:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 303
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Зам. областен на Видин от ДПС е разследван за сделки със земи

Назначеният през лятото зам. областен управител на Видин се оказа разследван от прокуратурата за сделки с държавни земи на занижени цени. Николай Тодоров е поредният кадър на ДПС, който премиерът Орешарски назначава в областните управи. Тодоров е разследван за сделки със земи частна държавна собственост за периода от 2002 г. до 2009 г., когато е шеф на областната дирекция "Земеделие и гори" във Видин, защото ги е сключвал, без да има позволението на земеделския министър и без да има надлежните пълномощни. Това потвърди пред "Сега" говорителят на окръжната прокуратура Владислав Влашев. Видинският окръжен съд е завел 7 дела за разваляне на сделките, а исковете са за 2 млн. лв. нанесени на държавата щети.

Прокуратурата има доказателства, че Тодоров е продал множество стопански дворове на цени под данъчната им оценка. Той е представил ксерокопия на разрешения от земеделското министерство, но оттам не могли да открият оригиналите. Затова прокурорите се съмняват, че става дума за фалшификати. Всички имоти са продадени на едно и също лице - Лиляна Ангелова. Според Медиапул тя е майка на известен видински адвокат. Впоследствие много от имотите са препродадени на дъщерни дружества на ЧЕЗ, за да бъдат построени върху тях фотоволтаици. Прокуратурата проверява възрастната жена за укриване на данъци в размер на около 150 хил. лв., защото доходите от сделките не са декларирани.

Прокурорската проверка за сделките се води от 2011 г., а досъдебното производство е образувано в началото на 2012 г. Държавното обвинение обаче все още не може да окомплектува всички документи, защото много от тях не могат да бъдат открити в архива на местната земеделска служба. Влашев заяви пред "Сега", че делото ще влезе в съда.

Тодоров е председател на областния съвет на ДПС във Видин. През 2011 г. комисията по досиетата разкри, че той е бил вербуван като агент Филипов към МВР-Видин по линия на 4-то управление.

КАРИЕРА

Вчера се разбра и за още едно спорно назначение, този път обаче направено от БАН. Бившият вътрешен министър в служебното правителство Петя Първанова е сложена на пост, който досега не съществуваше в академията - шеф на общоакадемичната администрация. Длъжността не е създадена за г-жа Първанова, тъй като промените в структурата на БАН бяха одобрени от Общото събрание на 25 февруари и влизат в сила от 1 юли, коментира пред "Сега" зам.-председателя проф. Николай Милошев.
1733
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД