:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 358
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МЗ подготвя нови регулации за производителите на лекарства

Въпреки обещанията за намаляване на регулациите за бизнеса здравното министерство подготвя промени в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които ще натоварят с допълнителна административна тежест производителите на лекарства. С промените те се задължават да информират и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, когато преустановят продажбата на продукт, включен в позитивния лекарски списък, който е без алтернатива. В момента търговците са длъжни да уведомяват за това здравното министерство поне 18 месеца преди изтеглянето и не става ясно защо новосъздадената структура не си взема по служебен път тази информация. Някои от сроковете обаче се увеличават в полза на производителите, като например при преустановяване на продажби поради непредвидени обстоятелства те трябва да информират агенцията по лекарствата в срок от 7 дни вместо за 24 часа.

Основната част от предложените поправки в закона за лекарствата са заради въвеждане на евродиректива в родното законодателство, с която се увеличават изискванията към производителите и търговците на лекарства да информират съответните институции при изтеглянето от пазара на даден продукт и причините за това, както и при търговия с медикаменти в трети страни. В мотивите към промените е записано, че те са в резултат от редица инциденти, възникнали в ЕС, които са наложили нуждата от система за автоматично задействаща се процедура на европейско равнище, гарантираща, че всеки проблем с лекарствен продукт се проучва и му се търси решение във всички държави членки. Фармацевтичният бизнес е един от най-регулираните в световен мащаб, тъй като е пряко свързан с живота и здравето на хората.
1458
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД