:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,518,268
Активни 118
Страници 16,993
За един ден 1,302,066
РАЗВИТИЕ

Безнадеждното предприятие Европа трябва да приключи

Европейците трябва да се научат да приемат големи фалити, като този на Детройт, за да се откажат от безсмислени проекти в полза на по-голям успех
Изоставена къща на фона на централата на автомобилния гигант "Дженеръл моторс" в Детройт
Банкрутът на великия някога американски град Детройт стана буквално години след фалита на легендарната компания за производство на автомобили "Дженеръл мотърс". Двата краха са резултат от поредица неуспехи и провали, трупани в продължение на много десетилетия, включително заради неспособността да се види истината. Те също демонстрираха едно съществено предимство на Америка над Европа: по-голямата й готовност да се отказва от безнадеждни предприятия в полза на дейност, който носи най-голям успех. Способността да се откаже от обречен замисъл е доказателство за сила, а не за слабост. Ако Европа - особено еврозоната - иска да излезе от кризата, тя трябва да прибегне от милосърдие към жестокост в американски стил.

Напълно естествено е, когато гигантите започват да се рушат, вълнение и тревога да възникнат у мнозина. Сумата на преструктурираните дългове на "Дженеръл мотърс" достигна 172 милиарда долара. Градът е натрупал дългове за 20 млрд. долара, за което говори синдикът на Детройт - Кевин Ор. Значителна част от тази сума са загуби на хора, които са били убедени, че платежните им претенции ще бъдат удовлетворени. Разбира се, тези хора са прави и спрямо тях е извършена несправедливост. Не може да се обвиняват изгорели кредитори за опитите им да получат от другите това, което им се полага, и по такъв начин да се спасят. Именно това искат сега от федералното правителство детройтските профсъюзи.

Но като цяло САЩ са готови да оставят нещата да вървят на самотек, пък да става каквото става. Във всеки случай те са готови на това повече, отколкото в Европа. Това обаче не винаги е било така. Печално известната фраза на американския политик Джералд Форд по адрес на Ню Йорк - "Махай се" (нещо, което той всъщност не е казвал), завърши през 1975 г., след като бяха отпуснати кредити за спасяване. Но през последните няколко години САЩ неизменно намекват, че ще разгледат в съда фалитите на различни банки ("Леман брадърс" и по-малки фирми), на всякакви корпорации (автомобилната промишленост) и която и да е местна власт. Тази жестокост се съпровожда с равна сила милосърдие. В страната не е необичайно да се рискува и да се провалиш - това още не е краят, тъй като, за да се запази репутацията и доброто име, можеш да се обърнеш за помощ и в това няма нищо лошо. Фалитът дава нов шанс и предпочитаният отговор е да се продължи борбата. Американската икономическа динамика дължи много на такова великодушно отношение към готовността да се рискува.За европейците несъстоятелността се схваща в къде по-мрачни тоновеСпоред една стара традиция в Европа банкрутът означава да се сложи етикетът на ненадежността. Това е огромен позор, който трябва да се крие и с който завинаги напускаш бизнеса или даже се стига до самоубийство (някога е било така). Това се проявява при такива архаични правила, като 12-годишния период на фалита на Ирландия (тях най-накрая започнаха да ги променят). Колкото и да е парадоксално, но такава култура на провала води не просто до отказа да се поемат рискове, но и до такива действия, в резултат на които рискуващият и загубилият получават все пак помощ и спасение. В Европа идеята за фалит е толкова непоносима, че в условията на сегашната криза тя предпочита да плаща дълговете за фалитите, и в резултат на това именно Старият континент страда най-много.

Това нагледно показа и случаят с Гърция. Страните кредиторки първо заявиха, че спешната помощ с цел спасяването на тази страна е неприемлива. После обаче мисълта, че една от европейските страни няма да може да покрива дълговете си, надделя над това мнение. За това кредите на еврозоната, както и на Международния валутен фонд бяха изхарчени просто за да се забави часът на разплатата. Същото стана и с банките. През 2010 г. правителството на Ирландия направи всичко възможно да запуши дупките в техните баланси, което всъщност стана за сметка на данъкоплатците. Вместо това трябваше банките да бъдат обявени за фалирали, да се защитят индивидуалните вложители, а кредитите да се събират поетапно. Когато Дъблин разбра, че средствата на гражданите няма да са достатъчни, партньорите му от еврозоната го накараха да вземе от тях кредит, за да продължи да спасява банките. Нежеланието за банкрут осакати политиката в отношението към банките и в други страни, подобно на Ирландия.

Действителността накара все пак европейците да размислят, както това се случва в крайна сметка. Суверенният дълг на Гърция с времето беше преструктуриран, но чак след като голяма част от изгодите от това бе загубена. При това всички даваха вид, че собствениците на облигациите правят това доброволно. Макар че за Кипър спасителните суми не бяха големи, мисълта, че ще трябва да бъдат спасявани руските клиенти на банките, се оказа прекалено неприятна и неприемлива от страна на европейците. Но дори за усвояването на тези уроци е нужно време. През 2010 г. САЩ си гласуваха пълномощия да контролират дейността на големите банки, а загубите да плащат кредиторите. Повечето страни от ЕС така и не успяха досега да приемат подобни закони, независимо от тяхната изключителна важност. Ще минат години преди Брюксел да ги накара да правят това, макар че все повече хора са съгласни с подобен процес, при който собствениците на акциите да бъдат задължени да оказват спешна финансова помощ.

Не е известно колко успешни биха били действията на еврозоната по собственото й спасение, ако тя от самото начало на кризата беше провела прагматично преструктуриране на дълговете. Но тези възможности за развитие вече са изпуснати (в сравнение със скромните, но доста по-успешни ходове в САЩ) и това отчасти се обяснява с висящите дългове в Европа. Дълговият баланс в американската икономика рязко се понижи и хората отново започнаха да харчат пари. А Европа е притисната от банките, които се намират в неустойчиво положение и седят на прекалено тънките възглавници на паричната сигурност. Това е в резултат от отказа да се продава собственост, след като другите източници за финансиране са се изчерпали.

Европа може в отговор да заяви, че фалитът на "Леман брадърс", който бе началото на финансовата криза, показва тези загуби, които нанася американската готовност да се рискува при един процес на самотек. Доста справедлива забележка. Но американците и европейците и от това извлякоха различни уроци. В САЩ работят над това да спрат принципа като "прекалено голям, за да фалира" (макар че имат още много работа в тази посока). Допреди Кипър в Европа правеха точно обратното, като се помагаше и на най-малките банки, все едно техният крах е съпоставим с този на "Леман брадърс".

Франсис Скот Фицджералд пише:"Някога мислех, че в американския живот не идва второ действие, но дните на ню-йоркския бум определено бяха такова." Фицджералд е и имал пред вид краха от 1929 г., който накара да заглъхнат двайсетте години, наречени "ревящите" (като опасните бурни океански ширини). Европа трябва да научи този урок, който Америка демонстрира неведнъж: нека дойде второто действие, а след него може да последва и трети, както се случи с "Дженерал Мотърс" и навярно ще сполети Детройт.

СНИМКА: www.wordpress.com
С рухването на банката "Леман брадърс" започна глобалната финансова криза.
Снимки: ЕПА/БГНЕС
Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен предупреди преди време, че Кипър може да излезе от еврозоната без спасителната финансова помощ.
 Синдикът на Детройт Кевин Ор (вдясно) се опита без успех да стабилизира финансите на града, който някога бе четвъртият по големина в САЩ. Днес Детройт е с население от 700 000 души и дългосрочен дълг от 18 млрд. долара.
36
4377
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
29 Юли 2013 20:19
Авторът иска да ни подскаже с първата снимка как ще изглежда БГ след още някоя година до разпадането на ЕС
Напълно хармонизирана.
29 Юли 2013 20:42
*
29 Юли 2013 20:43
За България такива къщи са мечта за поне 99.999% от населението. И това е къща за едно семейство.
29 Юли 2013 20:47
А ето какво ще се случи в България, след сриването на ЕС в сегашния му вид:
Натисни тук
29 Юли 2013 21:00
Българите къщи от картон не правят и това не може да им е мечта ........
Освен това, пред къщата им винаги ще се намери някой да те покани на ракия или ти него. А тук, на снимката - атомна бомба след америкаската мечта
Сбъркал си мястото на емиграция......
29 Юли 2013 21:18
То явно не си ходил в УСА: снимката е правена през зимата (то се вижда и снега). През другото време дърветата и храстите са зелени. Освен това, зависи от района, но поне в южните щати, между къщите има голямо разстояние, за да не си пречат хората (в Америките, за разлика от Европа, има много място). Тук рядко ще видиш хора да се разхождат по улиците, всички се движат само с коли - иди в парковете и там има много пешеходци и бягащи.
Сравни всичко това с българските казарми, наречени "блокове". Където като се изкашля някой на първия етаж, се чува на седмия.
29 Юли 2013 21:33
Тази къща не е показателна как ще изглежда България след години. Най-малкото, защото ако е изоставена, ще бъде обезкостена от циганора.(Имам чувството, че тази снимка съм виждал вече преди 2 години в статия предвещаваща краха на Детройт).
29 Юли 2013 21:40
И през лятото в Детройт е същото , нарупаха се с американската мечта - обезлюден град стана .
Сменяй мястото на емиграция докато е време- следващия фалит вече припка по западното крайбрежие.
Случва се човек да вземе грешно решение- медиите са голяма сила .
По-опасното е обаче да не тръгне процеса на децентрализация, защото за фалитите всички казваха ,че са комунистическа пропаганда - а то......
29 Юли 2013 21:40
И през лятото в Детройт е същото , нарупаха се с американската мечта - обезлюден град стана .
Сменяй мястото на емиграция докато е време- следващия фалит вече припка по западното крайбрежие.
Случва се човек да вземе грешно решение- медиите са голяма сила .
По-опасното е обаче да не тръгне процеса на децентрализация, защото за фалитите всички казваха ,че са комунистическа пропаганда - а то......
29 Юли 2013 21:45
Пенцио, заеби я ти България - и она те е заебала отдавна!
Ти, като отявлен еничар от около 80 и кусур години у прогресивно Мексико, кое райско место ке ни препоръчаш на нас, по-простите кандидат-невъзвращенци - Тихуана, Чиуауа или Сиудад Хуарес?!
29 Юли 2013 21:52
Я тука...

29 Юли 2013 22:02
Много сте ми смешни, като за Америка започнете да ми цитирате руски сайтове.
А за Мексико: иди в Puerto Vallarta Натисни тук, Playa del Carmen Натисни тук , Cozumel Натисни тук.
29 Юли 2013 22:05
A Chihuahua е един от най-красивите щати на Мексико Натисни тук. Но трябва да дойдете и да го видите.
29 Юли 2013 22:07
Ооо, Фидел, де си, бе! Ходи ли вече да се запознаеш, да целунеш ръката и скута на валията Муса?
29 Юли 2013 22:40
В безпросветните хорица в България има някаква странна мегаломания. Те си мислят (и наистина си мислят, не е шега ), че целия свят се занимава с България. , че целият свят следи със затаен дъх кой ще победи: ГЕРБ или БСП, протестиращите или правителството. А на света му е през оная работа какво става в България, следи се с интерес какво става в УСА, Китай, ЕС, Близкия Изток, Бразилия, Индия и т.н. Там са големите процеси, които могат да променят нещо в света.
Но ще е несправедливо да им отнемаме тази мегаломанска увереност, че без нея какво им остава... Да са живи и здрави.
29 Юли 2013 22:53
One Piece at a Time е песен на Джони Кеш за един работник, който постъпва в Дженеръл Моторс в Детройт, за да си открадне Кадилак на части. Той започнал да краде частите една по една, като ги криел в кутията си за обяд. Да открадне целия Кадилак му отнело 24 години. Когато всички части били налице, колата била сглобена, но изглеждала ужасно - в нея имало части от 1953 до 1973, които не си пасвали въобще. Това е историята на Психобили Кадилак.
29 Юли 2013 22:54
Те също демонстрираха едно съществено предимство на Америка над Европа: по-голямата й готовност да се отказва от безнадеждни предприятия в полза на дейност, който носи най-голям успех. Способността да се откаже от обречен замисъл е доказателство за сила, а не за слабост.

Хеле пък ,кога американците загубят некоя и друга Световна война, ще да стане интересно, къв акъл ще дават.
29 Юли 2013 23:01
"да си открадне Кадилак на части. Той започнал да краде частите една по една, като ги криел в кутията си за обяд."
А ламарините как е изнесъл? А колелетата? Да не ги е изнасял и тях на части....
30 Юли 2013 00:56
Детройт е на-голямата антиреклама на социализма в света. Сега детройт, скоро и други градове. Управлявал се е от кметове социалисти в течение на десетилетия. Резултатът е същия като навсякъде.
30 Юли 2013 01:03
В общи линии сащ-ците, които надуват до пръсване доларовия балон и които създадоха кризата, дават акъл на европейците. Непоискан, но е типично за тях, нали се имат за безпогрешни и богоизбрани. Като чуеш какво ти казва икономист, прави точно обратното и всичко ще ти е наред!
30 Юли 2013 05:41
Пoложението на "яловa" Европа е наистина безнадежно. С опоскани ресурси, изгонена от колониите си, без собствена армия/армии, в демографска и културна криза.
В съвременна Европа има сериозен дефицит за политици, които да имат здрав разум. Европа се управлява от лицемерни бюрократи с празни глави неспособни да мислят самостоятелно.
30 Юли 2013 06:35
Детройт е практическо доказателство, че социализма може да победи не само в една отделно взета страна (по Ленин), а и в един отделен град. Победи ли писах? Всъщност е "победи"
30 Юли 2013 08:49
САЩ и Европа имат коренно различни възгледи за несъстоятелността. За американците тя е преди всичко защита от кредиторите, докато за еворпейците тя се състои в обявяване на неплатежоспособност и ликвидация (разпродаване) на имуществото. Един от двата възгледа стимулира рисковото поведение - вие преценете кой.
30 Юли 2013 10:35
Детройт е на-голямата антиреклама на социализма в света. Сега детройт, скоро и други градове. Управлявал се е от кметове социалисти в течение на десетилетия. Резултатът е същия като навсякъде.

И на профсъюзите, и на профсъюзите...
30 Юли 2013 10:37
През 2010 г. правителството на Ирландия направи всичко възможно да запуши дупките в техните баланси, което всъщност стана за сметка на данъкоплатците. Вместо това трябваше банките да бъдат обявени за фалирали, да се защитят индивидуалните вложители, а кредитите да се събират поетапно. Когато Дъблин разбра, че средствата на гражданите няма да са достатъчни, партньорите му от еврозоната го накараха да вземе от тях кредит, за да продължи да спасява банките. Нежеланието за банкрут осакати политиката в отношението към банките и в други страни, подобно на Ирландия.

Че аз откога разправям, че банките трябваше да фалират. Обаче тъпи и некомпетентни управници...
30 Юли 2013 11:00
Запечатаното на сснимките от Детройт може да се види почти навсякъде в България. Е, сградите не са от такива мащаби, но... Достатъчно е да се разходите в бившата индустриална зона в Илиянци и да погледнете останките от бившите заводи и предприятия... В София има много бивши административни сгради, превърнали се в свърталища на клошари... Навсякъде по градовете и селата има изоставени и рушащи се къщи... При пътуване е рядкост да се види работещо предприятие, още по-малко пък новопостроено и модерно. Най-много да се видят складове и логистични паркове тук-там... Към съдбата на Детройт се е запътила цялата ни държава...
30 Юли 2013 11:33
Че аз откога разправям, че банките трябваше да фалират. Обаче тъпи и некомпетентни управници...
Няма да фалират, защото се подготвя ново включване на кредитната въртележка.
Към съдбата на Детройт се е запътила цялата ни държава...
Защо, нали в Детройт било социализъм, пък у нас е капитализъм в най-чист вид?
30 Юли 2013 13:29
Не знам какъв "социализъм" е бил и колко време в Детройт,но градът е бил една от люлките на капитализма в класическия му вид. А и тука когато се установи "капитализъм в най-чист вид" първото нещо беше организирането на синдикатите, колективните трудови договори и пр.атрибути, присъщи на капитализма и организирането на тоталния грабеж, наречен приватизация и цялото останало законодателство в икономиката. В резултат на което едно нещо, чието реализиране не е струвало повече от Х лева, сега струва 5 пъти по Х лева.Източването продължава, краят му не е далече и останалото тука население ще се суети като бълхи върху трупа на умряло куче.
30 Юли 2013 13:52
Детройт е на-голямата антиреклама на социализма в света. Сега детройт, скоро и други градове. Управлявал се е от кметове социалисти в течение на десетилетия.

Муахаха на крив.....
30 Юли 2013 15:08
Че аз откога разправям, че банките трябваше да фалират. Обаче тъпи и некомпетентни управници...

Айде ся пък и тъпи...най-голямото лоби в УСА не бяха ли банкстерите, които си пазаруват президенти и конгресмени...УСА мое да фалира, ма банките - никога. Най-многото да си изместят централите в Азия.
30 Юли 2013 15:14
Не знам какъв "социализъм" е бил и колко време в Детройт,но градът е бил една от люлките на капитализма в класическия му вид.
Да, докато американците все още прaвеха коли като хората. Откакто обаче жълтите ги нагънаха, тръгна и кризата на американското автомобилостроене и на самия Детройт, която се превърна в 30-годишна агония, показваща и тъмната страна на капитализма - фалитите.
30 Юли 2013 15:38
Защо се тревожат за Европа?

Навярно поради липса на знания за пълноценно държавно управление при стопанство с евро?

Ситуацията в Европа е ясна.

През 2013 г., европейските трудности са поради грешка - негодно за евро държавно управление.

Пример: Ако тази слабост липсваше – държавите нямаше да имат наличните през 2013 г. дългове.

Предпоставката за грешката е пренебрежение към качества на евро.

До 24 часа време след нейно прекратяване - опасността от европейска криза ще е успешно преодоляна.

Иван Митев - икономист
30 Юли 2013 15:39
"Рецесия до края на годината?
30.07.2013, 11:40 (обновена 30.07.2013, 13:48)
Вероятността до края на годината да се влезе в рецесия е обективна.
Това прогнозира председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев при обсъждането на второ четене на актуализацията на Бюджет 2013.
По думите му потреблението не само не се увеличава, но и се свива."
Натисни тук
30 Юли 2013 17:26
Те сащците няма да ги мислим. Те си имат печатница за зелени хартийки.
Тази планета има — или по-точно имаше един проблем: почти всички хора, живеещи на нея, през по-голямата част от живота си се чувстваха нещастни. Много бяха предложенията за решаването на този проблем, но повечето се отнасяха до движението на едни малки зелени късчета хартия. И това е много странно, защото, общо взето, тези малки зелени късчета хартия съвсем не бяха нещастни.
30 Юли 2013 19:04
хайде бе! защо авторът на този памфлет не изрине първо тяхната си кочинка? от коя страна на океана измислиха евфемизма "твърде голяма, за да фалира"?
July 30, 2009 17:38 EDT
Citigroup Inc., Merrill Lynch & Co. and seven other U.S. banks paid $32.6 billion in bonuses in 2008 while receiving $175 billion in taxpayer funds, according to a report by New York Attorney General Andrew Cuomo.

за бонусите на директорите на фалиралата Леман Брадърс да не говорим...
02 Август 2013 11:15
Когато чорбаджиите на CATERPILLAR решиха да го преместят в Китай обясниха че го правят в интерес на американците. Супер нагло! На кои американци, на тези които остават без работа и на улицата или ония които чрез данъците си ще плащат помощите на безработните лумпени?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД