:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,858,380
Активни 61
Страници 22,952
За един ден 1,302,066

Кризата и слабото търсене все повече мъчат бизнеса

Финансовата криза и недостатъчното търсене на пазара продължават да са основните предизвикателства пред промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите. Това става ясно от анкетата на Националния статистически институт за стопанската конюнктура през юли. Според участниците в проучването тези проблеми не само не отшумяват, но и все повече се засилват. Анкетираните посочват като пречка за бизнеса си и слабостите в икономическото законодателство, липсата на квалифицирана работна ръка. Засилва се и негативното влияние на фактора "конкуренция в бранша" - през юли той измества "търсенето" като причина за ограничаване на развитието.

От началото на месеца насам бизнес климатът у нас леко се е повишил с 1.4 пункта в сравнение с юни. Това се дължи на търговията и промишлеността, където икономическата среда се е подобрила със съответно 5.2 и 3.2 пункта в сравнение с предходния месец. В тези сфери оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията са по-оптимистични. При строителството и услугите бизнес климатът остава мрачен - съответно с 1.8 и 2.8 пункта под равнището през юни.

Очакванията за продажбите в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите за следващите месеци са доста резервирани, показва още анкетата на НСИ. Очаква се цените да останат без промяна. Няма оптимизъм и за раздвижване в строителния бранш, който до момента е осигурен с поръчки само за 4-5 месеца напред.
7
1423
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
29 Юли 2013 20:53
Финансовата криза и недостатъчното търсене на пазара продължават да са основните предизвикателства пред промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите.

Каква финансова криза бе Кате? Много ме дразнят некомпетентни журналисти да подхвърлят фрази без да се опитват да вникнат в същността им! За каква финансова криза говори това Кате? Да не би банки да фалират? Или пък държавата да е спряла плащания по държавен дълг? Хайде да се опитаме първо да се поо бразоваме и после да пишем по икономически проблеми!
29 Юли 2013 21:53
Засилва се и негативното влияние на фактора "конкуренция в бранша" - през юли той измества "търсенето" като причина за ограничаване на развитието.
Конкуренцията е пречка за развитието! Сиреч истината е в монопола - когато няма търсене, ... вдигат се цените и имаме развитие на "вятърничави" технологии, услуги, бизнесмени и инвеститори.
29 Юли 2013 22:23
Не се сърдете на авторката. В най-добрия случай тя е завършила УНСС. А там много-много не се набляга на ученето.
30 Юли 2013 07:43
Кой трябва да създава работни места? Натисни тук
30 Юли 2013 07:55
Винаги има търсене. Където има хора - има и търсене. Проблемът е, че няма предлагане на съответните ценови равнища на които хората търсят.

Защо така? Защото държавата не използва активите си ефективно, отделно, че държавата поощрява нищонеправенето с активи/имоти, хора/. Облагат се само хората които работят, а тия които могат, но не работят или не използват имотите си - се поощряват, като даже им дават помощи.

Липсващото звено е - адекватният данък имоти. Това е регулаторът, който определя до колко една икономика е ефективна - като определя доколко ефективно ще се използват имотите в държавата и тъй като това е основният актив, ограничен при това и по местоположение... се оказва влияние върху цените на всичко което се продава в съответната област/държава.

Натисни тук
30 Юли 2013 11:32
Мик, очевидно няма да бъдеш спрян да повтаряш една и съща теза по всички възможни поводи, с все по-абсурдни аргументи. Само искам да те предупредя, че както си я подкарал, скоро, без да се усетиш ще напишеш някъде, че единствената, или поне основната причина да няма открити лекарства срещу рака е в ниските данъци на имотите...
30 Юли 2013 16:59
popangelov 30 Юли 2013 11:32 - Разбира, че мога и такава връзка да направя Нещата в икономиката са доста свързани помежду си, и ако има някъде ценови балон - друго не вирее.

А ти защо пък за миг не допуснеш, че нещата които казвам са верни?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД