:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 359
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСП и ГЕРБ влязоха в спор кой източва енергетиката

Драгомир Стойнев праща на прокурор сделки за 390 милиона лева, Делян Добрев ще сезира магистратите за износа на ток
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Бившият икономически министър Делян Добрев (в средата) за пореден път обяви, че сегашните управляващи съсипват българската енергетика. Той отказа да прогнозира как ще се движи цената на тока в бъдеще.
Бивши и настоящи управляващи влязоха в задочен спор кой източва енергетиката. В събота сегашният министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че е внесъл в прокуратурата сигнали за сделки за 160 милиона лева, а днес ще подаде сигнал за още 230 милиона лева. Това е само пушилка и опит за отклоняване на вниманието от сметките за тока, контрира вчера на специална пресконференция бившият икономически министър Делян Добрев.

"Досега са внесени три сигнала в прокуратурата за общо 160 млн. лв. за източване на българската енергетика. В понеделник внасяме още един сигнал на стойност 230 млн. лв. за неправомерно изразходвани средства за студен резерв. За него през 2012 г. Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е сключил договори с определени дружества", обяви Драгомир Стойнев пред ТВ7. Той допълни, че става въпрос за фактури, които са издадени от НЕК, но не са били платени от ЕСО. Студеният резерв бил за 1040 мегавата, но според фактурите излизал много повече.

Така нареченият студен резерв са мощности, които определени централи, основно тецове, поддържат в готовност в случай на недостиг на електроенергия и при аварии. Неговият размер се определя със заповед на министъра на икономиката и енергетиката, а цената - от ДКЕВР. ТЕЦ "Варна", собственост на ЧЕЗ, "Бобов дол" на Христо Ковачки, държавната "Марица-изток 2" и някои от топлофикациите са най-честите победители в търговете за този резерв.

Според бившия министър на икономиката Делян Добрев твърденията на БСП за източване на енергийния сектор са опит да се отклони общественото внимание и да не се засегнат важни теми като например сметките за ток на гражданите и липсата на позиция по проекта "Белене". По думите на Добрев, "Стойнев говори за едни пари, които обаче не касаят студния резерв, а са т.нар. "разполагаемост" по дългосрочните договори за двете централи "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3". При това сумата не била 230, а 236 милиона лева и била за 2013, а не за 2012 г. Тази разполагаемост се плаща от момента, в който тези централи са започнали да работят, и ние не носим отговорност по тази тема. Това са дългосрочни договори, които не са подписвани от ГЕРБ", заяви Делян Добрев.

Договорите с двете централи са от 2001 и 2005 г. и в тях е разписан ангажимент на държавата да изкупува тока от тях в продължение на 15 години на преференциални цени. От времето на протестите срещу високите сметки за ток през януари и февруари се говори за предоговаряне на тези условия, но досега конкретен резултат няма.

Стойността на студения резерв е 80 милиона лева - колкото е бил и през предходните години, каза още Делян Добрев. Според него обаче в момента също върви източване на енергетиката чрез износа на електроенергия. От началото на август навън се продава с 22 лева по-евтина енергия в сравнение със средната за последните 4 години, обясни той. И даде пример, че когато са правени търговете, АЕЦ "Козлодуй" е записал в договорите, че при промяна на цената за пренос договорите ще се индексират в ползва на дружеството. Това не е било направено, а таксата за пренос от 1 август падна от 34 на 12 лв. Къде отиват тези 22 лева, попита ексминистърът и обясни, че юристите на ГЕРБ в момента проучвали въпроса и най-вероятно ще бъде сезирана прокуратурата. Освен това по този начин се ощетявали българските предприятия, които плащат скъп ток, докато заводите в съседните ни страни получавали евтина енергия.



ВТОРА АТОМНА

От 29 март 2012 г., когато е взето решение от Народното събрание за спиране на проекта АЕЦ "Белене", до встъпването ми в длъжност на 29 май 2013 г., правителството на ГЕРБ е изплатило фактури за надзор на стойност 13 млн. лв., обяви Драгомир Стойнев. Само от юни досега били получени още 4 фактури на обща стойност 5 млн. евро, които, по негово разпореждане, не били платени, а върнати. С твърденията си управляващите се опитват да скрият и липсата на позиция по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", като се правят внушения, че проектът е продължил по времето на ГЕРБ, а не е спрян. Така те отклоняват вниманието на избирателите си, смята Делян Добрев. Той допълни, че за времето, докато бе министър, не е давал разрешения за плащания по проекта АЕЦ "Белене".



ПОСЛЕДОВАТЕЛИ

Хърватия е втората държава от Югоизточна Европа след България, която сваля цената на електрическата енергия. Хърватската държавна енергийна компания ще намали цената за производство на електрическа енергия с 10.7% от 1 октомври. Това означава, че цената на тока за 2.15 милиона хърватски домакинства ще падне с 6-7 на сто от следващия месец, предаде държавната агенция Хина.



1
1684
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
15 Септември 2013 22:42
Цанков камък Сергей ша каже че и той е на ГЕРБ и от там са влачили.
Жан Виденов също може да изкаже становище
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД