:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Курската битка предрешава окончателно изхода от Втората световна война

След разгрома при Сталинград германската войска няма дори теоретична възможност да обърне войната в своя полза, от лятото на 1943 г. стратегическата инициатива е изцяло у Съветския съюз
Началото на танкова атака на съветската войска при Курската дъга. Танк Т-34 преминава над окопите, за да започне боя, след танковете и под тяхното прикритие ще тръгне и пехотата; юли 1943 г.
В разгара на Втората световна война, от лятото на 1942 г. до лятото на 1943 г., четири съдбоносни и знаменателни събития ще бъдат припомняни винаги. Великият прелом във Втората световна война започва със Сталинградската битка, това поне не може да бъде отречено никога. Светът, скован от страх пред фашистката общност, чак след Сталинград успя да си поеме свободно дъх.

Не са равнозначни четирите големи военни събития, за които отворихме дума по-горе, ни най-малко даже. Преломът при Сталинград бе платен с почти 1,13 млн убити и ранени съветски войници. Загубите за германската войска са още по-големи - убити, ранени и пленени са 1,6 млн. войници, офицери и генерали. И до днес местните, обединени във всякакви издирвателски клубове, не успяват да погребат всички загинали, от 1993 г. разкритите нови останки на над 50 хиляди съветски, немски, румънски воини погребват заедно, в едно и също военно гробище в близост до града.

Вероятно най-кървавото сражение в човешката история и неговите герои са почетени в десетки градове на Европа, чак до най-западните й покрайнини. Улици, площади, станции на метрото са назовани с признателност към саможертвата на бранителите на Сталинград. Няма защо да се ровите в плановете на София, а и на кой да е друг български град, там няма да намерите нищо по въпроса. Дори в чест на 70-годишнината от тия мрачни събития нито един общинар не се сети да покръсти една поне улица в памет на боевете при града на Волга, които доведоха в крайна сметка до освобождението и на България. За сметка на това, в София си имаме изобилно улици, булеварди, площади, метростанции, кръстени на болнави и глупави немски и италиански принцеси. Дали пък няма да е по-добре да минем само на цифрови означения, така поне по-малко ще ни е срам от общинарите ни . . .* * *Вярно е, че когато стане дума за прелома във Втората световна война, сраженията при Сталинград винаги се съчетават с Курската битка. Нека ми бъде позволено да не се съглася.

Да, наистина именно Курската битка даде възможност на съветската войска да разгърне напълно възможностите си и да стигне в крайна сметка до Берлин и Виена. Да, победата при Курската дъга е знаменателно военно събитие, което помогна в решаваща степен за победата на антихитлеристката коалиция. И да, пропадането на плановете на германското командване от пролетта и лятото на 1943 г. (вж. Извори) окончателно предреши краят на Втората световна война.

Но единствено Сталинградската битка е в основата на този безспорен военен успех на Червената армия. Когато се вдълбочим в четенето на документите на германското военно командване от 1943 г., на дългите стенограми от обсъжданията в Главната квартира на Вермахта с безкрайните тиради на самия Хитлер, трябва непременно да направим два извода. След Сталинград германската войска не успява да се възстанови, липсата на достатъчно човешки ресурси от началото на 1943 г. насетне е главна тема на тези обсъждания. Всеки генерал, фелдмаршал, кой да е командир със зъби и нокти брани целостта на бойните си съединения, хора не достигат никъде.

Сталинградската епопея е военното събитие, което човечеството до тогава всъщност не познава - нито като мащаб, нито по силата на саможертвата на бранителите на града. Също в сянката на Сталинград ще намерим и още две големи военни победи на съюзниците от антихитлеристката коалиция. При битката за Тунис (май 1943 г.) Германия губи 100 хиляди убити, ранени и пленени воини, а Италия - 250 хиляди. Още 20 хиляди убити, ранени и пленени Германия са загубите при съюзническия десант в Сицилия, пак там италианската войска намалява със 150 хиляди.

Колкото и да са големи, победите при Курската дъга, превземането на Тунис и десантът в Сицилия са следствие именно от великата победа при Сталинград. Само на обилието от числови данни за тези събития не може да се противоречи. През март 1943 г. 72% или 159 сухопътни дивизии от всякакъв вид, от общо 204 в германската войска, са блокирани в боевете на Източния фронт срещу частите на Червената армия, останалите 28% са пръснати на Балканите, в Африка, в Дания, Норвегия и Финландия, в западните покрайнини на Европа. Точно след Сталинград съвещанията при Хитлер се затлачват в безкрайни пазарлъци за всяка дивизия, за всяко оръдие, за всеки танк. Стенограмите нагледно показват как военачалниците противоречат неспирно на самия фюрер, щом той обяви, че трябва да събира от тях нови и нови бойни съединения.

Вярно е, че през 1943 г. Германия успява да запълни 84% от човешките си загуби при Сталинград - 800 хиляди през първата половина на годината, а останалите - до септември. В резултат на "Указ на фюрера за всестранното използване на мъжете и жените за задачи по отбраната на райха" от 13 януари 1943 г. във войската са призовани както нови набори от невръстни юноши, така и мъже до 50-годишна възраст. Струва ми се съвсем излишно да отбелязвам, че нито новобранците, нито възрастните, нито върнатите от болниците могат да бъдат пълноценни войници, войната във всички епохи е занимание за младежите в зряла възраст и за младите мъже, всички останали просто нямат необходимите сили и/или умения за да воюват.

И още. Курската битка е най-известното танково сражение, спор няма. В средата на миналия век обаче, за разлика от днес, основна бойна сила са войниците и офицерите, техниката е все още на втори план, нищо не може да бъде приведено в движение и да работи без човешко участие. Така че ще трябва да направим категоричен извод. Боеготовността на германската войска след Сталинград - в битката при Курската дъга, при превземането на Тунис и в Сицилия е поне двукратно намалена.* * *Доста вяло и обезсърчено преминава подготовката на германската войска за лятното настъпление през 1943 г. Макар и подготвена отдавна, настъпателната операция "Цитадела" Хитлер лично отлага - от 15 април за 3 май (вж. Извори). Цел на операцията е да се ликвидира Курската дъга - силно вдаден в немските позиции обширен плацдарм западно от Курск. С две мощни групировки - от юг (Белгород) и от север (южно от Орел) се предвижда ограждането на многобройните съветски бойни съединения там и ликвидирането им.

Но и в началото на май германската войска не е готова за началото на операция "Цитадела", на съвещание при Хитлер следва отлагане за началото на юни, водят се спорове дали всъщност операцията не трябва да се отмени напълно. На 18 юни Хитлер окончателно решава да приведе в действие нападателния план. На 21 юни е определена и началната дата - 3 юли. Операция "Цитадела" започва на 5 юли 1943 г., след нейния провал краят на нацистка Германия ще е вече скоро.Извори"Аз реших, веднага щом времето позволи, да проведа настъпателната операция "Цитадела" - първото настъпление за тази година.

Това настъпление ще има решаващо значение. То трябва да завърши с бърз и решителен успех. Настъплението трябва да ни даде стратегическата инициатива през пролетта [операцията започва след края на пролетта, на 5 юли 1943 г.] и лятото на тази година.

Във връзка с това всички подготвителни дейности трябва да се проведат с най-голямо внимание и действеност. По направленията на главните удари трябва да бъдат използвани най-добрите съединения, най-доброто оръжие, най-опитните командири и при наличието на значително количество боеприпаси. Всеки командир, всеки редови войник е длъжен да бъде проникнат от съзнанието за решаващото значение на това настъпление. Победата при Курск трябва да стане факел за целия свят.

Аз заповядвам:

Цел на настъплението да бъде средоточен удар, проведен решително и бързо със силите на една ударна армия от района на Белгород [с посока на действие на север] и друга - от района южно от Орел [с посока на действие на юг], чрез концентрично настъпление да се обкръжат намиращите се при Курск бойни съединения на противника и те да се унищожат . . ."

Из секретната Заповед № 6 на Главния щаб на сухопътните войски и на Главната квартира на фюрера; подписана от Хитлер на 15 април 1943 г."Според някои нови . . . съобщения, не е изключено противникът да е разгадал подготовката на немското настъпление . . . в началото [Червената армия] ще изчаква и постоянно ще засилва отбраната си в стремежа си да постигне предвидените настъпателни цели чак след като изтощи нашите сили . . . Попълването на неговите бойни съединения непрекъснато расте и това постоянно повишава военната му мощ. Противникът [ни] постоянно прибавя нови сили в дълбочина на позициите си, разположени срещу северния край на групата армии "Юг" и южния край на групата армии "Център" [по Белгородско-Харковското направление]. Поради това трябва да се предвиди, че противникът в очакване на немското настъпление ще увеличава непрекъснато числеността на бойните [си] съединения и ще повишава своята способност за отбрана, която и без това вече е на високо равнище . . ."

Из донесение на разузнавателния отдел на Главния щаб на германската войска; 2 май 1943 г.Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?issueid=4204§ionid=5&id=0001301

http://www.segabg.com/article.php?id=435446

http://www.segabg.com/article.php?id=436562
66
27533
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
66
 Видими 
10 Юли 2013 20:00
Да допълним още нещо - за разлика от 22 юни, руското разузнаване работи в пъти по-добре.
Само часове след подписването на окончателната заповед за операция "Цитадела", копие от нея лежи върху бюрото на Сталин.
10 Юли 2013 20:21
Може би и за самия Иван Петрински ще е любопитно да научи, че Курската битка е влязла и в историята на... световното животновъдство; просто, сочим този момент като границата, от която конят вече престава да бъде обект номер едно за ветеринарната и животновъдна науки - военната му роля безвъзвратно е загубена, изместен от моторизираните способи за водене на война (противно на филмите, дето все ни показват танкове и самоходни оръдия, конят е играл огромна роля дори и във ВСВ до този момент - към 22.06.1941 в знаменитата танкова армия на Гудериан е имало повече коне, отколкото танкове).
А имената на улиците в София ми са болна тема, особено след като улицата на която живея бе прекръстена от прекрасното "Добринова скала" на името на един от хората, които тикнаха нашия преход по тази крива улица - "Д-р Петър Дертлиев" - ако като дойде време да си сменям личната карта се окаже, че трябва да ми впишат в нея името на този тип - ще се регистрирам някъде другаде - само и само да не си я омърсявам с това име.
10 Юли 2013 20:31
А нашите софийски общинари прекръстиха и Парка на Свободата в Борисовата градина
10 Юли 2013 20:38
"... боевете при града на Волга, които доведоха в крайна сметка до освобождението и на България."
Тук спрях...освобождение от какво,г-не Петрински??? Баси...тука се сещам за "Вестникар ли?" От 1900 година до сега никакво развитие.
10 Юли 2013 20:42
Мдаа. Та, кво казват по този въпрос "победителите":
.....................................................................................
Малко преди Първи май свалиха от прозореца светомаскировката. Войната явно завършваше.
Оная вечер на Лубянка беше като никога тихо, беше още едва ли не вторият ден от Великден, празниците се застъпваха. Следователите продължаваха да празнуват в Москва, никого не викаха за следствието. Чуваше се в тишината как някой протестира срещу нещо. Отведоха го от килията в бокса (със слуха си усещахме разположението на всички врати) и дълго го биха там при незатворена врата на бокса. В надвисналата тишина до нас ясно достигаше всеки удар по меко и по давещата се уста.
На втори май Москва даде тридесет залпа, това означаваше — европейска столица. Бяха останали непревзети две — Прага и Берлин, трябваше да гадаем коя от двете.
На девети май ни донесоха обяда заедно с вечерята, както ставаше на Лубянка само за Първи май и Седми ноември.
Само по този признак се досетихме за края на войната.
Вечерта дадоха още един салют от тридесет залпа. Не оставаха повече непревзети столици. И същата вечер дадоха още един салют — струва ми се, от четиридесет залпа — това беше вече краят на всичко.
И ние, бившите пленници и фронтоваци, наблюдавахме над намордника на нашия прозорец и от другите килии на Лубянка, и от всички прозорци на московските затвори изпъстреното с фойерверки и прорязано с прожекторни лъчи московско небе.
Същата вечер Борис Гамеров — млад противотанкист, вече демобилизиран по инвалидност (неизлечимо ранен в белия дроб), вече осъден заедно с неколцина студенти, седеше в многолюдната бутирска килия, в която половината бяхме пленници и фронтоваци. Той описа този последен салют със сдържано осемстишие, с най-обикновени редове: как сме легнали вече на наровете, завити с шинелите си; как сме се събудили от шума; вдигнали сме глави с присвити очи към намордника: виж ти, салют; и сме легнали.
И пак се завихме с шинелите.
Със същите тези шинели — в глинестата пръст на траншеите, в пепелта на огньовете, в дрипи от немските снаряди и парчета.
Не беше за нас тогавашната Победа. Не беше за нас тогавашната пролет.
..................................................................................................................................
Явно Петрински, както Станишев и Сидеров не са били войници. Било фронтоваци или барем трудоваци.
10 Юли 2013 21:02
Хан
Ролята на разузнаването за тази наистина историческа победа е огромна. Резузнавателните данни дават възможност на съветското командване не само да спечели битката , но и докъде да разгърне победата и къде точно контраатаката да спре.
10 Юли 2013 21:06
Загубите за германската войска са още по-големи - убити, ранени и пленени са 1,6 млн. войници, офицери и генерали.

Според спомените на началник-щаба на Паулус (издадени и на руски) в обкръжение попадат малко над 300х немци. Пленени са 80х от тях и 50х умират в плен до края на зимата. Нещо не пасва с данните на Петрински.
Разбира се всяка смърт е трагедия, но числата изискват точност.
10 Юли 2013 21:34
..."прекръстиха и Парка на Свободата в Борисовата градина..."

Свободата винаги е пречела на управляващите. Все са намирали, своят евфемизъм при нейното хинтепретиране...
10 Юли 2013 21:38
Най-голямата танкова битка в историята за около 10 дни. По няколко танкови армии от двете страни плюс артилерия, авиация и пехота. Решаващата битка е при Прохоровка където германците използуват преимуществата на терена, по-добрата си техника - германските Тигри, Пантери и Фердинанди разстрелват руските Т-34 и Т-70 от км разстояние, включват елитните СС танкови дивизии и имат отлична организация по ремонта на повредените танкове. Руснаците разполагат с числено и морално превъзходство. След многобройни атаки и контраатаки от двете страни, саможертвата и героизма на руските войници решават битката и войната. Унищожени са между 1600 и 1900 руски танка и около 950 германски. Колко са убитите от двете страни едва ли някой може да каже с точност.
10 Юли 2013 21:43
Като стана дума за прекръстване та се сетих, че за малко не прекръстиха "Цариградско шосе" на Истанбулско. И досега се чудя как оцеля итничискуту мир?!
10 Юли 2013 21:46
Но потери были велики. Мы потеряли в этой битве 860 тысяч солдат и офицеров и около 6 тыс. танков и самоходок. Немцы, соответственно, 500 тыс. и 1500 единиц бронетехники (на один немецкий танк – четыре наших).

Просчёты и неудачи нашего командования не должны бросить тень на беспримерное мужество и героизм наших танкистов. Притом, что “тигр” поражал цель на расстоянии полутора километров, а наши на 500-600 метров, танкисты проявляли чудеса храбрости и… хитрости.
10 Юли 2013 21:59
Drug, прочети това
Натисни тук


Неверния Тома, тук става въпрос за загуби в цялата битка - от август 1942 г. до 2.02.1943г.
10 Юли 2013 22:27
В статията мимоходом се споменават убитите румънски воини. А това е един от основните факти на Сталинградската епопея. Хитлеристкото командване, поето в един момент от самия Хитлер, върши една след друга груби стратегически грешки. Основната от тях е настъплението по три РАЗХОДЯЩИ направления - Ленинград, Москва, Сталинград. В резултат фронтът се разтяга дотолкова, че немците са принудени да сложат на фронтовата линия румънски и италиански съединения, които дотогава са обезпечавали тила. Руснаците разбират за това и следва:

1942
19.11 Започва пробивът при Сталинград от север срещу 3та румънска армия
20.11 Настъпление от юг срещу 4та румънска армия
23.11 Шеста немска армия е обкръжена при Сталинград

1943
13.1 Хитлер обявява тотална мобилизация.
1 Ванга предсказва на Хитлер и Борис ІІІ, че ще загубят войната.
2.2 Краят на Сталинградската битка (93 000д пленени)
10 Юли 2013 22:51
боевете при града на Волга, които доведоха в крайна сметка до освобождението и на България


Освобождаване на България от ???


Сталинградската и Курската битки са едни от най-епичните (и трагични по брой загинали и ранени) в човешката история. Но да се омесва героичната военна история с жалки политически вношения е отвратително. Слаб 2 за автора.
10 Юли 2013 23:03
При наличието на съвременни изследвания да се преповтарят
разни неща от комунистическите вестници от преди 40 години
нема сми.
Странно е, че ВСЕКИ път през последните 40 години,
от "Освобождение" та досега,
ни цитират заповедта на Адолф Хитлер,
а сякаш от съветска страна НИКОЙ не е издавал заповеди.
Имала ли е РККА главнокомандващ или не е имала.
КОЙ все пак е дал и обосновал идеята за ОТБРАНА?
КОЙ е одобрил и е ИЗДАЛ ЗАПОВЕД за отбрана?
Просто така питаме...
***
Относно Курската битка - Маршал Голованов:
(Мемоарите му са публикуване след гибелта на СССР)
«Неужели Рокоссовский ошибается?..»
Относно танковите сражения на южния фланг - Валерий Замулин -
Замулин проследява сраженията в най-големи подробности час по час.
11 Юли 2013 00:54
Дори в чест на 70-годишнината от тия мрачни събития нито един общинар не се сети да покръсти една поне улица в памет на боевете при града на Волга, които доведоха в крайна сметка до освобождението и на България. За сметка на това, в София си имаме изобилно улици, булеварди, площади, метростанции, кръстени на болнави и глупави немски и италиански принцеси. Дали пък няма да е по-добре да минем само на цифрови означения, така поне по-малко ще ни е срам от общинарите ни . .
Факт. Но за последните 23 години народа толкова се опростачи, че на повечето българи просто не им пука. А има и една малка, но много креслива група дето предпочита съветските войски да си бяха спряли на старите граници, вместо да гонят немците през Балканите и Централна Европа та до Берлин. И паметникът на съветския воин в София им е големия проблем в живота - гаче ли съветските войници не спасиха човечеството от един мракобесен режим дето беше разделил хората на раси - едни да са роби (славяните), а други... просто да ги няма (евреи, роми, гейове, инвалиди и т.н.). Ние минахме от една крайност на възприятието си за историята до друга. Но ми се струва, че съвременната ни крайност е бая по-крайна - и съответно бая по-малоумна и смешна отстрани отколкото предишната. Просто самочувствието ни като народ е по-ниско откогато и да било - и може би в това е причината.
11 Юли 2013 01:02
Освобождаване на България от ???
От фашизоидния режим, който беше неконституционен, който беше приел закони за расова сегрегация, който беше изпратил хиляди невинни хора на изтребление в лагерите на смъртта, който беше съсипал икономиката ни с инфлационни хартийки наречени райхмарки без никаква стойност, който беше обявил война на Великобритания и САЩ (които пък сринаха градовете ни с бомби и избиха хиляди невинни), който беше непризнат от целия цивилизован свят, който избиваше жени и невръстни деца като наказание и излагаше отрязани глави на показ по мегданите и най-вече - режим който беше проводник на една идеология, която беше обгърнала Европа и проповядваше, че славяните не са истински хора и следва да са "тор за немската нация". Ей от това ни освободи съветската армия - та да ти е ясно занапред.
11 Юли 2013 02:03
Нито на него, нито на другите "дисиденти" може да им стане ясно. Май последните надминаха по брой активните борци от онова време. Само дето за разлика от "дисидентите", някои наистина са били активни борци.
11 Юли 2013 02:04
Дело в том, что товарищ Сталин строил социализм, то есть общество всеобщей справедливости, братской любви и принципиального отсутствия эксплуатации человека человеком. Коммунисты во главе с товарищем Сталиным ненавидели эксплуатацию человека человеком – их просто трясло, когда они про такое слышали! Поэтому любой крупный проект у товарища Сталина основывался на рабском труде. Строит, например, товарищ Сталин Беломорско-Балтийский канал, ну так ведь он не для себя же его строит: зачем товарищу Сталину Беломорско-Балтийский канал, если у товарища Сталина и так все есть? Ясный пень, делает это товарищ Сталин для трудящихся самого свободного в мире государства рабочих и крестьян. Поэтому машут кайлом и лопатой сами трудящиеся. Это справедливо: кому надо, тот пусть и корячится. Причем корячится бесплатно, за пайку баланды. Если бы их нанял капиталист и платил зарплату, это была бы, конечно, самая неприкрытая и безжалостная эксплуатация, что абсолютно неприемлемо. А так – нормально, справедливо и по-братски: ты строишь, а я тебя охраняю.
11 Юли 2013 02:18
(снимка: натиснете тук)
11 Юли 2013 03:49
Boje, boje....
11 Юли 2013 05:36
Явно по случай датата се е наложило на Петрински да напише нещо за Курската битка.
В общи линии това което е написал е безспорно. И от коментарите под статията се вижда че единственото спорно нещо е сентенцията за "освобождаването " на България в следствие на съветските победи.
По мое скромно мнение насилствената смяна на обществено -политическият строй в страната през есента на 1944 е коренът на всички проблеми с които тя не може да се пребори до ден днешен.
Тва е.
11 Юли 2013 06:55
Колкото до невероятния успех на съветското военно разузнаване,
упоменат от форумци с определена ориентация:
Данните и оценките са от МИ6...
11 Юли 2013 07:11
Снимката е от обучение на червеноармейската пехота.
1. Вижда се, че войниците са обърнати срещу посоката от която идва танка.
2. Червеноармейците са с ушанки и ватенки, а не с каски и гимнастьорки.
Така, че нема как да е "юли 1943".
11 Юли 2013 08:41
Бе, те и американците на са кацали на луната, ама показват разни филми...
11 Юли 2013 08:49
Бе, те и американците на са кацали на луната, ама показват разни филми...

Е, който не е грешен да фърли пръф камик
И ний скачихме Георги Иванов със Союз 33. Дажи черпихме Ляхов и Рюмин с луканка и червено вино
11 Юли 2013 09:25
Некои хора се правят на улави и забравят, че Сталин е избил повече руснаци от Хитлер. Па кви германци са гонили руснаците от България, сал наште шумкари си знаят.
11 Юли 2013 10:14
Прави да другарите Петрински и Енгелс, прави - освободи ни тов.Сталин и неговите български еничарчета-комунистчета от много неща - от демокрацията, от свободата, от връзките с Европа , от собственоста, отучи ни да се трудим , от вярата в Бога .....
11 Юли 2013 10:21
както посочва Ийгъла
Резузнавателните данни

са добити от британското разузнаване и са предадени спешно на Кремъл, защото в Лондон се уплашили, че ако Хитлер спечели битката, това ще е краят на войната на източния фронт...
11 Юли 2013 10:38
Колкото до невероятния успех на съветското военно разузнаване,
упоменат от форумци с определена ориентация:
Данните и оценките са от МИ6...


Е, "петимата от Кембридж" са също част от съветското разузнаване
11 Юли 2013 10:46
освободи ни тов.Сталин и неговите български еничарчета-комунистчета от много неща - от демокрацията, от свободата, от връзките с Европа , от собственоста, отучи ни да се трудим , от вярата в Бога
Ти дрогиран ли си? Я се разходи из центъра на което и да е селото в което живееш и погледни какво българския народ е съградил през годините на народната република? През последните 23 години не можем дори да теглим една боя на съграденото.
11 Юли 2013 10:51
Винаги много ме е дразнило, че подиграват руснаците за "трофейните" пишещи и шевни машини, например. За това, че цели заводи били изнесли от Германия след края на войната... Ма, чакайте, бе, немците не са оставили камък върху камък, когато са се изтегляли. Там, откъдето са минали, завод и фабиричка не е останало, Взривени, опожарени... Когато са отстъпвали, нищо не е оставало след тях, освен руини и трупове на цивилни жители. Така че даже много малко са взимали "трофеи". Да не напомням пък за произведенията на изкуството, ограбени от германците в цяла Европа!
Много обичат американци, британци и др. да правят филми за руснаците след войната, как били влизали тук и там и какво били взели... Германците са взимали от руските къщи и сгради всевъзможни битови предмети, а уж били "горди германски войни", воини-кокошкари!
Даже вчера гледах док. филм с подобни подигравателни намеци! Двойният стандарт в Европа е просто задължителен, особено що се отнася до славяните!
11 Юли 2013 10:55
Стратегически изходът на войната, драги ми авторе, е решен още след поражението на германците под Москва през декември 1941 и когато САЩ влизат във войната по простата причина, че тогава окончателно се проваля планът "Барбароса" за светкавичната война, който е основната концепция на германците за настъплението на Изток. Германците нямат план "Б" (който е просто война до взаимно изтощаване), но дори и да го създадат, нямат достатъчно резерви за него.... Сталинград просто затвърждава вече започнатата тенденция, а превъзнасянето му е чисто психологическо, защото е свързано с нечие име... За Курск в този план дори няма какво да се говори - то е ясно, руснаците вече са много по-силни.
11 Юли 2013 11:00
Има известна разлика, Стайнбек
Руснаците са вземали неща, защото просто са нямали такива, сигурно са видели пищеша и шевна машина за пръв път през живота си.
Германците са унищожавали от злоба, омраза и безсилие и много малко неща реално са отнасяли...
11 Юли 2013 11:20
Германците са взимали от руските къщи и сгради всевъзможни битови предмети,

самовари и балалайки
11 Юли 2013 11:23
Анимали, разбира се, че има разлика, но аз казвам, че винаги ме е дразнело пренебрежителното отношение към "трофеите" на руснаците, а към германците – не. Тоест, това, че руснаците нямат вкъщи шевна машина, е достойно за презрение, а това, че германците са го правили от омраза – какво? Благародно е, така ли? Дразни ме двойният аршин. Уж всички срещу Германия, пък след края на войната сума ти германски военни престъпления са останали "без внимание", на Германия се е помагало да си стъпи на краката, а на Русия?
Значи западняците подкрепят де факто тезата на Хитлер, че славяните са второсортни хора?!
11 Юли 2013 11:24
самовари и балалайки

Просто не знаеш колко си прав!
11 Юли 2013 11:28
Руснаците да вземат най-сетне да ни върнат "трофейните документи", дето ни задигнаха. Уж Путин ги обещаваше тез работи на Гоце и пак нищо.
11 Юли 2013 12:42
Майншайн пише в своите мемоари, че Курската битка е била последният шанс на Германия за сепаративен мир със СССР. Има известни основания - преди самата битка двамата мустакати се душат под опашките с посредничеството на Швеция (и България?). Трудно би могло да се каже дали германците са можели да спечелят битката. От една страна за нея са събрали най-боеспособните си съединения, извършили са технологичен подвиг с превъоръжаването си - не са само Тигрите и Пантерите, Панцер-4 с дългоцевното KWK-40 също прави масов дебют, да не говорим за слонове, носорози, гризлита и прочия менажерия. Подобна е ситуацията и с противотанковата артилерия - РАК-43, РАК-41 и т.н. Масово се използват и Щуки в противотанков вариант - без възможност за пикиране, но с две 37-мм "отварачки" в гондоли под крилата. Но от друга страна им предстои да пробиват отбрана с дълбочина 150 км. и противостоящи сили от пет фронта. Пък и руснаците не са съвсем без изненади при Курск - Су-152, ЗиС-4, ПТАБ-2,5, милиони мини и двукратно превъзходство в артилерия.
Във всеки случай едно е сигурно - германците удрят доста здраво и на участъка отбраняван от Воронежкия фронт почти успяват да пробият първата линия на отбраната и да излязат на оперативен простор. Това принуждава руснаците да вкарат в боя резервите, които са предвидени за контранастъплението и Прохоровка е следствие от това им решение.
Сравнително малко в последно време се коментира изпреварващият удар по артилерийските позиции на германците, нанесен буквало десетина минути преди началото на артилерийската подготовка на германците. Оценките за него варират "от нула до сто".
В крайна сметка, Курската битка само потвърждава тенденцията, започнала от контранастъплението при Москва - германците започват полека-лека да издишат, като губят не само техника, но и кадрови потенциал - войниците и офицерите, които са гръбнака на победоносния Вермахт дотогава вече ги няма.
11 Юли 2013 13:08
Най-голямата танкова битка е при Дубно, в самото начало на войната. Натисни тук
За по-четящите - Натисни тук
Натисни тук
----------------------------------------------------
Блогът на Генек
11 Юли 2013 13:13
А, Гогин ме е преварил -
----------------------------------------------------
Блогът на Генек
11 Юли 2013 13:13
Han 10 Юли 2013 20:00
Да допълним още нещо - за разлика от 22 юни, руското разузнаване работи в пъти по-добре.
Само часове след подписването на окончателната заповед за операция "Цитадела", копие от нея лежи върху бюрото на Сталин.

Щирлиц!!!
11 Юли 2013 13:15
Най-голямата танкова битка е при Дубно

Ако съпоставим загубите,
трудно можем да наречем събитието "битка".
За няколко дни генерал Жуков загубва безвъзвратно ВСИЧКИТЕ си танкови корпуси -
няколко хиляди танка.
Над 1000 Т-34 и КВ - повече от ВСИЧКИ танкове на Клайст.
1-ва танкова група - загубва няколко десетки машини.
Можем да наречем събитието -
най-великото танково поражение в Историята.
Но "битка" - трудно...
11 Юли 2013 13:18
"войната във всички епохи е занимание за младежите в зряла възраст и за младите мъже, всички останали просто нямат необходимите сили и/или умения за да воюват"
Доста "незряло". Войната не е занимание. Войната е поредица от сражения. Ако става дума за статистика: живота на войника средностатистически в едно такова сражение е минути. На младшите офицери под половин час. Ако си оцелял физически то психическата травмата е за цял живот. Рядкост са преживелите две сражения.На практика винаги се изгребват резервите. Все нови и нови....Курската битка има и друг аспект: показва (на практика), че индустрията в Урал произвежда повече танкове от индустрията на Германия (плюс окупираните страни - да не забравяме например заводите Шкода в Чехия). Така, че за никакаква теория няма място. Този феномен не е същия при производството на подводници например Германия произвежда през 1944 г. повече подводници спрямо предходните години.
11 Юли 2013 13:25
През 19в., когато Германия печели всички войни, стратегът Молтке е казал: "Никога война на два фронта"!
През ВСВ германците воюват на цели три. Оттам насетне, всекакви технически подробности стават безмислени. Дипломацията е над всичко.
11 Юли 2013 16:58
Значи западняците подкрепят де факто тезата на Хитлер, че славяните са второсортни хора?!

Да, има го този момент, но той е напълно обясним, най-вече заради факта, че западните държавим имат приблизително еднакъв стандарт на живот, географска близост и обща история с Германия (все пак войната е само едни 5-6 години), докато Русия им е доста далечна и съвсем различна. Ясно е, че французи и англичани също биха се подигравали на руснаците, че не са виждали н'ам си к'ва машина и са грабили нещо, което за западняците е съвсем достъпно и обикновено. Приеми го като "западна солидарност".
Процентно загубите на Германия са по-големи и е нормално да й помагат, но най-вече на (Западна) Германия се е гледало като на средство за възпиране на СССР, след като той заграбва фактически половината немски територии. На Русия е нямало как да се окаже помощ и по чисто политически причини, пък и ресурсите, необходими за това са несравнимо по-големи.
11 Юли 2013 17:47
Аминали, да така е, но след като руснаците понесоха цялата тежест на войната и страната беше разрушена и разорена, американците помогнаха на врага си, нали! През войната помагаха на руснаците, защото воюваха, а после вече изведнъж разбраха, че комунизмът е лошо нещо! Нали Германия им беше враг?! Комунизмът им се стори по-голям враг! Добре, но немските деца получаваха шоколади, а руските – не! Не стига, че руснаците гладуваха цялата война, не стига, че страната бе опожарена, обработваемите земи опустошени... Знаем какво са оставили след себе си германските войници... Така че – да им имам омразата на западняците към фашизма и омразата към комунизма!
11 Юли 2013 18:56
"Стратегически изходът на войната, драги ми авторе, е решен още след поражението на германците под Москва през декември 1941 и когато САЩ влизат във войната............."
И до 2 септември 1945 г. оставаха само тактически детайли и още 25-30 милиона загинали по различен повод.
Приблизително, но не са по малко. Защото и в континентална Азия се водят бойни действия (Китай, Бирма).
11 Юли 2013 21:15
Аминали, да така е, но след като руснаците понесоха цялата тежест на войната и страната беше разрушена и разорена, американците помогнаха на врага си, нали! През войната помагаха на руснаците, защото воюваха, а после вече изведнъж разбраха, че комунизмът е лошо нещо! Нали Германия им беше враг?! Комунизмът им се стори по-голям враг! Добре, но немските деца получаваха шоколади, а руските – не! Не стига, че руснаците гладуваха цялата война, не стига, че страната бе опожарена, обработваемите земи опустошени... Знаем какво са оставили след себе си германските войници... Така че – да им имам омразата на западняците към фашизма и омразата към комунизма!

Дете на природата, Молотов напусна демонтративно преговорите, Сталин отказа СССР да участва и забрани на всички страни в съветската зона да участват в американския план за реконструкция (плана "Маршал". Така и съветската окупационна зона в Германия остана извън него, както и Финландия.
И да, знам какво пише в Большая советская, която е предадена в руската википедия, така че не търси там.


11 Юли 2013 21:21
И до 2 септември 1945 г. оставаха само тактически детайли и още 25-30 милиона загинали по различен повод.

посмали манго - общо загубите на ссср са 28 милиона за целия период - това включва и цивилните жертви.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД