:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Данъчното облекчение за младите семейства може да остане

Финансовото министерство може да се откаже и от спорна преференция за лихвите по облигационните заеми
Снимка: БГНЕС
Още на първото препятствие пред данъчните закони - в съвета за тристранно сътрудничество, финансовият министър Петър Чобанов започна да говори за евентуални отстъпки по промените.
Финансовото министерство е готово да се вслуша в част от получените коментари по пакета с данъчни закони и някои текстове ще бъдат преработени. Много е вероятно данъчното облекчение за млади семейства с ипотечни кредити да бъде запазено, противно на първоначално обявеното намерение. МФ е склонно да преразгледа и друга спорна идея - предложеното освобождаване от корпоративен данък на приходите от лихви по облигационните заеми. Повторно ще бъдат разгледани и условията за приспадане на корпоративния данък в общини с висока безработица.

Това се разбра на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бяха обсъдени промените в данъчните закони. И бизнес, и синдикати приветстваха част от промените, макар становищата в областта на подоходното облагане отново да се разминават.

Както "Сега" писа, финансовото министерство предложи преференцията за млади семейства с ипотечен кредит да отпадне, защото се критикува като дискриминационна. Облекчението в момента важи само за местни лица на възраст до 35 години, които имат право да приспаднат от облагаемата си основа направените плащания за лихви по ипотечен кредит. За 2012 г. от облекчението са се възползвали близо 5500 лица, но срещу него има постъпили жалби за дискриминация по признак възраст, а Европейската комисия също е открила процедура за нарушение, защото правото важи само за местни лица. "Склонни сме да преразгледаме тези текстове и е възможно преференцията да остане, като занапред важи и за лица, които са местни в други държави членки", коментира финансовият министър Петър Чобанов.

МФ ще работи допълнително и по съществуващото облекчение за фирми, които произвеждат в общините с висока безработица. В момента те имат право да си приспаднат на 100% корпоративния данък при определени условия, ако работят в общини с безработица с над 35% над средната за страната. Министерството предлага прагът да бъде намален на 25%, но синдикатите и бизнесът считат, че той може да бъде занижен още повече, поне на 20%. От Асоциацията на индустриалния капитал настояват да отпадне и новото условие фирмите да имат над 30 души персонал, защото така ще бъде засегнат малкият бизнес. По данни на НАП от облекчението през 2012 г. са се възползвали 219 компании. Броят на фирмите не е голям, но преференцията е сериозна - общият размер на приспаднатия корпоративен данък е 14 млн. лв.

Финансовото министерство ще преразгледа предложеното освобождаване от корпоративен данък на приходите от лихвите по облигационните заеми. В мотивите към проекта за изменение на закона не се посочва никакви аргументи за въвеждането на подобна преференция. На въпрос на "Сега" защо се въвежда изключение за този тип приходи от лихви на фона на отказа да се отмени данъкът върху лихвите по депозитите Чобанов вчера заяви, че текстът вероятно ще бъде преразгледан. "Идеята на този текст е да се стимулира капиталовият пазар, като загубите за бюджета няма да са големи, но има рискове чрез него да се стигне до укриване на данък и ще го ревизираме", заяви Чобанов. Министърът не посочи точно число за ефекта от това облекчение. За него се появиха съмнения, че е лобистки и е свързан с намеренията на конкретна фирма.

Според Чобанов темата за данък лихви върху срочните депозити остава отворена, но било по-добре тази година той да остане, а да се мисли за премахването му евентуално догодина. "Това ще осигури необходим ресурс от около 90 млн. лв., който например може да бъде насочен към образованието", заяви той. В опозиция БСП беше срещу данъка, но сега го счита за достатъчно важен източник на приходи за бюджета.

Като отворена тема за следващата година Чобанов посочи и дебатът по въвеждане на семейно подоходно облагане. Малко вероятно е обаче синдикатите да постигнат успех по темата необлагаем минимум. На въпрос защо той се изключва Чобанов заяви, че данъчната система в България е достатъчно опростена и не бива да се дестабилизира, а усилията трябва да се насочат към по-висока събираемост. Въвеждането на нулева ставка за най-ниските доходи бе предизборно обещание на БСП.

НАТИСК

И представителите на бизнеса, и синдикатите настояват, че е крайно време да се въведе справедлив принцип за определяне на такса смет в зависимост от количеството отпадък, вместо таксата да се изражда във втори имотен данък. Това според Чобанов ще се работи по-сериозно през 2014 г. заедно с цялостно разглеждане на модела на финансиране на общините. Синдикатите настояват и за отделяне на данъците от осигуровките в плащанията към хазната, вместо парите да постъпват накуп в единна сметка. БСК предлага уведомленията за регистриране на трудови договори да бъдат обединени с декларациите за дължими осигуровки, които фирмите подават ежемесечно. В тези декларации да се посочва в отделен ред населеното място, за която се подават, и вида икономическа дейност, за да се улесни анализът на заетостта, иска още камарата.

ИЗМЪКВАНЕ

Партийната позиция по темата данък върху лихвите по депозитите продължава да е хлъзгава. Депутатът Корнелия Нинова вчера изтъкна, че в предходното Народно събрание червените депутати са били против налога, но никъде в предизборната програма на БСП няма такъв текст. Такъв текст все пак има - на стр. 15 от книжка със заглавие "Радикална промяна за демократична и социална България", подготвена за 48-ия конгрес на БСП, 16 февруари 2013 г. В съответния пасаж се обещава "премахване на повсеместното облагане на лихвите по депозитите на гражданите".
5
1367
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
24 Септември 2013 20:46
Къде са тия млади семейства?
------------------------------
Сайтът на Генек

25 Септември 2013 15:29
Ще постъпят доста разумно ако не го премахнат ... и най-малкото ще спечелят доверие .. макар и на малка част от хората... и все пак е нещо като за начало .. а Бат Бойко да ходи да си режи лентички ...
25 Септември 2013 15:53
Това са справедливи данъчни облекчения за младите семейства и изоставащите райони. Мисля, че изменението на закона ще доведе до повече инвестиции в тези райони.
25 Септември 2013 15:55
ЕДНО ДЪЛГО ЧЕТИВО... за ценностите, цените, световната „икономическа кошия“ и нашата жаба

(ИЛИ ЗА "ИНОВАТОРИТЕ" И ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТЕХНИТЕ, ПОЧТИ ЧЕТВЪТВЕКОВНИ ИНОВАЦИИ)

В съответствие с така нареченият - "Правилен цивилизационни избор за България“, Клубът на „Заинтересованите“ държави и техните департаменти, по-солства, служби, фондации, и видни мисионери (Бжежински, Сорос, Ран) направиха всичко необходимо България да бъде превърната във васална територия на НАТО/САЩ и на Европейският съюз/Германия с подчинена финансово-икономическа, социална, военна и външна политика, както и с държано из късо вътрешно, и външно пазарно поведение.
За реализацията на своите интереси „Заинтересованите“ си напазаруваха (поетапно) необходимите им съучастници - болезнено меркантилният бг. партийно-политичски елит: - Луканов и компания; - Лидероманите от СДС; - „Роялистите“ от НДСВ; - Мутро-олигарсите от ГЕРБ, - „Сиромамхомилците“ от БСП; - „Честните“ спекуланти и предприемачи - фошорни перачи; - Наведените (в позата на куртизанка) към силните на деня политолози, социолози, журналисти, културтрегери, шоумени; Интелектуалци – „енциклопедисти“, акачи на „свободна“ практика в НПО-та при Сорос (бг НПО-та) и други пишман българи от всички творчески гилдии.

Самата реализация обективно започна с ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯТА на държавата (обществото) въз основа на:

-1- Лозунгът: „Държавата (обществото) е лош стопанин!“;

-2- Неолибертарианската догма: "Частната собственост и свободата (безконтролността) на нейните спекулативно-пазарни прояви (най-вече на терена на финансовият пазар и на пазара на работната сила) са безалернативни в рамки в бъдещото развитие на многообразната човешка цивилизация!

-3- „Обективната“ необходимост от спешна деконструкция на съществуващите социално-солидарните, обществено-икономически капиталови отношения (до 1990 година), като се проведе системна ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯ, чрез използването на механизмите, на партийно-адвокатската реституция (в „реални граници“ и приватизация („в рамките на закона – „Куче влачи, диря няма!“ през умишленото фалиране на основните финансови и стопански еденици!

В името на процеса, на декапитализация бе отстреляно българското ефективно, коо-перативно селско стопанство (разпарчетосване на обработваемата земя по силата на "адвокатската реституция" - в реални граници); Бе декапитализрано (докарано до фалит) и приватизирано - за „условният един $“, всичко читаво в икономиката на България (Неф-тохим - Бургас; БГА Балкан; БТК; МДК Пирдоп и т.н. до 101 и обратно).

В тази посока на (декапипализация на държавата) бе и въвеждането на „счетоводно необходимите“, но социално-икономически пагубните „неоколониални клещи“ (т.нар. ВАЛУТЕН БОРД), които лишиха българската макроикономика от основният механизъм за влияние върху свободния от отговорност вътрешен и външен пазар - „рязането на шарена хартия и регулираното й пускане или изтегляне от обръщение“, с което бе предопределено загробването на българското образование, наука, здравеопазване, качеството на работната сила и инвестиционната привлекателност на България, а от всичко това и закономерния спад на жизненият стандарт, на българските граждани!

Като част от този процес на декапитализация на държавата бяха и проявите на „налудничаво съгласие“ при договарянето на членството на България в клубовете на богатите и силните – ЕС и НАТО, зпочвайки от „клубните такси“ и ПРЕКРОЯВАНЕТО на консеционната, митническата, визовата и пазарна политика, като започнем с обидното за националното ни самочувствие спешното затваряне на четрите енергоблока, на АЕЦ "Козлодуй“, прекратяването на проектите за строителството, на АЕЦ „Белене“ и на нефтоп-ровода Бургас-Александруполис, продължавайки със продължителното шикалкавене с проекта „Южен поток“... И завършим с бактисването на националната сигурност – рИформирането на армията на бедна България в охранителни поделения от професионалисти, с основен ангажимент - БЕЗПЛАТНОТО сътрудничество (участие) на САЩ в опазването на „новият“ еднополюсен модел, на светвоня междудържавен ред?!...
В този поток от констатации няма как да не споменем и СУСПЕНДИРАНЕТО на правата, на българите потребители на ел.енергия, вода, топлофикационни, банкови и др. услуги… През законово постановените печелби на собствениците, на ТЕЦ-овете „Мари-ца“ 1;3“; източниците на „зелена ел.енергия“;
електроразпределителните дружества и… Озаконени както с БЪЛГАРОНЕУГОДИНЕТ договори на Иван Коствов, на Сакскобургготски; на неговият телохранител – Бойко от Банкя, така също и от „безумният“ законоворчески принос на Петър Димитров, Сергей Станишев & компания – за въвеждането на т.нар. „Плосък данък“ и отменянето на „Подоходна данъчна скала" (в частта й за минималните доходи); на Янаки Стоилов, Сергей Станишев & компания - за въвеждане на банковото робовладелство; на Румет Овчаров, Сергей Станишев & компания.. за въвеждане на топлофикационното крепостничество, и т.н, и т.н. до като стигнем, до „подарените“ ни от ЕС (НОВИЯТ КОМИНТЕРН) и от неговите бюрократи-политкомисари Правила за изправянето на кривите краставици и за осигуряването на щастлив живот за българските улични/домашни кучета.
Няма как при споменаването на социално-икономическите и законодателно-политическите явления в почти четвъртвековният живот на българите, да не отделим внимание и на следните два „бонуса“:

- Само срещу обещание за "решаване на въпросите с безработицата" бг десните ("седсари - християни" защитници на народните (?!) интереси, законотворици-лобисти, изпратиха (ВМЕСТО в НОИ) в джобовете на "честният" бизнес над 15 милиарда лева;

- По същият повод - „решаване на въпросите с безработицата“ бг "леви" (уж социалисти, защитаващи класическият принцип - "свобода, братство, равенство", законотворци-лобисти свалиха данъкът за богатите - "Данък спекула" (Корпоративният данък) на 10%, а данъкът за бедните - ДДС заковаха на 20% (сумите стоящи зад тези 20% са ВЕДНЪЖ - кеш-пара извадена от джобовете на всеки бг.потребител на стоки и услуги (От помщите за майчинство и раждане до помощите за погребение… През „доходите“ на милионите „социално изключени“ - „работещите бедни“; 600-те хиляди пенсионери с минимална пенсия; безработните и трайно-безработните; инвалидите и болните, както и от джобовете на мизерстващите членове не техните семейства) и ВТОРИ ПЪТ тази сума е КЕШ-ПАРСА натика в джобовете на спекулантите - Цялата "бизнес-сволач", регистрирана по ДДС.

(По този повод се питам, защо коладим Дянков, че не е сервилничил на ДЕДЕСАРИТЕ, а е използвал ДДС-то за решаването на по-смислени проблеми в държавата… и защо ли Орешарски се хвали, че сервилничи на дедесарите?)

Въз основа на резултативната поредица от горните процеси: малкият консолидиран в държавния бюджет капитал - принизената социална солидарност - предпоставеното низко доверие в институциите… Съвсем естествено идва костатацията - българите успешно се превърнахме в консуматори-егоисти, но също толкова успешно се лишихме от обединяващата сила на общите културно-исторически, естетически, морална и патриотични ценности!

ИЗВОД:
Трагикокомично е днес да се правим на изненадани, че след като сме си купили жаба, няма как да яздим кон, и час по час да се питаме – „КОГА ЩЕ ГИ СТИГНЕМ… американците, германците, виетнамците, гърците и… албанците по ЖИЗНЕН СТАНДАРТ?!...
25 Септември 2013 16:02
„Много е вероятно данъчното облекчение за млади семейства с ипотечни кредити да бъде запазено, противно на първоначално обявеното намерение.”

Без тъпото Бойко,тъпо по Бойковски.Днеска има,утре нема и обратно.Продължават да си играят с огъня.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД