:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Психолози и мениджъри ще помагат на безработните

Психолози и кейс мениджъри или така наречените "мениджъри на случай" в областните бюра по труда ще помагат в търсенето на работа. Проектът е част от националната програма "Активиране на неактивни лица" и цели да подобри качеството на услугите, които предлага Агенцията по заетостта.

Преди броени дни са назначени 28 психолози в няколко от големите бюра в страната, а скоро ще бъдат назначени още 7 и на други места. Те вече извършват индивидуално консултиране и групово психологическо подпомагане с безработни лица. Ще работят върху мотивацията на хората и ще ги учат на основните правила при търсенето на работа - как се пише автобиография и мотивационно писмо, които да осигурят интервю за работа и на поведение по време на самото интервю. В това число влизат и простички наглед, но важни детайли като езика на тялото и визията.

Вече има и 10 назначени мениджъри на случай в райони, където младежката безработица е най-силно концентрирана. Ако например млада жена е принудена да не работи, тъй като трябва да се грижи за болната си майка, то мениджърът по случая свързва безработната с институциите, които могат да й помогнат. В случая това е дирекцията за социално подпомагане, която осигурява на жената социален работник за грижите към майка й. Така тя ще разполага с време и да търси работа, и да работи.

Мнозина от психолозите споделиха, че основно при тях идват силно депресирани и обезверени хора, които смятат, че никога вече няма да си намерят работа. Някои дори са помисляли и за самоубийство. Обикновено най-младите имат твърде завишени критерии към пазара на труда - очакват престижна и колкото се може по-лека работа и възможно най-висока заплата. Затова и доста от тях отхвърлят предложения за работа в очакването на нещо по-добро. Към психолозите и кейс мениджърите се обръщат всякакви хора - и такива с висок образователен ценз, но с ниско самочувствие и готови да работят всичко, което им се предложи, както и необразовани лица с претенции за длъжност, изискванията за която не биха могли да покрият.

Месечното възнаграждение и на двата вида специалисти е 450 лв.
14
3878
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
24 Септември 2013 20:10
кейс мениджъри


Кейс меРИНДЖеи се пише.
24 Септември 2013 20:47
Пък аз си мислех, че работодатели помагат най-добре...
-------------------------
Сайтът на Генек

24 Септември 2013 20:57
Познавам много безработни психолози
24 Септември 2013 22:34
"Активиране на неактивни лица"!!! Баси...
25 Септември 2013 08:58
Това може да го измисли човек, живеещ поне на 2000 км далеч от България. Не знам дали дори в Уганда има длъжност мениджър със заплата от 230 евро!?!
Не става ясно и какво значи високи изисквания към пазара на труда? Ако съм здрав и прав млад българин и искам да създам семейство - какво бих предприел - да работя дори нелегално срещу 50 евро на ден в Холандия или да приема заплата от 20 лв. на ден в България?
25 Септември 2013 10:04
Чудничко! Друго си е квалифициран психолог да тиобясни че работа няма, няма и да има!
25 Септември 2013 10:06
Ама за 450- колко да е квалифициран?
25 Септември 2013 13:56
кейс мениджъри

Пай се! Ако се представят с длъжността си в чужбина, направо ще им поискат да дарят поне крило в болница или в колеж, а те с 450.00 лв., но не вярвам да свършат работа за толкова. Разбира се - не зависи от тях. Снощи по всички телевизии видинската крава, шеф на Агенциата по заетостта, опитваше да си набави червени точки, след писмата от ЕК, намеквайки за корупция с даване на едни пари на майчето на ГЕРБ - депутатка. Сега ще търси подобна БСП или ДПС депутатка. Няма да изгуби много време.
25 Септември 2013 15:36
Бюрата по труда помагат единствено на работещите в тях да имат работа. Толкова ли няма един журналист да се направи на безработен и да отиде да опише как точно помагат там?
25 Септември 2013 15:39
що да няма бе - ето двама пресни-пресни кандидати. от дойче веле идат.
25 Септември 2013 15:51
„Преди броени дни са назначени 28 психолози в няколко от големите бюра в страната, а скоро ще бъдат назначени още 7 и на други места”
И така безработицата намалява с 35 човека.Меринджеите отделно. Натисни тук
25 Септември 2013 16:03
Ако преди 4 години имаше психолози в бюрата по труда щяха да насочат г-н Б. Борисов не към Дондуков 2, а към Цариградско шосе (4-и километър) .
25 Септември 2013 16:55
За съжаление бизнесът не е задължен да обявява всяко работно място в бюрата, поради което и малка част от обявите са там. от друга страна много хора се регистрират единствено, защото иначе няма да вземат обезщетение и не доказват по никакъв начин, че си търсят работа. аз бих въвел изплащане на помощи само при служебна бележка от работодател, че съответното лице е било на поне 2 интервюта за работа месечно. и ще си отворя куха фирма с цел издаване на такива бележки! какъвто скапания икономически строй такива и резултатите - нарочна безработица, нарочна мизерия, нарочни платени клькьорки възхваляващи неолиберастията!
25 Септември 2013 17:41
„Ако преди 4 години имаше психолози в бюрата по труда щяха да насочат г-н Б. Борисов не към Дондуков 2, а към Цариградско шосе (4-и километър) .”

Те можеше и да го насочат,но на коравия български електорат такива не му минават.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД