:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Вяра

Църквата най-сетне намери политици, които да й решат имотните въпроси

Предложенията за промени в Закона за вероизповеданията нарушават други закони и човешки права
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Църквата най-неочаквано може да се окаже собственик на един от най-големите храмове в България - столичния "Св. Александър Невски".
"Сам Господ е казал: "Отдайте, прочее, кесаревото кесарю, а Божието Богу" (Мат. 22:21). Водена от тази повеля, Църквата всякога е отдавала кесаревото кесарю. Време е да разберем дали кесарят е готов да отдаде Божието Богу", това написаха преди около две седмици синодалните старци в едно скандално изявление по повод още по-скандални промени в Закона за вероизповеданията. Текстовете, внесени от депутати от неформалната управляваща коалиция БСП, ДПС и "Атака", бяха отговор на дългогодишните въжделения на църквата да стане официален собственик на храмовете, в които служи и от които между другото печели. Депутатите дори умуват как да освободят молитвените домове от такса смет, за която вероизповеданията дължат милиони на държавата. Проектопоправките обаче навреме бяха спрени от комисията по култура. Спъна ги фактът, че с тях църквата и мюфтийството, например, щяха да се сдобият дори с паметници на културата. Ако бяха приети,



собствеността си щяха да сменят



такива паметници като Боянската църква и "Св. Александър Невски". Преди стопирането на промените от Светия синод излязоха със споменатото становище, с което изразяват удовлетворение от законопроекта.

Като изключим, че от текстовете прозира алчността на божиите наместници в България, защото те така или иначе са освободени от данък сгради, от ДДС за някои от дейностите си и т.н., владиците си позволиха политически подтекст, който до голяма степен показва, че взимат страна в обществената и политическата криза. "Радостта ни е двойна за това, че именно Църквата и духовността можаха да съберат в единомислие народни представители от различни политически сили. Това е един добър пример за начина, по който хората трябва да търсят и намират пътя един към друг в името на добруването на държавата", написаха от Светия синод. Така на практика те се изказват похвално за единодействието на трите формации от властта, тъй като опозицията ГЕРБ не фигурира в проектопоправките. В края на текста все пак се призовават всички политически сили да подкрепят текстовете. "Обръщаме се към всички парламентарно представени партии да подкрепят промените в Закона за вероизповеданията и се надяваме, че това е един добър повод за демонстриране на обединение в името на добра цел", заявяват още от синода, като се включват в хора на властимащите с поканите за диалог и съгласие към бившите управляващи.

Така очевидно след дълги години лобизъм църквата проби най-сетне сред политиците, за да си получи имотите. Досега такъв успех не са постигали и претенциите й висяха в публичното пространство. До законотворчество обаче не се и стигна. Църковни дейци и без това години наред основно се занимаваха с връщането на имоти по места, както и където можаха. Тогава също привличаха на своя страна депутати, министри, бизнесмени - на не един и двама земеделски министри им се наложи да станат по католици от папата, за да угодят на нескончаемите искания за възстановяване на църковни имоти. Бившият премиер Бойко



Борисов пък надмина всички



с вечното угаждане на "началника", с милионите, които раздаде за възстановяване и строителство на храмове. Не че има нещо лошо, но в период на криза сме все пак, независимо дали тези пари идват от субсидията на ГЕРБ. Те също бъркат в джоба на данъкоплатците. Освен това хазната отпуска по 1.5 млн. лв. годишно под формата на субсидия. Сега обаче светите старци вдигнаха драстично летвата. Те обясняват, че през годините са показали, че могат да съхраняват храмовете, което трябва да значи, че и с паметниците на културата ще се справят. Не споменават обаче нищо за приходите от тези паметници, вероятно на по-късен етап официално ще си ги поискат, ако поправките станат реалност.

В поправките има и още нещо тревожно и обслужващо само ръководството на църквата - идеята споровете за правоотношенията на свещенослужителите да не се решават, както досега, в съда, а "вътрешноведомствено" - според устава на институцията. Това вече е истинско нарушаване на човешки права и противоречи на закона. Така свещениците, които получават заплати във вид на свещи или пък с години са без платени осигуровки, не могат изобщо да си потърсят правата. Безумно е, но на практика ще трябва да се оплакват пред този, който ги лишава от тези права. Вносителите са отишли и по-далеч - заварените случаи на съдебни спорове да бъдат прекратени и да започнат отново по новия ред. Наглостта е очевидна, глупостта също. Откъде обаче идва. Дали управляващите си търсят нов съюзник в лицето на вероизповеданията - вероятно да. Влиянието на църквата далеч не е за пренебрегване, а подмазване с текстове, които да уредят куп проблеми на институцията, макар и да противоречат дори на конституцията, би донесло безспорни ползи. Между другото, вероятно случайно един от вносителите на поправките - Йордан Цонев от ДПС, стана доктор по богословие само две седмици преди текстовете да бъдат депозирани в деловодството на парламента. Преди да защити труда си от 333 стр., той обясни, че редовно изповядва греховете си и редовно ходи в храма "Св. Александър Невски" - едно от най-апетитните парчета от имотния пъзел, който църквата опитва да си подреди.
26
3384
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
07 Август 2013 21:06
Едностранчиво и тенденциозно написана статия, сгушена под рубриката "Вяра", по и подхожда да е под Неверие. Интересно, какво лошо има църквите да са собственост на Църквата. Видите ли, дори "Св.Александър Невски", щяла да смени собствеността си. Алоо, "аланкоолу", "св. Ал. Невски" в момента е ничия собственост и скоро ще престане да бъде паметник на каквото и да е с тези рушащи се стенописи, които, бидейки безценни са оставени на произвола на съдбата и без грижа. А, всъщност, чии трябва да са църквите /поне действащите такива/, може за да е спокойна авторката да ги съборим. Поредна доза зле прикрито и заядливо, некомпетентно и дразнещо безбожие.
07 Август 2013 21:12
Омерзителен пасквил, не ми се коментира по изречения!
07 Август 2013 21:46
Църквата се готви за сериозната роля, която й е отредена за връщането на народа към човешките ценности, след като приключи залитането по чужди и вредни за българския народ западни идеологии.
При това явно все повече се изплъзва на западните сили, и резултатът е - статия като горната, кой знае защо сложена в рубриката Вяра...
07 Август 2013 23:06
Представям си как Църквата ни ще стопанисва Боянската църква. Вече имаме някои прецеденти. Очакваме стенописите да бъдат заменени с тапети.
08 Август 2013 00:45
Авторката едва ли разбира за какво пише.Храмът,като такъв е дом Божий,т.е.той е място за молитва и,затова е построен.Паметникът не беше ли свидетелство на отминала епоха?Какво общо има храма-домът на Живия Бог с паметника,или за другарката автор това са някакви културни рефлексии от миналото?Все пак,кой е създателя на тези храмове?Църквата,ли партизаните от бригада "Чавдар"?Другарко,имате голям потенциал,който може да реализирате в Северна Корея!
08 Август 2013 06:22
"Апетитното парче" зад Народното събрание е построено с руски пари.
Другите "апетитни парчета" са правени с доброволни дарения и труд на българските християни.
08 Август 2013 08:47
И какво според автора може да притежава Църквата? Може би казина, плажове, барове, ресторанти? Мерси.
08 Август 2013 08:48
Авторката е просто журналистка.
Повече от светски клюки явно не разбира.
Светото и святото и животът на Църквата са й терра инкогнита.
Ех, този Журналистически факултет с папийонката като емблема...
08 Август 2013 08:49
А не са написали за имотите на мюфтийството! Ще си искат и земите, не само джамиите!
08 Август 2013 08:57
Църквата си иска черквите? Мюфтийството си иска джамиите?
Колко възмутително!
Нали така, авторке?
08 Август 2013 09:00
Стайнбек, а какво възмутително има в това да си искат земите, че не разбирам?
08 Август 2013 09:12
Проблемът са Оманските шейхове, за които спомена Вежди Рашидов.
Като бесни с техни пари посредниците купуват земя навсякъде в Родината.
Вероятно "ислямската земя" в България вече е много много хиляди квадратни километра.
Интересно колко са точно
08 Август 2013 09:41
Най-сетне добра журналистика по тази иначе пълна с предразсъдъци тема. Очевидно и от коментари под статията в България има доста хора, които, съзнателно или не, предпочитат тук да се наложи руския модел, така че вместо около независима Съдебна власт и един Върховен съд наместо Конституционния.., държавния суверенитет да се крепи около Църквата. Тази седмица в Русия заклаха един християнски свещеник, който критикуваше реакциите на своите колеги и държавата спрямо демонстрациите на момичетата от т.нар. група „Пуси райът“, което, разбира се, е само една ексцесия на фона на всичката репресия, осъществявана на верска основа в този източно-православен свят. Интересно само как в България лица, дето и политически уж се борят с руското влияние, всъщност са го прегърнали така здраво с Църквата, че не са по-малко грешни и от колегите им в БСП. Но тези политически връзки дават представа за влиянието, което Църквата целенасочено развива за да го легитимира, както и в случая с новите им проектозакони, така че, когато задължат и децата да им учат измислиците.., и в крайна сметка започнат да си назначават цар.., да не може ни Съд, ни политическа институция да ги спре, докато пак си повтарят че са грешници и в този смисъл вършеят безнаказано с вярата че им е простено. Впрочем, преди посещението на Неофит, Московската патриаршия вече провъзгласи Симеон Сакскобургготски за цар на България, въпреки че никога не е коронован -- https://mospat.ru/ru/2013/04/27/news84255/ . А за не един от олигарсите около БСП това именно е моделът, който може да им осигури спокоен "бизнес", независимо от политическите страсти. По принцип, обвързаността на мафията с Църквата, с "опрощаването", парите, тайните и т.н. съвсем не е нещо необичайно, нали? Не се ли питате по чия воля и Неофит се моли за успокоение.., докато хората навън скандират „Мафия“, или сте забравили точно в каква обстановка той бе избран за предстоятел? Как Йордан Цонев защитава християнски докторат в ДПС, докато при десните реформатори или БСП не се допуска и един мюсюлманин..? Само някой тук да не посочи Вежди Рашидов като пример с ПП ГЕРБ, който преди това публично, пред камера.. бе обявен за „Мултак“.., и който бе министър тъкмо когато решаваха да изграждат християнски параклиси в двора на Министерски съвет и други държавни институции.. Изобщо, да не мислите че и председателя на Парламента Михаил Миков, който сега им прокарва законите, а преди това бе Министър на вътрешните работи.., е чужд за тая среда
08 Август 2013 09:55
По принцип, обвързаността на мафията с Църквата, с "опрощаването", парите, тайните и т.н. съвсем не е нещо необичайно, нали?


Някакви конкретни примери от българската история?
08 Август 2013 10:31
Червените еничари и продажните сайдеровци, що се правят на гламави!? Мюфтийството иска всякакви земи, имоти и сгради, а не само джамии.

http://society.actualno.com/Davat-1500-imota-na-Muftijstvoto-news_434040.html

И арно да се знае, че всичко това е строено с пари, ангарийски труд и материали от българите, а не от азиатските пришълци.
08 Август 2013 11:10
какво възмутително има в това да си искат земите, че не разбирам?
Не се прави, че не разбираш. А ако разбираш, няма защо да обяснявам!
08 Август 2013 11:12
Интересно защо "СЕГА" не казва и думичка за това:

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5978691
08 Август 2013 11:17
Вземе ли си мюфтийството джамии и земи, става лошо! На тази територия не действат българските закони! Тя вече няма да е българска територия! А те нацвъкаха над 2 000 джамии за тези 20 години. Освен старите, които бяха останали. А вакъфските имоти са били кажи-речи 1/3 от България. Става лошо.
08 Август 2013 11:28
http://www.blitz.bg/news/article/215633

Лъжат най-безсрамно! Гледах по телевизията тази срамна сцена в БЪЛГАРИЯ! И топят президента! Гледах Касим Дал, Гледах Корман Исмаилов, гледах някои от подсъдимите имами в Пазарджик... Безсрамници! Държат се като господари в чужда държава! А нашата държава къде е??? Така ли ще оставят нещата???
08 Август 2013 11:43
Ето и информацията от БГНЕС, за невярващите на други източници:

http://news.bgnes.com/view/1104044
08 Август 2013 11:54
Защо мълчите всички? Къде си, уж "Попангелов"?
08 Август 2013 16:06
Горното матрялче е написано с пълно омерзение към Църквата като госпожата удобно забравя, че България не е страна в която има едно единствено вероизповедание. (да, аз принадлежа към него, но в България има и други). Госпожо, в България има и не особено многобройна, но все пак значима католическа общност (протестантските Църкви са отскоро масово тук и в този смисъл са малко по-надалече от този проблем). Това на първо място. Второ, в България има доста мюсюлмани, като мюфтийството преди време също е притежавало доста имоти. Защо не видях в матрялчето да се обсъжда това? Има силна арменска диаспора. Техните имотни права засегнати ли са през предишния режим? Дума няма в матрялчето за закона за културното наследство-първия, който промениха партия ГЕРП, помните ли? Защото аз помня, и помня че това беше първия от множеството лобистки закони, а част от споменатите обекти в момента ще се окажат обект и на този закон. Новият проект е абсурден, но не заради глупостите изписани по-горе, а по-далеч по-смислени причини.
1. И в момента има храмове, в които се извършват реални богослужения, но са и паметници на културата. Какви са изискванията за запазването и съхранението им? И в двата споменати закона това остава неясно.
2. Колко назад се връща правото на собственост? Защото ако ще се връщаме до преди освобождението, нещата ще станат страшни. Възниква казусът със Св. Седмочисленици, чиято история не знам дали познавате, но се запознайте, ако не я познавате. Или с джамии, построени връз християнски църкви от времето на старата българска държава. Изобщо нещата не са толкова прости.
3. Законът за реституцията от 90-те върна частните имоти, но не и църковните. Това не е справедливо (отделно че не не ми се коментира закона за реституцията, но той е факт така или иначе). Така че ако ще има реституция, тя трябва да е цялостна, но с уговорката законът да решава всички тези по-различни казуси. сигурно има и други неща в това проектозаконче, които са проблемни и спорни, но не съм се задълбочавала. В този вид законът е в полза на имотните щения на друго вероизповедание, подсказка: не е православното. А познайте на кого, все пак едни хора внесоха тоя закон. Изобщо само с плюене не става, хубаво е човек да проучи фактите.
08 Август 2013 16:39
Изумена, така е. Особено за вакъфските имоти. Това значи направо да ни отнемат половината територия, в която няма да действат българските закони, а "ислямските".
Ето тук един "осъзнал се" (?)

Представителят на „Атака“ Павел Шопов оттегли подписа си като вносител на промени на закона за вероизповеданията. Според прессъобщение на "Атака", изпратено до медиите, депутатът е бил подведен, че внесените промени ще бъдат редактирани, тъй като в сегашния си вид дават възможност за спекулации с имоти на мюфтийството.„Тъй като редакциите до момента не са направени, въпреки обещанията, г-н Шопов оттегля подписа си. Партия „Атака“ призовава другите вносители на закона да преосмислят текста му и да го редактират в посока на българския национален интерес“, заявяват от партията.

От там с тревога отбелязват претенциите на Главното мюфтийство за усвояване на имоти и издигане на джамии в изконни християнски центрове и населени места където няма мюсюлмани.

„Атака“ категорично е против проектите за възстановяване на джамии в Кюстендил, Стара Загора и други градове на България на места които са културно исторически паметници“, подчертават още в съобщението.
08 Август 2013 18:36
Точният израз е "омерзение". Често в Сега се появяват поръчкови /мисля/ антирелигиозни статии. Някак ми приличат на списваните в Работническо дело около християнски празници. Без никакво вникване в темата, важното е да се "громи". Статията е и унизителна. Една идея за следващия бисер на автора. Може да използва думите на Христос, че /перефразирам много/ човек се покланя на Бог с дух и че важна е вътрешната църква и да даде идея на другарите си да вземат да затворят /а може и да съборят/ всички църкви. Хиляда минуса на тази статийка
08 Август 2013 23:37
Хан,
Статията засяга поне един болен въпрос - базиликата Света София, ротондата Свети Георги, храма Ал. Невски, Св. Седмочисленици - добре де, все някой трябва да се погрижи за тях....
08 Август 2013 23:46
Хи,
на тема -изми си има Уикипедия. Там обсъждайте как СХ обяснява неръкотворната вселена....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД