:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 596
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел подхвана БЕХ заради газовия пазар

Европейската комисия започна разследване на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Подозрението е, че БЕХ пречи на конкурентите си на газовия пазар, като им отказва достъп до мрежата на дъщерното си дружество "Булгартрансгаз" и с това пази доставчика си "Булгаргаз". Официалното производство е започнало вчера, а целта е да се провери дали енергийният холдинг не нарушава антитръстовите правила на Европейския съюз.

Еврокомисията подозира, че БЕХ вероятно злоупотребява с господстващото си положение на газовия пазар у нас, като изрично или негласно отказва или забавя достъпа на трети страни. Наред с това държавните дружества "блокират" достъпа до главния газопровод за внос, като запазват капацитет, който редовно остава неизползван, без да го пускат на пазара. А без такъв достъп нито едно дружество не може да се конкурира с "Булгаргаз" на българските пазари за доставки на газ, отбелязват от Брюксел. И допълват, че това може да доведе до по-беден избор и до по-лоши условия за доставки на газ, което в крайна сметка ощетява потребителите в ЕС. За разследването са уведомени не само компаниите, но и Комисията за защита на конкуренцията. За резултатите от самото разследване няма краен срок. От БЕХ вчера заявиха, че образуването на производство от страна на ЕК не е констатация за извършени нарушения от страна на холдинга и дъщерните му дружества.

Разследването ще е второто срещу БЕХ - в края на м.г. Брюксел започна проверка дали холдингът и дъщерните му дружества пречат на частните фирми да търгуват и изнасят електроенергия. Отделно от това тръгна наказателна процедура заради невъзможността гражданите сами да избират доставчика си на ток и газ. По всяка от тях сме заплашени с глоба от по 8448 евро на ден.



1
1104
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
05 Юли 2013 22:11
Добре, че има ЕС та да оправи туй-онуй в тази държава.

-------------------------
дистанционен парламент

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД