:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 339
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лицемерната "битка" за земята сроди БСП и ГЕРБ с "Атака"

Парламентът гласува забрана за продажба на ниви на чужденци до 2020 г., с което ни гарантира нова наказателна процедура от ЕК
Снимка: БГНЕС
59 депутати от БСП подкрепиха предложението на Волен Сидеров от "Атака" за удължаване на мораториума върху продажбата на земя до 2020 г. Решението мина и с гласовете на ГЕРБ. Единствено групата на ДПС остана единна срещу искането на "Атака". Народните представители от "Коалиция за България" обясниха подкрепата си с гласуване по съвест.
Изненадващите коалиции в парламента продължават да произвеждат скъпоструващи за България новини. ГЕРБ и БСП застанаха зад "Атака" и подкрепиха предложеното от нея решение да се удължи мораториумът върху продажбата на земя на чужденци до 2020 г. Единствено ДПС гласува против. Само преди две седмици партията на Бойко Борисов наричаше проекта на националистите елементарен и популистки. Вчера и от БСП по време на дебатите твърдяха същото, а накрая изненадващо 59 социалисти гласуваха "за" удължаването редом с "Атака " и ГЕРБ. Така ГЕРБ внезапно силно олевя, а левицата се разцепи, след като участва в споровете с десни аргументи, а после депутатите й масово подкрепиха популисткия проект на "Атака".

Това се случва ден след като Европейската комисия отхвърли искането на Румъния да не отваря напълно пазара си на земя за чужденци. Вчера ЕК предупреди, че ако България не вдигне забраната от 1 януари догодина, както е предвидено в договора й за членство в ЕС, ще си изпроси поредната наказателна процедура. ДПС пък обяви, че ще сезира Конституционния съд.

Целият спор около забраната е лицемерна демагогия, защото и в момента чужденци могат да купуват ниви чрез фирми, регистрирани в България, и го правят. Освен това единственият начин мораториумът да бъде продължен без евросанкции е парламентите на всички останали държави от ЕС да ратифицират промяна в договора за членство на България, което е хипотетично и възможно, но би отнело години. За това предупреди и премиерът Пламен Орешарски.

"Длъжни сме да предприемем всички мерки срещу разпродажбата на този най-ценен актив", призова лидерът на "Атака" Волен Сидеров в началото на дебата в пленарната зала. Той за пореден път обясни, че общата стойност на обработваемата земя у нас е около 8 млрд. евро, което означава, че фирма от мащаба на "Фейсбук" може да я купи цялата. "Атака" получи неочаквано рамо от Цвета Караянчева от ГЕРБ, според която при ниския ни жизнен стандарт и неразвито земеделие българските фермери ще се озоват в много неблагоприятна позиция при падане на забраната в сравнение с чуждестранните инвеститори. Тя цитира обществено допитване от неясен източник, според което 70% от българите искат забраната да остане. Колегата й Владимир Тошев посочи, че според международни изследвания през последния половин век обработваемата земя в света е намаляла с 1/3 и затова е необходимо ново законодателство, което да регулира продажбата на земя.

"Ако ние оставим пазара си на земя затворен за граждани на ЕС, европейските държави може да затворят своите трудови пазари за българи", предупреди червеният Янаки Стоилов. Той припомни, че и в момента българското законодателство дава достатъчно възможности за заобикаляне на забраната и затова трябва да се помисли за промени в Закона за земята, ограничения за изкупуване в определени зони, установяване на произхода на средствата на купувача и др. Антон Кутев от БСП коментира, че не е необходимо да се удължава меморандум, който "и без това не работи".

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че парламентарната му група подкрепя по принцип желанието българската земя да бъде защитена, но "това проекторешение не само не решава никой проблем на България, но и поставя под съмнение статута й на пълноправен член на ЕС". "От мен толкова. Всичко друго е крещящ популизъм", каза Местан. Адриан Андреев от "Атака" възрази, че досега няма държава, която да е изключена от ЕС. "България я заплашва наказателна процедура заради мораториума за продажба на земя на чужденци. С вота си ще поемете тази тежка отговорност", предупреди Местан.

При гласуването дойде големият шок - след часове разгорещени спорове и "успокоителни" почивки" със 171 гласа "за", 38 "против" и 12 "въздържал се" парламентът прие предложението на "Атака". За успеха му гласуваха ГЕРБ, както и 59 депутати на БСП. Въздържалите се бяха от партията на Бойко Борисов. Атакистите посрещнаха резултата с бурни възгласи "победа".

"С едно внушително мнозинство се приема акт, който не отговаря на конституцията. България ще има тежки проблеми с европейския си образ. Съвременна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм", коментира председателят на Народното събрание Михаил Миков, който е юрист.

Забраната за продажба на земя на граждани от ЕС изтича на 1 януари 2014 г., когато приключва 7-годишният преходен период. За това време граждани и юридически лица от съюза, както и от държави, страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, не можеха да придобиват земя у нас. Иначе конституцията в своя чл. 22 постановяваше, че чужденци могат да стават собственици единствено по силата на международен договор, ратифициран от НС, или чрез наследяване по закон. Има обаче и широко ползван заобиколен път - регистрирана от чужденец фирма в България може да купи земя за стопанска дейност.



ДЕМАГОГИЯ

В ПГ на "Коалиция за България" няма разцепление, увери Антон Кутев. Той поясни, че не е имало политическо решение как да се гласува по въпроса. "Така се бяхме разбрали - че който иска, може да подкрепи мораториума", каза депутатът.

Самият Кутев призна, че е гласувал "за" налагането на мораториума и че управляващите искали да покажат, че се съобразяват с гласа на народа. Той коментира, че "този мораториум не върши работа и продължаването му до голяма степен е популистко действие". Според Кутев решението на НС не задължавало правителството да предприеме съгласувателна процедура с останалите страни - членки на ЕС, за прилагането на мораториума. "Това не бива да се случи. През тази процедура е практически невъзможно да се мине", коментира той. И допълни, че това би било вредно за държавата, тъй като ще ни спъне за Шенген и отварянето на пазара на труда в някои европейски страни, в които и сега има проблеми. Социалистите обаче се надявали чрез подкрепата за решението на "Атака" да подтикнат правителството към законодателни промени - например да се забрани продажбата в пограничните зони или край военни обекти.



РЕАКЦИИ

Говорителката по въпросите на вътрешния пазар на ЕК Шантал Хюс заяви, че комисията няма правомощия да удължи мораториума за продажба на земеделски земи у нас на чужденци и страната ни е заплашена от наказателна процедура. Ако България иска мораториумът да остане в сила и след началото на идната година, трябва да получи съгласието на всички останали страни от Евросъюза. В противен случай е заплашена от наказателна процедура и санкции.

ДПС ще поиска от Конституционния съд да обяви гласувания мораториум за противоконституционен. Партията не разполага с нужния брой депутати за сезиране на КС, затова ще търси подкрепа от други парламентарни групи. Ако не я намери, ще призове президента Росен Плевнелиев да се възползва от правото си той да сезира КС.

От БСП не потвърдиха дали ще подкрепят инициативата на коалиционния си партньор. Според лидера на ДПС Лютви Местан решението е несъстоятелно от юридическа гледна точка, тъй като се възлага на МС да приеме действия по обявяване на мораториум, а по конституция това е изключително право на НС.

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Депутатите от БСП, ГЕРБ и "Атака" постигнаха учудваща хармония по въпроса за продажбата на земя на граждани от ЕС.
133
7860
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
133
 Видими 
22 Октомври 2013 19:40
Майната и на наказателната процедура. Ще вземат на босия опинците.
22 Октомври 2013 19:42
ЕС е до време другари/господа журналисти. Санкциите от ЕК не са спирали въпреки, че все им играем по гайдата. България не е за продан.
22 Октомври 2013 19:43
ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ГАЛЯ ГОРАНОВА
22 Октомври 2013 19:56
ДПС пък обяви, че ще сезира Конституционния съд.

Авторите, вие ДПС ли подкрепяте, или мераците на Турция...
А това Тук четохте ли го преди да напишете статията?
И се наричате Българи?
22 Октомври 2013 20:01
Изненадващите коалиции в парламента продължават да произвеждат скъпоструващи за България новини.

Мисля, че трябва да се запознаете с понятието коалиция и да престанете да го използвате всеки път, когато искате да кажете "всички са маскари".

В статията ви пет пъти се споменава думата популизъм, популистки...? Явно, че нещо лошо са направили според вас, но можеше малко професионализъм да покажете.

22 Октомври 2013 20:21
Искам да попитам авторите на статията Галя и Людмил, дали през живота си накога са отгледали растение(не в саксия)
22 Октомври 2013 20:23
ЕС е до време другари/господа журналисти.

Според Павел Глоба - до 2015 г. (наказателната процедура има да се точи по-дълго) с риск Джимо да ме презре.
22 Октомври 2013 20:26
Галя и Людмил, дали през живота си накога са отгледали растение

Галя и Людмил може и да не са, но Кутев колко растения е отгледал да знаеш. Нищо. че повечето е троскот.
22 Октомври 2013 20:27
Aбе преждепишещите, вие преди да се разпенявите, ОСЪЗНАХТЕ ли, че и до сега няма проблем за чужденец (не от ЕС, а всякакъв!) да си купи колкото иска земя в Б-я, срещу едно евро, за колкото се регистрира една фирма?
22 Октомври 2013 20:30
Лицемерната "битка" за земята сроди БСП и ГЕРБ...

Авторите, коментарите в по-голямата си част са лицемерни!
А пък гласуването на гробарите е специален поздрав за РБ, бъдещият коалиционен партньор на Боко
22 Октомври 2013 20:32
'traikokitan4ev',
ясно е че не си наясно, ама аде да не те мъмря пред строя.
22 Октомври 2013 20:53
Галя и Людмил може и да не са, но Кутев колко растения е отгледал да знаеш. Нищо. че повечето е троскот.


Кутев не ме интересува, както и факта, че ти не разбираш нищо от бира

Всеки селски идиот се смята за Наполеон, та те така и с пивото
22 Октомври 2013 20:53
Еми щом не е било проблем досега да се купува земя чрез регистрация на фирма за 1 евро къф е тоя вой тогава срешу това решение?
Значи проблем нема! И след 2014 г чужденците ще си купуват земя както досега. Къф е тоя нездрав напън да са именно "физически лица" ?

22 Октомври 2013 21:01
Не разбирам позицията на авторите.
Според мен фактът, че има теми, по които управляващи и опозиция са на едно мнение е много по-радващ, отколкото скандален. Оратно, да се гласува против всяко предложение на опонента е безотговорно поведение.

Като че ли всичко е написано само за да се вметнат няколко цветисти думички ...
22 Октомври 2013 21:04
ясно е че не си наясно, ама аде да не те мъмря пред строя

Олде, страшен довод, нЕма що
бе я у лево!

ЗИПе, та за това ми е думата де - за какво се гласува нещо, което е ясно, че на практика не действа?
Ама, като се замисля добре стана - много ми е кеф всеки път, когато лъснат на гробарите червените задници
а иначе - "десни", опозиция... леле!
22 Октомври 2013 21:04
"С едно внушително мнозинство се приема акт, който не отговаря на конституцията. България ще има тежки проблеми с европейския си образ. Съвременна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм", коментира председателят на Народното събрание Михаил Миков, който е юрист.
.
22 Октомври 2013 21:04

Целият спор около забраната е лицемерна демагогия, защото и в момента чужденци могат да купуват ниви чрез фирми, регистрирани в България, и го правят
А могат и чрез подставени лица- физически лица - напр български турци. Земята не е защитена. Не може и да се защити в рамките на членството ни в ЕС. Като и националната ни сигурност не може да се защити в рамките на НАТО, защото пактът неформално такава цел няма по отношение на БГ. Западът - САЩ, ЕС, НАТО си имат своите планове, ние там не участвуваме като нация, акато територия, мултинационална, мултиконфесионална , т.е. лесна за управление и уязвима. Няма национална партия, АТАК е симулакр, това гласуване го доказва: само парлама, ПР ефект без никаква , ама никаква практическа полза или значение. Ако в БГ не се появят рални партии, вкл. национални, левица, истинска десница - изход няма да се намери. Хората са ошашавеми от бедност, замаяни от чалга и простотия, няма да се организират и събудят сами. Това е работа на националните елити, каквито за съжаление не се виждат никакви.
22 Октомври 2013 21:06
***
22 Октомври 2013 21:23
Че са лицемери, си го знаем. Но че продължават най- нагло да ни броят за овце, е суперскандално. Не сме малоумни, не сме !
22 Октомври 2013 21:32
Мдааа ...
Българинът е раздвоен. Кое е по-страшното, кое е по-заплашителното?
Чорбаджия ли изедник,
или турските сердари?

Виждам, че като цяло българинът предпочита да бъде онождан от свои. Лошо няма - достойнството си сме загубили отдавна, но пък патриотизмът е по-жив от всякога.
22 Октомври 2013 21:34
Поне е ясно кои са чужденци, кои са национал-социалисти, кои са аграрни мутри и т.н.

Някакъв мазен Казак в НС излезна на трибуната и ехидно се заяждаше, че го били обиждали. Обида за цялата жалка нация е гарантираното присъствие на група доносници от противоконституционната партия ДпС.

Настояваме Прокуратурата на НС да се самосезира са хулиганското поведение съпроводено с опит за блудство на самозабравили се дерибеи в случая Енимехмедов. Не ми е известен световен прецедент, в който ПУБЛИЧНО да бъде унижаван един човек, а след това всички гамени да са напълно невинни.
Освен това агентът Павел-Местан нарече г-н Енимехмедов "криминален елемент" без лицето да е получило присъда от български съд. Всъщност криминални елементи са доносниците от ДпС, част от тях терористи! Например е всеизвестно, че агентът Сава-Доган е лежал в затвора, за съжаление съвсем малко.
22 Октомври 2013 21:36
Само се чудя докога еничарчета като тия двама автори ще получават възможност да си тиражират антибългарските напъни в престижни издания като СЕГА.
22 Октомври 2013 21:41
Не сме малоумни, не сме !

Че не сте малоумни е ясно. Но и нищо не правите за нацията.
22 Октомври 2013 21:42
* Прокуратурата на РБ, разбира се. Незабавно!
22 Октомври 2013 21:43
А това Тук четохте ли го преди да напишете статията?

Олди, това съм го пропуснала и благодаря, че си дал линк. То е голямата новина, То трябваше да е на всички първи страници на вестниците и в новинарските емисии.
А този господин да бъде тутакси изгонен от България и крак на какъвто и да е представител или член на тази "освободителна" армия да не стъпва на наша земя!
22 Октомври 2013 21:47
И защо всичко, което искат болшинството български граждани да е "лицемерно"?
22 Октомври 2013 21:51
Ипполит Матвеевич, да ме прощавате, ама не сте прав
22 Октомври 2013 21:53
OLDMAD е постнал една хубава статия “ОТ СИРИЙСКАТА СВОБОДНА АРМИЯ ОФИЦИАЛНО ПОИСКАХА СВОЙ РЕГИОН В БЪЛГАРИЯ – КЪДЕ СА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ДАНС?“ което показва РАЗПАДА на България , с нейният прекрасно ухилен президент, презрян слуга на чужди интереси.
22 Октомври 2013 21:53
... в момента чужденци могат да купуват ниви чрез фирми, регистрирани в България, и го правят.

Ми правят го. Бг ниви се изкупуват от чужди граждани, от държави, които не са членки на ЕС /евреи, турци и др./ чрез фирми, регистрирани в България.
Каква санкция планират депутатите за тази далавера?!
22 Октомври 2013 22:01
Различни мотиви и повече от очевидно, тотално Политическо безплодие...
Нека не спорим за лудо, а поотделно да сетим защо и заради кого, всички го носим...
Андрешковиадата ни не е безплатен обяд, а ние друго не знаем и за кой ли път ще се окажем, всякак неподготвени...
22 Октомври 2013 22:01
Прежде пишещите за популизъм и продажба на земя и заобикалки чрез фирми, дето нямало разлика ... Има. Голяма. Има ред неудобства по тая схема. Разликата е и психологическа. Малко се знае за вратичките с регистрация на фирма (кой ли продажник я е допуснал това). След като забраната падне официално ще се знае от целия свят. . И какъв шанс в това състезание по покупко-продажба на земята си има ниско платежния българин с които и да са чужденци. Най-страшно е изкупуването на земя от Турция. След десетилетия ще се осъществи палестинския вариант. ДПС, както винаги, защитава интересите на Турция.
Малката част от сънародниците ни съгласили се с изкупуване на земя нека не гледат в радиус педя от носа а да си зададат въпроса до какво ще доведе решението след 10, 20, 50, 100 години. Това е държавническо мислене, другото е детска градина, наивинитет и лекомислие. Не разсъждавайте лекоумно -- продажбата на земя от Германия или Швейцария, примерно, ще има едно следствие по скоро нищо особено няма да стане, но за България следствието ще е бедствие.
Този въпрос е по-важен от ЕС. Ако излезе от ЕС държавата ще се запази повече , отколкото с малоумните решения на европейските политици и особено с най-страшното -- това за продажба на земя на чужденци. Това решение ще е по-страшно от която и да е национална катастрофа, тъй като след тях държавата се възстановява. Продадем ли си земята възстановяване няма.
Пълно разочарование от Я, Стоилов, М Миков. Ясно е че с такива неориентирани същества, БСП я чака съдбата на ДСБ. Предателството не се прощава.
Срамно поведение и на джурналистите Илиев и Горанова -- същински детинщини -- гласували заедно БСП, ГЕРБ и АТАКА. Значи да гласува някой с ДПС е естествено, а да гласуват с някоя друга партия не е ?!? Целия народ иска такива гласувания -- обединение около важни за държавността въпроси, но вие джурналистчетата явно не можете да надскочите дребнавите си заяждания и забравяте посланието и концепцията изписана на герба ни.
22 Октомври 2013 22:05
А това :
Говорителката по въпросите на вътрешния пазар на ЕК Шантал Хюс заяви, че комисията няма правомощия да удължи мораториума за продажба на земеделски земи у нас на чужденци и страната ни е заплашена от наказателна процедура.
Да ти нареждат вече по такъв безсрамен начин какво да правиш в собствения си дом и да те заплашват дори.
Т.н. ограничен суверенитет е първата стъпка към неограничената зависимост и Европейско робство. Стъпка по стъпка нещата отиват натам. Представете си сега какво е и какво ще бъде след 10, 50 или 100 години.
Дори и сега вече никой не му правят впечатления такива изказвания -- още по страшно. Май свикнахме да ни таковат
22 Октомври 2013 22:08
Целият спор около забраната е лицемерна демагогия, защото и в момента чужденци могат да купуват ниви чрез фирми, регистрирани в България, и го правят
Но фирмите са подвластни на БЪЛГАРСКОТО законодателство, а не на чуждо!
Абе защо толкова платени драскачи настояват България да престане да бъде суверенна държава?!
Толкова ли са ценни 30 сребърника? Какво беше наказанието за престъплението "Държавна измяна" по НК? Прокуратурата, сезирайте се!
22 Октомври 2013 22:26
Националната кауза е над законите.
22 Октомври 2013 22:31
Твърде много хора са затънали в родните вътрешнополитически изпражнения до степен да не забелязват националния интерес.
22 Октомври 2013 22:33
И защо всичко, което искат болшинството български граждани да е "лицемерно"?

Щото, покрай меренето на лицата на оядените с власт (мръсна дума) , може да почне да измерва и к'во са си сипали в канчето...
22 Октомври 2013 22:37
Много правилна постъпка. Чрез нея нашата любима националсоциалистическа партия ПП "Атака", глас и съвест на народа, доказа че може да работи правилно и отново да се ожени, както за БСП, така и за ГЕРБ, а този триумвират ще постави ново начало и ново крадене нон-стоп, но този път без ДПС.

НационализЪмът набира скорост. Да гласуваме за Волен, другари и другарки!
22 Октомври 2013 22:42
А можело значи да бъдем единни и кво дремахме досега та не си въведохме директна демокрация с референдуми по всички въпроси, да видим как ще ни се опъне тогава някой. За демагозите от ДПС нямам думи, те ни подготвят отделяне на територии към Р Турция и ще направят всичко за да се разпадне България. По мирен път ще стане този път. В реформаторския блок е втората турска партия и те са още по-продажни към Турция от ДПС Жалко за прекрасната ни страна!
22 Октомври 2013 22:57
Людмил Илиев и Галя Горанова ужасно заглавие има вашата статия! Демагозите сте ВИЕ! НАЦИОНАЛНАТА КАУЗА е нашият закон и всичко друго идва на второ място. Нима очаквате, че някой ще си мръдне пръстта за България когато турците и арабите ни изкупят? Може би трябва да ни наложат и наем че живеем като българи в България? Вие история не сте ли чели? Колко пъти Европа е била заплашвана от ислямска инвазия. Ако не е била България с Тервел, Франките и Полша с Ян Собиески сега Европата дето я знаем щеше да бъде обрязана цялата. Подготвя се едно мирно и безкръвно разпадане на България
22 Октомври 2013 23:02
Майната и на наказателната процедура. Ще вземат на босия опинците.



Колко е тая санкция , някой знае ли?
Галя, Людмиле питайте?

22 Октомври 2013 23:15
Малко се знае за вратичките с регистрация на фирма (кой ли продажник я е допуснал това)


Извън останалите аргументи, нито е вратичка, нито малко се знае.
Регистрираните търговски дружества, макар и със съдружници чужденци, са български търговски дружества със седалище в страната, а не чужди.
Противното ще рече на чужденци да се забрани да стават съдружници или да учредяват еднолични търговски дружества в страната, което пък няма как да се случи и това няма връзка със собствеността върху земя.
22 Октомври 2013 23:31
Че то по-голяма санкция от това да те третират като санитарна зона на Балканите и лаещ пудел на сиджимка, далече от необятния руски пазар, за който всички се натискат - има ли ?
Голям праз ,че щели да започнат наказателна процедура .
Такава процедура е проблем за кирякстефчовския елит и кръжеца фирми, чрез които се усвояват оперативните програми.
Защото само те - оперативните програми и контрабандата , са източник на лежерния им живот.Иономиката е в ръцете на чужденци. А те взимат - не дават.
Вият , защото знаят, че следващия ход на законадателя в следващото НС е да предложи продажба само на местни лица , с постоянна регистрация, в БГ при куп ограничаващи условия и цедката на МВР, ДАНС и НРС. Сега е : ела ме ритни.
И тези от НПО-тата - еничари и приготвили големия черпак комасатори знаят това . Знаят, че от тук нататък , който и да е елит , колкото и да е корупиран , има само една спасителна сламка , за да остане на власт - земята и домът , към които българите са най-чувствителни.

22 Октомври 2013 23:51
Тъй де - идете в Северна България - от Тимок до Черно море и вижте огромните блокове: като тръгнат комбайните и жънат със стотици километри без да спират денем и нощем. Онова, дето ви беше спомен от ТКЗС, забравете - имотите са безкрайни. Чий са тези земи, на родолюбиви българи? Били са, сега са къде купени, къде наети за дълги години. От кого - от турци или австралийци? "Наши" момчета, разбира се, варненчета. Със североизточен произход на парите. Няма да допуснат други да им се бъркат - ако трябва и правителства ще свалят. До няколко години собственотстта ще е е изцяло тяхна - нищо, че са наши ЮЛ.
Това ли искате, нещастници!
22 Октомври 2013 23:55
Да ти нареждат вече по такъв безсрамен начин какво да правиш в собствения си дом и да те заплашват дори.
Кое точно ви притеснява? Че не знаете какъв е "собствения ви дом" (незавършени комасационни и кадастрални планове), че е разхвърлен (без регулация) или имате подозрението, че чужденците ще нарушават закона повече от нас?
Какво пречи държавата да регулира с лимити размера на притежаваната земя, било за лични нужди или земеделска земя, гори. А земята с изключителна важност за нацията (паркове, планини, резервати, архиологични и исторически паметници) да е публична държавна собственост ... както е в момента, би трябвало да е? Сиреч земята е непродаваема никому, държавата е "едноличен собственик" и никой чиновник (без решение на Народното събрание) не може да променя предназначението й.
Отделно, държавата може да наложи допълнителни изисквания към купувача на земя - било да доказва "капацитет" по ползване на земята или да дава "гаранции" за доброто й стопанисване. Едни такива мерки определено ще затруднят ширещите се измами с търговията на имоти.
Да не би някой да се е притеснил, че чужденците като дойдат тука, ще вземат да питат защо не се плащат данъци за земята!?
23 Октомври 2013 00:04
Да не би някой да се е притеснил, че чужденците като дойдат тука, ще вземат да питат защо не се плащат данъци за земята!?

А чужденците къде ще си плащат данъците , у нас ли?
Като ЕРП -тата?
Проблема не е в ТИМ- джийте , проблема е в ония на жълтите павета.
23 Октомври 2013 00:08
Лебовски и Аполитичен
23 Октомври 2013 00:12
А чужденците къде ще си плащат данъците , у нас ли?
Където е собствеността. Е, питайте Плевнелиев, де плаща данъка за къщата на Халкидики. И то три пъти "по-висок" (купил го е на тройно по-висока цена) данък.
23 Октомври 2013 00:18
дипломацията и юридическите хватки пак са артък
земеделските и финансовите аргументи хич ги няма
важното е да се бие Тъпана без да се мисили, преди да ни се стоварят сто наказателни сопи
23 Октомври 2013 00:21
тъпанарщините и лъжите на юрушчиите са безкрайни...
по-големи от Вселената
23 Октомври 2013 00:23
И се пропуска най-важното, че мораториумът беше наложен във връзка с членството на България в ЕС и целеше да отложи закупуването на земя от граждани на страни-членки на ЕС.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД