:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,950,793
Активни 156
Страници 1,932
За един ден 1,302,066
Дежавю

Закон за държавните фирми ще отвори поредна врата в полето

Управляващите се готвят легално да "лекуват" губещи предприятия с пари на данъкоплатците
След повече от 20 години преход, 45 години комунизъм и куп народни мисли, показващи отношението на хората към законите, е изумително как управляващите все още продължават да вярват, че родната икономика се нуждае единствено от повече закони. Последната идея е за закон за държавните предприятия, който трябва да подобри работата им.

Преди да се спрем на оскъдната и разнопосочна информация, която е налична по работата около този закон, не трябва да се пропуска друга инициатива за улесняване работата на компаниите - намаляването на административната тежест. Този път Министерският съвет прие конкретни мерки, които се простират от премахване на такси за издаване на документи - например за липса/наличие на данъчни тежести от общините и НАП, през намаляване на срокове и такси при работа с Търговския регистър и Агенцията по вписванията, до предоставяне на услуги единствено срещу заявление, без да е нужно да се представят допълнителни документи. Това са все стъпки в правилната посока, които освен че трябва да бъдат продължени, могат да се използват при разрешаването на други проблеми.

От правителството обявиха, че една група от мерките са "предложени от неправителствени, браншови и работодателски организации". С други думи, след като са натрупали опит и са анализирали практиките в България и по света, частният сектор и гражданското общество са предложили промени, които да подобрят средата за бизнес в страната. Именно това е работещият механизъм -добрите практики да бъдат превърнати в нормаОбратният подход - законът да се превърне в добра практика, е доказано неработещ, тъй като е лишен от нужния опит, анализ и оценки на последствията от него. Така например една от идеите в новия закон за държавните компании е възнаграждението на мениджърите да зависи от финансовите резултати на компанията. Това е работеща практика в частните компании по света, но е почти невъзможно да се приложи в компании, които са подписали тромави колективни трудови договори, провеждат съмнителни инвестиционни програми, страдат от политически назначения и т.н. Да не говорим, че държавната политика в много сектори е изключително неблагоразумна и създава допълнителни усложнения за компаниите.

Примери не липсват. Изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" до лятото на 2012 г. намали загубата на дружеството. Но подаде оставка заради "бездействието" на правителството спрямо компанията. Въпреки високите печалби на "Мини Марица-изток" през 2011 и 2012 г. работниците там се оплакват от ниската цена на въглищата през последните години и намалялото търсене в началото на 2013 г. Ако състоянието на мините е толкова тежко, а търсенето на въглища намалява, някой може ли да обясни защо разходите за заплати се увеличават? НЕК е монополист на пазара на електроенергетиката и въпреки това управляващите някак успяха да докарат компанията до много тежко финансово състояние в резултат на лоши инвестиции и недалновидна политика в сектора.

В обясненията на управляващите около новия закон има и сериозно противоречие. Държавните компании уж трябва да се управляват по-ефективно, а пък за преструктуриране и дума няма. За закриване на хронично губещи не се споменава, очевидно и за съкращения на работници въобще не може да се говори. Така остава една-единствена възможност за оздравяването на тези компании - държавни помощи. Това беше и един от приоритетите на новото правителство - да рекапитализира стратегически държавни предприятия, и очевидно в момента се мисли единствено и само в тази посока.Такова "оздравяване" няма да повиши ефективносттана компаниите, нито ще ги стабилизира, просто лошото управление на тези компании ще бъде възнаградено с държавна субсидия. Ако един мениджър е с вързани ръце да прави съкращения, но в същото време знае, че управляващите няма да закрият или продадат компанията, дали ще е мотивиран да оздравява дружеството? Докато управляващите смятат, че е правилно да се вземат пари от близо 7 млн. данъкоплатци, за да се субсидира работата на няколко хиляди човека, и докато властва илюзията, че закон може да подобри финансовия резултат на една компания, държавните дружества ще продължат да страдат. Вместо това може да се вземе пример от частния сектор и предложените от управляващите 24 мерки за намаляване на административната тежест. Нима не е ясно, че компаниите работят добре, когато има конкуренция, съревнование и управлението е икономически обосновано, а не резултат от административни прищевки.

9
2214
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
15 Август 2013 06:52
По-добре е държавата да помага на държавните фирми, отколкото да харчи пари за субсидирана заетост. Най-лесното е всичко да се фалира, хората да се изгонят на улицата да просят и да крещят и остатъците да се продадат на някакви тарикати, които търсят пазари и далавера. Но после кой ще обере негативите? Държавата! Тя ще трябва да търси пари за подпомагане на гладните. Гладните свалят правителства, ако не знаете..?! 23 години сме свидетели на реформи, които са направо пладнешки грабеж! И всяко правителство, което не умее да управлява фирмите си, е некадърно и вредно. Няма как да го оправдаем за бездействието и да го освободим от всякакви отговорности, за да му е лесно! Защото тези, които ще дойдат след него, ще трябва да плащат сметката!
15 Август 2013 07:20
Шорошоидите не могат да дадат правилен отговор за икономиката. Щото не им се плаща за това. Истината е, че капитализмът не работи у нас. Държавата по време на социализма беше по-добър менажер. Ако ги приватизират те ще ги ликвидират и ще се озъбим с огромна безработица. Лека полека предприятия, които не работят добре трябва да станат държавни и да се менажират директно от държавата, както беше при соца.
15 Август 2013 08:36
От няколко месеца всияки броеве на газетата са нападнати от напаста Институт за пазарна икономика, Отровено общество, Хелсзински комитет, Дойче Веле и прочие "нечестиви" организации и издания.
15 Август 2013 08:37
Mrx++
15 Август 2013 07:20
15 Август 2013 09:52
Няма отърване от тия фондационери. Много ми е интересно откъде въпросният "икономист" е натрупал знания и опит като основа на "анализаторската" му дейност ? Какъв стаж е имал в някоя държавна, или във фирма въобще, или институция ?
От статията ми стана ясна тезата на авторчето:
Не знам кво е държавно, там не съм работил, но не е убаво и затова да го строшиме. Да живей частното, въпреки че си изкарвам лебеца плюейки държавното.
15 Август 2013 10:04
ОЦК Кърджали имаше над 300 милиона дългове!
23 години по 12 месеца са 276 месеца.!
Значи на месец се е падало по 1 милион генерирани загуби!
Ами то тогава по-добре да се раздадат по 1000 лева на работниците направо! съмнявам се работниците да са над 1000 души и заплатите им да са около и над 1000!
По-евтино излиза да се субсидират хората да не работят, отколктоо да работят!
15 Август 2013 10:23
Mrx++
Той капитализма не само унас не работи! Никъде не рабоди! Вижде дълговете на 20-те най-развити страни.
Тези дългове финансират дефицитите им, дето ние тука толкова гледаме да сме на +.
15 Август 2013 11:27
Да бе, а социализмът работи, та се къса!

Това комунягите сте големи шегаджии!
16 Август 2013 01:46
Държавните предприятия трябва да се сравняват с подобни частни за да имат подобна ефективност. Иначе се превръщат в благотворителни организации които се издържат от данъкоплатците.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД