:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,516,093
Активни 113
Страници 14,818
За един ден 1,302,066

Фискален съвет с висок морал ще наглежда бюджета

Сред членовете на новия орган ще може да има и чужденци
Петър Чобанов


Независим фискален съвет от петима членове ще следи бюджета и макроикономическите прогнози на финансовия министър. Това става ясно от проект на Закон за фискалния съвет, публикуван за обществено обсъждане. Скромният документ от 5 страници е предложен от финансовото министерство. Той е в отговор на евродиректива от 2011 г., която предвижда да се гарантира по-голяма публичност на обществените финанси, както и да се създаде независим орган, който да контролира бюджетната политика и да изготвя анализи и съвети.

Съветът ще трябва да следи под око документите и ако засече отклонения, ще трябва да прави препоръки и да информира обществото. Неговите решения няма да са задължителни за Министерския съвет, но кабинетът ще трябва да дава мотивирано становище, когато не ги приема. Фискалният съвет ще контролира и качеството на официалните макроикономически и бюджетни прогнози.

Новият орган трябва да заработи от началото на 2014 г. Консултациите по текстовете на закона ще приключат на 30 октомври. Това е крайният срок, до който всички заинтересувани страни могат да дадат препоръките си. Петимата членове на фискалния съвет трябва да са ясни до 15 декември. Проектът предвижда те да се избират от Народното събрание, за да може кандидатурата на всеки от експертите да бъде обсъдена публично. Техният мандат ще бъде 6 години. Избирането им ще става за не повече от два последователни мандата, предвижда разработеният от ведомството на Петър Чобанов проект. Бюджетът на новия орган ще е за сметка на Народното събрание. В мотивите не е посочено как при това положение ще се гарантира независимостта му.

Задължително условие ще бъде експертите в съвета да са с "високи нравствени качества". Не е ясно как това ще бъде доказвано. Кандидатите трябва да са магистри по икономика и да имат поне 10-годишен стаж в областта на макроикономиката или в управлението на публичните финанси. Част от съвета може да бъдат и чужденци. В него обаче не могат да влизат хора, които през последните 2 г. са били членове на колективни органи на държавната власт, на централен или местен орган на изпълнителната власт. Разорени бизнесмени както и осъждани лица също няма да се допускат в съвета.ПОД ЛУПА

Фискалният съвет ще изготвя мотивирано становище и препоръки за пролетната и есенната макроикономическа прогноза на министъра на финансите до десет дни от публикуването им на интернет страницата на ресорното министерство. Новият орган ще трябва да изразява становище и за проектобюджетите на държавното обществено осигуряване, здравната каса и т.н.
4
1461
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
18 Октомври 2013 09:37
О, и аз искам да наглеждам нещо срещу заплащане. Без отговорност, но срещу заплащане. Пък за становището ще дам нещичко на някой гладен асистент, да го напише.
18 Октомври 2013 10:49
Поредна сбирщина от клатику*ци. Сигурно ще бъдат избрани от ФОНДАЦИИТЕ ИПИ, ОО, Цетър за либ.. стратегии, или некой Воч. Те отговарят на условията, никога не са работили в държавна институция или сериозна фирма.
По-просто и лесно е всички разпоредители с бюджетни средства до последно ниво, да публикуват текущо на сайтовете си подробна информация за разходите си по ЕБК, численост на персонал и т.н.
Второто нещо е, да се публикуват на страницата на АОП пълната документация, в т.ч. и сключените договори с приложенията към тях с избраните изпълнители на обществени поръчки.
18 Октомври 2013 18:10
Фискален съвет с висок морал

Колко висок? Като на Конституционния съд ли?
20 Октомври 2013 13:45
По бримката - по бримката, плетка става. Очаквам повече подробности.-------------------------------------------------------------------------------------------------------

В здрача на пост медиата. всичко е дигитално......


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД