:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Езерото "Ариана" може да се ползва още 1 г. без конкурс

Столичната община си отпуска щедър срок да въведе ред в заведенията в Борисовата градина
Едно от най-атрактивните места в София - езерото "Ариана", може да се стопанисва още една година без конкурс. Този щедър срок си отпуска Столичната община, за да проведе и финализира конкурса за избор на нов наемател на известните заведения около езерото и останалите преместваеми обекти в Борисовата градина. Предложението мина вчера в Комисията по финанси и бюджет към СОС.

Съветниците възложиха на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова да създаде работна група, която да изготви документация за обявяване на конкурс. "След като през юли общинският съвет прие план-схемата за разположение на обектите, няколко сдружения обжалваха, но съдът не даде ход на делото и сега трябва да се обяви конкурс", аргументира се вносителят Орлин Иванов (ГЕРБ). Договорите на много от наемателите в Борисовата градина изтекоха още през август. Кметът ще трябва да определи и обезщетенията, които наемателите да плащат до окончателно провеждане на конкурс и избор на нови наематели. Крайният срок за това е 1 година. Преди това обаче време ще тече и докато работната група изготвя документацията за конкурс. "По принцип това отнема около месец", уточни пред "Сега" Иванов. Според него обаче цялата процедура трябва да отнеме не повече от 4-5 месеца.

За някои от обектите това ще е поредното удължаване на контрактите. Такъв е договорът за експлоатация на заведенията около езерото "Ариана", който изтече на 26 август т.г. Историята му датира от далечната 2006 г., когато, като кмет, Бойко Борисов отдаде мястото на фирма "Профудс" без конкурс. Тогава Борисов и областният управител Тодор Модев използваха вратичка в закона, която вече не съществува. Тя им позволи да сключат 5-годишен меморандум за съвместно ползване на Борисовата градина и парка пред паметника на Съветската армия. Договорът за езерото трябваше да изтече през 2011 г. М.г. след проверка на "Сега" и питане от общинския съветник от ДСБ Вили Лилков Фандъкова обясни, че договорът не е изтекъл, защото е започнал да тече не откогато е сключен, а от датата, на която заведенията реално са заработили, въпреки че подобно условие не е записано в договора.

ПРОТАКАНЕ

Финансовата комисия не гласува предложението на общинския съветник от ДСБ Вили Лилков за намаляване на цените на винетните стикери за живеещите в зоните за платено паркиране. Той предлага цената за първа кола да е 10 лв. за двете зони, а за втори автомобил да е 450 лв. в синя зона и 300 лв. в зелена зона. Сега за първа кола сумите са съответно 150 лв. в синя зона и 100 в зелената. От ГЕРБ категорично възразиха с аргумента, че така няма да има места за хората, които идват в центъра да си свършат работа, защото местата са 17 хил., а домакинствата в центъра са 35 хил. "Цената на стикера е около 30-40% от данъчната тежест на едно домакинство, а като процент от приходите на Центъра за градска мобилност от паркиране е едва 3%", коментира Лилков. В крайна сметка комисията взе решение да възложи на ЦГМ да изготви финансова обосновка за намаляването на цената. В четвъртък обаче СОС ще гласува друго предложение - на Радослав Тошев от ГЕРБ. Той иска цената на винетката за втори автомобил да е двойно по-висока от тази за първи, а не тройно, както е сега.
1100
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД