:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 653
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Накратко

Италиански учени: Мобифоните са вредни

Ново италианско изследване за пореден път поставя за разглеждане въпроса за сигурността на мобифоните, след като резултатите подсказват, че радиовълните на тези апарати ускоряват разпространението на раковите клетки, съобщава сп. "Ню сайънтист". Биологът Фиоренцо Маринели и колегите му от лаборатория в Болоня са установили, че оцелели ракови клетки започват да се делят по-бързо след 48-часово непрекъснато излагане на ефекта от радиовълни на мобифони. Все още не знаем какъв е ефектът върху здрави човешки клетки, заявиха изследователите. Фиоренцо Маринели е представил резултатите от изследването на състоял се през октомври колоквиум за биологичния ефект от магнитните полета на гръцкия о. Родос.



Паметта е свързана с дъвкателния рефлекс



Загубата на зъбите с възрастта води и до загуба на паметта. До този неочакван извод са стигнали японски изследователи, които са правили експерименти с възрастни мишки, пише в. "Джапан тудей". Когато на мишките са били извадени зъби, така че да не могат да дъвчат, паметта им видимо започнала да се влошава. Наблюдавало се измиране на клетки от тази част на мозъка, която отговаря за краткотрайната памет. Японските учени все още не могат да установят механизма на това явление.



Робот ще глади дрехи и дори ще ги сгъва



Учени от Кралския колеж в Лондон и от Университета в Нюкасъл са получили от държавата средства за разработката на първия в света робот за гладене на дрехи, предаде МИГнюз. Това чудо на техниката, което ще зарадва изключително много домакините, ще се появи на пазара през 2006 г. Роботът не само ще глади дрехите, но и ще ги сгъва на купчинки. Д-р Джин Дай, ръководител на разработката, признава, че сложният характер на процеса на гладенето затруднява изпълнението на проекта. Разработката няма да бъде проста адаптация на вече съществуващ робот. Ще бъде конструирана специална машина, която да може да се справи с поставената задача. Освен това трябва да бъде избягнат основният проблем - изгарянето на тъканите.
681
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД