:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бедността гони 7 пъти повече деца от училище, отколкото слабият успех

От 4500 деца, напуснали училище през изминалата учебна година, едва 620 спират да учат заради слаб успех, обяви вчера членът на Икономическия и социален съвет и шеф на синдиката на българските учители Янка Такева. Това означава, че седем пъти повече българчета не ходят на школо заради бедност.

Цифрите са доста семпли на фона на около 16 000-20 000 отчитани ежегодно досега деца, но Такева обясни, че този път от статистиката са извадени малчуганите, заминали за чужбина. Тя бе категорична, че вече има достатъчно сигурна система, която не допуска в училище да се водят "мъртви души", за да се вземат парите.

За да се ограничи отпадането от училище, от Икономическия и социален съвет предлагат нов ред за разпределяне на стипендиите, които да стигат и до социално слабите деца, да се осигурява транспорт и за младежите след навършване на 16 г., тъй като много от тях спират да учат заради невъзможност да стигнат до гимназиите и техникумите. Такева и зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева са единодушни, че въпреки обвързването на семейните и социалните помощи с ходенето на училище, мярката не работи достатъчно добре. Затова трябва да се мисли за подпомагане не с пари, а чрез ваучери за покриване на определени нужди - учебници, помагала, храна и т.н.

Нови мерки се предлагат и като санкции на родителите, които не пращат децата си на училище. Според Такева те не бива да се глобяват, а да полагат общественополезен труд. Зам.-министър Тенева също призна, че глобите не вършат работа и досега са единици родителите, на които са наложени санкции.

Икономическият и социален съвет и образователното министерство обаче са на противоположни мнения за обхващането на 4-годишните в детските градини. Янка Такева твърди, че това трябва да е задължително. "Единствената причина да не го правят е, че трябват около 70 млн. лв. за това", пресметна тя. Атанаска Тенева пък е категорична, че и в момента в България тръгването на детска градина е от 3 г. и не е необходимо да се приемат мерки за задължително ходене от 4 г.
2
1349
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
21 Октомври 2013 20:48
"Такева бе категорична, че вече има достатъчно сигурна система, която не допуска в училище да се водят "мъртви души" - Е-хехехехехе....Такева се изходила по въпрос!? По селата, а и някои по малки градове, масово има фиктивни ученици...
22 Октомври 2013 09:27
Нови мерки се предлагат и като санкции на родителите, които не пращат децата си на училище. Според Такева те не бива да се глобяват, а да полагат общественополезен труд.
Освен дето нямат пари за себе си и за децата си, но ще трябва да изтърпяват наказания за това и да полагат общественополезен труд?
Събират шипки, оплакват се, че им ги вземат почти без пари. Събират боклуци и пластмасови шишета - заедно с децата си. Не виждам за какво им е с тази социална прогноза образование.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД