:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Хиперактивният Стефан д-р Чолаков осъди България

Популярният врачански бунтар и хиперактивен участник в интернет форуми Стефан д-р Чолаков е осъдил България в Страсбург за политическа цензура, съобщи "Правен свят".
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) реши по делото "Чолаков срещу България", че държавата е нарушила член 10 от Европейската конвенция за права на човека - правото на свобода на изразяване. Това стана по време на кметските избори във Враца през 2007 г., когато докторът бе осъден на 10 дни арест за дребно хулиганство.
В предизборната кампания Чолаков страстно поддържаше един от кандидатите и обяви действащия кмет за бандит. На 1 ноември 2007 г. той се завърза с верига за метална колона на площада и крещеше по високоговорител: "Кметът е мафиот!", "Прокурорът е мафиот!", "Всички са престъпници!", "Политически проститутки!"
Полицаи го поканиха да се освободи от веригата, да спре да обижда и да не вдига шум, защото срещу него има оплаквания от засегнати и минувачи. Чолаков обаче се скара с тях. Те му написаха акт за хулиганство и го задържаха.
В същия ден Районният съд във Враца реши, че Чолаков "умишлено е нарушил реда и общественото спокойствие чрез неприлични изказвания на публично място пред много хора (чл. 1 от Указа за борба с дребното хулиганство).
Врачанските съдии оцениха като утежняващо вината обстоятелство това, че Чолаков изрекъл въпросните "обидни изрази" умишлено, въпреки че няколко дни по-рано бил предупреден с полицейски протокол да се въздържа от нарушения. Решението им влезе в сила веднага и Чолаков остана зад решетките до 11 ноември 2007 г.
Съдът в Страсбург приема обаче, че има намеса в свободата на изразяване на Чолаков, а не е доказано, че тя е била "необходима в едно демократично общество". Според европейските съдии "границите на приемливата критика са по-широки по отношение на държавните служители, отколкото на частно лице". А твърденията на Чолаков, че кметът, прокурорът и други са от мафията, били "опит да се допринесе за обществените дебати за начина, по който е бил управляван градът".
Според евросъдиите изявления по въпроси от обществен интерес изискват по принцип висока степен на защита. При това "изказванията на Чолаков до известна степен са били провокативни, но не са били особено скандални, шокиращи или клеветнически". Било ясно, че неговото поведение е израз на "политическа" позиция.
Чолаков не е поискал обезщетение, така че този път по изключение съдебната победа над България в Страсбург ще излезе безплатна на данъкоплатците.
58
5850
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
58
 Видими 
03 Октомври 2013 11:04
"Кметът е мафиот!", "Прокурорът е мафиот!", "Всички са престъпници!", "Политически проститутки!"

Президента тоже е ...... и т.н.
Правилно е викал човека
03 Октомври 2013 11:05
При това "изказванията на Чолаков до известна степен са били провокативни, но не са били особено скандални, шокиращи или клеветнически". Било ясно, че неговото поведение е израз на "политическа" позиция.

Че не са били особено шокиращи и клеветнически ясно, но чак пък да не са били скандални...
Чолаков не е поискал обезщетение, така че този път по изключение съдебната победа над България в Страсбург ще излезе безплатна на данъкоплатците.

03 Октомври 2013 11:06
Чолаков не е поискал обезщетение, така че този път по изключение съдебната победа над България в Страсбург ще излезе безплатна на данъкоплатците.


Морална победа !
03 Октомври 2013 11:09
Чоли - Президент, Плевнелиев - оставка!
03 Октомври 2013 11:11
Човек, като чете доводите на "съда", се чуди дали не сънува, че е попаднал в Абсурдистан! Виковете "Кметът е мафиот" и останалите крясъци било политическа позиция?! Странни сьдии! Би било интересно Чолаков да се окове във вериги пред дома на някой от тях и да крещи "сьдията е мафиот" в продължение на няколко денонощия.
03 Октомври 2013 11:12
По ще свърши работа от "елитните" мижитурки в колониалното.
03 Октомври 2013 11:13
Това "хиперактивният" нещо като диагноза ли е! Явно според Страсбург да крещиш у нас, че държавни служители че са крадци и проститутки си е в реда на нещата. А после ги обвиняваме, че нямат представа за ситуацията у нас...
03 Октомври 2013 11:14
Браво, Чоли, мъжкаре!

Що дребни душици ти се подиграваха из форумите, като се сетя....
03 Октомври 2013 11:18
...А твърденията на Чолаков, че кметът, прокурорът и други са от мафията, били "опит да се допринесе за обществените дебати за начина, по който е бил управляван градът"...

Туй ми хареса.
Те такива дебати требе да има навсекъде...
03 Октомври 2013 11:22
Виковете "Кметът е мафиот" и останалите крясъци било политическа позиция?! Странни сьдии!
Като четеш мотивите на съда става ясно ,че състава споделя мнението на Чолаков и до толкова са свикнали ,че дори вече не се скандализират,когато става дума за български политици.Иначе признават че е нарушен бон тон , но не биха го определили за хулиганство,нито пък държанието на нормалните у нас за луди. Просто съдии ,макар и да звучи странно "вътрешно убеждение" не значи подкуп или обаждане от политик
03 Октомври 2013 11:23
Toй преди така си викаше и по форумите преди всички да го бан-нат. Дали и за това има дело?
03 Октомври 2013 11:26
Браво Чоли-Боли!!!!!обичам те безумно, никога не те чета, ама си страхотен танк...или там каквото е, дето гази наред))що не стана кмет?
03 Октомври 2013 11:29
Снимка на Чолака
Натисни тук
и блога му
Натисни тук
03 Октомври 2013 11:30
...освен това съдиите биха употребили изразаа "сестра ти има забележителен промискуитет" , но ако и тях ги влачат към кауша у Българията са съгласни,че на човек не му е до евро-евфмеизми и също биха използвали по-кратки и директни форми.все пак и други дела от българско са гледали
03 Октомври 2013 11:32
На 1 ноември 2007 г. той се завърза с верига за метална колона на площада и крещеше по високоговорител: "Кметът е мафиот!", "Прокурорът е мафиот!", "Всички са престъпници!", "Политически проститутки!"

Ами да се радва, че излежал само 10 дни, а не 10 години, които можеха да му дадат "за издаване на държавна тайна"!
03 Октомври 2013 11:59
Браво, Чоли, мъжкаре!

Що дребни душици ти се подиграваха из форумите, като се сетя....

Право думаш бай Fiasko ама и от форума на СЕГА "Чоли-ку..о го боли" бе изритан като мръсно коте преди години....Не че нямаше основание ама като се сетя че с подобна диагноза има и парламента един мандатокрепител!!
03 Октомври 2013 12:06
Ех Докторе, Докроре! Никой не е пророк в собственният си град.
03 Октомври 2013 12:07
Срам за съдиите в Страсбург, осъдили държавата.
Проявата си е на 100 процента хулиганска.
Тежко ни, какво трябва да търпим и в бъдеще, за да се наричаме "демократична държава".
03 Октомври 2013 12:15
В предизборната кампания Чолаков страстно поддържаше един от кандидатите и обяви действащия кмет за бандит.

Да не е поддържал кандидат кмета на ГЕРБ?
Че Българския лъв ще трябва да си взема думите назад и да трие постове.
03 Октомври 2013 12:31
Срам за съдиите в Страсбург, осъдили държавата.
Проявата си е на 100 процента хулиганска.
Така е.Да се вържеш сам с вериги си е хулиганство,да вържеш политиците ни с вериги-демокрация.
03 Октомври 2013 12:33
Стефан д-р Чолаков е човекът изровил информация че Нова ТВ се контролира от Ротшилд.
03 Октомври 2013 12:40
Ех Докторе, Докроре!


Не е ли по-прецизно "Ех, Сине Докторски", както подсказва титлата не пред името, а пред фамилията му?
03 Октомври 2013 12:44
Кмета да му купи ново коуео и да му закърпи беуио шлифер.
03 Октомври 2013 13:19
сещам се за Мунчо...
03 Октомври 2013 13:25
Аве, мислим си, дали след това справедливо решение на съда няма да поскъпнат веригите в железарията?
Да купим няколко..
03 Октомври 2013 13:26
Някои трябва да попорочетат Конституцията /,ако ги мързи цялата, то поне от член 37 и следващите няколко,/ преди да дават акъл и изразяват " компетентно" мнение и "присъда". Това важи и за някои магистрати. Въобще, непознаването на правата и свободите, които ни дава Конституцията на Република България , както и границите до които се простират тези права и свободи, са гаранция за поробването ни от олигархичната ,партийна и чиновническа мафия.
Стефан д-р Чолаков заслужава адмирации, защото явно е чел Конституцията и Наказателния кодекс, но не е съобразил, че го съди български съд .
03 Октомври 2013 13:27
При този растеж на популярността на този нов Национален Герой, както и горещата му подкрепа от политически съмишленици, мисля, че не е зле да се организира едно отпечатване на събраните му съчинения от форумите. Надявам се да се пазятв архивите, ако не - ще е голяма загуба.
Не е зле да се пусне във Фейсбук, това е трибуната на новата политика.
Заб. Съчиненията - без редакция!
03 Октомври 2013 13:27
Абе хора, този е луд, за връзване. И сам го осъзнава, затова и с вериги се е закопчал. Ако някой има интерес, ето извадка от творчеството:

http://paper.standartnews.com/forums/index.php?action=1&topic=2&page=21

Днес е доста трудно да се намерят бисерите му, но между 2007-2009 нямаше форум, който да не е влуднат с налудничава плява в CapsLock.
03 Октомври 2013 13:29
Да купим няколко.
Спекулка?Става....Ма новия вътрешен ще ти прати няколко с "антипротест" и най-много да проверят добре ли си се вързал.....или да ти смажат катинара да не заяде и да висиш цяла нощ без публика .
03 Октомври 2013 13:30
Предлагам, също така, Събраните съчинения, в достойно печатно оформление и специален дизайн, да се изпратят дар на съдиите в Страсбург.
Пак инициатива за Фейсбук.
03 Октомври 2013 13:31
Стефан д-р Чолаков е човекът изровил информация че Нова ТВ се контролира от Ротшилд.

А за Нова Спорт нещо да е изровил ? Да знам кой контролира мачовете от Висшата лига
03 Октомври 2013 13:35
Решението на съда е прекрасна илюстрация за това що е "слободия", за разлика от "свобода", а навремето се налагаше да питам баба ми - нямаше ЕС, СЕ, нямаше съд...
Четете, деца, и се учете!
Подобен начин на изразяване на "политическа позиция" не само е слободия, но и се нуждае от квалифициране от други науки.
Прочее, съдът да си ангажира експерти в областта, ще му трябват доста при такъв принцип на правораздаване, включително за самите съдии.
03 Октомври 2013 13:42
"Вильница" биха казали поданиците на подполковника,че "свободия" нямат.Вярно- нито те,нито ние имаме Хайд парк....Как да го кажа-когато изразяваш личното си мнение-това е гражданска позиция.дори да не си прав,когато държавата определя какво трябва да бъде личното ти мнение-това е деспотизъм.
03 Октомври 2013 13:47
когато държавата определя какво трябва да бъде личното ти мнение-това е деспотизъм

Абе, най-добре са тез дето се раждат с готово мнение - щот са родени по полов път. А той - както знаем е най-правият път.. Щото е успореден на пътя на Партията
03 Октомври 2013 13:55
Макар че сериозно бих се притеснил д-р Чолаковото ако стане кмет,но то си е мое лично мнение.....както и Парата39 -депутат
03 Октомври 2013 14:01

Чоли-боли - президент на Републиката!

03 Октомври 2013 14:08
Ха сега да арестуват някого за викове – дори лице в лице с публична личност!
Страсбург...И обезщетение...
А това решение е прецедент. И всеки съдия, прокурор, полицай ще се замисли, преди да се заеме с някой крещящ или драскащ на площада...
Свобода на словото...И свобода на слободията...
Те ви мед, те ви жило...
------------------------------------
Сайтът на Генек
03 Октомври 2013 14:09
Чоли-боли - президент на Републиката!
след Чумберения-що не?
03 Октомври 2013 14:12
А това решение е прецедент. И всеки съдия, прокурор, полицай ще се замисли, преди да се заеме с някой крещящ или драскащ на площада...
тъкмо ще им остане време да се заемат с културно договарящите се из кулоарите.От крясъци на площада най много околните да се оплачат от безсъние,от "цивилизационни" договорки-околни не останаха
03 Октомври 2013 14:14
Денеб,
изпреварила си ме -
---------------------------------------------
Сайтът на Генек
03 Октомври 2013 14:24
генек
03 Окт 2013 14:14
Мнения: 24,024
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP


Благодаря! Дълго отсъствах и днес току се разхождам из темите като отвързана , че ми липсвахте...
И тъкмо се връщам - що да видя? Патологията по света се увеличила с още малко, че и със съдебна санкция
03 Октомври 2013 14:39
Стефан Чолаков си е откачалка отвсекъде.(Правописът запазен) Това е мнение на врачани. Хората си го знаят най-добре. Ама пък и те там всичките са много или малко чешити.
03 Октомври 2013 14:40
LeDoyen от 03 Октомври 2013 11:11, ,
Д-р Чолаков е дигнал въпроса си чак до Страсбург, а врачанската Хпрокуратура не си е мръднала задника дори, да се самосезира по повод публично изречени от него сигнали/клевети за криминалната битност на местните политически особи...
Доста хинтересна е родната Прокуратура, остава и те да се жалват, че не е защитила непорочното им име...
03 Октомври 2013 15:17
Виковете "Кметът е мафиот" и останалите крясъци било политическа позиция?! Странни сьдии!


Срам за съдиите в Страсбург, осъдили държавата.
Проявата си е на 100 процента хулиганска.
Тежко ни, какво трябва да търпим и в бъдеще, за да се наричаме "демократична държава".


Свобода на словото господа Другари. Четете Доцентът. Другото е ченгесарство - защо да пазим правата на човека като можем да го оплюем за по-лесно? Основания винаги ще се намерят.
03 Октомври 2013 15:56
Щом номера с Чоли мина, аз викам да предложим Х.У.Итата за Нобел.
03 Октомври 2013 16:14
А Чолаков, че си е луд, си го знаем от форума на "Монитор" Писанията му бяха доста несвързани, типични за човек с психически проблеми.
03 Октомври 2013 16:15
Стефан Чолаков си е откачалка отвсекъде.(Правописът запазен) Това е мнение на врачани. Хората си го знаят най-добре. Ама пък и те там всичките са много или малко чешити.
То и нашто VOCE си е този край. Личи му.
03 Октомври 2013 16:26
Айде, айде...И я съм из тоа край - не се ли договеждате?
------------------------------------------------
Сайтът на Генек
03 Октомври 2013 16:35
Чолаков , обаче , не е доктор. Фамилията му е докторска и медицинската сестра когато е записвала Стефчо по инерция е сложила едно д-р .
03 Октомври 2013 16:36
Ако Стефан Чолаков е луд, толкова по-зле за останалите мислещи се за нормали робски душици!
Смешно е че най-правоверните комунисти преди, сега са предани на делото на капитализма и либерастията!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД