:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,363,225
Активни 96
Страници 22,327
За един ден 1,302,066

Българското образование масово произвежда излишни кадри

24 000 души годишно завършват хуманитарни специалности, а има работа само за 2000. При нужни 64 000 инженери на пазара има само 23 000
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Годишно се търсят 64 хил. квалифицирани кадри с инженерни и технически специалности. Наличните са почти три пъти по-малко.
В България има драстично несъответствие между нуждите на пазара на труда и търсенето на квалифицирани кадри. Това посочва Европейската комисия в доклада си за конкурентоспособността, озаглавен "Няма растеж и работа без промишленост". Годишно търсенето на квалифицирани кадри с инженерни и технически специалности се оценява на 64 000, докато наличните са почти три пъти по-малко - 23 000. В същото време завършилите икономика и стопанско управление са 46 000, докато търсеният брой такива кадри е само 23 000. Завършилите хуманитарни специалности са 24 000, а нуждата от такива специалисти се оценява на 2000 годишно, посочва докладът. В същото време общо инвестициите в образование у нас са 3% от брутния вътрешен продукт - близо два пъти под средните за ЕС 5.6%.

Тези данни обясняват и високия процент на младежка безработица в България - 28.4% през четвъртото тримесечие на миналата година. Производителността на труда е ниска, а делът на хората с висше образование, заети в производството, е под средното за ЕС равнище. За да повиши конкурентоспособността си, като осигури възможности за специализация в сектори с по-висока добавена стойност, България трябва да подобри образователната си система и да въведе основно обучение по предприемачество, подчертават още анализаторите. Неслучайно в страната ни преобладават ниско- и среднотехнологични производства, като производството на храни, напитки и тютюневи изделия е най-големият отрасъл. Сравнителният анализ на иновациите ни праща в групата на държавите със скромни постижения.

Тези изводи се потвърждават и от доклад на Института за икономическа политика по данни на Евростат и Световния икономически форум, представен вчера. През академичната 2011/2012 г. 32.6% от висшистите са придобили образователната си степен в сферата на икономиката и администрацията, 15.2% са се ориентирали в науките за обществото и човешкото поведение и 11.8% - в сферата на техническите науки, се подчертава в доклада. Страната ни заема непрестижното 90-о място в света по наличност на изследователски и обучителни центрове. По качество на изследователските институции сме на 75-а позиция. 98-о място заемаме по наличност на учени и инженери, на които се разчита при изграждането на стабилна икономика, произвеждаща стоки с висока добавена стойност. Логично по отношение на иновациите и напредъка България е на 97-о място в света.

Заедно със Словакия, Румъния и Хърватия страната ни е в дъното на класациите за Централна и Източна Европа по качество на образованието, се подчертава още в доклада на Института за икономическа политика. Най-високо оценена по този показател е Естония. Въпреки това над половината от българите - 51.5%, са удовлетворени от качеството на образованието у нас.

Макар да сме на 28-о място в света по обхват на основното образование, изпадаме чак до 70-о място по завършили средно образование хора. И тук отличник е Естония. Песимистични са данните и за годишната издръжка на учениците и студентите за държавните и частните образователни институции. Според Евростат през 2010 г. за финансиране на образованието в нашия регион най-малко пари отделят Румъния и България - съответно по 2078.6 и 2639.7 евро на година за един човек. Средното ниво за ЕС е над 6000 евро.

Икономистите предлагат възможни мерки, които да помогнат да излезем от това положение. Някои от тях са създаването на екипи от кариерни консултанти за учениците в началното и средното образование, повече гъвкавост в учебните програми, въвеждане на схеми за взаимопомощ между учениците, стипендии за талантливите ученици, програми за домашно образование и дори самостоятелно определяне на началото и края на учебната година от професионалните гимназии.

Важна роля за качественото образование играе и частният сектор - според експертите бизнесът и образователните институции трябва да си сътрудничат колкото се може повече. Сред основните препоръки към висшите учебни заведения са студентите да имат богат избор от дисциплини и курсове, които да затвърдят максимално тяхната специализация, както и въвеждането на програми тип "сандвич", които позволяват учещите да съвместяват и лекции, и работа.

Подобряването на образованието няма автоматично да доведе до по-добри резултати за икономиката, предупреждават от института. Една от причините за това е световната тенденция квалифицираните специалисти да се насочват към други страни. "Затова и мерки само в образованието, ако не бъдат последвани от мерки в други сфери, ще доведат до това, че в страната ще се образоват млади хора на световно равнище, които няма да се реализират тук", каза изпълнителният директор на Института за икономическа политика Ясен Георгиев.ГЛАД ЗА УЧИТЕЛИ

Задава се сериозен глад за учители, алармираха от Института за икономическа политика. В следващите 5-6 години ще се пенсионират 42% от преподавателите в общообразователните училища и 30% от тези в професионалните гимназии. Това ще доведе до голям недостиг на кадри, тъй като заради ниското заплащане и липсата на престиж младите хора масово избягват учителската професия.НАСЕЛЕНИЕ

От България емигрират много млади жени в репродуктивна възраст, се посочва още в доклада на Института за икономическа политика. Това пряко въздейства върху възпроизводството на населението - по данни на НСИ от 1985 до 2011 г. българите са се стопили с 855 000 души. Според дългосрочните прогнози през 2020 г. населението у нас ще падне под психологическата граница от 7 млн. души и ще бъде съизмеримо с данните от първото преброяване след Втората световна война през 1946 г., когато българите са били 7 029 349 души. Мрачната статистика ни отрежда "приза" за най-бързо демографски смаляващата се държава, членка на ЕС, от 2000 г. насам. Голям проблем е и застаряването на населението - според Световната банка през 2050 г. 1/3 от хората в страната ще са на възраст над 65 години, което допълнително ще натовари пенсионната, образователната и здравната система. Проучване на ООН показва, че България е четвърта след Япония, Германия и Италия по най-висока средна възраст в света - 42.8 години.

82
14195
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
82
 Видими 
25 Септември 2013 19:22
Съгласен съм с общите заключения на изследването. Особено за несъответствието между търсене и предлагане на икономисти и уманитари.
Но как да повярвам, че на територията й трябвали 64000 инженери годишно. В кои технологични области ще работят те!? Таванна мазилка!? Поставяне на дограма!? Сервитьори!? Вероятно животновъдство или отглеждане на картофи.
25 Септември 2013 19:39
Статията изпълни с ново съдържание максимата "Учи мама, да не работиш"
25 Септември 2013 19:47
Недей така. Инженери трябват за всичко. В България се произвежда доста бутикова електроника. От чипове за автомобили, през алармени системи та до нисък клас безпилотни летателни апарати. Под инженери също се има в предвид и програмисти. Стоителството гълта много кадри, от електро инженери и строители до специалисти по климатична техника. Нито една сериозна дейност, производствена, или подръжка не минава без добри инженери. Подръжката на инфраструктурата. В една фабрика за дрехи кой знае колко технолози и инженери са нужни. Че дори авиодиспечерите са инженери. Химиците и технолозите в харнително вкусовата промишленост и т.н., и т.н., и т.н.

Всичко без офисният планктон и младите меринджеи дето върши някаква истинска работа са инженери, или завършили добри техикуми.
Просто за да станеш инженер се изисква сериозно усилие а и някакъв мозък. Което не е вярно за измислени специалности, в измислени университети, или така нареченото явление "алиби-студент" или "аграрна икономика, задочно, платено".
25 Септември 2013 19:52
Скандинавиън ме е изпреварил, но наистина 64 000 (шестдесет и четири хиляди!!!) недостигащи инженери е доста интригуващо число.
Преди 25-на години беше обратното - бълваха се инженери, които нямаше къде да работят, после дойде модата на юристите - сульо и пульо, куцо, кьораво и сакато ставаше юрист, при това от "световно" известни и никому познати факултети, свободни или затворнически университети и т.н.
Образованието ни винаги ще бълва ненужни кадри, докато няма държавнически подход в него. Да не се подхожда търгашеско-печалбарски - за да се налее хорариум на този или онзи, а да се мисли къде и какво е потребно.
Пък и сега с никаквата икономика в Бг ... още по-зле изглеждат нещата.
25 Септември 2013 19:59
Няма как годишните нужди за инженери да са 64 000. Ако сложим 30 години трудова кариера, ще излезе, че общо трябват 30х64 000 - около 1,9 милиона инженери. Вероятно това са били свободните места и потенциалните нужди,които не се запълват с години. Но това не е чак толкова важно - важна е общата картина, която всъщност отдавна е ясна, а данните я подкрепят. Българското образование не е адекватно на нуждите на икономиката и като разпределение по специалности, и като качество на подготвяните специалисти. Традиционният "аргумент" на уманитарите, че то образованието било за духовно усъвършенстване и извисяване на младежите, а не за адекватна квалификация, е само частично верен. Така е, но който иска да се усъвършенства и извисява, трябва да е наясно, че получава образование за това и то няма да му помогне да се изхранва. А и да си плаща сам образованието, а не държавата да инвестира чрез държавна поръчка в образование, което после няма да и върне инвестицията чрез данъци.
25 Септември 2013 20:21
Ами да почват с ДДТ...
Идиоти!
-----------
Сайтът на Генек

25 Септември 2013 20:23
Да погледнем от друга камбанария... "Произвеждат" се хора с висше образование. Ние плащаме за този лукс. На университетите (най-общо казано). ЗАЩО? С какво университетът в Долно Нанагорнище е заслужил упреци? На него му плащаме, за да "произвежда" някакви си... Университетът събира кандидати, за които плащаме с данъците ни, и "вработва" определен брой преподаватели, които "произвеждат" някакви" си специалисти. Близко до ума е, че не университети са абдали, за да не се възползват от предимството. И питанката е: "Защо се процедира по тази порочна схема?" Това е известно не от вчера, а от поне 50-60 години. Търсене и предлагане? Нека да забравим тази мантра. Когато се създадат условия, за да се "търсят" специалисти, ще има и подготовка на такива. Понастоящем - повече услуги, производство - йок! Ама и те са едни услуги.... И едно производство... P.S. Ама къде отиват 23-те хиляди инженери, "произвеждани" годишно у нас?
25 Септември 2013 20:23
Българското образование масово произвежда калинки и дипломи.
25 Септември 2013 20:24
В България масово се изисква висше образование без да има смисъл от него. Даже и за редовите програмисти няма смисъл от висше образование. Всъщност самият факт, че голяма част от студентите първи, втори курс започват работа като програмисти, доказва, това.

25 Септември 2013 20:36
64 000 индженегъри годишно! Ае, вие та@@к ли си правите? Аз съм инженер, като студент бях отличник. По татово време. Вий, уманитариите, давате ли си сметка кво учене е това? Нема ви казвам колко време си търсих работа. То толкова много работещи инженери няма, вие говорите за годишно търсене. Че вие ако съдите от обявите за предлагане на работа, то едновременно трябва да си инженер, мултилингвист, уманитарианец, мацка с бедъри и биби, неангажирана, до 25 години, да има умения да работи в екип и т.н. за каквато е да е позиция, включително и плочкаджии.
Дайте го по-отговорно!
25 Септември 2013 20:36
Наистина ли се търсят толкова много инженери в бг? Може ли някой да каже от какви специалности има нужда? Аз за съжаление нямам такова виждане за нещата......
25 Септември 2013 20:47
Ако сложим 30 години трудова кариера, ще излезе, че общо трябват 30х64 000 - около 1,9 милиона инженери.


Повечко са, тpудовата кариера на тия, дето сега завършват, ще е към 60 години, ако не стане нещо непредвидено... Та 3,8 милиона инджинери не стигат. Иначе, аз почти не се сещам за инженер, от познатите ми, който да си работи по специалността, освен тия, които живеят в Козлодуй. Иначе, има няколко, които още веднага след завършването си намериха работа и сега пак не са вече инженери, ми началници. Не че са много офертите, ама за по-оправните няма никакъв смисъл да са инженери, финансов, та хората си се занимават с други неща. Може би от такава гледна точка е сметано - понеже който може, не иска, който иска, не може, та дано от 3 800 000 да се намерят поне 38, дето хем да могат, хем да искат...
25 Септември 2013 20:50
Да се актуализира държавната поръчка! Всяко година в специалност философия приемат по 30-тина души държавна поръчка. Да не говорим за разни забутани филологии, където има по 8-10 места, които държавата спонсорира.
Що се отнася до учителите, пълни глупости са това, че няма да има учители. При тази висока безработица и при тази криза, която ще продължи дълго, то със сигурност ще има учители. Учители по английски и информатика /най-търсените професионалисти в системата/ нямаше до към 2007-ма - 2008-ма. Сега във всеки един по-голям град ги има достатъчно! А и намаляваме, драстично намаляваме...няма да има нужда от толкова учители.
25 Септември 2013 20:53
Написано си е ясно, че търсенето на българския пазар е за 64 хил инженери, а има налични само 23 хиляди. Не че всяка година се откриват нови работни места за толкова. После идва объркване, като посочват че годишно от университетите излизат 23 хиляди уманитари, а позиции за такива годишно се откриват само 2000. Т.е. сравняват се ябълки с круши, но пак картинката е ясна.
Куцо и сакато (особено руси девойки) завършват някакви измислени филологии, археологии, екологии, социологии и пр. Много хубаво за духовното израстване, ама някой трябва да изкарва и пари в семейството
Амазон, тая приказка за "офисния планктон" нали знаеш, че е стара като света? Гледа заварчикът директора на завода, че си седи по цел ден в офиса и вика "Тоя за какво ги взема тия пари? По цял ден само на компютър трака."
25 Септември 2013 20:53
Търсят се. С разностранен богат опит, и за малко пари. Примерно ние търсехме до скоро, такъв дето да може да прави чертежи на аутокад, да се разправя с доставици и клиенти, да може да работи на струг и фреза когат има повече поръчки, и естествено да може да прави заварки, резби, дупки и т.н. дреболии. Наложи се да се задоволим само с човек работещ на аутокад /много професионално/ и между другото пое функция да отговаря по телефона на клиенти.
Макар че идва и една женица /средна възраст/, дето освен на аутокад и на струг можеше да работи /та ни събра очите/, но тук сме все мъже и нямаше как да я вземем.
25 Септември 2013 20:57
Забравих психологията. Любима специалност на девойките, които искат да докажат, че са умни и после катастрофират директно в HR отделите или продават кафе. Познавам екзотична танцьорка, която записа и завърши психология в български университет. Викам, щом и тая може да вземе тапия за "вишо", значи всеки може, е**м ти и дипломата и висшето образование в тая страна...
25 Септември 2013 21:04
Е, Динаин, ти психологията за наука ли я смяташ? Тя е там - в розовите облаци на сънищата - при икономика, философия, социология и други дрън-дрън-ярина...
-----------------------------------------------------
Сайтът на Генек

25 Септември 2013 21:14
е**м ти и дипломата и висшето образование в тая страна...
Ти девойката оправи, образованието не е за твоята уста лъжица.
25 Септември 2013 21:15
Всички изброени от теб са науки, друг е въпросът дали и колко пари се изкарват от тях. Знам, че слагаш икономиката към тях за да се заяждаш, но няма страшно - наука е. Науката на това, такива като теб да реват изненадано срещу банките и шефовете си "Ама що е толкова скъпо/евтино?" И всеки път изненадани отново - наука си е
25 Септември 2013 21:16
Девойка е комплект с един 150 кг батко, културист или нещо такова. Те такива си подхождат по акъл, важното е да се обичат.
25 Септември 2013 21:36
Наложи се да се задоволим само с човек работещ на аутокад /много професионално/ и между другото пое функция да отговаря по телефона на клиенти.

За дейностите със струга може да попитате Цецка, като екстра ще се грижи и за правните въпроси.
64 000 инженери годишно естествено е абсурд, но като общо търсени изглежда нормално. Не е само производството, но и в администрациите има много места изискващи инженерно образование, като се включат и преподаватели в техникумите, някои военни, полицаи, пожарникари...Предполагам в непълния превод на български за понятието в текста "инженери" се включват и математиците, физиците, химиците, архитектите....Ако пък в понятието се включват и квалифицираните средни техници, бройката може да се окаже и занижена.
Статистиката за лекарите също ще е интересна, но нещо не се вижда.
25 Септември 2013 22:21
Българското образование масово произвежда излишни кадри
- Да се ликвидира !
25 Септември 2013 22:23
За пореден път се пише за нещо, което има просто и очевидно решение и за пореден път решението дори не е загатнато. Нито в статията, нито в коментарите.
Порокът на системата ни за висше образование е в ранната специализация. Институти, институти, институти. Дори и малкото ни университети боледуват от институтската болест, с която ни зарази социализъмът.

А е нужно малко, всъщност да се припомни нещо отдавна изпитано и за съжаление забравено. 80-90% от студентите във всички ВУЗ трябва да учат поне през първите две години по еднакви програми. Старата добра университетска и универсална практика в началото да се преподават основите на всички науки. И след втори курс да се получава междинна квалификационна степен, достатъчна за започване на работа като младши специалист.

Специализацията да започва в трети курс, а за конкретно поприще да се учи фундаментално в четвърти и пети.
В трети курс да се приемат и заявките на бъдещите работодатели, като старшите курсове се завършват само по договори с тях. И със стипендии от тях. Естествено, всеки студент трябва да има правото да прекъсва след втори или трети курс, без да губи правата си. Работа и работодатели не се намират лесно. Но това винаги е по-лесно за човек с четири-пет-шест семестъра, ако те са му дали универсални и функционални знания.
25 Септември 2013 22:26
ако съдим по сегашното състояние на ежедневието тук, на България не и трябвят инженери, лекари, учители, артисти и други такива. трябват и само момчета с дебели вратове момичета с пищна външност. разбира се университетие също са излишни, ми то като се замисля и училищата са излишни. виж детски градини са нужни, защото някой трабва да гледа децата на младите хора, заети по 12-13 часа на ден в особенно неефективните дейности, които развиват офисите на тази или онази мутра, изживяла разцвета си през 90-те години на миналия век.
25 Септември 2013 22:28
За аутокад по принцип не е лошо да се знае (и машиностроителите го учат май) но не е непременно работа за вишист, да си чертожник може и с техникум и даже и без, ако си природно надарен..........
друг е въпроса ако сте злоупотребили с някой инженер и сте го понижили до най обикновен чертожник или сте искали някой конструктор на цената на чертожник.........
а и работата с клиенти няма нищо общо с висшето образование......
25 Септември 2013 22:35
Да го наречем, по - скоро образУвание.
25 Септември 2013 22:35
Амазон, тая приказка за "офисния планктон" нали знаеш, че е стара като света? Гледа заварчикът директора на завода, че си седи по цел ден в офиса и вика "Тоя за какво ги взема тия пари? По цял ден само на компютър трака."

Както кажете господин млад меринджей

Иначе предполагам разбираш че имам в предвид завършилите изброените от теб по-долу специалности, които работят във фирма за внос на кабелчета за 300 лева вместо да ходят на полето, да готвят вкусотии в къща Тропс, да работят в консервен комбинат, или да се напънат и да изучат нещо полезно.

А за "психоложките" които споменаваш си го описал добре. Направо разсипват HR отделите на фирмите. Толкова са вредни, че няма накъде повече.
25 Септември 2013 22:37
Dinain,
... Девойка е комплект с един 150 кг батко, културист или нещо такова. Те такива си подхождат по акъл, важното е да се обичат...
Това направо си е за завиждане. Пък нека има двама души по таз територия, които да се обичат! Нема лошо... Малце смех... Директор търси секретарка. Идва първа. "Ти чужди езици?" - "Не." Втора на килимчето: "Ти - бързопис можеш ли?" - "Що е тва?"... Явява се трета, зафатна, убава, жена и половина... "Ти със РС умения?" - "Шо е тва?" - "Нещо чужди езици, стенография, кЪмпютър...?" - "Ай ся..." Директорът в почуда, не се изпуска такваз фaм. "Добре де, ами и пари ли ще искаш?" - "Да!" ... Директорът с терзание проронва: "И каква плата?" - "Ами 2К!" Подскок до тавана, броене до 1234 и стенание:" Ам´ че аз на главния ми инженер му отпускам само 1 К! Отде у теб такъв сурат за претенциии?" - Простичък отговор: "Ам´че ти ходи цял месец да чукаш някого за 1 К, бе абдалоглу!" ... Поука: "Когато инженерите са на висота, МОЖЕ и да получат съответно признание..." ...
25 Септември 2013 22:40
"кариерни консултанти" предлагали за да се реши проблема. Идиоти, които сигурно взимат пари по някакви програми за да говорят тези глупости. Една професия се котира с по-високо заплащане и уважение, а не с "кариерни консултанти". У нас се напълни с юристи, политици и подобни кибици въртящи бизнес със закони в техен интерес за сметка на обществото. Всеки почна да чака на гюме да му падне да открадне нещо в един момент без да върши смислена работа. Това се котира и уважава у нас. И Китай ще ни отвее скоро при този манталитет, който трябва да се промени из основи, а няма и заченки да се върви към промяна. Ние сме си направо загиваща нация.
25 Септември 2013 22:40
Статията е поредното доказателство за неадекватността на образованието в България - един образован човек никога не би се ангажирал с подобна оценка на кадрите!
25 Септември 2013 22:44
Даже и за редовите програмисти няма смисъл от висше образование
така ли? хаиде кажи тогава как сте напише този програмист програма за числено решаване на дифернциални уравнения?
25 Септември 2013 23:04
Кат са знам къф съм инджинер, ма е страх да уча за икомунист...
25 Септември 2013 23:06
И, вицове много, а инженери малко!
25 Септември 2013 23:07
едновременно трябва да си инженер, мултилингвист, уманитарианец, мацка с бедъри и биби, неангажирана, до 25 години
и с 20 години трудов стаж
25 Септември 2013 23:36
на таркалета!
Никви специалисти не им трябват!
Истинските спецове ги уволняват и на местата им назначават 19-24 годишни дупета за да ги държат на временни договори и да им плащат по 400 лв
25 Септември 2013 23:39
Кви инджинере, бре!?
За фирмите на другарете им требе два вида персонал:
Охранители и компаньонки.
Сичко друго е ала-бала.
26 Септември 2013 00:31
Завършилите хуманитарни специалности са 24 000, а нуждата от такива специалисти се оценява на 2000 годишно, посочва докладът.
аз я оценявам на 0
26 Септември 2013 00:52
Докато инженерската заплата не стане навсякъде в БГ 2 пъти по голяма от среднистката както в западна Европа, ще гледате инженерите през крив макарон.
26 Септември 2013 05:00
Scandinavian
25 Септември 2013 19:22
Съгласен съм с общите заключения на изследването. Особено за несъответствието между търсене и предлагане на икономисти и уманитари.
Но как да повярвам, че на територията й трябвали 64000 инженери годишно. В кои технологични области ще работят те!? Таванна мазилка!? Поставяне на дограма!? Сервитьори!? Вероятно животновъдство или отглеждане на картофи.


като добавим гангстерите, проститутките и камериерките - картината ще е пълна.
26 Септември 2013 05:31
Тези "анализи" произлизат от данните на бизнеса, който само реве! Но инженерите предпочитат да слагат дограма и да карат такси, вместо да бачкат за 300-400 лв и да ги третират като идиоти! Има достатъчно кадри, ето от ВМЗ Сопот и от Кремиковци и от другаде излязоха на пазара. Обаче за тях работа няма! Като толкова трябват, защо работодателите не им осигурят квартира и висока заплата, че да им работят? Защо не поемат стипендиите на студенти, които учат за инженери? Има толкова хора по две висши, които са безработни. Ама не ги искат, защото умниците искат пари и уважение, пък и май се търсят само балъци и манекенки. Вижте обявите в Джобс. Колко инженери се търсят? И колко готвачи и сервитьори? Съотношението е поне 1:100?!
26 Септември 2013 05:44
Повечето хора не искат да учат за инженери заради големите усилия които трябва да се положат за да се достигне до заветната диплома.Има специалности където търсенето е огромно и гарантирано.В корабоплаването където ВНММУ"Никола Йонков Вапцаров" навремето подготвяше по 75 механика и около 120 корабоводители които също се водят инженери сега едвам крета а и ВМЕИ Варна вече предлага същите специалности а общо двата университета имат по малко места отпреди 1989 година.Света е залян от ниско подготвени филипинци учили- недоучили по 2-3 години в някой колеж но заради нуждите на компаниите да попълнят местата си ги наемат!!!Заплатите на започващи работата в корабоплаването инженери и корабоводители е над 2500 долара!!!! А желаещи българи не се намират в достатъчно количество.Да работата е специфична и се изисква психическа стабилност и определена физическа издържливост но единствено което може да обясни ситуацията е че хората вече не ги привлича добре платената работа заради мързела и факта че се налага да се търпят определени лишения за което явно не са подготвени нито от семейството нито от системата за образование у нас.Tова се наблюдава не само у нас а във всички европейски страни.Без инженери няма как да се развива по никакъв начин една съвременна държава.
26 Септември 2013 07:05
Прекалено голямо значение си придаваш - чак да слагам икономиката като "наука", за да се заяждам.
То, ако питаш айдуците, и обирът е наука /виж "Преди да се родя и след смъртта ми"/.
А по темата - пак да попитам: Излишни...Кому?
------------------
Сайтът на Генек

26 Септември 2013 07:16
Кога ще реформират прашасалите учебни планове и ще изгонят чантаджиите професори? А професорите с три книги и пет статии за 30 години, какво прави с тях?Кога истински мениджъри, но със стабилно теоретично образование (MBA, MSc) ще стант ректори? Кога университетите ще започнат да си окрупняват безбройните факултети и да режат от режийни разходи? Кога сами ще инициират окрупняване пред МОН? .... Никога. Затова аз лично няма да признавам български дипломи когато си направя бизнес. Нарочно ще наемам само завършили в чужбина.
26 Септември 2013 07:21
хаиде кажи тогава как сте напише този програмист програма за числено решаване на дифернциални уравнения?


америката с дългия номер, числови методи учихме по татово време в математическите гимназии. и всичко от първи курс на математиката на су без комплексните числа - линейна алгебра, аналитична геометрия, интегриране, бройни системи, булева алгебра... в 10 клас имах 25 часа математика седмично. като сложиш и basic+pascal...
26 Септември 2013 07:59
Крайно време е финансирането на образованието да спре да е изцяло базирано на бройка.

За основните/средните училища трябва да бъде модифицирано спрямо външното оценяване, а на университетите / спрямо % заети места в специалностите.

Че сега нещастните университети обявяват 20 000 000 места прием, само и само да си попълнят бройката за бюджета... Места които никой не иска и не търси, но позволяват на всеки некадърник на има "вишо"...
26 Септември 2013 09:16
От България емигрират много млади жени в репродуктивна възраст, се посочва още в доклада на Института за икономическа политика.
На мнозина май не им е ясно, че българският народ-това са българските жени. Ако не опазим жените си, с нас е свършено. Трябва специално внимание още от детска възраст за доброто възпитание, опазване на здравето и създаване улеснения за жените тук, в България. Това означава работа, по-добро заплащане, улеснения при майчинство. Веднъж подготвени и възпитани добре, българските момичета, дори и в чужбина, биха запазили българския характер на своето семейство и могат да увеличават и обогатяват нацията, като ангажират за нашата кауза евентуалните си съпрузи-чужденци. А иначе трябва Тотална превенция против проституцията у нас и извеждане на момичета в чужбина за проституция. От проститутки нация не се опазва.
26 Септември 2013 09:16
баси колко големи инженери тук и всичките се занимават с обществени дела.
26 Септември 2013 09:20
america1332002 25 Септември 2013 22:44 Колко пъти един сегашен уеб програмист, да речем, прави програма за решаване на диференциални уравнения? Всъщност един кодировчик просто програмира какъвто алгоритъм му зададе архитекта на програмата.
26 Септември 2013 09:49
Нищо чудно че младежите не искат да учат за инженери- като си гледал баща- инж. да кара такси, да продава в магазин и др.п- изобщо не е вдъхновяващо. Има девалвация на образованието- неща които преди знаеше бригадирът, сега не ги знае и стр.техник, а тези които бяха работа на техник- за тях сега обезателно трябва инж. За сметка на това длъжностите специалист в общината, където трябват инж., са заети от хора които следват задочно, някой ден може и да завършат- просто защото са хора на някого.
PS И аз чертая на AutoCAD, ма кофраж не редя, и раматура не връзвам,и не мисля!
26 Септември 2013 09:53
64 000. Може. Всеизвестно е нивото на професионалните гимназии у нас, повечето от които би трябвало да дипломират квалифицирани работници с технически професии. Да, ама не. Трябва да има зад гърба си 4 години учене в техически ВУЗ, за да става за нещо повече от познания за разликата между гаечния и френския ключ. Да ме прощават компютърджиите и "момчетата" от РВД. Те са друга бира.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД