:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мая Бежанска потъва в спомени и съновидения

През идния сезон българската драматургия има превес в Театър 199
Снимки: Архив на театъра
Кралицата на комедията излиза за 250-и път на сцената с "Дуенде".
Дебют на професионална сцена предстои на Асен Мутафчиев, син на Христо Мутафчиев и внук на Наум Шопов. Студентът от класа на Стефан Данаилов е поканен от Ивайло Христов, който започва наесен репетиции на "Заешка дупка" от Дейвид-Линдси Абер в Театър 199 "Валентин Стойчев". "Пиесата се поставя за пръв път в България и жанрово представлява психологическа драма, занимаваща се с етични проблеми. Като драматургия се доближава до пиесата "Кралицата майка" от Манлио Сантанели, която също се играе у нас. В ролите публиката ще види Меглена Караламбова, Кристина Янева, Иван Бърнев и Асен Мутафчиев, който се превъплъщава в образа на 18-годишно момче", каза за "Сега" директорът на театъра Анна Монова.

Другото ново заглавие е "Вересии" - авторски спектакъл на Бойко Богданов по български народни мотиви. Канавата на постановката е създадена от текстове на Петко Р. Славейков и най-вече негови фолклорни находки. Действието се развива в една селска кръчма, а героите на Мария Сапунджиева и Тончо Токмакчиев са едва ли не единствените жители на селцето. Сценографията е на Вечеслав Парапанов. Освен това в спектакъла ще звучи музика на живо, но засега от екипа не издават кой ще я изпълнява. Премиерата е запланувана за 11-12 октомври.

В началото на идната година режисьорката Катя Петрова започва работа по "Колекционерката" от Радослав Чичев. Заедно с "Гарванът" от Калина Попянева това е другата пиеса, отличена на последното издание на конкурса за българска драматургия "Славка Славова". В главната женска роля влиза Мая Бежанска, чиято героиня е, меко казано, странна жена с много светове в себе си, движеща се на ръба между реалността и съновидението. Феновете на ситкома на bTV "Домашен арест" ще видят Бежанска в съвсем различно амплоа. Тя колекционира спомени, някакви измислени неща, които са създадени от въображението й и благодарение на които намира сили да живее. По думите на автора "Колекционерката" проследява вътрешните процеси у човека, който прави опит да се помири със света и да излезе на глава с него.

Тъкмо "Гарванът" с Калин Врачански и Теодора Духовникова в главните роли е една от селектираните пиеси, с които Театър 199 ще се представи на Празници на изкуствата "Аполония 2013" в Созопол и на "Сцена на кръстопът" в Пловдив. Другата е "Хората от Оз" от Яна Борисова - нещо като дълго любовно писмо без адресат, както я определят създателите й.

От ръководството канят през идния сезон публиката и на юбилейното 250-о представление на хитовия моноспектакъл "Дуенде" на голямата Татяна Лолова.





 Брат и сестра в "Гарванът".
1659
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД