:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

С огън и меч са покръствани славяните

От Морея до Северно Бяло море и от Елба до Двина и Волга славянските държави и племена мъчително възприемат новата религия
Събитията, предшестващи непосредствено покръстването на Древна Рус, са представени в Радзивиловската летопис (ХV в., но при изпозването вероятно на първообраз от началото на ХIII в.). От ляво на дясно - великият княз Владимир Святославович (978-1015) издига в Киев голяма статуя на бог Перун, статуята е дървена със сребърна глава и златни мустаци, рисунка на л. 45; След като взема решението за промяна на държавната религия, великият княз приема пратеници, които му предлагат приемането на исляма, на католицизма или на юдейството, рисунка на л. 49; Великият княз беседва с византийски философ, поканен за да го запознае с предимствата на православието, рисунка на л. 49 об. Библиотека на Руската академия на науките-Санкт Петербург
Грандиозните чествания на 1025-ата годишнина от покръстването на Древна Рус още продължават. В, общо взето, сдържано-елейния тон на празненствата преобладава по-скоро съвременното звучене на идеята за единство на руските земи, както е било по време на най-големия разцвет на държавата през ХI в. Може и да не звучи празнично, но май е по-добре да се опитаме да погледнем с повече обективност на толкова значим исторически процес като покръстването на Древна Рус, а защо не и да се разширим по славянските земи изобщо, още повече че тук предсрочно отбелязахме християнизацията на Древна Рус (вж. Свързани текстове).

Никъде в земите на славяните, а и където и да е другаде, налагането на християнството не минава без продължителна отчаяна съпротива. Няма спор, християнството възниква и остава религия на властващите, защото "християнската проповед търпи несполука почти винаги, когато се е опитвала да се обърне към езическите народи и да ги убеди. Но тя обичайно успява, когато привлича на своя страна властниците и господстващите обществени слоеве" (Jacques Le Goff, La Civilisation de l'Occident medieval, 1984). Няма съмнение, че всяко честно разглеждане на историческите извори, всяко непредубедено разсъждение върху тях ще ни доведе несъмнено до този извод.

Не е за вярване всъщност, но и днес принципите, според които християнството се е възприемало в Средновековието, са в сила напълно. И днес, както в зората на тази религия, последователите й се делят отчетливо на налагащи вярата (винаги от властващите обществени слоеве) и възприемащи я (винаги от масовите обществени слоеве и групи). Не ни е работа сега да се занимаваме с причините за това деление, но е чудно все пак, че след цяло хилядолетие и малко християнството все още се нуждае от нарочна охрана. Причините трябва да са сигурно в самото учение, няма как да е другояче. От тази година, например, в Наказателния кодекс на Руската федерация са в сила промените, които налагат сурови наказания за оскърбяване на религиозните чувства на вярващите. Наистина законодателните промени се отнасят за всички религиозни култове, но е пределно ясно, че суровите мерки имат за цел охраната преди всичко за най-голямата религиозна общност - християнската, следващите по численост ислямска и будистка общност са строго обособени териториално в повечето случаи и вероятностите, предписани в законовите промени, за тях са практически невъзможни. Е, днес поне не окачват на кука, не набиват на кол и не разпъват между четири коня за волнодумство засега.

* * *

Каквито и да са били основанията на княз Борис-Михаил за налагането на християнството, безспорно е, че толкова сериозна политическа активност, при това в чувствителна област като вярата, е можела да доведе до злощастни за държавността ни последици. Такава опасна обществена обстановка през 60-те и 70-те години на IХ в. в Средновековна България наистина се създава. Из страната плъзват всякакви проповедници - от Рим, от Цариград, а и кави ли не шарлатани. На някакъв грък, като лъжел навсякъде, че е презвитер и покръствал незаконно наред, се наложило да му бъдат отрязани носа и ушите, например. В опразнената нива на вярата нахлуват всякакви християнски ереси като павликянството, забродили даже арабски мисионери да убеждават в предимствата на исляма.

Както е известно, антихристиянският бунт на прабългарската аристокрация бил потушен с нечувана жестокост. Наистина, историческите извори са крайно пестеливи, но някои косвени указания в тях ни карат да твърдим, че може би в бунта срещу християнизацията през 865 г. участват и значителна част от славянските племена във вътрешността на страната и особено в отвъддунавските български земи. Тези от тях в граничещите с Византия области, дали защото историческите извори за събитието са оскъдни и еднообразни, дали защото там славяните в по-голяма степен вече са привикнали към християнството, но противодействието, според достъпните ни сведения, е значително по-слабо. Въпреки това в значим брой исторически извори, включително и в Закона за съдене на хората, се срещат сурови наказания за тези, които поддържат езическите вярвания. Тези заплахи, както в правни, така и в религиозни текстове, продължават да се срещат и през следващите столетия.

Един слабо известен извор, Житието на св. Никон Метаноите, е на път да ни убеди, че религиозни вражди между славяни, останали верни на вярванията на дедите си, и служителите на християнския култ, са налице и в самата Византия даже. Вярно, в случая е ясно видим и съвсем конкретен имотен спор, но и религиозната вражда не може да се пропусне (вж. Г. Петрински, 2012). Вероятно в края на Х в. или в началото на ХI в. славянските племена милинги и езерци в Морея хвърлили око на имот на обителта, основана от св. Никон край Спарта. Техният вожд, "дуксът на "езическата страна"", някой си Антиох, искал да изгради кръчма на същото това място. Въпреки гръцкото си име, Антиох бил чистокръвен славянин, при това още езичник. Славяните разположили шатра на спорния имот, а на иноците от обителта се наложило да натоварят действията им с всякакви елементи на демонизация, за да ги прогонят. От обителта утвърждавали, че душата на Антиох е обладана от дявола, твърдяло се, че "обича демоните", а в шатрата, бъдещата кръчма, се вършели всякакви скверни и "песовски" дела, като съвокупляване с похотливи жени и "менади". Само така, но също и след като шатрата била изгорени от пратен "свише" огън, бил разрешен имотно-лрелигиозния спор между славяните и иноците от обителта на св. Никон.

Не малко са основанията да вярваме, че по подобен начин протича и процесът на християнизация век и четвърт по-късно в Древна Рус. Макар да са значителни проблемите при възприемането на достоверността на част от писмените извори, като Йоакимовската летопис например, противодействието на налагането на християнството е документирано всъщност безспорно. Ще трябва да имаме предвид и още нещо. В продължение на повече от хилядолетие грижата за създаване на летописи е изцяло в ръцете на християнските иноци, а всички възможни писмени свидетелства се събират в обителските книгохранилища. Близко до ума е изводът, който трябва да се направи, нали?

Противодействието на киевляни срещу идеята за покръстване бързо било овладяно от княжеската дружина и при помощта на гръцките свещеници. Великият княз Владимир Святославович заплашил съвсем недвусмислено тези от жителите на града, на които би им дошло наум да се противопоставят на новата религия - всеки от тях "ще ми бъде враг", наредил да се съобщи той. Изглежда княжеското решение било съобщено толкова внезапно, че преди да се опомнят, киевляни се оказали покръстени, при това "с радост".

Най-мощният антихристиянски бунт подигат новгородчани, които се клели пред създаденото в града вече (народно събрание) - "По-добре да умрем, отколкото боговете наши да отдадем на поругание". Те срещнали княжеската дружина, начело с воеводата Добриня, чичо на великия княз, и хилядника Путята, въоръжени до зъби и с каменометни машини.

(следва)Извори"[Великият княз Владимир Святославович] . . . заповядал да съборят идолите - едни да насекат, а други да изгорят. [Дървената статуя на бог] Перун заповядал да . . . влачат надолу по хълма . . . и поставил дванайсет мъже да удрят по нея с железни пръти. И направил това не защото дървото нещо може да почувства, а за поругаване на беса . . . Докато влачели Перун по [река] Ручей към Днепър, оплаквали го неверниците, понеже те не били приели още светото кръщение. И когато го довлекли, захвърлили го в Днепър . . . После разпратил [великият княз] Владимир [глашатаи] по целия град с думите: "Ако не дойде някой утре на реката, бил той богат или беден, или просяк, или роб, ще ми бъде враг." Като чули това, с радост дошли хората, ликували и говорели: "Ако това [кръщението] не беше хубаво, не биха го приели князът наш и болярите." На следващия ден излязъл Владимир с поповете [изпратените му от Византия свещеници] . . . на Днепър и слезли там люде безчет. Навлезли във водата и стояли там едни до шията, други до гърдите . . . някои държали децата, а старците останали в плитчините, поповете пък четяли молитви по брега. И беше радост на небето и на земята заради множеството спасени души. [л. 40 об.]"

Из Лаврентиевската летопис, 1377 г."6499 [991] . . . Жителите на Новгород, като видели как [воеводата] Добриня [чичо на великия княз Владимир] идва да ги покръсти . . . всички се заклели да не го пускат в града и да не предадат на поругание идолите [си]. И когато той пристигнал . . . посрещнали го с оръжие . . . Путята, хилядник на [великия княз] Владимир . . . влязъл в града [Новгород] . . . Добриня разрушил идолите - дървените изгорил, а каменните разтрошил и захвърлил в реката и настанала за нечестивите велика скръб. Мъжете и жените [новгородчани], като видели това, със силни стенания и сълзи молели за тях, като да били истински богове . . . И изпратил [Добриня] навсякъде [глашатаи] като заповядал всички да дойдат на кръщението . . . И дошли мнозина, а тези, които не искали, войниците мъкнели насила и покръствали - мъжете на моста [над крепостния ров], а жените - под моста . . . И така след като покръстил [новгородци] Путята се завърнал в Киев. Ето защо хората ругаят новгородци, като казват, че Путята ги е кръстил с меч, а Добриня - с огън . . ."

Из Йоакимовската летопис, съдържаща текстове и от ХI в.Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?psize=450&id=598307&command=fps

http://www.segabg.com/article.php?issueid=2985§ionid=5&id=0001301
54
34795
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
31 Юли 2013 19:57
Kotka
31 Юли 2013 20:29
"Славянство", "Византия" и християнство, голем турлю-гювеч по австрийска рецепта от 17в.
Първите християни в Европа са българите, лично покръстени от Св.Апостол Павел и Св. Андрей при русокосите гети, които са били седем племена. Едно от които се е зовяло склавини и така е известно в историческите извори. Връзката между Орфей-Урфил-Кирил, всеки може да си направи.
31 Юли 2013 20:38
Путята е бил ток и жица....

31 Юли 2013 22:06
щурец, хапченцата си пий!
31 Юли 2013 22:49
Некакви факти и аргументи имаш ли насреща или само си правиш гимнастика на устата?
31 Юли 2013 23:25
Аргументите ми са, че си лунатик, четящ джънк псевдо-историческа литература и задминаващ македонците с налудничавите си теории за 'тракийиски' произход на българите!
31 Юли 2013 23:32
Та според твоите факти и теории, какъв е произходът на българите?
31 Юли 2013 23:36
Та според твоите факти и теории, какъв е произходът на българите?

Съветски!!!
31 Юли 2013 23:44
Славяно-хунобългарски. Кажи някоя дума на 'тракийски'.
01 Август 2013 00:02
Абе навремето римляните и те така - с огън и меч са тепали християните, дори са ги давали на лъвовете за закуска.
Само че после палачинката се обърнала, та в момента по-големи християни от римските няма!
01 Август 2013 00:04
Приятно четене:

тракийска дума българско съотвествие

вурсиа вършие – вършини, върхове на дървета блг. диал.
гагила гага-вид птица
газ газя
гаидр годен
гал, гол голям, едър
гал гал-тъмен,черен диал.
галаи галя
галт голоть – поледица, лед ср.блг.
ган гънати – гоня, преследвам ст.блг.
гара гора, планина
гарк горькъ – горчив, горък ст.блг.
гаст гост
гебел збелвам - светлея блг. диал.
гелаво зълва
гент гнет
герм греем – грея блг. диал.
гес гася
гест гъст
гет гъдувам – свиря на гъдулка блг.
гига гига-кокила
гила жила, сухожилие
гина зинѫти – зина, зея ст.ч.сл.
гири жиръ – пасбище ст.блг.
гоакс говящ
гомба гѫба – гъба ст.блг.
гон гоня, преследвам
гордо град
гордии горд
грест грсти – вървя, отивам
гриво грив-сив блг.диал.
гурбика гърбица
да дойка
даб дъб
даба добър
дад дядо
дале далеч
дам(а) дом
дан дан, дар
данер дънер
дар дар
дарза държа
дат дати-давам стблг.
дав давя
дава дявам, поставям
данув доуновение – повяване, веене ст.блг.
дева дева
деке деканик – остен, шип блг. диал.
декан диканя – инструмент с остри ръбове (от кремък)
делк дялкам
ден ден
дер дера
дивес дивя се
диег жега
динга денгъ – юзда, ремък ст.блг.
диза дзид – зид блг. диал.
дебре дебри
деин деен
деле дел, дял
денту доене
дес десен
десу десити-намирам стблг.
дии дивни, чудни, божествени
дин ден
добер добър
дол дол
долиони доляни-жители на долина
долонг дълъг
дон дъно
дур двор
друв дърво
дракола дръколь-кол
дресиа дрселъ – тъжен ст.блг.
другер другар
дум дом, събрание
дун доуновение – повяване, веене ст.блг.
диесема дивизма-лечебно растение
дор двор
дорда дърдоря
драв древен
дрен дрян
дробион дребен
дразд дрозд
друнг другъ – другар
друма дръма, дърма – горичка блг.диал.
друс друсам, треса
две две
двери двери-врати
дул доилка, кърмачка
дум дим
дуиана дуене-веене
ед ядене
езар езеро
еизик език
елен елен
ентриви ѫтрь – вътре ст.блг. утроба блг.
ерг ярък
ез еж
ездик ездач
есва оясвам се – бързам, впускам се, разбързвам се блг. диал.
за за, зад
заик заек
залт злато
зарк зрак
збел збелвам – белея блг.диал.
збур сбор
зеаба жаба
зел желая
зелеа зелиѥ – зеленчуци ст.блг.
зелм шлем
земла земя
земеана земна

Ха сега да го видиме твоя славяно-хунски или там къв беше.
01 Август 2013 00:59
А и между другото покръстването е на Украйна, по него време наричана Рус, с което име по-късно келешите от блатата край Москва се накичват за тежкарлък. След което, кражбата на история, манията за величие и месианството им се услаждат и им стават нещо като символ - славянската азбука, третия Рим, итн. Не се скъпят и в предаване на опита си на други - скопците да кажат спасиба.
01 Август 2013 01:29
Прощавайте, ама траките са нямали писменост. Като как ги открихте тия думи с тракийски произход ?
01 Август 2013 01:34
Иван Петрински
01 Август 2013 02:05
Прощавайте, ама траките са нямали писменост. Като как ги открихте тия думи с тракийски произход
съществуват 2 основни метода за откриване на тракийски думи:
1) высосать из пальца
2) взять с потолка
01 Август 2013 04:44
Мдам, особено покъртителни са изконно тракийските злато и земля . Щурчавото, що не прочетеш някое елементарно помагало по сравнителна граматика на славянските езици, за групитe -tort и -tolt примерно и за рефлекса им в различните славянски езици, за епентетичното л..., ми само списуваш и списуваш, и списуваш...
01 Август 2013 06:53
До сълзи пък чак ме трогна неоспоримата и неподлежаща на никакви рационални аргументи естествена връзка Орфей-Улфила-Кирил.
Боже, Боже, да му мислят духовете на Светите Седмочисленици, както и на акад. Владимир Георгиев, акад. Иван Дуриданов - за Кирил Мирчев, Петър Илчев и останалите невежествени по въпросите на общото езикознание, класификацията на езиците, славистиката и старобългаристиката люде (Лека им пръст!) дума изобщо не може да става.
01 Август 2013 07:39
Една голяма част от посоченото пък направо разказва играта на индо-европейското езиково семейство.
Цял живот да се уча и накрая да получа етимологическо просветление именно в един вестникарски форум!... Да взема да си скъсам няколкото университетски и ваковски дипломи ли, що ли
01 Август 2013 07:48
особено покъртителни са изконно тракийските злато и земля

Ами, само те да са. На мен най ми харесаха одриските думи заеба, заик, дале и елен. Има и думи из речника на бесите : дрен, дева и двери. Изобщо, колегата си гет гъдува.
01 Август 2013 07:57
и хилядника на Княз Владимир - Путята
01 Август 2013 07:59
"Славянство", "Византия" и християнство, голем турлю-гювеч по австрийска рецепта от 17в.
Първите християни в Европа са българите, лично покръстени от Св.Апостол Павел и Св. Андрей при русокосите гети, които са били седем племена. Едно от които се е зовяло склавини и така е известно в историческите извори. Връзката между Орфей-Урфил-Кирил, всеки може да си направи
Турлю -гювеча е в главата ти. Четеш разни глупости, дето някой се е събудил сутринта с някоя глупост, станал написал книга и платил да му я издадат. Сега всяка глупост може да бъде издадена, само да се намерят пари.
01 Август 2013 08:04
Най-жестоко са покръстени литовците
Те са последните покръстени в Европа. Западните феодали са организирали ловни хайки за литовци - голямо развлечение за тях. Те са избивали литовците, както се избива дивеча.
01 Август 2013 08:05
вж. Г. Петрински, 2012 Умилително до сълзи.
Все пак Четвъртък е весел ден,защото след него следва петък.
01 Август 2013 08:13
Тука по добре да не започвам....
01 Август 2013 09:01
Йероним, който е живял в четвърти век и нарича Мизия България, пише:

„Хуните учат псалтира и топлят скитския студ с топлината на вярата: Златорусата и русата гетска (скитска) войска е обкръжена с църковни палатки. Те (скитите или хуните) може би за това се бият против нас (римляните) с равна на нашата храброст, защото изповядват същата вяра“

Създателят на християнската тракийска писменост е св.Урфил, а че са имали още по-древна писменост го даказва и плочката от Градешница.
01 Август 2013 09:12
За тези дето ще си късат дипломите е арно да видят един от речниците на тракийските думи, тук:

http://www.protobulgarians.com/Statii%20ot%20drugi%20avtori/Ivan%20Duridanov-Dumi%20ot%20ezika%20na%20trakite.htm
01 Август 2013 09:15
Олигофрени като това щурчо само илюстрират за пореден път народната мъдрост, че луд умора няма, само се поти.
01 Август 2013 09:16
К`вито политическите "визии", таквиз и историко-филологическите "познания". Времена на агресивни любители "експерти". Форумът скоро ще се нуждае то ли от изпомпване, то ли направо от фекалка. С гумени ботуши ще трябва да се влиза дотогава. Или с кокили. Мноо "интелектуално" ГМО, мноо нещо.
01 Август 2013 09:38
За ранното покръстване на траките има доста сведения:
Едно от най-ранните съобщения от подобен род се явява свидетелството на известния христиански идеолог Quinta Florenta Septimius Tertullian. Той свидетелствува, че през II-ри век. Християнството вече е проникнало между племената гети, даки, сармати и скити. Eто какво гласи текста: „Et Galliarum diversae nations et Britanorum inaccesa Romanis loca, Christo vero subdita, et Sarmaturum et Dacorum et Germanorum et Scytharum et abditarum multarum gentium et provinciarum et insularum nobis ignotarum et quae enumerare minus possemus“
01 Август 2013 09:39
Щурчо, ти да не би да си оня герой от "Моята голяма гръцка сватба" , който смяташе , че всички езици на света произхождат от гръцки?Самоче, в неговия български вариант? http://www.youtube.com/watch?v=_dyujnqFuBo
01 Август 2013 09:43
С огън и меч... -Ъ добро утро..
борба за влияние..
01 Август 2013 10:07
Нищо не "смятам". Има си факти. Който иска да си отвори очите и да види какво е нашето влияние, спрямо руската църква, да чете тук:

http://www.otizvora.com/2009/12/735/
01 Август 2013 11:20
За другите думи на знам, но израза " Майката си тракал! " е безспорно от тракийски произход. За останалите подобни изрази питайте д-р Стоичков
01 Август 2013 11:43
Нищо странно няма в изявите на "Щурчо" във форума. Той е специалист по политика, икономика, езикознание, история,... и всичко останало. Не ви ли направи впечатление с каква охота форумните специалисти по всичко приеха невежествената квалификация "феодални старци" вместо "синодални старци"? Или използването на алогичния и претенциозен израз "от тук насетне" вместо "от тук нататък". Всичко това е следствие от многогодишното целенасочено принизяване на интелекта, учението, непрекъснатото образоване и духовно усъвършенстване, за сметка на еснафския материален просперитет, КЪСМЕТА, просташкия език. За какво говори избирането на пожарникар за министър председател? Даже справедливите в началото протести, се изродиха в безподобен КИЧ с кафе, плаж по паветата, камъни по автобуса на депутатите, ковчези и т.н., което е показателно за средното ниво сегашните българи, наследници на покръстените преди много векове наши прародители.
01 Август 2013 12:09
Да, по-горе има чудесни мнения, издържани и бих казал научно обосновани относно езика и произхода му. Проблемът е че са написани на черковно-славанскийй. Това е един наистина интересен език. Някой от нискочелите, изказали мнение по горе, може ли да ми обясни защо например в Франция се говорело на френски, в Рус на руски, а в малка България на черковно-славанскийй? Все още си споням как в училище ме поправяха: "В България се говорело черковно-славанскийй". А цитираните от другаря Петрински извори ми напомнят следният факт: имало ли е битка при река Нева? Или Александър Невски си е получил незаслужен прякор? Извори писани след 2-3 века след събитията и т.н.
***
01 Август 2013 12:26
Дрънканиците на комплексираните каскети не са интересни.
За българското участие в християнизирането на Русия може да се види, тук:

https://sites.google.com/site/proishodanabulgarite/edinossen-i-podobnossen
01 Август 2013 12:37
лаикN1 01 Август 2013 12:09
Все още си споням как в училище ме поправяха: "В България се говорело черковно-славанскийй".

трябва да ги съдиш!
01 Август 2013 12:44
http://forum.abv.bg/lofiversion/index.php/t91295.html
01 Август 2013 13:32
Религия се налага с меч, докато вярата е нещо лично. Господ е дал на човека свободна воля, и затова със сила вяра не може да се наложи.
Дори Исус Христос оплюва методите на тогавашните фарисеи:
"Woe to you, teachers of the law and Pharisees, you hypocrites! You travel over land and sea to win a single convert, and when you have succeeded, you make them twice as much a child of hell as you are. (Евангелие от Матея 23:15, New International Version).


01 Август 2013 14:29
За другите думи на знам, но израза " Майката си тракал! " е безспорно от тракийски произход. За останалите подобни изрази питайте д-р Стоичков
аха, напарау "Майката си трака", а д-р Стоичков, като изявен тракиец може да ни запознае с правилата за вербален контакт при игра на ритни топка- ебаси, кат лютвито наратива го изрекох . найс а?

Щурчо, успикайса ва батка немой го слла на сърце, те не та разбират. Да живей Тракия -Пловдив, ака Ботевъ1912г.
01 Август 2013 16:17
И днес, както в зората на тази религия, последователите й се делят отчетливо на налагащи вярата (винаги от властващите обществени слоеве) и възприемащи я (винаги от масовите обществени слоеве и групи).
Да бе и днес навсякъде в християнския свят, особено в православния, владее принципът на папоцезаризма, а зад всеки монарх и президент има по един сив кардинал. Петрински, християнството определено не ти е силна тема!
01 Август 2013 16:39
Славяно-хунобългарски. Кажи някоя дума на 'тракийски'.


Мъчна работа...
Също като да покажеш нещо, сътворено от славяните - гробница, дворец...
Някой пръстен, огърлица или домакински съд, поне...
01 Август 2013 17:04
Обратното на папоцезаризма е цезаропапизмът. Ориентирай се кое от двете искаше да кажеш.
01 Август 2013 17:08
Обратното на папоцезаризма е цезаропапизмът. Ориентирай се кое от двете искаше да кажеш.
Именно папоцезаризма, тъй като Петрински твърди, че покръстителите винаги, вкл. сега, са били част от господстващата класа, което не е бивало никога по православните земи.
01 Август 2013 17:27
съществуват 2 основни метода за откриване на тракийски думи:
1) высосать из пальца
2) взять с потолка


Не се бъзикайте със Щурчо! Нека продължава да ни развеселява!
Между другото, успях да си съставя едно чудничко изречение. Дробион зеаба дорди на дум!
01 Август 2013 19:50
Някой би ли обяснил:
Как Кубрат е признат за патриций от Византия?
Как внук му Тервел е признат за кесар (съимператор), ако е бил езичник?
На Пресияновия надпис при Филипи пише:
"Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже, Бог вижда. На християните българите направиха много добрини. И християните ги забравиха, но Бог вижда".
Не пише богове, нито Тангра.
01 Август 2013 21:23
Mrx++ 01 Август 2013 07:59
... Сега всяка глупост може да бъде издадена, само да се намерят пари.


Знаем че само парите са ви проблема .
02 Август 2013 08:29
...Някой би ли обяснил...

Чети линковете.
02 Август 2013 14:36
Днешните гърци са наследници на древните елини, днешните румънци - на старите даки, днешните албанци - на старите илири, сърбите - на трибалите, днешните македонци - на античните македонци, а турците - на троянците.
Единствено днешните българи са пришълци от незнам-къде-си, нямат нищо общо с най-многобройния народ на античността - траките, които живеели по нашите земи, но изчезнали малко преди да дойдат на конете си пришълците "прабългари".

Това е тезата, прокарана от австроунгарските поданици Шафарик и Иречек. Геополитика - какво да се прави!
03 Август 2013 00:39
Също като да покажеш нещо, сътворено от славяните - гробница, дворец...
Някой пръстен, огърлица или домакински съд, поне...

За търсене из гуглето:
Пшеворска култура;
Зарубинецка култура;
Черняховска култура
За четене:
Натисни тук
Натисни тук
====
Статията е повърхностна, едностранчива, предубедена и дълбоко непрофесионална.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД