:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 541
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Издадени са 28 лиценза за цифрова телевизия

Георги Лозанов
Общо 28 цифрови лиценза са издадени на различни телевизионни програми и те имат право на разпространение в цифровия ефир. Това съобщи председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов на пресконференция в Пловдив вчера. Все още не се знае кога всички тези 28 програми ще се излъчват, защото те първо трябва да се договорят за цени с т.нар. мултиплекси, на които телевизиите плащат за разпространението. Първоначално от ноември, когато аналоговата телевизия трябва да спре, ще има свободен достъп до 9 канала, сред които са Би Ти Ви, Нова, ТВ7, News7, Bulgaria On Air и програмите на БНТ.

Според председателя на СЕМ политическият контекст у нас се е отразил и на цифровизацията, и на избора на генералните директори на БНТ и БНР. Техният подбор е трябвало да бъде съобразен с факта, че цифровизацията е предпоставка за постепенното въвеждане на нови допълнителни услуги. Лозанов съобщи, че са обсъждани идеи за нов спортен, културен или детски канал на националната телевизия. С цифровата тв ще са достъпни и интерактивни функции като полиекрана, на който зрителят може да гледа какво се предава едновременно по няколко канала.

От есента СЕМ тръгва на лов за пирати сред кабелните оператори. Ще бъдат проверявани кабелните мрежи, които разпространяват тв съдържание без регистрация. "Има един стар проблем - на собствениците на кабелни мрежи е позволено да създават и собствени програми и в тяхна защита могат да не разпространяват техен конкурент", обясни Лозанов. Предпоставката за измами при кабелните оператори била голяма, тъй като 80% от българите имали договори с такива доставчици, а само около 20% ползвали ефирното излъчване. Засега обаче подобни пиратски практики били единични, главно в малките населени места. Ако бъдат хванати, операторите ще бъдат спирани или принудени да подадат нужните документи за излъчване, обясни шефът на СЕМ.

Регулаторът и кабелните доставчици са подписали споразумение, с което се спира свободният достъп до "програмите за възрастни". Мярката е за защита на децата, а еротичните програми вече задължително ще са платени и кодирани, стана ясно от думите на Георги Лозанов.



2
2847
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
28 Август 2013 21:52
Какви пари са платили за тези 28 лиценза? Или по приятелски кръгове са раздали лицензите за нищо пари? В САЩ с тези пари и за декодери платиха и пак остана, и до 2000-та свършиха всичко, а у нас данъкоплатците платиха милиони.
29 Август 2013 13:23
А "вечната Амбър" от снимката ?
Лап, лап, независимо от това, кой е на власт, той е от всички.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД