:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,226,837
Активни 99
Страници 95
За един ден 1,302,066

"Внимавай, ще ти спретна протест!"

Гражданското недоволство постигна редица успехи в България. Като видяха, политиците взеха на въоръжение социалния гняв
Снимка: Борислав Николов и БГНЕС
"Кой изразява народната воля - 2000 на площада или 50 000 на Бузлуджа?", попита социалистът Антон Кутев. Блогъри грабнаха пергели и му отговориха, че в столицата излизат повече хора, а на Бузлуджа са се събрали по-малко от 50 000. Всичко това е наливане от пусто в празно, защото нито думичките "количество" и "истина" са синоними, нито някой може да каже кой е "добрият" протест. "Доброто" е субективна категория.
България може би наистина изживява гражданска пролет. Улиците и площадите са пълни, така е от 2010 г. Вълненията са белег на обществена будност, но както често се случва, новината не е само добра.

Най-напред нека направим кратка ретроспекция на протестната активност. След 9 септември 1944 г. има спорадични въоръжени брожения срещу комунистическата власт, а в края й се появява крехко организирано инакомислие (Русенският комитет). Демократичните времена стартираха с многохилядни митинги срещу мутиращите й остатъци, последва Луканова зима, после Виденова. Имаше демонстрации срещу НАТО, на националисти, таксиджии, съкратени служители, по екологични поводи. Ноза първи път сегапротестите са многолюдни, с разнородни искания в кратък времеви отрязък, успешни. До сега не е имало период на недоволства, който да съчетава едновременно трите горни характеристики.

Прощъпулник бе гласовитият отпор срещу застрояването на Странджа през 2007 г. Последваха вълнения в защита на другите планини, плажове, за да дойде 2010 г., когато общественият отпор заработи на "денонощен" режим - срещу ГМО, АCТА, шистовия газ. През зимата на 2013-а започнаха протестите срещу цените на тока и монополите, появиха се и регионални - във Варна срещу Кирил Йорданов, по-рано в Бургас заради тръбата за Александруполис. Сега по повод Пеевски. Всички те нанесоха поражения на институциите - падане от власт (Бойко Борисов, Кирил Йорданов), ревизия на взети решения (няколко през мандата на ГЕРБ, оттеглянето на Пеевски и зам.-министър Иван Иванов сега) или по категоричен начин вкараха в обществения дневен ред проблема, за който се демонстрира (екологичния). Разбира се, през всичките тези години у нас гневът бликаше и в други посоки. Учителската стачка през 2007 г. бе едно от най-значимите събития, изключително важни бяха и протестите на работещите в бедстващи заводи. Но те бяха съсловни, новото сега е, че виждаме многочислени, чести и успешни протести, обединяващи хора с различен доход, професия и на различно стъпало в социалната йерархия.

Как стана тъй, че задрямалата доскоро България стана част от международната протестна мозайка, е въпрос засега без отговор. По-интересно е, че световните умове днес се мъчатда намерят общ знаменателна различните по произход вълнения в противоположни точки на планетата. Според едни това са циклични масови размирици (срещали са се в други периоди от историята), други виждат в тях ценностен юмрук срещу капитализма, трети наблягат на социалните мрежи като средство за координация. Теориите са над 10. Общото между тях е, че в следващите години социалните протести ще се увеличават - ще са ежедневна среда, в която правителствата ще трябва да вземат решения и ще се съобразяват с тях.

Какво обаче се случва в малка България, често изоставаща исторически? Този път се случва нещо твърде напредничаво. Политици, бизнесмени - хора, срещу които обикновено се протестира, бързо съобразиха поразяващата мощ на социалния гняв. Щом като е инструмент за натиск - хванаха го. След като е по всички правила на демокрацията - що да не си поиграят на демокрация.

Най-напред демонстрациите срещу застрояването предизвикаха контра такива под мотото "Природа в името на човека". Знае се - общинари, феодали, местни и национални бизнесмени гласовито поискаха строежи, а подведени или зависими хорица (мнозинството) се включиха на барикадите им. Случи се в доста селища, управляващи политици като Цветан Цветанов и Цецка Цачева комично ги подкрепиха. После Волен Сидеров редовно взе да обсажда столични медии, скоро отрядите му викаха в Бургас срещу СКАТ. Стигаме и до днешния ден - БСП държа стотина души всеки ден край пилоните на НДК, а някой (ще стане ясно кой) ангажира толкова под прозорците на ГЕРБ и в Банкя на Бойко Борисов. В "гериочна" Варнаположението е сълза и смях -демонстранти, които взеха скалпа на Йорданов, обсадиха преди две седмици местното ВиК с викове за оставка на шефа Валентин Вълканов; подчинените му пък се строиха от вътрешната страна на оградата, пременени като будни граждани, искащи любимия си шеф; викаха и в София в деня на смяната му. Накъдето и да се обърнеш, някакви малки, но добре организирани групи гласовито недоволстват, доказвайки, че най-модерната политическа закана вече е: "Внимавай, ще ти спретна протест!".

Всичко това идва да покаже, че протестът вече не е само форма на спонтанен граждански натиск. Той е средство за натиск и от страна на кръгове, срещу които гражданите протестират. Ръжен, който обществото размаха като коректив на политиците и мафията, но сръчно хванат от тях.

Тези контрапротести не биват да бъдат подценявани. Те са законна форма на изразяване, а и трудно могат да бъдат укорени морално. Не е задължително платеният и зависим демонстрант да не изразява своя воля - напротив, може да е платен и да е на едно мнение с донора си. Обратно - честният протестиращ не е непременно умен. Хора излизат спонтанно, искрено, но значи ли, че винаги са прави? Ами ако добронамерено са се подвели? Точно защото материята е гъвкава, в ход савсякакви безсмислени дискусии"Кой изразява народната воля - 2000 на площада или 50 000 на Бузлуджа?", попита социалистът Антон Кутев. Блогъри грабнаха пергели и му отговориха, че в столицата излизат повече хора, а на Бузлуджа са се събрали по-малко от 50 000. Спори се кой бил закаран с автобус и кой участвал доброволно. Всичко това е наливане от пусто в празно, защото нито думичките "количество" и "истина" са синоними, нито някой може да каже кой е "добрият" протест. "Доброто" е субективна категория.

Протести, контрапротести, въобще всякакви форми на организиран площаден отпор ще се увеличават занапред. Съответно, първата грижа на всеки заинтересован, който може да е мишена на гнева или просто желаещ да го яхне, ще е да вкара свои хора в челото му. А властите, не само и у нас, ще трябва да отсяват кой протест точно да послушат. Ясно е, че всички не могат. Колкото повече се удовлетворяват протестните желания, толкова повече исканията ще се множат. Това ще е една от най-интересните теми в отношенията граждани - институции следващите години.
80
5641
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
80
 Видими 
02 Август 2013 19:49
Дай мнение по статията

Мнението ми е, че статията е нескопосан опит да се изкара, че народът е разделен по признак протести.
И че протестите са приумица на разни интереси.
И в крайна сметка не са сериозни.
Малко като ученическо съчинение.
02 Август 2013 19:52
Кутевизиацията , в т.ч. и форумните кутевчета, достигна нови висоти- 50 хил. на Бузлуджа
Ачик се вижда на поместените клипове , че от цяла БГ са докарани с рейсовете на Гергов и ко. едва 8-10 хил души....
Но балонът се надува ......
Това няма да им помогне на зимата , когато безработицата , сметките за ток и несправянето т с контрабандата, ще спука този балон.
От което няма да се спука билета на Станишев до Брюксел - а тези с побелелите , коси , на които дължим уважение за труда и наивността им, ще се питат пак : Ама, кво стана ?
02 Август 2013 19:53
Какво обаче се случва в малка България, често изоставаща исторически? Този път се случва нещо твърде напредничаво. Политици, бизнесмени - хора, срещу които обикновено се протестира, бързо съобразиха поразяващата мощ на социалния гняв. Щом като е инструмент за натиск - хванаха го. След като е по всички правила на демокрацията - що да не си поиграят на демокрация.

Кое било напредничаво, бе, Дияне, бе?
Ти, подиграваш ли се с читателите?
02 Август 2013 19:58
Колкото повече се удовлетворяват протестните желания, толкова повече исканията ще се множат.

Тъпня.
Един иска ЩАСТИЕ ЗА ВСИЧКИ ПОРАВНО,
а друг иска само едно нещо - да изчука комшийката.
А управляващите трябвало да си изберат кое да изпълнят, нали така?
02 Август 2013 20:00
И че протестите са приумица на разни интереси.


А не са ли
02 Август 2013 20:06
Един иска ЩАСТИЕ ЗА ВСИЧКИ ПОРАВНО,
а друг иска само едно нещо - да изчука комшийката.


Че защо да избират управляващите?
Едното не изключва другото.
Е, вярно, на комшийката ще дойде мааалко повече от равното, но пък в рамките на допустимата грешка на везните, не повече
02 Август 2013 20:10
А не са ли


Ти ако очакваш някакви "образцови" протести като на БСП дето да ги опишеш с две думи, няма такива. Тези са спонтанни, хаотични и има много неща в тях - и купени протестиращи, и лумпени и приумици на кой ли не. Важно е в по-голямата си част какви са - те имат едно искане за "оставка" и създават една сила за излизане от ситуация в която ако седим дълго направо ще загинем.

-------------------------
дистанционен парламент
02 Август 2013 20:14
Тези са спонтанни, хаотични и има много неща в тях - и купени протестиращи, и лумпени и приумици на кой ли не.


Съгласен, само не с болднатото, не са спонтанни и хаотични и ясно е чии са приумиците

02 Август 2013 20:15
Тъпня.
Един иска ЩАСТИЕ ЗА ВСИЧКИ ПОРАВНО,
а друг иска само едно нещо - да изчука комшийката.
А управляващите трябвало да си изберат кое да изпълнят, нали така?

Ъъъъъъъ, за влиянието на управляващите върху щастието горе-долу мога да се досетя. Но за искането и неможенето - пълна мъгла ми е как управляващите ще повлияят! Много моля в отговора да не се споменава Лизистрата.
02 Август 2013 20:20
Какво обаче се случва в малка България, често изоставаща исторически?

След задаването на такъв нихилистичен и невеж въпрос не може да има верен отговор. Нема как първата държава в Европа и нейния народ, създал европейската цивилизация да са изоставащи исторически.
02 Август 2013 20:28
След задаването на такъв нихилистичен и невеж въпрос не може да има верен отговор.

И от какво точно сме изостанали така катастрофично?
02 Август 2013 20:34
Куманиз от приказка не разбира.
02 Август 2013 20:53

И от какво точно сме изостанали така катастрофично?

И Ботев пита същото:
"Бедни ми бедне народе, кой те в таз робска люлка залюля?"
Та сега, червените еничари сека вечер доволно потриват потните си треперещи кунки и с големо задоволство регистрират, намаляващият брой на тези дето надигат глас срещу поредното правителството на Доан ефенди.
Ама вие каскетите, барабар с вашите аркадаши продължавайте да беснеете над бащиното ни огнище.
02 Август 2013 20:58
Божидаров лееееко обръща палачинката. Пръв усети дъртия реалист. Хитри са и двамата!
02 Август 2013 21:13
И Ботев пита същото:
"Бедни ми бедне народе, кой те в таз робска люлка залюля?"


Почти го докара. Но все пак:

Кажи ми, кажи, бедний народе,
кой те в таз рабска люлка люлее?


---------------------
А иначе авторът е казал това, което заплютите тук като камунизи и червени боклуци говорим от третия ден на протестите до днес, а именно:

Ръжен, който обществото размаха като коректив на политиците и мафията, но сръчно хванат от тях.
02 Август 2013 21:33
Почти го докара.

Вие от педересето, кажете докъде докарахте отбелязването през това лято на 110 годишнината на Илинденско-Преображенско- Кръстовденското въстание? Или ви е арно там под сянката на падишаха, Сава ефенди?
02 Август 2013 21:35
Добре е да си щурчо, като не ти изнася, скачаш на друга мисъл и свириш ли свириш, макар и досадно
02 Август 2013 21:36
Не разбрах. Кои тва ний? И каква е връзката с правилното цитиране на Ботев? Щото аз Ботев го знам наизуст. Така са ме учили. И щото го знам, ако се съмнявам в паметта си, проверявам. Не си позволявам да бухам в кавички квото дойде. Ботев щото!
02 Август 2013 21:39
Не разбрах. Кои тва ний?


Аз, ти и всички каманяки във форума
Не се притеснявай - компанията ни е повече от отлична, за разлика от тази на емакси, блудници, щурчета, щръкове, барми и дъртанянковци
02 Август 2013 21:41
Едно мнение в http://chara.blog.bg/politika/2013/08/02/protesti-za-niakolko-hiliadi-dolara-v-poveche.1135926
"Онова, което истински разгневи гостите обаче беше въпросът за произхода на парите, с които се финансират организациите им. До там, че водещият беше принуден да се оправдава, че е попитал. Неудобната истина е, че Тръстът за гражданско общество, разпределил 75 млн. долара до края на 2012 г. за финансиране на НПО-та, е създаден от група частни американски фондации. Институтът за развитие на публичната среда, чийто директор е А. Цонева е финансиран съответно със 76,500 долара за периода 1 юли 2011 г. – 1 октомври 2012 г. и със 75 000 долара за периода 15 юни 2012 г. – 15 юни 2013 г. по проектите „Граждански дневен ред 2.0” и „Програма за развитие и устойчивост”. Фондация "14 февруари", чийто съосновател е Асен Генов, който е и администратор на събитието #ДАНСwithme е получила 79 960 долара от Тръста за гражданско общество по проект „Отговорни политики, прозрачност и неприкосновеност на личния живот в дигиталната среда”. "

Хм, дали е вярно? Много мяза.
02 Август 2013 21:45
Аз, ти и всички каманяки във форума


Каманяките?

Ми...

Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.
И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.
И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.
И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.
Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.
Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.

Галац, 20 април 1871 г. Хр. Ботйов
02 Август 2013 21:45
За дебелокожите, нагли и мързеливи червени еничари има много досадни неща. Тъй щото е добре да си кютат зад шалварите на старшия партньор.
02 Август 2013 21:54
Само че... това, че някакви си НПО са получили някакви си пари за нещо си, изобщо не означава, че са ги раздали на протестиращите...

Замислете се над това и ще ви стане едно хубаво, хубаво...
02 Август 2013 21:57
Това беше проверка, момче. Можеше поне да се сетиш, че Ботевото авторство на Символ веруюто не е безспорно. Ми няма как да се сетиш... Айде бегай.
02 Август 2013 21:59
Само че... това, че някакви си НПО са получили някакви си пари за нещо си, изобщо не означава, че са ги раздали на протестиращите...

Замислете се над това и ще ви стане едно хубаво, хубаво...


Лош опит за замисляне. Опитай пак.
02 Август 2013 22:05
Що им требе на каскетите да мислят. Туй лято се навършват 100 годин от геноцида над българите в Източна Тракия, след вероломното нарушаване на Лондонския договор от техните аркадаши и 300 000 аскери и башибузуци започват изстреблението и палежа над беззащитните български села и градове. Некой верва ли, че таквози еничарско правителство ще иска обезщетения, каквито беха обещавани !?
02 Август 2013 22:07
щурец, кога ще касират изборите, бе
Ти за НФСБ ли беше гласувал
И ти си парламентарно непредставен, а не ходиш да надуваш вувузелата на Генов
02 Август 2013 22:12
Нема как първата държава в Европа и нейния народ, създал европейската цивилизация

българите в Източна Тракия

...о, Боже!
* За малко да напиша - о, Боце!
02 Август 2013 22:14
http://www.ceetrust.org/grants-database/in-country-grants/bulgaria.html
02 Август 2013 22:18
..о, Боже!
* За малко да напиша - о, Боце!

Щом не си написал въй аллах, пак бива.
Танасе, като гледам колко много сте със зурлите, вувузелите нема да свършат работа.
02 Август 2013 22:19
Леле-е-ей-й, статията една мазна такава, мазна, една обективна, една независима. Тия журналисти израстват не с дни, а с часове.
02 Август 2013 23:08
"A властите, не само и у нас, ще трябва да отсяват кой протест точно да послушат.", някои вестници и журналисти пък вече знаят кого да слушкат ,нагледно се вижда от горната статия
02 Август 2013 23:16
щурец, кога ще касират изборите, бе

Той народът ще ги касира, ама и колко политически партийки ще осъмнат касирани....свят ще им се увие...
02 Август 2013 23:35" Теориите са над 10. Общото между тях е, че в следващите години социалните протести ще се увеличават - ще са ежедневна среда, в която правителствата ще трябва да вземат решения и ще се съобразяват с тях."Ми то тъй е при капитализма, увеличават се социалните протести! Увеличавайки се се стига до революции, експроприации, народен съд,ЧК и пр.постижения на "социалните протести".Нищо ново под слънцето.
02 Август 2013 23:47
.Нищо ново под слънцето.


Днес на граовските миньори е казано, че требе да им се намалят заплатите с 40% инак ги закриват, щото нема пазар за кюмюро. При туй положение некой ще гризне... нещо си.
02 Август 2013 23:50
А като дойде социализъма, социалните протести моментално спират.
03 Август 2013 01:04
Мда.
Аз миньорите ги предвиждах зимъска.
Ама триг¥зата с целият си тъпегьозлък май ще ги изкара предсрочно, некъде след гроздобера.
Да посмъстят джибрето у праламенто.
03 Август 2013 01:19
колко много сте със зурлите, вувузелите нема да свършат работа.


Много трудно се свири на зурла. Все пак: заръфайте печена свинска глава от зурлата - може и да издадете звуци. Мляскане например.
03 Август 2013 02:47
И ти си парламентарно непредставен, а не ходиш да надуваш вувузелата на Генов


Това, че някой е парламентарно непредставен не бива да е повод за подигравка. В идеалния случай всеки трябва да е парламентарно представен, ако не може физически - просто приемаме, че не може, но не е подходящо за подигравка.
03 Август 2013 03:49
Ако можеше Ботев да види какво се е случило с мечтания от него
единний комунистически ред на обществото,
сега, такава революция щеше да ви спретне, че само пух и перушини щяха да останат от престъпните ви партии в новата тройна.
03 Август 2013 04:19
Каквото и развитие да е имало "гражданското общество" (по-точно - в публичното демонстриране на обществено недоволство) в последното десетилетие, кулминирало във февруарските гладни бунтове, летните "протести" бяха голяма крачка назад. Те ни показаха недвусмислено, че "гражданско общество" в собствения смисъл в България все още няма и че срещу манипулациите на тълпата от страна на държавни, квазидържавни и корпоративни частни интереси няма ефективно лекарство. Гражданственост, публичен морал в България като коректив на държавното, квазидържавното и корпоративното напълно липсват.

Някои колеги обърнаха внимание на твърде големия процент лумпени сред летните "протестиращи", но това не е новост. Навремето се съгласихме, че популярността на Борисов е мерило на степента на лумпенизация на България, заедно с популярността на чалгата.

Летните "протести" със своята явна манипулираност, наетост, предвзетост, несправедливост, резоньорство, омраза и насилие ще предотвратят задълго нови масови политически протести. Голяма част от хората, излезли спонтанно (от страх) - особено герберските калинки и апаратчици - вече няма да са в състояние да повторят.

За безславния край на летните "протести" помогна и насилието им, и станалата явна за всички глупост и безхаберие на протестиращите, и спирането на парите, и навалицата на Бузлуджа, и лятната ваканция на НС. Организаторите на "протестите" нямаха план Б. Сега ще се окопават, ще се мъчат да оцеляват, нюхайки партенката за сближаването на БСП с ГЕРБ.

Седесарите са морално убити след провала и в свалянето на кабинета, и с формирането на "новото дясно", и с продължаващата си несигурност с постоянни салтоморталета по отношение на ГЕРБ, и със смешния си расизъм, ксенофобия, пещерен антипрогресизъм, мачизъм, аморализъм, ирационалност, антиинтелектуализъм и копролалия, които постоянно демонстрираха и не могат да се забравят.

По-горе тук сините колеги вече чакат с надежда и упование зимните социални бунтове, след като през февруари ги отричаха и ги подиграваха, след като в самите тия летни протести те дълго повтаряха като папагали самоубийствената икономедийна мантра за "умните и красивите, които си плащат сметките и нямат икономически искания", след като сам "бат им Бойко" продължава до днес да ръси невдянковска мъдрост, и след като самите те ореваха орталъка срещу всички мерки на кабинета в интерес на бедните. И след като техният "читав човек във властта", техният "президент", разбира се, се скри и няма да върне закона за актуализацията на бюджета. Не е леко тия дни да си седесар

За тия хора няма да има забрава, няма да има прошка. Те имаха своя втори шанс след 1991, трети шанс след 2001 г., четвърти - след падането на Борисов, когато Дайнов писа за "десните идиоти" и сините партии подписаха споразумението за некоалиране с ГЕРБ и на практика бе подпечатано свалянето на ГЕРБ от власт. И те проиграха с лека ръка всички шансове и повече няма да има.

А хората, които са били купени или заставени, или са тръгнали на "протести" от мода или глупост, каквито сигурно са повечето, ще разберат, че са се минали и/или че са били "употребени" и изоставени.

Много тежък удар бе нанесен на репутацията на медиите. Те се саморазкриха като основен фактор за невъзникването на "гражданско общество", фактор за създаване на "изкривена комуникация" и на нестабилност в държавата в служба на частни интереси.

Висока степен достигна самодискредитирането на "НПО", които ще имат сериозни проблеми да съществуват в същия вид и влиянието им извън техния тесен кръг ще е паднало до минимум. И те се саморазкриха като основен фактор за невъзникването на "гражданско общество" и за създаване на антизападни настроения у хората, което също е тежък грях.

Опозориха се завинаги много сини грантови "интелектуалци", които никога вече няма могат да гледат спокойно света в очите. И тук, както и с медиите и НПО, прошка няма да има: нещата отидоха твърде далече, твърде задълго.

Много повече елементи на "гражданско общество" се наблюдават в средите, осъдили летните "протести". За съжаление и там нещата не са цветя и рози. Твърде силни са гласовете за връщане на социализма до 1989 г. Левичарството продължава да се съешава с груб антиамериканизъм, често и с друга ксенофобия и прекален евроскептицизъм. В брошурата си Станишев много ясно предупреждава за това. И в икономическото си мислене левите често са десни, държат за "твърдата валута" и балансирания бюджет повече, отколкото би трябвало при това положение.

Особено ясно Станишев казва в брошурата си, че БСП се отказва - завинаги - да постига каквито и да било прогресивни цели посредством несвободата. Несвободата - политическа, икономическа, информационна, идейна, лична - не е допустимо средство за никоя цел. И това, съдейки по дейността на БСП в последните години, изглежда не е само празна фраза. Ето това сините не могат или не искат да проумеят и затова сами се правят смешни.

И тук задачите на двете крила са - лявото да усвоява в движение и творчески кейнсианството, вкл. и опита на САЩ в преодоляването опустошенията от Голямата депресия (бързо повишаване на доходите, бърза реиндустриализация, прогресивни данъци, засягащи тежко най-богатите, но щадящи средния бизнес и подпомагащи всичко по-надолу) дясното да се отърси от зависимостта си от най-богатите и от пещерните емоции и да заживее в реалността, да се съгласи с основните положения на един нов по-прогресивен обществен договор, да стане кауза на наистина талантливите и предприемчивите, не на олигарсите и лумпените.
03 Август 2013 04:30
Трябва да се подчертае и интелектуалната, естетическа и маркетингова посредственост и немощ на летните "протести". Сравнително големи за България идеологически, рекламни, маркетингови и медийни ресурси бяха хвърлени в продължение на повече от седем седмици с пълно напрежение на силите и с резултат - пълен провал. Провалът, който е преди всичко професионален провал за тези групи, фирми и хора, ще рефлектира тежко върху бъдещите им кариери и доходи.
03 Август 2013 04:47
Аз все си мисля, че ще вземе да слезе от портрета си в президентството, ще дръпне за ръкава приятеля си с нечутия характер и ще рече пак:
Ако би аз имал неограничена воля, то би накарал всичките фабриканти да ни направят такова едно огледало, в което да видиме не само състоянието на главите си, а и качеството на мозъците си. Това би било за нас милион пъти по-полезно, нежели сичките всемирни изложби. Ако би фабрикантите направили подобно огледало, то ние би видели, че в нашите мозъци съществува плесен, че нашият патриотизъм прилича на побеляла дреха, че нашата чест е сляпа от рождението си, че нашето самосъзнание е изветряло, че нашата гордост е потъпкана, че нашите свещени обязаности са разпродадени, че нашите сърца спят от дългият, че нашите души са прокиснали и че нашият напредък се намира само в устата ни. Подобно огледало би могло да открие и много други неща, за които нашите българи не са ни сънували.


- А мене ми казаха, че руските вестници говорят за наша полза и въстават против българите - казва един владика-цинцарин.
- Руските вестници говореха за нашата полза, защото ние сами им бяхме дописниците; но. . . Не вярват ни вече - казват огнените очи.
- Казват, че в руският вестник "Моск. Ведомости" била напечатана една дописка, която опровергала н а ш а т а, която беше напечатана в същият вестник - казва патриархът.
Един от евлогимените изважда из пазухата си "Московския Ведомости", чете ги на руски и превожда ги на гръцки:
"После своето отделявание от Фенер, българският народ ща да стане още по-православен. Ако до днес някои българи и да са станали паписташи и протестанти, то тие ще да се върнат пак назад и щат да признаят своята екзархия."
- Господи, Исусе Христе, и Русия се е оеретичила - казва малкото владиче.
- Слушайте, слушайте, казва евлогименосът, и продължава да чете: "Положението на българският екзархат не представлява нищо такова, което би било несъгласно с черковните правила, и нищо портивно, което би унищожавало мирът и любовта между гръцката и българската черкова."
- Господи, боже мой, избави нас от лукавого! - казва азиатецът и кръсти се.
- Да воскреснет бог и расточатся врази его! - казва белоглавият мъдрец.
В това време един от светските цариградски архонти става и захваща да говори:
- Евлогемени елини ке християни! Под булото на българската черква се скрива руският камшик и сръбският ятаган, и елинското име трябва да погибне заедно с православието. О, Сократе! О, Демостене! О, Юпитере! О, агие Харалапие! Обърнете своето око към нас и избавете своят народ от варваризмът и от страшното унижение! Нашите деди и прадеди са харчили пари, губили са здравето си, търпели са мъки и неволи, за да просветят варварите по сичките восточни страни; а сега един Чомаков и няколко варварски чапкъни развалят великото здание, което сме изградили в продължение на няколко векове! О, нещастие! о, о, о, о. . . Евлогимени елини! Станете из гробовете си и защитете ни от панславизмът! ("Браво, браво!" Силно одобрение.)
03 Август 2013 05:29
Уф най-после да чуя от компетентен източник, че протестите(простотиите) се отекли в канала на историята та да ми олекне де. Визирам дъъъългия пост и половина над мен.Между другото той (всеки се досеща кой е) пръв каза че Боку си отива. На мен тогава ми бе трудно да си представя подобна ситуация... Мъ на май Шъ стане
03 Август 2013 07:18
Жалко са вестник Сега,харесвах го не вече се пишат само глупости.Протеста срещу ВИК Варна беше от хора живеещи в един квартал,защото през ден оставахме без вода.Предполагам ,че и всичко останало в статията са авторски измислици.Варна показва как трябва да бъде,стачкуваш по конкретен проблем ,а не просто срещу всички и срещу всичко
03 Август 2013 08:01
Хареса ми определението "грантови интелектуалци"
03 Август 2013 08:25
нито думичките "количество" и "истина" са синоними, нито някой може да каже кой е "добрият" протест. "Доброто" е субективна категория.

С първата част - съгласна. С втората - тцъ. Няма обективни и субективни категории. Категориите са абстракции и са продукт на концептуално мислене. А доброто, каквото и съдържание да се влага в него, има една основна функция - да свързва хората в социален план. Един журналист би следвало да се ориентира в идеите на различните протести, а не да цепи на "доброто" на групички от хора. Лъжата и лицемерието, непрозрачното и гьонсуратско поведение на управляващите (и тия, и предишните), използването на властта за лично и групово облагодетелстване, реваншизмът на всички идващи на власт, замаскиран във вечно неслучващо се "възмездие", противопоставянето на "нашите и вашите мошеници"... и т.н. - са достатъчни индикатори за ориентация. Нямат нищо общо с доброто.
И престанете да спрягате този протест за "спретнат", щото се спретва мероприятие за един ден с кебапчета и балони. Никой не може да накара хиляди хора да излизат на площадите 50 дена поред, освен... дълбоко накърнени чувства на справедливост и почтеност. Е, в това отношение СС би всички рекорди с първото си действие в парламента. А в ... резултат на "катарзис" продължи с кухото си говорене, което по никакъв начин не може да обясни и оправдае собственото му блато.
03 Август 2013 08:34
грантови интелектуалци


Хубаво определение, да; руско, отдавнашно, стабилно.

Рано или поздно грантовая оппозиция становиться зеркальным отражением власти с ее иерархией, коррупцией, враньем, наглостью, чванством, кумовством и глупостью


03 Август 2013 08:48
А доброто, каквото и съдържание да се влага в него, има една основна функция - да свързва хората в социален план.


Много е хубаво това, но за съжаление не е универсално. Изключва Манрико.
03 Август 2013 09:29
Аз например не мога да преглътна най-вече предателството от държавната телевизия и радио на интересите на населението.
Ако властта е на мястото си, трябва да им отправи ясни знаци и силни сигнали по отношение обективността и независимостта им.
На маймуни ни направиха.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД