:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 395
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дай на МВР и КАТ да пишат закони и им гледай после сеира

Поредният опит за повишаване на глобите е нахалство, като се има предвид, че немалка част от наложените не се събират заради мързела на цялата държавна машина
Снимка: Борислав Николов
МВР се опитва да узакони действието на електронните фишове, дори и да не са връчени лично на извършителя на нарушението. Смятат да ги качват на сайта си и това да се смята за уведомяване.
Периодично КАТ и МВР сюрпризират обществото с нова порция идеи за повишаване на глобите. И то в най-масовия случай за превишаване на скоростта. В тази графа годишно се налагат десетки и дори стотици хиляди глоби за милиони левове. Аргументите са ясни - трябва да се наказват хулиганите на пътя, че само удрянето по джоба може да дисциплинира българина, а има и инфлация и прочие.

Тия дни МВР пусна за обществено обсъждане обемист проект за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата. С него вътрешното министерство, разбирай и Пътната полиция, откъдето винаги са основните предложения, настояват за поредно драстично скачане на глобите отново главно за превишаване на скоростта.Предложенията са за двойно вдигане на санкциитев населени места. Ако някой кара с повече от 11 км/ч от разрешените в населено място, да бъде глобяван със 100 вместо с 50 лв., а при превишаване на скоростта с над 50 км/ч санкцията скача на 500 лв. Вътрешното министерство лансира и голямо вдигане на глобите за превишаване на скоростта извън населените места - с по 50 лв. Ако превишаването е над 10 км, санкцията става 100 лв. вместо сегашните 50 лв. Ако пък е над 20 км/ч - от 100 става 150 лв. В предългите мотиви към проекта този път няма и дума кое точно налага драстичното повишаване на глобите.

Затова пък обстойно се разказва за друго предложение, което звучи положително за хората - да бъде премахната санкцията за превишаване на скоростта с 10 км/ч. В момента тя и в населени, и ненаселени места е 20 лв. В мотивите има място и за друга положителна за водачите промяна: да се въведе разпоредба, според която всеки ще може да си прави справки в МВР дали дадена кола се издирва. Но се предвижда това да става отново "след заплащане на такса в размер, определен от Министерския съвет".Историята с таксите идва на фона на продължаващото им несъбиранеПо признание на самото МВР и на Пътната полиция десетки хиляди санкции така и не се изпълняват. Като се има предвид, че и напоследък съдилищата масово отменят техни актове, включително и електронни фишове, сигурно и половината от глобите не се събират.

Скандален и опасен е опитът да се вкара разпоредба, отнасяща се до връчването на електронни фишове. Става дума за санкциониране на "нарушение, установено и заснето с техническо средство или система", т.е. заснето с видеокамера.

Сега МВР се пробва да узакони възможността електронният фиш да може да се издава до цяла година след установяване на нарушението. Така Пътната полиция ще си реши проблемите, че не може да преглежда бързо заснетото и най-вече данните от видеонаблюдението. И за това си дава цяла година, за да установи нарушение и да напише електронен фиш. Ако това не е нахално, то какво ли е?

Още по-опасна епромяната, която визира физическото връчване на електронния фиш

В проектоизмененията е заложено, че електронният фиш се изпраща на съответния водач с "препоръчано писмо с обратна разписка за заплащане на наложената глоба". "Когато адресът на лицето не е известен или то не може да бъде намерено на посочения от него адрес, на сайта на МВР се публикуват данни за номера на електронния фиш, размера на наложената глоба и регистрационния номер на МПС, като електронният фиш се счита за връчен от датата на публикуването", е записано като проектопромяна. Това означава, че ако някой не бъде открит в дома си, ако изобщо са го търсили, фишът му ще бъде публикуван на сайта и от този момент текат срокове за обжалване и за плащане. На практика това означава, че всеки водач трябва всеки ден да гледа във въпросния сайт дали евентуално не е глобен.

За съжаление в голямата си част и много често промените в законите на МВР минават лесно през парламента. Затова и лошите идеи сред тях трябва да бъдат спрени изначално.Още повече че горната промяна е противоконституционна,защото, макар да става дума за административен процес, той по характеристики е наказателен. Това означава, че и санкционираното лице има права.

Процедурата е ясна - наказващият орган трябва да се напъне и да направи така, че актът, в случая електронният фиш, трябва да бъде връчен лично. И чак тогава да започнат да текат съответните срокове за плащане, подаване на възражение, съдебно обжалване. Но го мързи.

И този държавен мързел ражда всевъзможни извращения по отношение на обикновения човек. През последните години след проверка се оказа, че от 5000-6000 данъчни 404 от тях не бяха плащали доказани пътни глоби. Да не говорим как пък действа полицейска омерта и на практика служители на МВР или на специалните служби не се наказват. Дори като става дума за видеочеститки от КАТ. Та какво стана с противодействието на повсеместната корупция на пътя?13
5189
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
29 Юли 2013 21:33
Хайде, хайде ... като, че за първи път откриваме, че цялата сволач в МВР е изнчално увредена. Пък за КАТ да не говорим. `Ханко Брат` е бегъл намек за олигофренията там.
29 Юли 2013 21:47
То със всички "професионални съсловия" или лобита е така. Адвокати, нотариуси, строители ... всеки гледа да пробута тесните итереси на гилдията за сметка на цялото общество. Най-успяват юристите, под предтекст че те най-разбирали от закони. А би трябвало те само да редактират законите, не е нужно да ги пишат по същество.
Хубаво би било всеки закон да се гласува на два пъти, от две камари - единият път от специалисти и вторият път от неспециалисти, които да защитят интереса на цялото общество. Но не ми е известна такава практика по света, въпреки че ми се вижда много логично.

-------------------------
дистанционен парламент
29 Юли 2013 22:52
Абе оня ден четох ,че ако някой управлява кола,която не се води на негово име,с две думи чужда кола ,трябва да се регистрира в КАТ.Значи,ако аз взема една кола да я пробвам и съм уязвим и подлежа на санкция от 150 лева,такъв е предложения размер за глоба на нерегистриран водач.Само не разбрах това само предложение ли е,или вече е прието с някаква наредба.
Някой знае ли нещо по конкретно по този казус ?


29 Юли 2013 23:02
Има и още един безумие, което тук не е споменато, но го видях в един друг сайт, а именно да се регистрират всички водачи, които ползват чужди МПС и съответно да има глоба за нерегистрираните. Блестящата идея била пак във връзка с проблемите им с електронните фишове. Ако това го приемат, предлагам всеки, който има книжка, да се регистрира като ползвател на всички МПС-та на свои роднини, приятели, съседи, познати, па да ги видим тогава как ще разберат кой от 50-те регистрирани е карал, ГА са щракнали МПС-то.
29 Юли 2013 23:07
Онова с връчването по нета, кърти направо. Излиза, че всеки с кола на негово име трябва да преглежда сайта на КАТ със сутрешното си кафе, за да види дали не са го щракнали някъде. Проблемът със връчването си е решен в по-малките населени места, където с тия работи се занимава общинската полиция. Да си видят гредите в техните очи, а да не ми се правят на законотворци!
30 Юли 2013 08:09
Нека и времето за обжалване да бъде променено.То да е колкото времето от извършване на нарушението до връчването лично на лицето.!!!Или както предлагат сега ЕДНА година.
30 Юли 2013 08:32
Стига сте мрънкали. Не съм привърженик на милиционерщината, но само с крути (и недемократични) мерки могат да се озаптят джигитите. Защо всички след като преминете през кой и да е граничен пункт, ставате по-ниски от тревата и карате с 5 км/ч под разрешената? Защото там ви свалят табелите още на пътя, и не ви ги връщат, докато не платите глобата. И тук трябва да стане така. Нарушиш ли драстично правилата, на следващото кръстовище, или 10-на км ако си извън града да те спират, свалят номерата и отивай пеш да си плащаш глобата. Ама този почин изисква яко бачкане, а фуражка и яко бачкане са несъвместими понятия.
30 Юли 2013 09:03
Родната полиция/милиция пише закони?..
30 Юли 2013 10:02
Абе оня ден четох ,че ако някой управлява кола,която не се води на негово име,с две думи чужда кола ,трябва да се регистрира в КАТ

И аз чух за подобна идея и се втрещих. Тези сериозно ли мислят да въведат подобен идиотизъм?

Значи, наемам си за два дена кола и трябва да ходя е КАТ. Ако го направят по местоживеене на лицето ще бъде направо култово! Наемаш кола на морето и отиваш да се регистрираш в КАТ на другия край на България. И така няколко пъти.
30 Юли 2013 11:07
Хм, то това малко заприлича на блогърство, не на журналистика. Добре е преди да се пише статия по тема, първо да поразучиш нещата и да вникнеш в темата.
Вдигането на глобите е опасно зарад корупцията, която предизвиква. Едно удвояване на размера на глобите, би било полезно само ако подпукат яко храстаджиите.
Удвояването на срока за издаване (сега 6месеца) е в противоречие с горното предложение. Ако е толкова тежка ситуацията на пътя (според вносителите на промени) че се налага скок на размера на глобите, то тогава трябва и да се съкрати максимално и срока за налагането им. Принципа за неизбежно и бързо налагане на закона.
Връчването чрез сайта е по-скоро в полза на нарушителите (като мен ) Щото сега правилото е след поща с обратна разписка, да се обявява на видно място (разбирай входа на КАТ) и се счита за връчено. Нали се сещате че е по - лесно да провериш в сайт, отколкото да ходиш ката ден до КАТ. А и остават следи. В този коментар Петър Петров яко се дъни.
А за регистрацията на водачите е тъпо. Да направят като в Англия. Гражданската отговорност да е лична, ако има допълнителен шофьор, още малко такса. И тогава и тарикатлъците ще сецнат, а и всеки ще си прави сметка на кого си дава колата.
30 Юли 2013 11:40
Винаги давате за пример как на запад хулиганите по пътищаща са в пъти по-малко от нашите...Ами затова,щото собственика на автомобила е отговорен.Ако автомобила е засечен в нарушение,собственика е отговорен,докато в 15 дневен срок не посочи друго лице,което поема отговорността.Друг е въпроса ,че много от знаците за скорост са неадекватни спрямо пътя и сегашните модели коли.Не може да туриш знак за 40 или дори 60 на първокласни пътища извън населени места.Веднага се сещам за прав участък преди Банкя(откъм Калотино)с по две платна в посока( е тогава преди 3 години липсваше надлъжната маркировка) с ограничение за 60 км.ч.!!!
30 Юли 2013 13:20
Ами затова,щото собственика на автомобила е отговорен.Ако автомобила е засечен в нарушение,собственика е отговорен,докато в 15 дневен срок не посочи друго лице,което поема отговорността.


За сведение, и тук е така. Като ти пратят честитката от КАТ, а те я пращат на собственика, при посещението в КАТ за да ти напишат акта можеш да посочиш кой е карал колата (май беше в негово присъствие). И, ако си без точки, посочваш нЕкоя стара баба, за да не ти изгори книжката
30 Юли 2013 18:03
защо пък на мен това ми мирише на предизборно събиране на средства? ще вдигнем "заплатите" на храстовите герои. на, вчера се връщах от морето - в храсталаците повече луноходи, отколкото комари.

обаче когато е да патрулират и да пазят, никакви ги няма. задръстванията много им пречат, та ги чакам с часове да дойдат на ПТП. наскоро видяхме колко могат да опазят хората по спирките.
в закона има теоретична възможност КАТ да състави акт на собственика на пътя за лошото му състояние. някой да е виждал такъв акт? преди 10-12 години имаше една трагикомична статистика на европейските застрахователни компании. според нея пътищата в България били най-хубави в цяла Европа. обяснението е заровено в начина за оценка - застрахователите оценили сумата от всички обезщетения, изплатени за катастрофи поради лоши пътни условия. дори в Германия, Белгия и Холандия имало дупки по пътищата, които са причинили катастрофи. при нас тръба може да се спука и да изрине 2-3-метрова яма, в която да падне кола, но винаги водачът е виновен, че е карал "с несъобразена скорост". според посочената статистика в България нямало такива произшествия изобщо и следователно нашите пътища били идеални!?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД