:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 405
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

КС пусна данъка върху авансово платените лихви

Въпреки че не отменят нормите, съдиите ги критикуват като "типичен пример на законодателен пропуск"
Данъкът върху авансово платените лихви не противоречи на конституцията и остава. Това излиза от единодушното решение на Конституционния съд да не се отменя текст от Закона за данъците на физическите лица. Разпоредбата бе атакувана от омбудсмана Константин Пенчев. Националният защитник сезира КС в началото на годината с аргумента, че е противоконституционно да се облагат доходи, изплатени през 2012 г., преди влизането в сила на данък лихва от 1 януари 2013 г. "Недопустимо е държавата да се намесва по този начин в едно съществуващо правоотношение и да го преурежда в своя полза", писа в искането си Пенчев.

Според конституционните съдии доходът от лихви по депозитни сметки се смята за придобит на датата на падежа, т.е. данъкът става дължим към момента на изтичане на срока, за който е сключен договорът за депозита. Така законодателят е приравнил авансовите с нормалните лихви. Авансово платената лихва все още не е годна за облагане данъчна основа, защото окончателният размер на получения доход ще стане известен едва към момента на изтичане срока на депозита или на предсрочното му прекратяване.

КС казва, че авансовото плащане преди 31 декември 2012 г. на лихви не е моментът, в който данъчното задължение става изискуемо. Този момент е обвързан с падежа на депозита, който настъпва след 1 януари 2013 г., когато законът влиза в сила.

"Хората получават дохода в годината, в която лихвите не се облагат. Но законът създава презумпция, че тъй като срокът на договора изтича през годината, в която се облагат лихвите, се приема, че въпросните лихви се облагат", това обясни неотдавна Пенчев в интервю за "Сега". Вчера той коментира, че приема философски решението на съда, но то вече няма никакво значение, тъй като данъкът върху лихвите на хората отдавна е събран. Той допълни, че този данъчен казус е бил от делата, по които КС трябваше да се произнесе бързо.

На 4 януари от НАП разясниха, че авансово получените лихви по депозити през 2012 г. ще бъдат обложени, ако падежът настъпва през 2013-а. Не е ясно какви са постъпленията от налога върху авансово платените през 2012 г. лихви, нито колко хора са "пострадали" от превратното тълкуване на закона. Данъкът от 10% върху лихвите по депозитите трябваше да вкара в хазната допълнителни средства за увеличението на пенсиите. Според сметките на бившия финансов министър Симеон Дянков се очакваха приходи от 120 млн. лв. От този данък до края на септември бяха събрани 64 млн. лв.

Цялото решение на КС може да бъде прочетено на http://www.constcourt.bg/Pages/Document/WithoutFrame.aspx?ID=1746

ЗАБЕЛЕЖКА

В решението си КС критикува парламента. Според съдиите въпросът за облагането на лихвите изисква правната уредба да бъде по-подробна и детайлна. "Констатираната непълнота на закона е типичен случай на законодателен пропуск, който не може да бъде заместен по пътя на съдебния активизъм от КС", пише в решението.
4
1463
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
25 Октомври 2013 15:26
данъка върху авансово платените лихви
Още едно творение на недоразумението Дянков!
25 Октомври 2013 15:27
Джанков прецака всичко, което можа, и се изнесе, а ние сега ще му сърбаме попарата
25 Октомври 2013 15:45
.
25 Октомври 2013 15:49
нито колко хора са "пострадали" от превратното тълкуване на закона.


Бих казала, че обявяването на противоконституционност, а не друг порок на текста - подчертавам, би било израз на превратно тълкуване.
Качеството на законодателството е извън предмета на делото и друг въпрос. Да беше само този закон
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД