:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,726,838
Активни 187
Страници 26,502
За един ден 1,302,066
Пари

Цената е най-добре пазената тайна в здравеопазването

За разлика от всичко, което купуваме, когато плащаме за медицинско лечение, операция или диагностичен тест, го правим на сляпо
СНИМКИ http://www.surgerycenterok.com/
Хирургичният център на Оклахома създаде прецедент, като публикува цените си.
Хирургичният център на Оклахома е амбулаторен Хирургичен център в Оклахома Сити, притежаван от работещите в него 40 хирурзи и анестезиолози. Това, което го прави различен от всяка друга подобна болница в САЩ, е следното: ако се нуждаете от реконструкция на предна кръстна връзка, ще знаете предварително, че ако плащате сам, операцията ще ви струва 6990 долара. Ще знаете, защото е написано на уебсайта на центъра. Тонзилектомия (операция на сливиците) струва 3600 долара. Цената е крайна, с включени всички разходи по операцията.

Ако човек знае предварително цената на операцията, му се спестява много.

Кийт Смит, съосновател на центъра, обяснява, че започнали да публикуват цените на операциите през последните 4 г. от 16-те г. съществуване на болницата. Усетил, че нещо се променя, когато започнали да идват много пациенти от Канада. "Можеха да си позволят да платят 3740 долара за артроскопия на коляно, без да им се налага да чакат 3 г.", обяснява той. Скоро започват да идват пациенти от други щати: "Получавам по 8-10 мейла със запитвания седмично". И осъзнава, че това еефектът от ценитеТв каналът КФОР от Оклахома Сити излъчил материал за Хирургичния център на 8 юли и вече установил, че след предаването няколко други болници в Оклахома също са публикували цените си. Материалът на тв канала бе излъчен и от медии в други щати. Явно примерът на Хирургичния център е направил впечатление.

От сайта NewChoiceHealth.com, който сравнява цените, предлагани от различни болници в един град, цените на Смит трайно са най-ниските или близо до най-ниските в Оклахома сити. Няколко болници вземат по 17 200 долара за лапароскопска операция на херния, в центъра на Смит тя струва 3975 долара. Отстраняване на жлъчка струва 24 000 долара в някои болници в града и 3200 долара в Хирургичния център. Цените му са по-добри отчасти, защото амбулаторните хирургични центрове са по-евтини от болниците (по ред причини), но тук влизаме в затворен кръг. Смит може да публикува цените си, защото са добри. А те са добри, защото той е избрал да се конкурира на база цена.

Това е забележителен пример. Защо един бизнес трябва да се превърне в обект на новинарски материал просто защото казва на хората цената на услугите си?

Защото става дума за здравеопазване. За разлика от всичко, което купуваме, когато плащаме за медицинско лечение, операция или диагностичен тест, ние го правим на сляпо. Не знаем цените на здравните процедури, преди да ги купим. Когато вземем накрая сметката, нямаме никаква идея на какво се основават различните такси и няма как да ги оценим.

Последствията от това вече са известни. Си Ен Ен съобщи заболница, която начислява 1000 долара за четка за зъбии 140 долара за хапче тиленол. Американците плащат 3,4, понякога 10 пъти повече за медицински процедури, операции и тестове, отколкото плащат хората в страни като Испания, Канада, Холандия, Нова Зеландия, макар че не получават по-добри грижи срещу по-голямата сума.

Разходите по здравеопазване са 18 на сто от брутния вътрешен продукт, ние харчим 8000 долара на човек - два пъти повече, отколкото другите индустриални държави. Държавните разходи по здравеопазване струват една пета от федералния бюджет. Ръстът на разходите за здраве е "най-голямото фискално предизвикателство пред правителството на САЩ", пише в доклад Комисията за отговорен федерален бюджет.

Защо разходите за здравеопазване са толкова високи? Не е заради качеството - множество изследвания така и не успяха да открият връзка между качество и цена. Цената не е функция и на болничните разходи - не и когато една болница в Оклахома сити може да вземе 7.5 пъти повече, отколкото друга за една и съща процедура.

Една от най-важните причини е свързана с политическата и пазарната сила надоставчиците на здравни услуги,които единствени могат да посочат цена на услугите. В основата на тази система е фактът, че само продавачите, но не и купувачите, знаят каква е цената. Ако цената е тайна, пациентите не могат да правят сравнение, когато купуват. Няма начин цените да се свалят или да се принудят доставчиците на услугата да се конкурират по цени. Тайната на цената крие нуждата от реформа. "Разгласяването на цените е изключително важно за намаляването им", казва Катрин Хемстед, старши изследовател във Фондация "Робърт Ууд Джонсън".

Някои тенденции в индустрията на здравеопазването работят срещу прозрачността. Непрозрачността идва от дисбаланса на силите на пазара за здравни грижи. И този дисбаланс се влошава. Болничните вериги се консолидират и нарастват. Това може да има предимства за пациентите по някакъв начин, но намалява конкуренцията и позволява на болниците да отблъскват апелите за прозрачност.

През последните няколко години обаче, особено през последните месеци, нещата в САЩ се придвижват към по-голяма прозрачност на цените.

Всяка година болниците са задължени да уведомяват федералните центрове на Медикеър (националната здравоосигурителна програма на САЩ, управлявана от федералното правителство - бел. ред.) и на Медикейд (национална здравна програма на правителството на САЩ за граждани с ниски доходи - бел. ред.)колко им струва всяка процедура,която има ценови код. Тази информация е публична чрез центровете от средата на 90-те години, но досега бе трудно да се ползва базата данни и тя можеше да се получи само на разпечатка. Сега е по-лесно да се ползва, макар и да не е безплатно, на два уебсайта - Cost Report Data и American Hospital Directory.

8 май т.г. бе най-великият ден досега по отношение на прозрачността на цените в здравните услуги. Министърът на здравеопазването Катлийн Сибелиус огласи 2 важни бази данни. Едната е с данни какво е платила Медикеър за 100-те най-разпространени услуги в болниците на територия на САЩ. Другата е за всички артикули и услуги, за които болницата начислява такса.

Този ценоразпис се определя изцяло от болницата и показва това, за което тя иска да й се плати от страна на пациента. Той е основа за изчисление на намаленията, които се дават на застрахователите, и отразява това, което плащат хората без застраховка. Тези цени обикновено са три пъти по-високи от цената на Медикеър, а "Ню Йорк таймс" писа даже, че по данни на центровете на Медикейд и Медикеър някой болници вземат от 10 до 20 пъти повече от цената на Медикеър. От тези вариации на човек може свят да му се завие. Средната цена за операция на сухожилие в болница в Ейда, Оклахома, е 5300 долара. За същата операция в Монтерей Парк, Калифорния, болницата взема 223 000 долара.

Някои отфакторите, увеличаващи прозрачността,всъщност не са особено приятни. Най-значимият от тях е рецесията, която остави за пръв път много хора неосигурени. Когато плащаш от джоба си за здравеопазване, си далеч по-заинтересован да научиш какви са разходите.

Досега не съм казала и дума за "слона в стаята" - Обамакеър (здравната реформа на Барак Обама - бел. ред.). Тя обаче не е "слон" по отношение на прозрачността в здравните грижи. Законът ще изисква от болниците публично да обявяват цените си. Но истинската й цел е да увеличи достъпа до медицински осигуровки. Наличието на осигуровка е от ключово значение, но тя дава основание на хората да не питат за истинската цена на медицинската грижа.

Хирургичният център в Оклахома вероятно е само началото. "Имаме пример на нещо, което ще стане изключително значимо", казва Джон Гудман, влиятелен консервативен анализатор на здравната политика. "Щом една болница в един град започне да прави такова нещо, всички ще трябва да го правят".

------------

* Тина Розенбърг е носител на награда "Пулицър", журналист, автор на три книги.
 Ценоразписът на болницата в Оклахома, публикуван в сайта й.
29
6662
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
14 Август 2013 22:45
Тази статия (и особено цифрите в нея) трябва да бъдат немедлено сведени до знанието на всички нашенци-цървуланковци, които и до сега се пенят, че парите в БГ здравеопазната система никак не били малко, ама не се управлявали правилно, щото контролът бил нисък!
14 Август 2013 23:21
Здравната мафия си докарва същите кинти като наркомафията, само че напълно легално. А резултатите са подобни. Най-фрапиращо е, че третата основна причина за смъртност в САЩ е точно квалифицираната лекарска помощ. И парадоксът, че когато лекарите стачкуват смъртността намалява...
И тук бързо прихванаха западните "ценности". Здравеопазването от социална услуга се превърна в лукс за богатите. Уж си плащаш осигуровки, а колкото пъти отидеш на лекар си плащаш за какво ли не. И недай си да е сериозно заболяване - там кинтите хвърчат нон стоп. А резултата е арогантност, бездушие и безотговорност от страна на лекарското съсловие. Не си ли плащаш, не те броят за човек.
14 Август 2013 23:32
Не си ли плащаш, не те броят за човек.

Дай един пример къде у нас те броят за човек, ако не си платиш?
Освен това, защо ти е да ходиш при лекар, ако той (по твоите думи) ще те умори?
14 Август 2013 23:34
Четиь Гарване мамин, чети, пиле шарено!! За теб и тебеподобните е тази статия. И особено цифрите в нея! И още ли продължаваш да смяташ, че с 20 кинта месечна осигуровка ще я бъде твоята работа, а???
15 Август 2013 02:20
Ами добре Хипократе, тогава дай да спрем да ми ги удържат тези "20 лв." месечно, щом тая работа няма да стане с тях.
15 Август 2013 06:28
Мъ що ни се дава за пример и тика непрекъснато пред очи точно сащската здравеубийствена система, като има и други - далеч по-ефективни и по-социални, че и по-наблизичко, даже в ЕС примерно...
Впрочем що ли питам, то и с образованието така... беше
15 Август 2013 06:32
Когато един народ тръгне към колетивен суицид, Господ най-напред праща чавки да му изпият акъла. Под формата на костовоиди, бокоиди, дянкоиди и соросоиди всякакви...
15 Август 2013 07:36
Какво да ти чета Хипократе? Ти си типичния пример - цифрите да гледам. В клетвата на този, чието име си присвоил за цифри ли пише или едни други работи?
Истината е, че в здравеопазването и сега се наливат страшно много пари, ама как и за какво се ползват е много мътна и кървава. А резултатите ги дава статистиката - все по-скъпо лечение и все повече болни. Обясни го това Хипократе?
Обясни и как даже това, което уж ни се полага на здравноосигурените и него редовно го плащаме втори път, защото все липсват я направления, я консумативи, я нещо друго. И колко пари ви даваме на ръка без никаква отчетност пак вие си знаете. Всичките ми близки и аз включително сме си патили не веднъж от лекарска немарливост. А това струва здраве, време, нерви и пари. Понякога и човешки живот. А на вас не ви дреме и отговорност не поемате за нищо. Ей затова предпочитам да се грижа сам за себе си, отколкото да разчитам на тази система за нещо.
15 Август 2013 08:37
Ей затова предпочитам да се грижа сам за себе си, отколкото да разчитам на тази система за нещо


Ето, човекът го е казъл.Всеки сам трябва да се грижи за себе си.Колкото по-рядко по доктори, толкова по-здрав.Особено опасно е, когато се съберат 2-3 при леглото на болния, консилиум го наричат. Пациентът почти няма шанс, ..сам срещу трима.
15 Август 2013 08:53
Health Care Industry Annual Revenue Total $1.668 Trillion

Това е и причината за тези безумни цени, това е и причината, поради която според всички световни организации здравната система на САЩ е много по-неефективна от тези в Европа. Годишна печелба от 1,7 трилиона долара...Това ако не е олигархия, здраве му кажи...
Изобщо не трябва да се взема пример от тази система - има много по-добри в Европа - Франция, скандинавските държави, Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Испания, Швейцария....
15 Август 2013 09:01
Ако сметнем съотношението разходи към произведен продукт няма в ЕС по-ефективна здравна система от българската. Смятам че за доста лаици това е новина .
15 Август 2013 09:02
Толи, посочи една такава статистика.
15 Август 2013 09:22
Попангелов, здравните индикатори на България и Румъния са сходни при по-ниски разходи у нас на човек. Разходите в по-успешните държави растат много по-бързо отколкото качеството. Десет евро е потребителската такса в Гърция . Тук за тия пари те преглеждат на частно в провинцията без да чакаш. Цената на един и същ продукт тук е най-ниска. Разбира се че като плащаш десет пъти повече ще ти се предлагат продукти , които тук не се предлагат. В Британия след като назначават планов преглед при дерматолог за след 18 месеца се стига до решение , че кожните лекари са малко и трябва да се направи нещо по въпроса.
15 Август 2013 09:27
Истината е, че в здравеопазването и сега се наливат страшно много пари
Тази "истина" дрънчи само в твоята глава. Истината е че здравеопазването в България е абсолютно недофинансирано и като процент спрямо БВП сме на дъното в Европа. А понеже и БВП ни е мизерен - дъното става още по-дълбоко. Гнилата организация на самото здравеопазване е отделен въпрос. Той не може да скрие абсолютната финансова инсуфиценция. Иначе моделът - Семашко или не , при едно нормопсихично население , при една некрадлива администрация , здравни служители некорумпирани ... може да върви добре, но ...мечти. Основните проблеми на системата извън недофинасираността са КОРУПЦИЯТА . Съществуването и роенето на нови абсолютно ненужни здравни заведения ,чиято единствена цел е да източват финасов ресурс ; тежък дисбаланс в заплащането по домени - фаворизирането на определени сектори /кардиохирурзи , инвазивни кардиолози и т.н./ за сметка на други - обща хирургия , патоанатоми , трансфузионни хематолози... Това води до демотивация , липса накадри , много ниско професионално ниво, откровена некомпетентност сред кадрите. Пълен разплох сред сестринския и санитарския персонал - отказ да се извършват елементарни задължения без "сухо" . /Пресен пример с операцията на Вальо Танов - дори да си заможен , пак не те поглеждат... / Да , има лекарски мафии ! И те са в точно определени сектори на здравеопазването , и всички ги знаят - колеги , пациенти , и години наред това си стои така ! Да - има бандюги собственици на вериги от частни болници - години наред цоцат от държавата без никакъв резултат за здравето на населението ,медиите не смеят да им напишат имената. Да - има фармацевтични фирми , които спонсорират вериги болници и чрез абсолютно престъпни корупционни схеми - "синджир марка" - насочват пациенти към тези заведения , където ги подлагат на съвършено безсмислени интервенции , пак за да се точи финасовия ресурс на ЗК . Тишина сред медиите. Това не са просто дупки за пари. Това са ЯМИ за пари , където потъват парите на такива заблудени баламурници като Гарвана , а тях ги пускат по пързалката за "хипократови клетви" и прочие ала-бала. Ерго - тука където работа за четвърта година не съм чул и един път да се споменава хипократовата клетва като аргумент , за да си свърши някой работата.
15 Август 2013 09:37
Толи, Великобритания е единствената държава от Западна Европа, която има по-неефективно здравеопазване от САЩ.
Всички други имат много по-ефективно здравеопазване.
15 Август 2013 09:48
Истина е, здравеопазването ни е недофинансирано. Но и истина е, че здравеопазването ни е яма за пари.
Системата на здравеопазването ни е базирана на далавера и хипербюрокрация.
Системата трябва да се промени. Радикално.
Докторите, сестрите и пр. медицински работници трябва да бъдат добре платени. Ама всичките, а не само кардиохирурзите в определени болници.
Системата категорично и решително не трябва да генерира печалби, освен на производителите и търговците на лекарства и консумативи и евентуално медицинските лаборатории, но и там трябва не просто регулация, а свръхрегулация на цените, като в Япония. Не трябва да се допуска съществуване на болница, която е търговец. Само и единствено НГО-та, държавата и общините трябва да могат да притежават болници, като там, където се образува някаква печалба от дейността тя трябва задължително да се реинвестира в медицинска техника или капитални ремонти/строителство. Трябва да се възстанови и държавното аптечно обединение, което да снабдява с лекарства на ниски цени и такива, които търговците нямат интерес да продават поради малкия обем - за редки забоялвания....
Лекарствата и медицинските услуги трябва да се освободят от ДДС. Здравната каса да се закрие незабавно. Бумащината да намали незабавно поне 10 пъти.
Единственото, което болниците трябва да попълват е медицински картон и други, чисто медицински документи - диагноза, епикриза и пр. Никакви направления, медицински пътеки и пр. щуротии. Докторите трябва да са добре платени, но не бива в никакъв случай да са търговци и бюрократи, в каквито ги превърна безумната Костова реформа на здравеопазването....
15 Август 2013 11:33
15 Август 2013 11:39
Мукта, аре у лево с тези епитети, а?
Както казваш системата е гнила от до. Така че и да се налеят повече пари резултатът няма да е по-добър, без основни реорганизации.
Здравеопазването е социална услуга, тоест тя не е просто поредния бизнес, а е мерило за състоянието на едно общество, доколко е качествена и достъпна тази услуга за хората.
А пари наливаме и още как, да по-малко от другите страни като абсолютна стойност, ама толкова можем. И никъде не се отчитат парите на черно. За куп лечения не ти издават никакъв документ, в епикризите пишат каквото им дойде, отчетността е пълен батак. Отделно надутите цени за лекарства, ваксини и прочие, които се цоцат от касата и бюджета, а не остават пари за ремонт и оборудване на болниците.
15 Август 2013 11:52
15 Август 2013 13:39
"Хирургичен център в Оклахома Сити, ПРИТЕЖАВАН от работещите в него 40 хирурзи и анестезиолози." Акционери бе. Работят за себе си. Ето ви решение на част от проблемите в Бг здравеопазването. И не само. Нещо тука АД-тата не са на мода, или поне работещите не са поканени там. Пример- новата Сити Клиник срещу Царско село. Някакви бизнесмени нямащи нищо общо със здравеопазването наливат(перат) пари там. Докторите събрани от кол и въже. Ама да беше само тя.
15 Август 2013 17:05
Хипократе, никът ти е доста нелеп, съдейки по твоето верую и единствена матра - ЦИФРИТЕ.
Първо - казва се числа. Върни се във втори клас.
Второ - Никой не отрича, че парите за здравеопазване са достатъчно в България. Но точно американските "цифри" ти посочват, че за една опеарция могат да те обуят с 5 или 220 бона - според конюктурата и това кой поръчва музиката. Сигурен съм, че в България ножицата може и да е още по-отворена. Това се опитват да ди обяснят колегите, ама ти си писатель...
Трето - като си такъв гоУЕм спец-доФтур и все не ти стигат парите - можеш да си фанеш мадурите и да бегаш на Запад, където несъмнено "цифрите" ще са по твой вкус, стига разбира се да ти обърнат внимание и те залеят с пари според мерака ти за дренки, а не според качествата ти на специалист. Щото мрънканьето никъде не се брои за професионализъм.
Ай наздраве...
16 Август 2013 01:40
БГ здравеопазването е черна кутия на входа на която влизат все повече пари а на изхода излизат все повече умрели.
16 Август 2013 07:54
Второ - Никой не отрича, че парите за здравеопазване са достатъчно в България. Но точно американските "цифри" ти посочват, че за една опеарция могат да те обуят с 5 или 220 бона - според конюктурата и това кой поръчва музиката. Сигурен съм, че в България ножицата може и да е още по-отворена. Това се опитват да ди обяснят колегите, ама ти си писатель...

Немо, никът ти е нелеп, зашото капитан Немо е описан като образован и възпитан човек. Но.
Първо- почти всички признават, че парите за здравеопазване в България са недостатъчни. Дори са с пъти по-малко изразходваните средства, и като дял от БВП, и като абсолютна сума, сравнено с други европейски страни. Но ти явно не можеш да го схванеш.
Второ- в България ножицата не е по-отворена. Цените на прегледите и дейностите в доболничната помощ и на пътеките в болниците са "заковани" от НЗОК и са еднакви за цяла България. И тези цени са крайно недостатъчни и не покриват разходите и вложения труд от медицинския персонал.
Трето- тези и разни други неща са се опитали да ти обяснят Хипократ2006, toly, Muktadasaxkoburgidiotski, Justinian2. Но явно няма смисъл да ти се обяснява, зашото не можеш да ги схванеш, понеже си писатель. Затова си дръж мандрахулките, играй джобен тенис и не се обаждай по сложни за теб въпроси. Ай наздраве
16 Август 2013 09:23
Аз пък ви казвам, че парите дори да се увеличат нищо съществено няма да се промени в момента. Ако ще 50% от БВП да заделяме, докато е такъв батак, парите ни ще изчезнат, както Дянков сви онези пари от НЗОК и повече никой не ги видя. И в крайна сметка не непременно скъпото лечение е качествено. За едно и също могат да ти вземат всякакви пари, отделно има всякакви методи за лечение, ама гилдията скача на скъпите, защото там вземат повече пари. Ако е хирург ще гледа да му паднеш под ножа, без значение дали ти трябва операция или не, ако е фармацевт ще гледа да те изклати с най-скъпите и дълго време приемащи се медикаменти, пък дали няма да ти помогне нещо по-просто и евтино не го интересува. И с това мислене стигаме до такива резултати.
Иначе съм твърдо ЗА лекарите да получават достойно заплащане. Професията им е тежка и отговорна, не е за всеки, нужно им е не просто да вземат добри пари, нужни са им добри условия, добро оборудване и постоянни обучения, защото медицината е динамично развиваща се наука и един лекар, за да е добър не трябва да бъде кон с капаци.
16 Август 2013 09:44
Гарване, така е. Само с увеличаване на парите системата няма да се подобри. Нужни са още много неща. На първо място са нужни човещина и състрадание, а на второ хора, които да създадат добра организация и правила, работещи в интерес на хората- пациенти и медици, а не в интерес на чиновници, каса, държава както е сега. Тъй като и първите и вторите неща са малко или ги няма въобще в България, скоро няма да видим подобрение на здравеопазването.
16 Август 2013 12:49
Това е забележителен пример. Защо един бизнес трябва да се превърне в обект на новинарски материал просто защото казва на хората цената на услугите си?
Защото става дума за здравеопазване. За разлика от всичко, което купуваме, когато плащаме за медицинско лечение, операция или диагностичен тест, ние го правим на сляпо.

Статията е много добра, особено в частта й за либералното отношение на държавата към някои практики и своеволия на медицинските центрове.
Колкото по-слаб е държавния контрол, толкова "по-слепи" са обикновените граждани, независимо в коя част на САЩ или Бългагия живеят.
19 Август 2013 10:41
Българинът, за разлика от американеца и повечето други народности по света не поставя здравния сис статус на първо място в ценностната си система. Много често посещава лекаря " стерис тамез", както казват братята румънци, от нямай къде. Така че нашенските лекари, които се опитват да се сравняват с американските си колеги, да се огледат, ослушат и да не си точат зъбите за кой знае какви големи бонуси. Лекарите, които правят пари у нас, не са нито най- способните, нито най- добрите, нито най- търсените, както е и в целия ни обществено политичиски и икономически живот. Лекарите - мафиоти, обвързани помежду си и с колегите си фармацевти, с представителите на фармацевтичните фирми и фирмите за изпитване на медикаменти, с организациите за лечение на наркоманиите, заемащите ръководни позиции в държавните болници, прявят най- вече пари в България , от далавери от търгашество от злоупотреба с доверието на пациентите, а дори и на цялото общество поради хуманитарния социално значим статут на медицината като цяло. У нас времето на "Цар Плъх" не е отминало!
19 Август 2013 11:05
19 Август 2013 12:16
Когато един народ тръгне към колетивен суицид, Господ най-напред праща чавки да му изпият акъла. Под формата на костовоиди, бокоиди, дянкоиди и соросоиди всякакви...


Многоуважаема Св. София,
моля за извинение, но не мога да не ти задам един въпрос, който напира в мен. Та, случайно ли си изпуснала при изброяването екземплярите от рода на станишевоиди, доганоиди/местаноиди, кобургоиди, куневоиди, сидероиди и т.н.?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД