:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бисеров откри втори фронт на президента - заради СРС

Едно е да си президент на фирма, друго - президент на държава, заяви депутатът от ДПС
Часове преди обявяването на ветото един от факторите в ДПС - Христо Бисеров, нападна остро държавния глава, но по друг повод - позицията му около промените в закона за специалните разузнавателни средства. През последната седмица президентът първо наложи вето върху измененията, а след като управляващите ги прегласуваха отново в същия вид, заплаши, че дава текстовете на Конституционния съд.

В съобщение, озаглавено "Кой ви писа мотивите на ветото за СРС, г-н Президент?" и публикувано на сайта на ДПС, Бисеров атакува едновременно и аргументите, и поведението на държавния глава. "Научавам, че изразявате съжаление, че дебатът по наложеното от Вас вето показал "степента на политическа конфронтация" и че мнозинството в НС не счело "за необходимо да изложи аргументи по същество. Политическият привкус на конфронтация се появи едва в пленарната зала, когато в дебатите се включиха и депутатите от Вашата партия ГЕРБ. Искам да попитам, г-н Президент, дали същите ваши експерти ще Ви подготвят и мотивите до Конституционни съд?", пише депутатът от ДПС, който е зам.-шеф на парламента и председател на правната комисия.

Бисеров твърди, че в обсъждането на закона активно са участвали представители на всички органи на съдебната система и на изпълнителната власт и никой не е поставил под съмнение коректността на текстовете. "Не оспорвам правото на президента да сезира Конституционния съд, но е редно това да става с екзактни юридически мотиви. Едно е да си президент на фирма, друго - президент на държава", казва още Бисеров.

Макар че пусна далеч по-спорните промени в закона за ДАНС, Плевнелиев спря измененията в закона за СРС, макар че точно от тях се очакваше да поставят под външен контрол дейност, която от години произвежда само скандали. Той оспори правомощия на новосъздаденото Национално бюро за контрол на СРС да изисква информация и да дава задължителни указания на органите, които разрешават, използват и прилагат СРС. Президентът се противопоставя и на някои нови положения, свързани с парламентарния контрол върху ползването на СРС.
1854
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД