:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,725,310
Активни 97
Страници 24,974
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Букурещкият мир ни обрича на робство по-тежко от турското”

Мирните преговори в Букурещ открадват българската победа в битката при Кресна в средата на юли 1913 г.
Българските войници и офицери по време на Балканските войни; рисунка с водни бои на Жорж-Бертен Скот (1873-1943), военен кореспондент за Балканите през 1912-1919 г.; сп. "Илюстрасион", декември 1913 г. Вляво - напредването на гръцката войска в Кресненския пролом през юли 1913 г.; картина на Жорж-Бертен Скот, приближен на гръцкия крал Константин I и участник в събитията; 1914 г.; Национален исторически музей-Атина
Вече цяло столетие не стихват крамолите около Балканските войни, както около действията на войските, така и по повод резултатите от подписаните мирни договори. Сипят се противоречиви оценки не само за българската позиция, за действията и бездействията ни, но и за съюзниците, после врагове, за турската войска, за дела на така наречените "велики сили" в несполуките ни, за мястото на Русия. Прието е да се смята, че Балканската война завършва успешно за България и поради безпримерния героизъм на българските воини, и поради, в по-малка степен, действията на командването. Точно обратното, в Междусъюзническата война се раждат бъдещите наши злочестини, е всеобщото убеждение на всички българи.

В сравнение с последващите мирни договори се оказва, че подписаният на 17 май 1913 г. е всъщност най-доброто (вж. Извори), което сме можели да очакваме, ако ни бе дадено да провидим бъдещето си. Фердинандовата грандоманщина, типична впрочем за нездравите умове, дълго дава отпечатък върху оценките за този договор. Бели каляски, византийски дивитисии, цариградски миражи и римски империи превърнаха в посмешище набедения за български цар ленив, алчен и злобен аристократ, но заедно с това принизиха саможертвата на целия български народ в Балканската война. Лондонският мирен договор даде на България възможно най-много, но проиграните, главно по вина на Двореца, следващи възможности превърнаха небивалия военен успех в национална трагедия, от която още не можем да се съвземем.

След май 1913 г. вървежът ни все надолу бе преустановяван само от време на време, като бе постигната външнополитическа стабилизация чак след 40-те години на миналия век. За днешните ни несгоди даже не ми се отваря дума сега, в сравнение с тях дори Букурещкия мирен договор от 28 юли 1913 г. ни изглежда като далечна мечта. След мъчителен четвърт век, в който бяхме управлявани от продажници, от слабоумни, от люде с откровено престъпно минало, или от случайни граждани в най-добрия случай, трябва вече да ни е ясно - или съвсем скоро ще успеем да открием своите мъдри и всеотдайни управници, или ще загинем, трети път вече няма.* * *Общоприето е май, че започаването на Междусъюзническата война в средата на юни 1913 г. е грамадна и скъпоструваща грешка на българската дипломация. И не защото България, въпреки бутновните настроения в нея и във въоръжените й сили във времето от април до средата на юни, не би се справила с тия две доскоро съюзнически войски, в това не може да има никакво съмнение - сами, дори и съюзени, сръбската и гръцката войска щяха да понесат небивал разгром, макар и подпомагани от бутиковата черногорска войска.

Май не се споменава често, че България загуби Междусъюзническата война главно заради Румъния и нейните свежи, отпочинали и бодри военни, османската войска беше вече твърде наплашена, за да я броим насериозно. Не е като да не са знаели в София за готвените удари в гръб, било е известно, че Русия с труд удържа антибългарските действия на Румъния още преди началото на Балканската война. Доста преди средата на юни българският пълномощен министър в Букурещ Георги Калинков настойчиво предупреждава, че при война между съюзниците трябва да се очаква Румъния категорично да се включи в нея, при това срещу България.

И не само това. Франция и Италия също не са на българска страна, стремежите на Германия са към разбиване на Балканския съюз изобщо, руско съдействие трудно може да се очаква поради близката обвързаност на руската политика и със сръбската, и с гръцката. Единствено Австро-Унгария, доживяваща последните си години, дава смътна подкрепа на българските стремежи.

При тази меко казано неблагоприятна международна обстановка, когато България трябва да е по-ниска от тревата с надеждата да съхрани постигнатото на бойните полета, в София го раздават бабаитската и резултатът не закъснява. За по-малко от месец България е сразена, върху нея се нахвърлят като лешояди всичките ни съседи.

Дори в тая безнадежност обаче става ясно, че българската войска няма равна на себе си. Битката при Калиманци, с която е спряно сръбското настъпление, и недовършената, поради започването на мирните преговори в Букурещ, битка в Кресненския пролом, в която само случайността спасява от пълно обкръжение и разгром гръцката войска, показват категорично, че сама българската войска щеше да се справи на западния и на южния фронт в Междусъюзническата война. В историята обаче няма "ако".

Струва си, впрочем, да припомним рядко споменаваната битка при Кресненския пролом, последната в дългата поредица от битки в балканските войни. Поради своята недовършеност, тя по-рядко се споменава в българската историография, а и в чуждата, но когато това стане е обичайно нейният изход да бъде предричан еднозначно - само няколко дни делят българската войска от значителна победа чрез обкръжаване и разгромяване на главните гръцки сили. Точно обратното е мнението, към което се придържа единствено гръцката историография - само няколко дни делели гърците от разгром на българската войска, даже в камерния Национален исторически музей в Атина това е една от малкото битки, на която е отделено някакво място - малка дървена лежаща витрина с няколко само експоната и голямата картина на Жорж-Бертен Скот (вж. Съставно изображение).

След скотобойната, организирана от гръцката войска за малкия български гарнизон в Солун (вж. Свързани текстове), в средата на юни 1913 г. гръцката войска предприема мащабно настъпление на север като прониква в Кресненския пролом, а някои малки съединения и по Места.

За да подпомогне позицията на българската делегация на мирните преговори в Букурещ Главното командване започва на 10 юли мащабно прегрупиране на войските по средното течение на Струма, въпреки тежкия планински терен, за да бъде разгромено гръцкото проникване по течението на реката и в Разлога. На 15 юли българското настъпление започва, то има за цел да обкръжи и разгроми напълно гръцките части. Само след два дни, на 17 юли, пътищата за отстъпление на гръцките военни части са отрязани, обкръжението на практика е вече действително. Развитие на военните действия обаче не последват, на 18 юли в 13 ч. влиза в сила подписаното на Букурещката конференция примирие.* * *

Нататък е ясно, добре известни са последствията и от Балканската, и от Междусъюзническата война. Поне половината днешни българи пазят и разказват собствената си родова сага от това време - кой за преселническата мъка на предците си, кой за загиналите си дядовци, кой за изоставените имоти. Та нали едва около 8 хиляди квадратни километра от Македония остават в България по Букурещкия мирен договор, срещу 24 хиляди у Сърбия и 34 хиляди в Гърция.

Едно цяло столетие е добро отстояние за да се огледа добре миналото. Разговорите и писането за това време ще продължат, така и трябва, но днес се нуждаем повече от вглеждане в бъдещето на България, тя е днес на кръстопът, на нея трябва да помогнем, за да оцелеем и ние.Извори"Чл. 2. Н. В. императорът на Отоманите отстъпва на Техни величества съюзените владетели всички територии на своята империя върху европейския континент на запад от линията Енос върху Егейско [Бяло] море до Мидия върху Черно море, с изключение на Албания. Точното трасе на границата Енос-Мидия ще бъде определено от една международна комисия . . .

Чл. 4. Н. В. императорът на Отоманите заявява, че отстъпва на Т. величества съюзените владетели остров Крит и се отказва в тяхна полза от всички права на владение и други, които той е притежавал върху този остров.

Чл. 5. Н. В. императорът на Отоманите и Т. В. съюзените владетели заявяват, че оставят на Н. В. германския император, на Н. В. австрийския император, крал на Чехия и крал Апостолически на Унгария, на г-н президента на Френската република, на Н. В. краля на Вел. Британия и на Ирландия и на Британските владения отвъд моретата, император на Индия, на Н. В. италианския крал, на Н. В. императора на всички Русии грижата да определят съдбата на всички отомански острови в Егейско [Бяло] море, с изключение на о. Крит и на Атонския полуостров [п-в Света гора] . . ."

Из Договор за мир, сключен между Турция и съюзниците в Лондон на 17 май 1913 г., 12 ч. 35 мин."От името на 150000 македонски българи, жертва на новите завоеватели на Македония - сърби и гърци, високо протестираме против Букурещкия договор, това петно на цивилизацията в Европа, което ни обрича на едно по-тежко робство от турското . . . Изгубили своите имоти, ограбени и опожарени от сръбските и гръцките войски, видели поругана и своята чест, за да спасим живота си ние бяхме принудени да напуснем своя роден край . . . Изгубили всичко, ние отправяме апел към правителствата на Великите сили да ревизират Букурещкия диктат и да дадат на Македония поне автономно управление под европейски протекторат. В противен случай нашата единствена и постоянна задача ще бъде кървава борба, начело с ВМОРО, против новите поробители до освобождението на Македония . . ."

Из меморандум на ЦК на ВМОРО, приет в зала №1 на СУ "Климент Охридски", до Едуард Грей, председател на Лондонската посланическа конференция и до пълномощните министри на Русия, Австро-Унгария, Великобритания, Италия и Франция в София, 29 юли 1913 г.Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=645581

http://www.segabg.com/article.php?id=644428

http://www.segabg.com/article.php?id=619375

http://www.segabg.com/article.php?id=618508

46
17556
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
46
 Видими 
14 Август 2013 19:43
kotka
14 Август 2013 19:52
Котка -
-----------------------
Блогът на Генек
14 Август 2013 20:05
било е известно, че Русия с труд удържа антибългарските действия на Румъния още преди началото на Балканската война
Това предполагаме е документирано некаде.
Особено "удържането" през 1913!
Некой линк ще е от полза...
14 Август 2013 20:08
Некой линк ще е от полза...
На теб едва ли.
14 Август 2013 20:10
Иван Петрински
14 Август 2013 20:11
AzUrAL
kotka
генек

14 Август 2013 20:26
Тцц. И нито ред и дума за Сергей Сазонов(вечно да гори в ада), организирал цялата анти-българска коалиция на Балканите. По него време сите български правителства назначавани от Фердинанд са били все русофилски. Та когато българската делегация пристига в Петербург, за да настоява Безпорната зона, гарантирана от Русия за България да бъде върната, императора избегал. Да не говориме за отбранителния съюз между България и Русия, срещу Румъния, който е отказан да бъде подновен от руска страна. Таквизи пасквили, дето не отчитат зверствата на гърци и сърби срещу българите, в окупираните от тях територии са голем срам. Песента "Съюзници-разбойници" не е измислена от Фердинанд. Ама както се казва: Бог бави, ама не забравя!
14 Август 2013 20:57
Големи са ГРЕХОВЕТЕ на руския империализъм и
на Николашка Втарой ЛИЧНО
спрямо народа, дал им Христовото слово.
Затова после в Екатеринбург одеситите със щиковете...
14 Август 2013 21:02
Русия с труд удържа антибългарските действия на Румъния още преди началото на Балканската война.


Не знам какво удържа Русия, ама след 2-3 години ни напада вероломно...

Натисни тук

14 Август 2013 21:04
Големи са ГРЕХОВЕТЕ на руския империализъм и
на Николашка Втарой ЛИЧНО
спрямо народа, дал им Христовото слово.
Затова после в Екатеринбург одеситите със щиковете...


И после руските комуняги правят още по- големи гадости спрямо българите........
14 Август 2013 21:12
За разлика от Петрински, има живи свидетели на събитията от него време като Йордан Йовков, който описва какво точно е станало, ето тук:

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=95&WorkID=2831&Level=3

Изобщо Русия, ако наистина е искала да има Сан-Стефанска България и да се избегнат всекакви други последващи баталии, требеше да направи нейна столица Охрид и да създаде българска администрация в Македонията. Всекакви приказки, че едва ли не Англия, щяла да нападне Руската империя заради България, поради което е свикан Берлинския конгрес, са басни за първолаци. Само, дето целите на Източниот департамент, немат нищо общо с българските идеали и винаги били в полза на съседите. Така и досега.
14 Август 2013 23:12
Изобщо Русия, ако наистина е искала да има Сан-Стефанска България и да се избегнат всекакви други последващи баталии, требеше да направи нейна столица Охрид и да създаде българска администрация в Македонията. Всекакви приказки, че едва ли не Англия, щяла да нападне Руската империя заради България, поради което е свикан Берлинския конгрес, са басни за първолаци. Само, дето целите на Източниот департамент, немат нищо общо с българските идеали и винаги били в полза на съседите.


Айде претенции, че Русия не създала и не удържала Велика България - ей така даром . След 500 години робство. Русия ще прави сценки - освобождава България после ще играе комбина с Германия и Англия да разделя България- ей така да си пропилява труда. Ма народът навремето поне е бил читав - паметниците са доказателство за това.

Щурав, не знам как да опиша коментарите ти по принцип - досадно тъпи или тъпо досадни, при всички случаи им липсва и акъл и тънка провокация или някаква пиперливост или пък капка оригиналност - бездарни глупости са.
14 Август 2013 23:16
Айде претенции, че Русия не създала и не удържала Велика България - ей така даром

Абе даром.. Даром от Русия сме получили само БКП
14 Август 2013 23:26
Коментарите ми са с факти, аргументи и тези. Ако на някой не му уйдисват, да излага такива които ги оборват. Като ти е досадно си дъвчи рахат-локума, чети си статията и не коментирай другите, щом нема кво да кажеш по същество.
15 Август 2013 01:49
Даром от Русия сме получили само БКП

От ВЧК при Совнаркома РСФР.
С ЧЕИЗ при това -
ограбено от руския народ злато...
15 Август 2013 05:51
„Букурещкият мир ни обрича на робство по-тежко от турското”

Но не по-тежко от цоциалистическото...
15 Август 2013 07:13
От него по- тежко нема.
По принцип.
15 Август 2013 08:05
Тук искам да припомня на тези, които оплаквайха съдбата на цар Николй II как той сам си я изградил с външната си политика. Русия при него залага твърде много на Сърбия, като загърбва България. И имено поддържането Сърбия го завлича в 1-вата световна война, в която Русия търпи огромни загуби, над 4 милиона убити, армията е деморализирана, германците завземат Рига и напредват към Петербург. Така избухва Февруарската революция, Керенски, обаче няма смелостта да спре войната. Единствени болшевиките са били против войната, затова когато Ленин прави Октомврийската революция по-голямат а част от армията се влива в Червената армия, което съкрушава Бялата армия. Тъй като Бялата армия е била взела за знаме царят и Чехския корпус наближаваше към Екатеринобург царското семейство е било ликвидирано. Да се плаче за 5-6 души, които са предизвикали смърта на милиони с погрешната си и безпринципна политика е смешно.
Друг е въпросът, че историята си има своя логика и 1-вата световна война идва да разгроми последните останки на феодализма - Германската, Австро-Унгарската, Руската и Турската империи. През 70-те години четох в един брой на newsweek , че 1-та световна война докарва модерността в света. За съжаление това винаги в историята е ставало с цената на огромни жертви.
15 Август 2013 08:09
От него по- тежко нема.
По принцип.

Особено под руски женски чехъл.
Прав беше вчера Джими относно нашто VOCI. Че Гарамелът не пада по-долу. Той държи гордо знамето на глупостта.
Да се говори против "социализма" след като България все още се храни от това, което беше развито и построено тогава, въпреки
огромната разруха която настъпи след 1989г. Такива, като VOCI и Гарамел, които не са в България да не се обаждат от коневръза.
15 Август 2013 08:22
Абе даром.. Даром от Русия сме получили само БКП
Ами даром е разбира се. 80 000 - 200 000 руски войници загинали за да бъдем свободни. Защо Австро-Унгария и Великобритания не дойдоха да се бият срещу Турция за нашата свобода, а след това всячески са работели срещу България - справка Берлинския конгрес. Това са историческите факти, а не барламейските глупости.
15 Август 2013 08:30
Все някой ни е виновен на нас българите.
Най-вече Русия.
Като се почне с походите на княз Светослав дето заради него сме паднали под византийско робство. После Екатерина Велика дето изселила черкезите. После Освободителната война дето не са ни освободили като хората (тук Англия и Франция са нипричом; в края на краищата ония са културни западни държави и по подразбиране винаги са били демократичноприятелски настрени към нас). После Балканската война дето не дали на Фердинант да влезе на бял кон в Цариград. После Междусъюзническата дето не нападнали Румъния в гръб. После ПСВ дето "Русия вероломно нападнала България". После ВСВ дето ако руснаците ако се бяха оставили да ги бият България щеше да е на три морета.
Най виновна е Русия за годините на кумунизъма, особено за Кремиковци и хладилниците "Мраз".
Русия е виновна и за приватизацията на "губещите" предприятия (ако не беше Русия нямаше да са губещи, нали?) както и за съсипването на селското стопанство.
Иначе ние българите сме най-интелигентната раса в Европа и втори в света след Израел (имало проучване некво). Нашите жени са най-хубави. Земята ни е най-плодородната в света.
А, да... също сме много работливи и особено гостоприемни (вижда се по усмихнатите ни лица).
Исторически сме мнооо велики щото на 2 пъти за по 20 години в рамките на 13 века сме били на три морета. Тук разбира се трябва да добавим и българите императори на римската и византийската империи (справка Щурчо) както факта, че българският език е в основата на европейските езици (по Каравелов).
Ако не бяха руснаците и турците абсолютно сигурно щяхме да сме велика сила (нещо като САЩ ама с малко по-малък флот).
Така те.
В сегашно време е особено важно за България всичките виновници за наште несполуки да ни се извинят и да ни признаят за велик народ. Докато това не стане ние ще си седим в ла*ната, горко ще оплакваме съдбата си и ще гледаме как поредния Бойковец или Станишевец съсипват държавицата. А, забравих: те са руски подлоги, пак ни е виновна Русия.
15 Август 2013 08:41
StrikeEagle
15 Август 2013 01:49
Даром от Русия сме получили само БКП

От ВЧК при Совнаркома РСФР.
С ЧЕИЗ при това -
ограбено от руския народ злато...

Удареното от гръм от орле не е наясно и то завалийчето, какво е писало, НО ще бъде много Доволно от закритата и ликвидирана от УСА и ЕС, България.
15 Август 2013 08:47
Mrx++ правилно ви е писал тука. Благодарение на Русия , България преди 125г. се появява отново на картата на света. Без Русия преди 100 и няколко години нямаше да ги има не само държавите България, но и Армения, Грузия, Гърция, Сърбия, Черна Гора и т.н.
Въпроса е, кой и защо ликвидира сега съвременна България и с какво ударените орлета и воцета са полезни за държавата си?
15 Август 2013 09:04

Не знам какво удържа Русия, ама след 2-3 години ни напада вероломно...

Аман от шаяци-олигофрени на тази територия. Нямат свършване и няма спасение от тях. Събитията за които е писал този патриотарстващ драскач стават през 1916 - 1917гг., когато България вече е част от Централните сили и се бие на страната на Германия и Австро-Унгария срещу Румъния и Сърбия, съюзници на Антантата, ерго на Русия. Друго нямам какво да добавя освен: "Седни си stormleader, пак двойка!". А някои хора се надяват да се случи чудо. С този адски прост народ вече и чудо не може да ни се случи.
15 Август 2013 09:09
Нали знаете вица за песимиста и оптимиста, дето първия казал, че по-лошо от това не може, а втория -- аа, може, може. Така, докато четете каква е ролята пак на големите за уреждане на Балканските спорове, вероятно разбирате как войните тук всъщност се явяват само прелюдия за отключване на далеч по-големи конфликти и през 1914 г. започва Първата световна война, където България пак е от страната на губещите. Г-н Петрински, спорно е дали хора като Вас изобщо могат да гледат към бъдещето и ако поне съзнавате тази Ваша професионална неспособност, то обърнете внимание за пореден път как фактите от миналото винаги се представят по партизански от една или друга страна. Важно е, когато публикувате и по-нататък в ежедневник, да се сетите че собствените Ви душевни излияния по такава тема също могат да пречат, а не да помагат на бъдещето както на България, така и за развитието на целия Балкански полуостров
15 Август 2013 09:15
15 Август 2013 09:57
'започаването на Междусъюзническата война в средата на юни 1913 г. е грамадна и скъпоструваща грешка на българската дипломация'
'При тази меко казано неблагоприятна международна обстановка, когато България трябва да е по-ниска от тревата с надеждата да съхрани постигнатото на бойните полета, в София го раздават бабаитската и резултатът не закъснява. За по-малко от месец България е сразена, върху нея се нахвърлят като лешояди всичките ни съседи'

Поредица от грешки, плащани от поколения българи.
15 Август 2013 09:58
'съвсем скоро ще успеем да открием своите мъдри и всеотдайни управници, или ще загинем, трети път вече няма'
15 Август 2013 10:05
Голяма грешка е включването на България в Балканския съюз и то без да е подписана ясна договорка за разделянето на Македония. На всички е било ясно, че предстои голям европейски конфликт и Балканската война е била излишно губене на ресурси и енергия. Отделно дипломатически нещата са свършени аджамийски - оголен гръб и флангове, поемане на основната тежест на югоизточния фронт, без да са подсигурени резерви откъм съюзниците и Румъния, допускане на това, завладелият дадена територия да я обявява за своя (именно поради лошите сюзни договори преди това). Друга лично фердинандова грешка е атаката на Чаталджа, заради безмерната му суета. Атака, която проточва войната, обезкървява армията ни, води до загуба на стратегически позиции при преговорите.
Оттам нататък късата клечка вече е изтеглена с глупостта от 16 юни, която като лавина води до следващите катастрофи.
15 Август 2013 10:50
...когато България трябва да е по-ниска от тревата...

На нашите русофили, дори и това не помага:

http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=322:26-1913-&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

Кога разбойниците предварително са решили да те ограбят, никаква дипломация не върши работа.
15 Август 2013 12:29
Прав е Петрински, когато поставя ударението върху ролята на Румъния за поражението на България в междусъюзническата война. Авангардът на румънските войски е бил в Казичене, село на няколко километра от двореца на Фердинанд, като срещу тях не е имало никакви въоръжени части. Жалко че са проявили нерешителност вместо окончателно да ни оттърват от австрийското офицерче. Щяха може би да ни спестят униженията през Първата световна война и подписването във Версай на окончателното орязване на територията ни. Не знам кой стои зад ника "Щурчо" (много удачно подбран), но сериозният подход в трактовката на историческите събития лежи на много часове и дни, прекарани в библиотеките в изучаване на архивните документи, а не в цитирането на сайтове, които освен иронична усмивка, друго не заслужават.
15 Август 2013 12:39
Глей го ти, кутевчето. То си нема напредстава горкото, къде и какви архиви има в България, взело за история да говори.
15 Август 2013 15:11
Бахти!!!
Прочетох целия днешен "раздел" наблюдател и извода ми е, че все ни прецакват...........
15 Август 2013 15:12
Темата е за битката в дефилето а не руско бьлгарската дружба. Петрински пак се е отдал на фантазии като този пьт тезата му от "алтернативната история" за която пише е за сигурното обкрьжение на цялата грьцка армия. Никой не знае сигурно какво е щело да се случи - и двете армии са били обезкьрвавени, загинали са десетки хиляди за 4 дена. Дясното крило на бьлгарския отряд отказва да разбие успеха който има до момента поради пьлно изтощение, а лявото няма никакьв успех. Така че незнам каква точно е щурата идея на Петрински - протакане на преговорите в Букурещ като след това трябва да се довьрши грьшката армия в Кресна, след което малко пердах сьс сьрбите (влизане в Белград например). След което още една проста задача - разбиване на румьнците и влизане в Букурещ (турците ке си траят от страх.) и готово - проблема е решен (фасулска задача за бьлгарската армия). Ма пустото сьглашение....
15 Август 2013 15:19
Сипят се противоречиви оценки ... за мястото на Русия.
Това трябва да се разобличава решително. Никакви противоречиви оценки за ролята на Русия не може да има.
15 Август 2013 15:23
The Bulgarian Lion15 Август 2013 08:47

Mrx++ правилно ви е писал тука. Благодарение на Русия , България преди 125г. се появява отново на картата на света

Не е лошо като за човек, кръстил се Български лъв.
Точно поради таквиз кат него преди 120г Иван Вазов пише " Епопея на забравените":

Нека носим йоще срама по челото,
синила от бича, следи от теглото;
нека спомен люти от дни на позор
да висне кат облак в наший кръгозор
............................................
Нека. Но ний знаем, че в нашто недавно
свети нещо ново, има нещо славно,
що гордо разтупва нашите гърди
и в нас чувства силни, големи плоди

15 Август 2013 15:49
Твърде лесно е да се хвърля цялата вина върху един параноичен, безотговорен и некадърен цар, натрапен ни по злощастно стечение на обстоятелствата от Великите сили (демек, пак някой друг ни е виновен).
Безразсъдният максимализъм тогава е най-типичен за огромната част от политическия и военния елит, че и от българското общество като цяло. И в това е голямата трагедия.
Ако Фердинанд беше единственият луд, не би било толкова трудно да бъде спрян. България не е била негово частно владение, както, впрочем, показват събитията от 1907 г., освиркването, затварянето на Софийския университет и т. н.
Уви, далеч не е бил единственият луд.
15 Август 2013 15:53
Не е лошо като за човек, кръстил се Български лъв.


Кой знае защо, на английски обаче...
15 Август 2013 16:01
Русия е виновна и за приватизацията на "губещите" предприятия (ако не беше Русия нямаше да са губещи, нали?) както и за съсипването на селското стопанство.
Иначе ние българите сме най-интелигентната раса в Европа и втори в света след Израел (имало проучване некво). Нашите жени са най-хубави. Земята ни е най-плодородната в света.
А, да... също сме много работливи и особено гостоприемни (вижда се по усмихнатите ни лица).
Исторически сме мнооо велики щото на 2 пъти за по 20 години в рамките на 13 века сме били на три морета. Тук разбира се трябва да добавим и българите императори на римската и византийската империи (справка Щурчо) както факта, че българският език е в основата на европейските езици (по Каравелов).
Ако не бяха руснаците и турците абсолютно сигурно щяхме да сме велика сила (нещо като САЩ ама с малко по-малък флот).
Така те.
В сегашно време е особено важно за България всичките виновници за наште несполуки да ни се извинят и да ни признаят за велик народ. Докато това не стане ние ще си седим в ла*ната, горко ще оплакваме съдбата си и ще гледаме как поредния Бойковец или Станишевец съсипват държавицата. А, забравих: те са руски подлоги, пак ни е виновна Русия.

Откровение Варухово, ...
15 Август 2013 16:22
Чул съм отнякъде, че българския преговарящ в Букурещ е получил телеграма за обкръжението на гръцката армия, но той е сложил в джоба си като отложил четенето за след преговорите. Демек, ако я бил прочел щяло да бъде по иначе.
15 Август 2013 16:22
Първо трябва да сме благодарни на Турция, после на Русия. На Турция, че ни даде башибозушкия идеал, на Русия, че ни даде най-доброто оръжие за осъществяването му - болшевизма. В резултат имаме победилата власт на червения башибозук.
15 Август 2013 17:56
Аман от шаяци-олигофрени на тази територия. Нямат свършване и няма спасение от тях. Събитията за които е писал този патриотарстващ драскач стават през 1916 - 1917гг., когато България вече е част от Централните сили и се бие на страната на Германия и Австро-Унгария срещу Румъния и Сърбия, съюзници на Антантата, ерго на Русия. Друго нямам какво да добавя освен: "Седни си stormleader, пак двойка!". А някои хора се надяват да се случи чудо. С този адски прост народ вече и чудо не може да ни се случи.


Защо, бе? Да не съм казал нещо невярно? Русия ни напада вероломно и после след срещата с българската войска и германските подводници бяга с подвита опашка. Факт.
15 Август 2013 20:07
за автора! за Откровение Варухово!
Имаме рефлекса да гледаме примитивно-емоционално и дихотомично: Ако Русия е добра, Англия (или САЩ) са лоши или обратното. За пореден път ще кажа, че големите ни братя си гонят имперските интереси. И ние имаме там някакво място, обикновено много по - малко, отколкото си мислим. Без емоции - много е просто. На Русия сме и нуж ни като нация, компактен славянски и православен форпост на нейното влияние, на САЩ сме нужни като територия, с логистични функции и многонационално, смесено население. Затова българите си отиват. И Петрински тук е много прав- или ще се пръкнат национално отговорни елити, или няма да има нация, а еничари и население.
15 Август 2013 20:44
След цял век изкривяване и незачитане на историческите факти, нема как да се пръкнат национално отговорни елити.
Не стига, че много други държави, фалшифицират историята ни, ами всекакви нашенци-нихилисти, пишман-философи и комплексари, ги аплодират с голем възторг.
15 Август 2013 21:37
Тук разбира се трябва да добавим и българите императори на римската и византийската империи (справка Щурчо) както факта, че българският език е в основата на европейските езици (по Каравелов).

Туй нещо го е обяснил още от време оно, Георги Раковски (потомък на Софроний, познаващ изкъсо елините, старата българска книжнина и юще 5-6 езика). И всичко това е доказано в наши дни. Та понеже, тез работи не се знаят и признават от наште пишман-историци, сме загубили сума ти български земи по него време, при провеждането на дипломатическите конференции.
15 Август 2013 21:42
Докато се обръща внимание на такива личности като русофили и русофоби, респективно комунисти и антикомунисти, нищо добро не ни чека, особено пък пръкването на национално-отговорни люде.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД