:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 177
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българските медии са в повсеместен упадък

Българските медии се намират в състояние на повсеместен упадък, сочи доклад на американската неправителствена организация IREX за устойчивостта на медиите в Източна Европа. НПО-то изготвя годишен индекс за оценка на средствата за масова информация, включващ редица показатели - защита на свободата на словото и достъпа до публична информация, журналистически професионализъм, разнообразие на източниците, добро управление на медийните компании и пр.

Индексът за устойчивост на медиите през тази година е най-нисък от 2001 г. насам, когато България за пръв път попада в изследването, и тенденцията вероятно ще продължи. "Макар дигиталният преход да набира известна скорост и онлайн и държавните медии да се развиват и подобряват, напредъкът е незначителен в сравнение с нарастващия политически натиск, корпоративен контрол и неспазване на професионалните стандарти в традиционните медии, от които мнозинството българи продължават да се информират", посочват наблюдателите от IREX.

Най-лош резултат отбелязваме по показателя за медийно управление. Тук България попада в категорията на държавите, които покриват "минималните изисквания, като части от правната система и правителството се противопоставят на свободните медии". Цитирани от наблюдателите експерти изтъкват, че много медии "съществуват, за да симулират разнообразие".

Следствие от липсата на независимост е и западащият професионализъм на журналистическия труд. Като основна причина интервюираните от IREX български медийни експерти сочат своеобразния "чадър", който медиите разпъват над своите корпоративни спонсори и над хора от властта. А това води до постоянна автоцензура. Липсата на професионализъм се поражда и от политическите пристрастия на отделни журналисти. Както и от спадащата грамотност и културно ниво на представителите на професията и непрестанното разширяване на т.нар. copy-paste журналистика.

Резултатът от всичко това е срив на интереса на потребителите и криза на доверието към традиционните медии, които все повече се насочват към алтернативни онлайн източници на информация, сочат наблюдателите. И дават за пример ролята на социалните мрежи в организацията на февруарските протести, станали причина за падането на правителството на Бойко Борисов. Спадащият интерес към тях рефлектира допълнително върху качеството на комерсиалните масмедии, които "са все по-склонни да нагаждат програмите и съдържанието си към най-ниските изисквания за интерес на все още останалите им зрители, като им предлагат продукция с все по-ниско качество", пише в доклада.
7
2178
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
07 Август 2013 19:39
Защо бе, ние си ги харесваме. Нали като няма риба и ракът е риба. Ние сме си свикнали. Като няма мед и петмезът е мед, като няма шоколад и марципанът е шоколад. И т.н. Цял живот.
07 Август 2013 20:15
Ами то е достатъчно да се отбележи как Прас-империята за една нощ от ибрикчия на Боко се превърна във върл противник за да се каже, че медиите у нас не са читави и са много далеко от това, което по определение трябва да е една медия. Дудука е учебникарски пример каква НЕ трява да е една медия.
Или пък да се припомни какви ветропоказатели бяха прес-групата, когато Пъпката беше ту наш, ту разследван.
07 Август 2013 21:47
Аз пък мисля, че "медиите" в БГ напълно задоволяват нуждите на обществото.
08 Август 2013 05:41
Частните медии са на "нивото" на собствениците си. Проблема е, че ние не ги знаем! И се опитват да ни заблуждават, че са обективни, вместо да си признаят коя партия и икономически кръг обслужват.
08 Август 2013 09:48
Гледам капутите от държавната телевия пускат ново серЯлче - Четвъртата власт. Трябвало е да го озаглавят Първата слугиня, защото бг медиите са точно такива. Всеки път, като пусна на ТВ на някаква бг медия такъв мухъл ме лъхва от там, че направо не е истина.
08 Август 2013 11:27
Аз пък мисля, че "медиите" в БГ напълно задоволяват нуждите на обществото.

Изумително точно и право в целта наблюдение !!!
08 Август 2013 13:11
"като няма шоколад и марципанът е шоколад."

Марципанът е паста от смлени бадеми, много по скъпа от шоколада, използва се за пълнеж на шоколадови изделия и самостоятелно във вид на блокче или марципанови фигурки по Коледа. Това за което говориш е соево блокче, менте шоколад което, кой знае защо, бяха кръстили марципан.
Най-добрият марципан се произвежда в гр.Любек - Германия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД