:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 490
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Волво S60" е най-безопасният спортист на пътищата

Шведската компания обнови гамата си и гони цел - максимална сигурност през 2020 г.
СНИМКИ: Волво
-----------------
През тази година "Волво" извърши най-голямото обновяване. Цели 5 модела на шведската компания - S60, S80, V60, V70, XC60 и XC70, претърпяха фейслифт, който засегна не само външния вид, но и технологиите и двигателите, използвани от скандинавския производител.

Всеки от тези модели има свое собствено излъчване, като то е ярко подчертано при спортиста S60. При него, както и при V60, предните дюзи за измиване на прозореца са изчезнали от погледа. Те са преместени под предния капак на автомобила. Изчезнал от погледа е и радарът на предната решетка на автомобилите. Той е боядисан с черен гланц, който на практика го прави невидим. Хромираната рамка на предната решетка вече я няма, а емблемата на автомобила е уголемена.

Новият дизайн на S60 определено подчертава динамичния и спортен характер на автомобила и неговото силно присъствие на пътя посредством новите предни фарове. Експертите от "Волво" твърдят, че когато са ги проектирали, са мислили за очите на вълка. Допълнителни елементи в предницата са по-широката решетка, новите дневни LED-светлини и нестандартните задни габарити. Промените в интериора включват нови цветове на тапицерията, иновативни дървени апликации, метални рамки около въздуховодите и светлинните контролни инструменти.

А че става дума за истински "спортист", може да се разбере и от факта, че динамиката на този модел се определя директно от неговия шофьор. Той може да избира между четири вида настройки на шасито - Touring, Dynamic, Four-C и Lower Sport. Последното досега се предлагаше единствено за автомобилите от серия R-Design на марката, които са с подчертана спортна насоченост.

Промените са засегнали и двигателите на модела, които са с оптимизиран разход на гориво и въглеродни емисии. Впечатление прави 4-цилиндровият D2 двигател на S60, който е с обем 1.6 литра и разполага с мощност от 115 к.с. Разходът на гориво при този агрегат е едва 4.0 л/100 км, докато въглеродните емисии са под 106 г/км.

Другите дизелови мотори са познатите 5-цилиндрови с обем 2.0 - D3 (136 к.с.), D4 (163 к.с.) и D5 (215 к.с.). При бензина са налични 1.6-литрови - T3 (150 к.с.) и Т4 (180 к.с.), както и 2.0-литров - Т5 (240 к.с.). Всички двигатели могат да се комбинират или с 6-степенна механична скоростна кутия, или с автоматична трансмисия със същия брой предавки.

Интересно подобрение в обновените модели на "Волво" е системата за осветление на пътното платно. Предлаганата като опция технология Cornering light осигурява повече светлина за шофьора в ъгъла, който гледа, когато завива или паркира автомобила. Системата Активни дълги светлини (Active High Beam Control) пък елиминира нуждата от превключване между дълги и къси светлини. Тя прави възможно постоянното каране на дълги светлини, като осигурява оптимално осветяване на пътя за водача, без да заслепява останалите участници в движението. Комбинацията от иновативна светлинна технология, камера и модул за обработка на образите гарантира добра видимост през нощта без нуждата от допълнителен дисплей.

Както и останалите модели на марката, и този автомобил е оборудван стандартно с революционната система за сигурност City Safety. Тя работи при скорост до 50 км/ч и предпазва шофьора и спътниците му от нискоскоростни сблъсъци. Системата иззема функциите на водача, ако той се е разсеял или задрямал, и предотвратява сблъсък с друг автомобил.

Новaта моделна гама на шведския бранд е достъпна с още редица технологии като Защита на пешеходците (Pedestrian detection) , Разпознаване на пътните знаци (Road sign information), Система за активна безопасност, предупреждаваща за наличието на други автомобили в опасна близост (BLIS), Система за съобщаване за трафик (Cross Traffic alert) и много още други. Неслучайно, според последни данни, автомобилите на "Волво" регистрират с 50% по-малко пътни произшествия в сравнение с 2000 г.

Целта на всички тези технологии и системи за сигурност е ясна - без никакви произшествия с коли на марката през 2020 г. И всички подобрения в тази насока бяха оценени от Европейската организация за безопасност на автомобилите (Еuro NCAP). Тя първа даде най-висока оценка на новото V40, а сега стори същото и с S60.

Машината получи максимална оценка и от Американския институт за безопасност на пътищата (IIHS). Последното изследване на организацията включва изпитание, при което движещ се с 64 км/ч автомобил се удря с една четвърт от предницата си в бариера. В резултат енергията на удара е по-концентрирана, а автомобилът буквално се размазва. След обобщаване на резултатите от тестовете на IIHS става ясно, че "Волво S60" структурно е най-безопасният автомобил от изследваните.

Освен върху безопасността шведската компания работи и в сферата на интернет комуникациите. Последната стъпка в тази насока се казва Sensus Connected Touch. Системата позволява свързване на автомобила с интернет, като трансформира 7-инчов дисплей в модерен инфрачервен тъч скрийн, който може да се използва дори с ръкавици - за първи път в света и удобно през зимата! Свързването става посредством монтираното в автомобила 3G/4G-устройство (донгъл) или през мобилния телефон на водача.

Обновеното "Волво S60" вече се предлага и на българския пазар, като в зависимост от двигателите и нивото на оборудване цените варират между 53 000 и 80 000 лв.
 ----------------
 ------------------
2747
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД