:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът прави трети опит да чуе показанията на Доган

СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Делото срещу Октай Енимехмедов ще продължи на 16 октомври. Тогава са призовани Ахмед Доган, Лютви Местан, Николай Кокинов и още няколко свидетели.
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган все пак ще трябва да се яви като свидетел по делото срещу нападателя си Октай Енимехмедов, реши съдия Пенка Велинова. Вчера тя даде ход на процеса, макар че Доган за втори път не бе в залата. В писмо до съда той заяви, че не иска да е частен обвинител, няма да предявява претенции за обезщетение и моли делото да се гледа без него, защото има здравословен проблем. Болничният му лист постъпи в понеделник вечерта, не се знае каква е диагнозата. Енимехемедов нападна Доган в края на януари по време на конференция на ДПС в НДК. Оттогава лидерът не се е появявал публично.

Велинова прецени, че делото може да се гледа и без пострадалия. Енимехмедов обаче настоява Доган и Лютви Местан да бъдат разпитани. Той държи само на техните показания, иначе обяви, че е съгласен процесът да протече по съкратена процедура, която обаче не му гарантира по-ниско наказание. Това означава, че съдът няма да вика на разпит всички свидетели, а само посочени от страните. При останалите съдията ще се довери на показанията им по време на разследването.

Адвокатката на обвиняемия Борянка Аврамова посочи още десетина свидетели. За следващото съдебно заседание са призовани още бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, който бе един от първите на мястото на инцидента, секретарят на ДПС Мустафа Карадайъ, депутатът Рамадан Аталай и др.



МОТИВ

Енимехмедов се е опитал да убие Доган, тъй като ДПС не е оправдало очакванията му за икономически, политически и социални промени, пише в обвинителния акт. Експертиза сочи Октай като човек, склонен към крайности. Той искал да върши велики дела, без да се замисля за последствията. Газов пистолет може да нанесе смъртоносни наранявания, ако изстрелът е от упор и е в слепоочието, устата, шията и гръдния кош или в сърцето. Обвиняемият се опита да стреля с газов пистолет, но оръжието засече три пъти. В пълнителя е имало два патрона със спрей срещу животни и един халостен.
2
1326
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
25 Септември 2013 00:51
/:/ "...Доган за втори път не бе в залата. В писмо до съда той заяви, че не иска да е частен обвинител, няма да предявява претенции за обезщетение и моли делото да се гледа без него, защото има здравословен проблем..."
............................................................................
Пак някакви хитрини на Доган-"Сава"?!
Или, по-скоро, пак проява на Нарцизъм у него?!
До Съда се подава Молба за участие като частен обвинител, а НЕ писмо за Нежелание да бъде частен обвинител- Законът НЕ задължава потърпевш от престъпление да участва в съдебния процес като Частен Обвинител !!! Сиреч, Доган-"Сава" има право(ако подаде съответната Молба за това!), но НЕ е длъжен да участва в съдебния процес като Частен Обвинител!
Справка:
НАКАЗАТЕЛНО ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС
...
Лице, което може да участва като частен обвинител
Чл. 76. Пострадалият, претърпял имуществени или неимуществени вреди от престъпление, което се преследва по общия ред, има право да участва в съдебното производство като частен обвинител. След смъртта на лицето това право преминава върху неговите наследници.
Молба за участие като частен обвинител
Чл. 77. (1) Молбата за участие в съдебното производство като частен обвинител може да бъде устна или писмена.
(2) Молбата трябва да съдържа данни за лицето, което я подава, и за обстоятелствата, на които се основава.
(3) Молбата се прави най-късно до започване на съдебното следствие пред първоинстанционния съд.
Функция на частния обвинител
Чл. 78. (1) Частният обвинител поддържа в съда обвинението наред с прокурора.
(2) Частният обвинител може да поддържа обвинението и след като прокурорът заяви, че не го поддържа.
Права на частния обвинител
Чл. 79. Частният обвинител има следните права: да се запознае с делото и да прави необходимите извлечения; да представя доказателства; да участва в съдебното производство; да прави искания, бележки и възражения и да обжалва актовете на съда, когато са накърнени неговите права и законни интереси.


25 Септември 2013 12:40
Пара, това, което пишеш, разбира се, е вярно, но защо се палиш толкова. Право, а не задължение, е да бъдеш частен обвинител и/или граждански ищец. Можеше и без писмото на Доган. Само, че той е викан в съда като СВИДЕТЕЛ на обвинението, а явяването на един свидетел е задължително, освен в определени от закона случаи, като такъв сега не е налице. С миролюбивото си писание Сава отклонява общественото внимание от нарушението си и проси индулгенция за неявяването си. Селски хитрини, които, обаче, при неюристите хващат дикиш!
А истината е, че в сараите живее една развалина, която, ако се покаже пред публиката, ще срине наперения имидж на ДПС като партия на хубавци с висок наратив. За да го докарат пред камерите трябва дълга подготовка - седмица трезвеност, масажи и процедури, макияж, стимуланти и пр.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД