:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Отнетият достъп до тайни на шефа в митниците е заради опасност от изнудване

Имало е данни, че Попов е дал невярна информация на ДАНС, съобщи ДКСИ
СНИМКА: Архив "Сега"
Николай Попов
Сертификатът за достъп до секретни данни на заместник-директора на агенция "Митници", който отговаря за митническото разузнаване и разследване - Николай Попов, е бил отнет през 2009 г. заради ненадеждност, става ясно от отговор на председателя на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) Борис Димитров на въпроси на вестник "Сега".

През 2008 г. Попов е получил разрешение за достъп до класифицирана информация до най-високото ниво "Строго секретно" в качеството му на служител на Главна дирекция "Криминална полиция". То му е било отнето на 6 ноември 2009 г. от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Тогава на Попов му е била направена проверка, която е установила, че не са налице изискванията на закона за надеждността му от гледна точка на опазване на тайната. Налице са били данни за укриване или даване на невярна информация от проучваното лице, както и факти и обстоятелства, които биха дали възможност за изнудването му, гласи отговорът от ДКСИ. Въпросната проверка на Попов е била проведена по искане на офицер по сигурността заради съмнения, които досега не са оповестени официално.

В петък Атанас Атанасов от ДСБ обяви, че когато е бил шеф на звеното за борба с организираната престъпност в София, срещу Попов е имало вътрешно разследване за нерегламентирани контакти с хора от подземния свят, свързани с наркотрафик. Той е обжалвал отнемането на допуска си, но комисията установила, че данните са достатъчни за отнемане на допуска.

В момента Попов продължава да е без сертификат за достъп до класифицирана информация, но е поискан да му бъде издаден нов, тъй като законът казва, че лице, на което е отнето разрешението за достъп до класифицирана информация, няма право да кандидатства за заемане на длъжност или за изпълнение на конкретна задача, свързани с работа с класифицирана информация, за срок от три години, считано от датата на отнемането. Това означава, че срокът, в който Попов няма право да кандидатства, е изтекъл. От ДКСИ препратиха към ДАНС за отговор на въпроса няма ли пречка лице, чийто допуск е отнет с такива сериозни аргументи, отново да получи такъв.



КЪСА ПАМЕТ

"Сега" се обърна с въпрос към бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев, който е шеф по сигурността в Българо-американската кредитна банка. Той си спомни, че познава Попов като шеф на столичното звено за борба с организираната престъпност (БОП), но не се сети нищо, свързано с вътрешно разследване срещу него и отнемане на допуска му за секретна информация. "Малко ми е далечна темата. В момента съм се концентрирал върху сигурността на банката. Не определям кариерното развитие на държавните служители", каза Георгиев. Ден по-рано главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни, че си работел междуинституционално с Попов и не пожела да се ангажира дали има данни за връзки с лица от наркосредите. Бившият председател на ДКСИ Цвета Маркова обаче коментира, че не би трябвало лице, което има отнет допуск, да бъде назначавано на висок държавен пост. Самият Попов отказа да отговаря на въпроси на "Сега".
10
4594
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
28 Август 2013 20:17
Снимката на шефа на митниците от кое досие е
28 Август 2013 20:18
И кво толкова е станало ? Битка за овладване на агениция Митиници и таковата....
По едно време Станишев и Шадраванов рапортуваха пред ЕК ,че са разбили контрабандата / при старата версия на 3:5:8 /
Само че като се сакраха двамцата, заради кой да води БСП ,/ Шадраванов не успя, въпреки , че летя в САЩ и се кле във вярност - предпочетоха мистър Клийн / , в Нова ТВ , Шадраванов заяви ,че в края на 2009 - 2-3 месеца преди края на мандадата им, облагаемостта е спаднала от 23 млрд къса цигари/ в началото намандата / - на 17 млрд.
А в наши времена , въпреки обещанията на БСП - облагаемостта е не повече от 11.5 млрд къса, при реален пазар около 20 млрд къса......а вече 3 месеца минаха.
Е, как да няма патаклама в Митниците ?
Да връщат Сашо Раков - един истински професионалист и почтен човек. Може да има такъв в Митници ? - да , има.Той.
28 Август 2013 20:41
Да връщат Сашо Раков - един истински професионалист и почтен човек. Може да има такъв в Митници ? - да , има.Той.

Не може. Не отговаря на моделната биография за червен "експерт"
29 Август 2013 00:37
Да връщат Сашо Раков - един истински професионалист и почтен човек.

А големите горещини уж преминаха.
29 Август 2013 07:59
В митнически пункт пристига съобщение от МВР, че лице тайно пренася валута. Митничарите го обискирали, но нищо не открили. Обърнали се към министерството за съвет и онези им казали: "Дайте му рициново масло и когато валутата тръгне, извикайте ни." Чакат в МВР, чакат да им се обадят от митницата, ама не. Не издържали и вдигнали телефона:
- Как е, излизат ли доларите?
- Ще излязат, ама бавно. Засега точим все наши пари.

Само по снимката - отнемане правото на достъп за още три години - най-малко.
29 Август 2013 08:12
той боку ще излезне прав накрая, че няма нито един читав в цялата система. ченге до ченге и между тях още две .
29 Август 2013 10:47
Александър Раков е бивш зам.директор по юридическите въпроси на агенция Митници . Компетентен, некорумпиран, стриктно се придържа към закона .
Наистина достойна кандидатура за Директор на агенция" Митници !
Да , знаем къде работи сега , но за да му е добре на форумния Вуте - той кво, на улицата ли да остане ?
29 Август 2013 12:36
Ако при ГЕРБ бяха калинки, поредният гаф и оцапване на сегашните некомпетентняци вече сериозно показва, че се действа целенасочено за внедряване на паразити и всякаква друга непотребна флора и фауна в етажите на властта.
29 Август 2013 13:42
На този само заради физиономията му може да му се даде веднага допуск до затвора. Как въобще ги назначават такива? А пък секретаря на МВР от времето на Бойко сега назначен за шеф в банката на бившата на Бойко. Професионален подбор, не приятелски.
29 Август 2013 14:58
Искаме си Ревизорооо!
Тоа се едно е обявен за издиване с червена бюлетинааа!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД