:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нова онлайн система ще оценява служителите и кандидатите за работа

Бизнесът разработи професионалните изисквания за 400 професии от 20 сектора на икономиката
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
"Този проект е една от перличките на БСК. Надяваме се, че не оценява вицепремиерите, макар че би трябвало", пошегува се Бобева. От камарата уточниха, че следващите сектори, за които ще бъдат разработени стандарти, са държавната администрация и професионалното образование.
Нова електронна система ще показва на какви изисквания трябва да отговарят кандидатите за 400 длъжности в 20 сектора на икономиката. Уникалният онлайн продукт MyCompetence е разработен в рамките на мащабен проект на Българската стопанска камара, финансиран по европрограмата за развитие на човешките ресурси. Партньори на проекта са двата национални синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа". Стартът на системата беше даден официално вчера от изпълнителния председател на БСК Божидар Данев в присъствието на вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева. Според нея създаването на подобна система е доказателство, че средствата по еврофондовете може не само да се "усвояват", но и да има конкретни ползи и ефекти от това усвояване.

Системата http://www.mycompetence.bg е отворена към широк кръг от потребители - работодателите от различните сектори ще публикуват единните изисквания, на които трябва да отговарят кандидатите за съответната длъжност. Освен сега съществуващите 400 длъжности, до края на годината броят на позициите ще се увеличи с още 200. Включен е и каталог на компетенциите в 20 икономически сектора. Професионалните стандарти за различните професии се разработват и отговарят на общоевропейските изисквания и така се осигурява преносимост на уменията. Компаниите могат да разработват собствени модели за изисквания към кандидатите за работа, но също така да ползват и готови тестове за оценяване на служителите си. Разработен е и модел за атестация на мениджъри на три нива - чрез онлайн анкета на клиенти, на подчинените служители и на изпълнителния директор. Така по дискретен начин може да се направи оценка за работата на заетите, обясниха от БСК.

Всеки регистриран потребител може да направи самооценка на възможностите си - чрез попълване на различни тестове и въпроси се дава обективен индивидуален доклад за шансовете му да покрие изискванията за съответната длъжност. Оценяват се пропуските и по какъв начин може да получи съответни компетентности. В онлайн платформата са качени 25 курса за електронно обучение в областта на мениджмънта, управлението на бизнес процеси и на качеството, за безопасността на труда и дигиталните компетенции. На следващ етап се обмисля възможността за качването на курсове за електронно дистанционно обучение по модули. Предвижда се съвместно с български университети да се публикуват курсове по различни модули, включително и платени, за които да се издава сертификат.

И ЗА УЧЕНИЦИ

Средните и висшите училища ще могат чрез системата да тестват знанията и компетенциите на входа и на изхода от обучението. Според изпълнителите на проекта от БСК това е външно оценяване на практическите изисквания на бизнеса, което няма връзка с оценките, получени в училище или в университета. Самите училища, университети и различни центрове за обучение ще могат да синхронизират програмите си за подготовка в зависимост от потребностите на икономиката и бизнеса. Учебните програми могат да се актуализират периодично спрямо потребностите на реалната икономика. Институциите на пазара на труда пък ще могат чрез MyCompetence да прогнозират потребностите от нови умения и квалификации и да се вземат адекватни решения, свързани с политиките на пазара на труда, смятат от камарата.
3
2617
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
25 Септември 2013 10:25
Няма по-голяма простотия! Качили са ~ 200 длъжностни характеристики на един сайт и на това му викат уникално! Че и не малко пари са взели, но пък какво може да се очаква от БСК.
25 Септември 2013 10:36
Ааа, наистина е голяма простотия. Особено простотията на създателите, щото не само очевидно преписват едно към едно, но и не са си направили труда поне да превеждат като хората, та са пльоснали "Фасилити мениджмънт".
25 Септември 2013 14:25
Много моля превод на български на "Фасилити мениджмънт". Ще бъда безкрайно благодарен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД