:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,460,012
Активни 60
Страници 10,678
За един ден 1,302,066

Ляво или дясно?

Фани Давидова
Миналата година в странен опит да ме постави "на място" мой познат ми написа във "Фейсбук": "Да си роден на пъпа на София в семейство на интелектуалци, никак не е дясно, разбра ли?". Откровено казано, до онзи момент изобщо не бях се замисляла за това дясна ли съм или лява? Не ми беше хрумвало дори и за миг, че да си ляв е обидно, а да получиш етикета "десен" е нещо като награда, към която трябва да се стремя и която до този момент очевидно никак не съм заслужила.Чудя се кой е ляв и кой десенМоже ли да си с леви убеждения и да си фабрикант? Може ли любимото четиво на миньора да е книга на Айн Ранд? Приятелката ми Н. например е с баби и дядовци активни борци против фашизма, родители на високи позиции по времето на социализма (а и след това), затова смята себе си за лява. Има супер успешен бизнес, работодател е на няколко души, има доста внушителна частна собственост. Тя упорито твърди, че е с леви убеждения, и винаги гласува за БСП. Съседът ми Л. е учител в гимназия, жена му в момента е безработна и е регистрирана в бюрото по труда. И двамата определят себе си като крайно десни, защото мразят комунистите.

На обществената сцена също е доста странно и е трудно да бъде определена лявата или дясната посока. "Лявата" партия БСП сервираправителство, съставено на основата на родови приятелства,и връзки, които биха респектирали и фамилията Форсайт. Така по-скоро монарсите са подреждали правителствата си, отколкото едни истински социалисти, афиширащи 100 години традиции в лявото пространство.

Мислейки за себе си - съвсем се обърках ... Семейството ми е доста пъстро - има преводачи, хора на точните науки (математика, физика), лекари и адвокати. Пет поколения назад във всичките посоки на фамилията ни хората са изкарвали парите си, упражнявайки единствено горните професии. По произход лява ли съм или дясна?

Преди 9 септември 1944 г. в семейството ни има военен лекар - офицер на източния фронт, министър на просвещението, юристи с неподходящи за новата власт убеждения. След 9 септември 1944 г. в семейството ни има заповед за изселване, лагер, фактическо изселване, уволнение от университета, отнемане на пенсия, забрана за упражняване на професия, забрана за напускане на страната, разпити в народната милиция (последният през 1987 г.). Каква е фамилната ми обремененост - лява или дясна?

Учена съм, чене всеки е с късмета да е роден и отгледан в образована среда,затова съм длъжна да надградя това, което съм получила по рождение, и всеки път, когато мога, да споделям с останалите. Как съм възпитавана в леви или десни ценности?

Към ден-днешен всички у нас, слава Богу, работят. Всички живеем в наследствени собствени жилища. Пенсионираната ми майка превежда и има малък успешен бизнес, който я издържа - не чака и не разчита на пенсията си. От майчинството си съм ползвала точно 3 месеца, върнах се на работа, за да не загубя форма и позиция. Болничните ми прегледи и изследвания, когато се налага, въпреки редовно плащаните осигуровки, предпочитам да плащам от джоба си, за да не чакам и да не губя време, в което може да се свърши нещо по-полезно. Мъжът ми имаше малък 15-годишен частен бизнес и за това време осигуряваше работа на между 2 и 100 души. Сега започна от 0 и отново се справя. Не е разчитал и един ден на социални помощи, не съм го чула веднъж да се оплаче, че някой му е виновен, а друг му е длъжен. По начин на живот лява ли съм или дясна?Не харесвам революциите, предпочитам правилатаТрудно приемам радикални или екстравагантни решения в управлението. Изключителен защитник съм на личните и индивидуални свободи. Смятам, че трудно може да се дефинира такова нещо като общество, обществен или всеобщ групов интерес - за мен има отделни индивиди с отделни интереси, отделни права. В същото време обаче приемам, че разумът диктува да бъдат зададени определени, макар и широки, рамки (ограничения) в отделните сфери на живот, в които да работят правила, които да се спазват от всички. Пример - за съм свободното предприемачество, но смятам, че следва да се спазват определени стандарти, свързани с опазване на околната среда. Смятам за пълно безобразие да се стандартизира размерът на доматите и краставиците, но мисля, че следва да има контрол върху използваните торове и добавки.

Смятам, че всеки трябва да плаща данъци, но мисля, че бабите по пазара трябва да бъдат оставени извън регулация. Смятам, че всеки носи отговорност за това, което е, и това, което е постигнал на основата, разбира се, на началния си старт. Поначало мисля, чеидеята за равенство е противоестествена,съответно изповядването на подобни схващания е или лицемерно и подло, или признак на глупост. Смятам, че единствено държави с достатъчно богати хора могат да се радват на социални придобивки. Смятам, че образованието трябва да е задължително сред някои групи и до определено ниво - принудително. По убеждения лява ли съм или дясна?

Гласувам винаги. В 80 процента от случаите за една и съща партия или парчета от нея, следвайки клишето "против комунистите". Последните няколко пъти пусках празна бюлетина поради липса на избор. Лява ли съм или дясна? По вътрешна самооценка - честно казано, хич не ми пука. Къде ме позиционират останалите по политическата абсциса... също не ми е важно. Ще гласувам за тази партия, чийто план за управление съвпада с моя. Който обещае, че няма да пипа плоския данък, ще въведе действителна либерализация на енергийния пазар, ще закрие губещите държавни предприятия, ако ще да се нарича ултраляв, а на знамето му да е извезан Че - ще гласувам за него.Послепис

От една страна, адресът ми по наследство от няколко поколения е София п.к. 1000 (по В. Дърева), от друга, се радвам на гей парадите и гледам на тях като на весело карнавално шествие - последно дясна ли съм или лява?
Снимка: "Сега"
А тези, от плакатите - те леви или десни са?
266
10191
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
266
 Видими 
23 Август 2013 19:33
Ами дясна сте - ако се за плоския данък и смятате равенството за противоестествено. Гласувате за новото СДС и толкова.
23 Август 2013 19:44
Направо си е Либерал - Социалист :-)
23 Август 2013 19:53
Да припомним - "А у лево, а у десно, а у VOCI пресно!"
23 Август 2013 19:55
Обратна сте Фани, защо трябваше толкова словоблудство за доказателство
23 Август 2013 19:58
Не може един човек да се определя за "ляв" или "десен", както казваме рус или черноок. Спомнете си някогашните хипита - те бяха "леви' и искаха всеобщо равенство. Впоседствие много от тях наследиха бизнеса на родителите си и веднага станаха "десни". Много добре е описано в "Приказка за стълбата" и затова сегашното ръководство на БСП е доста "дясно" - в или около него са работодатели, а не наемни работници.
Някой преди мен каза - ако си за равенството... Няма равенство "въобще" или "по принцип". Има равенство в доходите, във възможностите, пред закона и т.н.
Аз например съм за равенство във възможностите и пред закона, но против равенство в доходите. Ражните доходи убиват таланта и предприемчивоста и затова напълно устройват некадърниците и мързеливците - това е лично мнение и е ангажирам никого с него.
Пък и всеки има чисто човешкото право да разсъждава като аутсайдер.
23 Август 2013 20:05
Фани, просто си готина !
п.п.
И двамата определят себе си като крайно десни, защото мразят комунистите.

Е, те тук е ключът на дЕсната палатка
23 Август 2013 20:10
Може ли да си с леви убеждения и да си фабрикант?

Айде да не забравяме тов.Форд, pls.
23 Август 2013 20:13
И Енгелс, и Енгелс!
23 Август 2013 20:16
Съзнателно ли е избягнат въпросът с ходенето по протестите ?
23 Август 2013 20:18
Важното е да имате здрав разум (а Вие го имате) и хич да не Ви пука какво ще каже този или онзи за Вас.

Предполагам, че ще прочетете и злобнички коментари, все ще намерят за какво да Ви нападнат. Игнорирайте ги и не си нарушавайте душевното равновесие!
23 Август 2013 20:26
Останаха още 2 999 автобиографии...
А някъде четох, че англичаните определят като интелектуалец човек, потомък на най-малко три поколения, занимаващи се с интелектуален труд...
У нас всеки, взел диплома от нещо си, е интелектуалец. Или поне интелект трегер...
--------------------------------------
Сайтът на Генек
23 Август 2013 20:28
Жената е за правилата и аз съм за жената! И какво е това ляво, дясно? Сега такова няма, а има център - ляво и център - дясно!
23 Август 2013 20:31
Вие, госпожо, сте най-вече едно тотално клише. Един от многото хора, правени сякаш с копи и пейст, според които е някакво особено достойство да си политически неграмотен. Че сте дясна, дясна сте, макар и в извратните тукашни байганьовски критерии. Такива хора като вас си мислят, че са някаква много перспективна и готина прослойка, че са надждата за бъдещето - само че реално сте част от проблема. Просто оглеалния образ на червените бабички - също толкова неадекватни на реалността и вредни за общството.
23 Август 2013 20:32
В днешно време в традиционните европейски демокрации различията в базистните цености между"левите" и "десните" политически формации са незначителни и се свеждат основно в подреждането на приоритетите, а като следствие - в дефиниране на целите в краткосрочен и средносрочен план. Но в много случаи и актуалните цели са идентични. Фундаменталните разлики между лявото и дясното, доколкото ги има, са вградени в прилаганите политики за постигане на обществените потребности.
У нас релацията ляво - дясно в политическото пространство продължава да бъде фалшифицирана от не малко политически фигури в противопоставянето комунисти - антикомунисти. "Комунистът" не е непременно ляв, а още по малко "антикомунистът" - десен.

Най-общо политическата ориентация на рационалния избирател се определя от два фактора:
- практически интереси и
- природата му - личните му качества.
От изложението на авторката са видни интересите й в посока десни политики. Всичко останало в разказа няма значение. Е каква е природата - остава скрито и надали има място във вестника
23 Август 2013 20:36
Откровено казано, до онзи момент изобщо не бях се замисляла за това дясна ли съм или лява? Не ми беше хрумвало дори и за миг, че да си ляв е обидно, а да получиш етикета "десен" е нещо като награда, към която трябва да се стремя и която до този момент очевидно никак не съм заслужила.


Хич не ти трябва и да знаеш дали си лява или дясна. Гледай си живота, не се занимавай с измислени проблеми.
23 Август 2013 20:38
У нас всеки "взел диплома" от нещо си, е интелектуалец.
Или поне интелект трегер...

1. Тригер.
2. "Взел диплома" - дипломите спряха ли вече да ги "дават"?

Явно пак съм напред във Времето, когато отсъствията от лекции таквоз... са ги възстановили.
Ех, мечтии..
23 Август 2013 20:47
Вие, гражданко, сте дясна. Приятен ден.
23 Август 2013 20:52
Вие гражданко сте лява. Приятен ден.
23 Август 2013 20:55
Не разбирам какъв е точно проблема, човек да не знае десен ли е или ляв?По-страшното за мен е, че госпожата не си задава въпроса - свободна ли съм или не?
Преди 2-3 години попаднах на документален филм за политическите ситеми по света.В края на филма помолиха бивш представител от камарата на лордовете в британския парламент, доказан световен капацитет (според авторите на филма) да направи обобщение.Беше му лансирана идеята, че основните политически ситеми са тоталитарна и демократична.В едната хората били потискани чрез страх от репресии, а в другата били свободни.Стария човек се засмя и им каза, че явно нищо не са разбрали - според него в света има две системи на потисничество.В тоталитарната те потискат чрез страх от репресии, а в демократичната чрез икономически лостове.Той попита водещия: - "Вие за кого гласувате?За този, който ви предлага свобода, равнство и братство или за този който предлага по-ниски данъци и по-високи печалби?"
Лично аз също не се вписвам в лявото и дясното - и в двете идеологии има вярни тези, но не мога да се съглася, че трябва да гласувам само за материалното и да гледам груповия интерес на определена социална прослойка.За мен идеите са по-важни, за това и гласувам за идеалисти, били те леви или десни.И въобще не ми пука дали ми слагат етикет ляв или десен, може и мракобесен.
23 Август 2013 20:59
На тая дама публикации й ли трябват? Зер, така се придобиват т.н. научни титли.
23 Август 2013 21:03
Вие гражданко сте лява. Приятен ден.


Не я обърквай, че може да я счупиш.
23 Август 2013 21:05
'wreckage',
Вие, гражданко, сте дясна. Приятен ден.

'Пенчо бре',
Вие, гражданко, сте лява. Приятен ден.
Поети!
Досущ като Пишурката, дето се изтаквозил душевно... на баба си на хурката.
23 Август 2013 21:05
последно дясна ли съм или лява?

Силно неориентирана и заблудена от масивна пропаганда при липсващи базови познания.

Понятията "ляво" и "дясно" са конкретни понятия от Френската революция, които по аналогия и според пропагандният интерес се споменават и до ден днешен.

Най-общо "дясно" е да ти харесва миналото и настоящето и да не искаш да го променяш. Да си консервативен. Да се страхуваш от промяната, най вече от модернизация, включително социална, защото тя може да застраши крехото ти господстващо и привилегировано положение. Да си "десен" означава да приемаш, че най-доброто е в миналото, това е "Божественият ред" и той трябва да остане неизменен. Да си песимист за бъдещето си.
-
Да си "ляв" означава да искаш промяна. Да вярваш, че нещата не са застинали, а са в непрекъснато радвитие и промяна. Че съществува прогрес - технологичен, научен, социален. Че утре може и трябва да е по-добре от днес и още по-добре от вчера. Да си оптимист. Да подкрепяш новото и защитаваш свободата, която го ражда. Да се бориш, срещу табутата приемани на доверие. Да ги преосмисляш непрестанно.
----
БСП е класическа консервативна дясна партия. Голямото СДС през 1990 г. бе ляво. ГЕРБ е лява партия. "Реформаторският блок" наистина са десни, защото бъдещето им е по-лошо от настоящето и много по-лошо от миналото им, когато приватизираха, разграбваха.
23 Август 2013 21:05
Не случайно, некога каскетите беха измислил герб на България, дето мязаше на некролог, с две крайни дати:
681-1944г.
Между нас казано, първата е измислена от пишман-историците ни.
23 Август 2013 21:08
Фотогенична сте. Вероятно и на живо сте хубава и чаровна. Редакцията не я разбирам защо го е публикувала това-скучно е. А Вие е добре да разберете какво Ви е накарало да го дадете за публичен прочит. При толкова социални мрежи-наистина не разбирам.
23 Август 2013 21:12
На мен пък Коньовица ми е предала леви възгледи. По тази причина смятам, че БСП е от леви симпатизанти, а ръководствата са епизод ... прим. т. нар. левосектантски период се свързва с един лидер, дали не беше Бойко? Партията обаче остана.
23 Август 2013 21:14
Поети!
Досущ като Пишурката, дето се изтаквозил... на баба си на хурката.


Не вярвам Пишурката да е дялкал противоречащи си диагнози връз на баба си хурката.
23 Август 2013 21:16
Този нарцисизъм ми идва в повече ... От позиция на годините ми, каката леко се е надценила за ме занимава със семейните си истории. Поне да бяха интересни пък то ...
23 Август 2013 21:17
Да скучно е. Егоистично и безпроблемно Какви фабриканти какви пет лева Това е основната характеристика на днешното дясно в България.
23 Август 2013 21:17
Но точно този тип юзери в нета са изключително изобретателни като оскърбяват и се подиграват на всеки, които има минимално различно от тяхното мнение
Страно за възпитанието си и добрата биография са озлобени срещу всичко различно. Десни са!
23 Август 2013 21:19
Последните няколко пъти пусках празна бюлетина поради липса на избор. Лява ли съм или дясна?
Защо си правихте труда,мила ми госпожо,да ходите до секцията?Някой Ви насилваше ли?
Толкова хора отиват за гъби поради липса на избор и го споделят с околните.
Някой/шефът на "Достъп до информация"/да не Ви е страхувал?
А СЕГА като научи?
Много въпроси.И трябваше да си ги зададете преди да напишете тази глупост.
23 Август 2013 21:25
Досущ като Пишурката, дето се изтаквозил... на баба си на хурката.


Кръстьо Пишурка е народен будител, докато гражданката Фани е ..... нищо с потекло
23 Август 2013 21:27
Еврейка сте - това е основното!
Освен това толкова много хора употребиха време и ресурс да ви кажат колко е скучна статията, че очевидно текстът си струва
23 Август 2013 21:27
БСП е от леви симпатизанти

Ами доскоро, а вероятно и пак ще го прави, БСП изкарва симпатизантите си, които още могат да вървят без чужда помощ, до пилоните на НДК на "кантрапротест". Иди и поговори с тях. Класически консерватори, които вярват, че миналото е било по-хубаво от настоящето, а бъдещето ще е още по-лошо (на гробищата). Възмущават се от "упадъчните" младежи, дето правят неразбираеми работи по компютрите и само си губят времето. Хайманосват, полигамстват, вместо да създадат здрави семейства и се приучават към труд и спестовност. И т.н. и т.н. класически консерватори и десни хора, членове на БСП, които кой знае защо (всъщност такъв им е прякора) наричаме "чогунени комунисти".
23 Август 2013 21:27
Ситуационно леви ... Ситуационно десни ... Някои от тях даже ... кокетират. Кокетка
23 Август 2013 21:28
Инж.Тsanev, коригирах се бе!
23 Август 2013 21:30
"чогунени комунисти"


чогунени e едно от неразбираемите неща, създадени на Вашия компютър. Дано не сте така и с полигамията.
23 Август 2013 21:32
Да, неприятна е новината. Била е от Програма за достъп до информацията Един от малкото нужни проекти за днешното българско общество. И кадрите там са подготвени и всички с номенкратурно минало. Но има и без такова. Госпожата поставя много въпросителни пред сегашната дейност на този център за съпротива на административната агресия. Не ми се вярва ,но госпожата е толково безсмислена че напълно е възможно че този наистина нужен център се трасформира в поредния политически посредник
23 Август 2013 21:32
Наляво, надясно или фронтално, толкова ли е важно? Много е хубава. Съгласен съм с нея. Въобще.
23 Август 2013 21:33
Инж.Тsanev, коригирах се бе!


Добребе
23 Август 2013 21:33
А някъде четох, че англичаните определят като интелектуалец човек, потомък на най-малко три поколения, занимаващи се с интелектуален труд...
У нас всеки, взел диплома от нещо си, е интелектуалец.


А всъщност интелектуалецът е човек на когото секса не му е интересен.
23 Август 2013 21:34
тази глупост


Сиров, дама е... Розовичко й е на душицата, нека пък.

23 Август 2013 21:34
Който обещае, че няма да пипа плоския данък, ще въведе действителна либерализация на енергийния пазар, ще закрие губещите държавни предприятия, ако ще да се нарича ултраляв, а на знамето му да е извезан Че - ще гласувам за него.
А ако обещае семеен подоходен данък, да въведе ефективни технологии в енергопроизводството, да направи печеливши държавните предприятия, а знамето му е закона и познанието!? Явно няма да го разберете. Добре е, че поне сте красива.
Простите хора, дето сме родени не на пъпа, а на пътя, си задаваме по-прости въпроси: логично или нелогично? Щото в живота посоките не са само ляво или дясно.
Да си "ляв" означава да искаш промяна
. Смъртта е абсолютна промяна! Отваряш път на новото, прогреса, свободата
Този нарцисизъм ми идва в повече ...
Бляза ти! Справяш се със собствения.
23 Август 2013 21:38
Timur
23 Август 2013 20:31

23 Август 2013 21:41
Нямам претенции за правописа, въпреки, че в случая нарочно го написах с "о". Интересно е, колко бързо някои се разпознаха и засегнаха.
23 Август 2013 21:43
ъхъ, аз много се разпознавам и засягам, питайте когото искате във форума.
23 Август 2013 21:44
Сега такова няма, а има център - ляво и център - дясно!
Има други неща: взели-дали; назначили-уволнили; тука има -тука нема (приходи в бюджета). И накрая фокус-бокус нова "прогресивна" актуализация на бюджета или "изгоден" кредит.
23 Август 2013 21:44
Мила Фани, на Вас Ви трябва мъж..останалото са евфемизми и семантика...
23 Август 2013 21:49
ъхъ, аз много се разпознавам и засягам
В случая на "чугун" или "шогун" се засегна? (сбърканото "о" или сбърканото "ч" )
23 Август 2013 21:50
толкова се засегнах, че не мога още да реша.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД