции. Този подход е нелеп и никак не отива на партия с претенциите да бъде първа политическа сила. Подходящ е за формации, на които не им достигна малко, за да влязат в НС, но не и за партията, взела най-много гласове на последните парламентарни избори.

Първоначалната идея на ГЕРБ бе обществото да види ясно, че правителството на Пламен Орешарски, както и някои негови ключови назначения, като това на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, нямаше да се случат без решаващата подкрепа на "Атака" и прословутия златен глас на Волен Сидеров. В подобно поведение имаше известна логика и то постигна своите резултати. От тук насетне обаче правителството е избрано, започна лека-полека да работи и ще е далеч по-практично както за ГЕРБ, така и за цялото общество, ако депутатите от партията се върнат в пленарната зала. Защото някои инициативи на кабинета, като например увеличаването на дефицита в бюджета и вземането на заеми, са много спорни. И е просто задължително по тях да има сериозна полемика и някакъв отпор в парламента. А ГЕРБ са единствената формация, която може да го направи ефективно, тъй като само тя от партиите, афиширащи себе си като десни, има своя ПГ. Освен това партия ГЕРБ е много подходяща за защитник на финансовата дисциплина в държавата. Към правителството на Бойко Борисов може да има много упреци, но едно е сигурно - за почти 4 години то се придържаше стриктно, понякога дори прекалено стриктно, към спазването на тази дисциплина. Тази област е една от малкото, в които ГЕРБ бяха последователни.

Със сигурност подобни спорни инициативи ще има през цялото управление на кабинета на Орешарски, независимо колко време ще продължи то. С отсъствието си ГЕРБ само ще улесняват тяхното реализиране. Освен това настоящото управленско мнозинство е крехко и при определени обстоятелства дори 97-те гласа на ГЕРБ биха могли да се окажат достатъчни, за да не бъде прокарано едно или друго решение в парламента.

Когато напуснаха парламента, в ГЕРБ обявиха и други аргументи. Лично лидерът на партията Бойко Борисов обясни, че депутатите от "Атака" не правят нищо друго, освен да провокират него и колегите му в ПГ и той не иска да се стига до ексцесии в парламента. Освен това Борисов изтъкна, че ГЕРБ има най-много депутати, но въпреки това председателските места в комисиите, отредени за партията, са много по-малко от тези, които тя самата като управляваща в миналия мандат даде на тогавашната опозиция. Вярно е, че Сидеров дерибейства както в парламента, така и по улиците на София под благосклонния поглед на БСП и ДПС. Не е изключено наистина, ако някой депутат от ГЕРБ се окаже с по-слаби нерви да се стигне до неприятни сцени - било в кулоарите, било в пленарната зала. Що се отнася до присъствието на ГЕРБ в ръководството на комисиите, то разликите в сравнение с миналия мандат са видими за всеки, който поне малко се интересува от политика. Все по-ясно става, че основната задача на настоящото управление е не толкова да подобри състоянието на страната, колкото да натрие носа на ГЕРБ по всички фронтове. Този негатив, който се пише в сметката най-вече на БСП, ще изиграе своята роля на следващите парламентарни избори, които със сигурност няма да са много далеч във времето.

Факт е, че протестиращите пред парламента издигат лозунги не само срещу настоящото, но и срещу предишното управление. Правителството на Бойко Борисов имаше някои много спорни решения и политики, които чувствително го отдалечиха от гражданите, които през 2009 г. дадоха на партията почти самостоятелно мнозинство в парламента. ГЕРБ няма как да поведе протестите, но поне може да се опита да скъси дистанцията между себе си и протестиращите граждани. Най-подходящият начин за това са активното участие в парламентарните дебати и излагането на разумни и смислени аргументи. Като изявен спортист Борисов би трябвало да е наясно, че няма как да спечелиш мача, ако отборът ти си стои в съблекалнята и не се появи на терена. Освен че улеснява настоящото управление, отсъствието на ГЕРБ от пленарната зала издава и известна страхливост. А това никога не е било добра политика.
35
4118
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
03 Юли 2013 19:56
ще е далеч по-практично както за ГЕРБ, така и за цялото общество, ако депутатите от партията се върнат в пленарната зала.

Грешен е изводът от неверни предпоставки.-това не са депутати, а орда на мафиот.А мафиот в парламент като опозиция е абсурд,непознат и във фантастиката.Защо ли? Питайте бб/буда банк.../защо не е в залата.
03 Юли 2013 20:33
Това е първата статия от доста време насам, откакто вестника си смени курса, която отново обръща критиката към ГЕРБ. Да не би Типинг Пойнт да са схванали, че нито правителството ще подаде оставка, нито десния им проект ще се случи скоро, а пък и протестите изгубиха социална база за разрастване, та си остават само туристическа атракция, и сега да искат отсрочка на изборите, не веднага, ГЕРБ да се върне и пр. Писна ни от манипулации - след година и нещо, когато политиката на този парламент започне да дава положителните си резултати, БСП може и да спечели убедително предсрочни избори. Дам, май следва снишаване на въпросните олигарсси и да мислят нови схеми, че досегашните не им се получават.
03 Юли 2013 20:36
Когато прекалено дълго се правиш на куц, накрая ... окуцяваш наистина.
03 Юли 2013 20:48
накрая ... окуцяваш наистина

Ей го свидетел,който е УСЕТИЛ,че боку вече е пИдал...От кога се прави на такъв и...
03 Юли 2013 20:53
- Ако ГЕРБ бяха останали в парламента и гласуваха срещу кандидатурата на Пеевски, заедно с гласовете на „Атака“ щяха да я спрат. Пеевски беше избран за прадседател на ДАНС със 116 гласа, след като Георги Кадиев и Младен Червеняков напуснаха пленарна зала, а ГЕРБ и „Атака“ имат общо 120 гласа.

- Волен Сидеров оглавява парламентарната комисия по корупция и етика, защото ГЕРБ ги няма в парламента. Правило в парламента е комисията по корупция да се оглавява от представител на опозицията, но ГЕРБ твърдо отказаха да поемат комисии. При отсъствието на ГЕРБ и при четири партии в парламента, няма как тя да отиде другаде, освен в „Атака“.

- Ако ГЕРБ бяха оглавили комисията за борба с корупцията можеха ефективно да разследват злоупотреби на управляващите и да ги обявяват публично.

- Ако ГЕРБ бяха в парламента можеха чрез депутатите си да внасят всички искания на протестиращите в деловодството и да искат бързи гласувания по тях.

- От парламентарната трибуна можеха да дават по-голяма гласност на исканията на протестиращите.

- Можеха да гласуват срещу всяко предложение на БСП и ДПС и по този начин да принуждават „Атака“ всеки път по един или друг начин да подкрепя двете партии. Така на БСП, ДПС и Атака щеше да им бъде далеч по-трудно.

- Ако ГЕРБ е единствената парламентарна опозиция, отсъствието на групата прави парламентарния контрол безсмислен. БСП, ДПС и „Атака“ могат да правят каквото си поискат, без да има кой да ги контролира.

- В законодателството могат да бъдат вкарани редица сложни лобистки текстове без за тях да се разбере. Ако има опозиция, тя би могла поне да разгласи за определени злоупотреби. В предишния парламент това се случваше често.
03 Юли 2013 21:02
Да, но осигурявайки кворум щяха да избелят Атака, а както знаем Сатаниш и Местан си правят каквото искат от времето на Тройната. Стоене в Парламента единствено прикрива топлата връзка на БСП и ДПС със Сидеров.
03 Юли 2013 21:11
Tiamat, завий се, затвори прозореца , провери температурата си.
Сатанишев ше докара БСП до трета политическа сила.
БСП никога повече няма да може да спечело второ място , защото тръгва по пътя на СДС . Сатанишев е огледален образ на Алелуята.
Заради кариерата си в Брюксел- ще ги потопи.
Може и да е за добро на БГ- страната има нужда от автентична лява партия, на мястото на неолибералната сатанишева БСП.
03 Юли 2013 21:12
Има един много хубав филм "Последният крал на Шотландия" за дийтатоеа на Уганда Иди Амин. В началото Иди Амин е честен и решен да промени страната си политик. Взел властта, той се превъща в жесток диктатор, който накрая е принуден да напусне страната и да умре в изгнание. Аналогията с управлението на ГЕРБ се налага от само себе си - страх, рекет, подслушване, калинки (от 256 души само 1 с конкурс в замеделието). Сега всеки ден се обясняват по медиите, И никой от "нахранените" журналисти няма смелостта да ги попита аджеба къде им е работното място и за колко отсъствия уволняват дисциплинарно. Сидеров си разигравал коня, а Борисов го"язди", така излиза според тях. Пълно отрицание на парламетаризма и законите на страна от страна на ГЕРБ. Те все още си мислят, че ще управляват??? В този смисъл историята разказана в "Последният крал на Шотландия" е показателна. Няма връщане назад.
03 Юли 2013 21:25
Ако ГЕРБ бяха останали в парламента


Няма как,там са представители на партии,а ГЕРБ не е партия,а орда на мафиот.
03 Юли 2013 21:37
Любен Обретенов


Връщането на тиквите в парламента само ще му придаде легитимност пред света. Сега си е екстра. Комунистите са тези, които призовават милиционерите да се връщат, ама те не са чак толкоз тъпи.
03 Юли 2013 21:37
Обретенов, както и много от форумците изобщо нямат представа за източната философия основа на бойните им изкуства.
А там основен похват Е да се използва енергията на устремилият се напред противники към нея да се добави още малко в същата посока за да бъде изваден той от равновесие.
Повален от собственото си усилие противникът се добива със стандартни похвати.
Точно това прави в момента БоБо.
Оставил ги е ония откачалки да се изпоомажат с простотии в парламента и да настроят почти цялото общество против себе си.
После извънредни парламентарни избори и мачът е спечелен.
03 Юли 2013 21:58
Каскетите секи Божи ден си вкарват по един автогол.
Нема нужда Боцко да излиза на терена.
Столетницата веке сама прави кълбета надоле по стълбите.
03 Юли 2013 22:16
Има един много хубав филм "Последният крал на Шотландия" за дийтатоеа на Уганда Иди Амин.

Даже "много хубав", но освен да гледа филми и да си фантазира, човек трябва и да попрочита нещичко.

Иди Аво-Онго Ангу Амин е виден социалист, най-върлият социалист в Африка заедно с Кадафи.
Социалистът Иди Амин национализира търговията в Уганда, установява държавен монопол върху промищлеността и банките, скъсва отношенията със Запада, ЮАР и Израел и сключва военни споразумения със Съветския Съюз, Либия и ООП.
Щял е да управлява до смъртта си, ако не е направил грешката да започне война с друга социалистическа страна - Танзания


03 Юли 2013 22:21
Бих се съгласила с автора при едно условие. Атмосферата в Парламента, преди ГЕРБ да напуснат. Според г-н Обретенов дали това там беше Парламент или селски стадион. И още нещо - КСНС при президента. Поведението на местанстанишев ясно показа , че двамцата са един дол дренки с кворумокрепителя сидеров. За червената линия писах под статията на г- н С. Терзиев.
03 Юли 2013 22:21
Щурчо
При положение че фесоциалистите си вкарват автоголове ката ден, за какво да се излиза на терена и да им се пречи ?
03 Юли 2013 23:03
Мухобойко и Цвък загубиха американската подкрепа и няма вариант да се върнат на власт. Значи няма как и ГЕРБ да се върне, освен на някакви части. Назрява разцеплание според мен там. Засега се крият, защото и тях ще оплюват протестиращите седерастки групи. С евентуалното отделяне на "разумното в ГЕРБ" ще се стигне до оставка на сегашното правителство и нов кабинет с министри-гербаджии, възможно и отново с Орешарски за премиер.
Хипотеза.
03 Юли 2013 23:16
От самото начало на червения пуч Бочко гледа да стои по-настрана от "мача".

Не искам да звуча менторски или като гуру, но още през февруари бе ясно, че започва мач, който ще завърши с нахлуване на "публиката" на терена.
Публиката - сиреч всички ние - ще нашока канчетата и на двата отбора, а накрая за спечелил ще се счита онзи от тях, който е инкасирал по-малко наши ритници.
Засега Бочко успява да остави на червено-кафявите удоволствието да отнасят шутове отвсякъде

03 Юли 2013 23:17
FuFighter 03 Юли 2013 20:53 - Ако ГЕРБ бяха останали в парламента при гласуването на Пеевски, Атака щяха да напуснат както бяха направили при първото гласуване.

Атака в момента, ако Герб е в залата излиза, ако е извън залата отива да спасява кворума.

Ако ГЕРБ се върнат в парламентарната зала.. ще се върне предишния цирк с наративите и оплюването и плюнките. И пак наглото мнозинство ще гласува всичко, без реално ГЕРБ да има някакъв начин да попречи на гласуванията.

Не знам кое е по-правилното. И в двата случая не е добре ситуацията. Особено като се има предвид какви нагли са управляващите и какви глупости без да им мигне окото правят. И продължават.
03 Юли 2013 23:20
Този подход е нелеп и никак не отива на партия с претенциите да бъде първа политическа сила.


герп не е партия. Допускането, че герп е партия(каквато то* не е) води до безсмисленото рационализиране на поведението му, чийто резултат е горният текст.
-----------
сметам, че трето лице единствено число е идеално, когато се отнася до това, което наричаме герп.
03 Юли 2013 23:34
герп не е партия

Браво.
Остава да ти просветне, че огънят не е студен.




04 Юли 2013 00:16
Аман от Хумен Обретенов, че и за кой ли път...
Проследете дописките му от по-рано и само това ви стига. Специалист по ДПС и хизборен кодекс...
Абсолютно нищо лично, става дума за Гражданска позиция и професионално обоснован интелект...
04 Юли 2013 02:02
Обаче пък анализът на г-н Терзиев е правилен и политкоректен "По герберски"

Tiamat от мен

Не знам кой за кого работи, но май ГРОБ помага на БСП-то да стане първа сила. Полагат титанични усилия! е след толко зор па може и да успеят!
04 Юли 2013 06:41
Комунистите са тези, които призовават милиционерите да се връщат, ама те не са чак толкоз тъпи

Тея милиционери са И комунисти,та са още по-тъпи:
1.Бойко Борисов - комунист, син на полковник от МВР.
2.Цветан Цветанов -син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов.
3.Цецка Цачева - партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен.
4.Николай Младенов - син на служител на ДС от високо засекретено ниво.
5.Сергей Игнатов - син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси.
6.Росен Плевнелиев - платен първи секретар на общински комитет на ДКМС.
7.Симеон Дянков - стипендиант на фондация Людмила... още Живкова.
8.Нона Караджова - дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП.
9.Лиляна Павлова - внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП,
10.Вежди Рашидов - удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ,
11.Ивайло Московски - първа щатна работа в Мултигруп.
Кис,кис..
04 Юли 2013 06:59
Полагат титанични усилия!

Титанични, титанични - колко да са титанични. В рамките на "титаничния" си интелектуален ресурс.
04 Юли 2013 07:09
Баце да вземе малко акъл от Доктор Хонорис Ицо - "Който играй, пичели, който не играй - не пичели!"
04 Юли 2013 07:30
Като изявен спортист Борисов би трябвало да е наясно...

а пропо в какъв спорт е толкова изявен спортистът Борисов?
Щото за каратето вече научихме
04 Юли 2013 08:29
Slava,
не спекулирайте с поведението на ГОСТИТЕ на президента, поканени от него на абсолютно безсмисления КСНС. когато Ви поканят на работна среща - по работа, което значи че Вие в никакъв случай не ste длъжни да сте приятел на поканилият Ви, или самият той е да добронамерен към Вас, кoй отговаря за протокола? канещият или поканените? на КСНС всички са по ЗАДЪЛЖЕНИЕ. поведението на цитираните от Вас лица беше абсолютно адекватно, като се има в предвид, че можеше това с болен да е постановка /всъщност може и да е така, защото поведението му даде повод на един поканен да напусне и да хване самолет за виена, за който билет си бил купил предварително/. в таzи ситуация отговорността за протокола, готовността да се реагира във всяка ситуация е на ДОМАКИНА.
ПП всъщност единственото адекватно решение предложи станишев, въпреки че не му е работа, а то беше да предложи да се махнат камерите. ясно с каква цел.
04 Юли 2013 09:11
почти 4 години то се придържаше стриктно, понякога дори прекалено стриктно, към спазването на тази дисциплина. Тази област е една от малкото, в които ГЕРБ бяха последователни.


Спазваха. Ама имаше Солиден фискален резерв. Имаше и пари в здравната каса , коите те взеха ,за да "подпират" борда (валутният) . Имаше и пари в частни пенсионни фондове , които също бяха "национализирани" . И още имаше ...Но следкато започна да привършва развяха бялото знаме . А сега се крият в "съблекалнята" и плещят как те били добрите ,а сегашните са лошите.
04 Юли 2013 09:18
До кога тези народни (партийни) избраници няма да ходят на работа. Ако бе един обикновен служител или работник , още на третия ден щеше да бъде уволнен дисциплинарно. За тях това не се ли отнася. Може би в конституцията това би следвало да намери място, или в изборния кодекс.
04 Юли 2013 09:52
вила,

Милиционерите на Тиквата не са онез комунисти от БСП, малко са еволюирали и са започнали да се съобразяват (може би съвсем малко) с някои неща (напр. хората, Европа, т.е. чуждо мнение). Докато чугуните от БСП се съобразяват само със себе си.



04 Юли 2013 12:40
между другото случващото се може да има положителен ефект за в бъдеще. вижда се, че парламента може да функционира и със стотина депутати и може да служи като пример при предложение за намаляването на депутатите от 240 на 120.
04 Юли 2013 12:54
Повален от собственото си усилие противникът се добива със стандартни похвати

Освен, че е чел и харесва "Винету", ББ явно е гледал много внимателно всички филми на Стивън Сийгъл, бивш световен шампион по айкидо, където основен принцип е посоченият по-горе.

Явно в Херсон филмите на С. Сийгъл не са ги прожектирали ... Може на Позитано 20 да спретнат един кинопреглед в този смисъл, както едно време в студийните кина ("седмица на Фелини, Висконти", и т.н. ).
04 Юли 2013 14:43
Невероятно нагло и тъпо е да се обвиняват ГЕРБ и тяхното излизане от парламента, за всички глупости, които направи БСП прес последния месец
04 Юли 2013 16:30
Невероятно нагло и тъпо е да се обвиняват ГЕРБ и тяхното излизане от парламента, за всички глупости, които направи БСП прес последния месец


Невероятно нагло и тъпо е ГРОБ да обвинява правителството преди още да е започнало да работи за всички глупости, които направи ГРОБ преЗ последните 3,5 години и продължава да прави. Още по Невероятно нагли и тъпи са тези, които го правят!
06 Юли 2013 19:39
Бойко е по-интелигентен от колективния разум на БСП! Защо ли не съм изненадан ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД