:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,328,039
Активни 68
Страници 7,186
За един ден 1,302,066

Кабинетът възнамерява да разпредели еднолично 2.6 млрд. лв. за 3 години

Правителството си отвори вратичка да емитира без ограничение краткосрочен дълг, който ще се изплаща в рамките на годината
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Земеделските производители се отблагодариха на бившия премиер за извънредно емитирания краткосрочен дълг от 800 млн. лв., като докараха трактори и прасета в София. Сега същата вратичка за поемане на дълг си отваря и кабинетът "Орешарски".
Заделянето на крупни целеви резерви под едноличното управление на кабинета ще бъде дългосрочна политика в мандата на правителството "Орешарски". За 3 години кабинетът възнамерява да разпредели без санкция на парламента общо 2.6 млрд. лв. Парите публично се представят като заделени в целеви фондове, но реално структуриране на такива фондове не се предвижда, а средствата ще се изразходват по усмотрение на кабинета. За това предупредиха експерти по повод публикуваната средносрочна бюджетна прогноза до 2016 г. От коментарите на експерти и политици става ясно, че централизираното харчене на пари през резерва на кабинета ще бъде основна критика към проектобюджета за 2014.

Проектобюджет 2014 предвижда създаването на нов резерв "Икономически растеж и държавност" под прякото управление на кабинета. За догодина в резерва ще има 640 млн. лв., като до 500 млн. лв. ще бъдат разпределени за реализирането на инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", а други 100 млн. лв. са предвидени за програми в сферата на образованието. В резерва са планирани и 20 млн. лв. за финансиране на програми за развитие на иновациите, както и 20 млн. лв. за бойна подготовка и готовност. През 2015 и 2016 г. този резерв ще расте, показва тригодишната бюджетна прогноза. За 2015 г. в резерва за държавност на МС ще бъдат заделени 840 млн. лв., а за 2016 г. - 1.14 млрд. лв.

В настоящия си вариант проектобюджет 2014 не дава яснота как точно ще се харчи този резерв. В него се казва само, че условията и критериите за избор на проекти по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите" ще се определят от Министерския съвет. За останалите програми - в частта на образованието, иновациите и бойната подготовка, не се споменава нищо. При представянето на проектобюджета финансовият министър Петър Чобанов обясни, че фондът за растеж и развитие на регионите ще се разпределя от междуведомствен съвет с участието на министри и представител на сдружението на общините. Тогава Чобанов заяви, че тези процедури ще са много по-прозрачни, защото централизираното харчене от кабинета е по-видимо от харченето по министерства, а въвеждането на състезателен принцип за парите ще подобри и ефективността.

"Това са само пожелателни уверения. Ако правителството твърди, че създава фондове, нека си направи труда да предвиди такива наистина, с ясно съставен управителен съвет, с ясни пълномощия и отговорности", коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Сериозни резерви към централизирането на ресурс под прякото управление на кабинета имат и депутати от ГЕРБ, а това бе и една от причините за наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху актуализацията на бюджет 2013.

Като опозиция БСП бе категорично против заделянето на такъв сериозен оперативен резерв под прякото управление на кабинета през 2010 г., когато ГЕРБ даде на министрите да харчат по свое усмотрение 1.15 млрд. лв. "Правителството ще разполага с един огромен оперативен резерв, който да харчи на тъмно. Това е неприемливо. Недостатъчно добре обяснени разходи, по никакъв начин незаписани като насоченост. Споменават се в мотивите някакви неща, но ние не вярваме, че това правителство ще спазва тези мотиви", коментира тогава лидерът на БСП Сергей Станишев. Тогава той настоя за парламентарен контрол върху харченето на парите в резерва.

В проектобюджет 2014 кабинетът си е отворил вратичка и за друга практика, която шумно разкритикува в мандата на ГЕРБ - поемането на краткосрочен дълг, който ще бъде изплатен през годината и няма да повлияе на общия размер на дълга в края на 2014. За целта в проекта е записано, че извън предвидения нов дълг в размер до 4.4 млрд. лв. кабинетът може да поема неограничен по размер краткосрочен дълг, стига той да бъде изплатен в рамките на годината и общият размер на дълга да не скача. "Явно, че и това правителство възнамерява през дълг да финансира авансовото предоставяне на субсидии за земеделските производители", коментират експерти.

ЗАЕМИ

В сряда правителството одобри и държавни гаранции по заеми за над 1.6 млрд. лв. Те ще бъдат изтеглени през следващата 2014 г. Първата издадена държавна гаранция е по заемни споразумения за финансиране на газовата връзка с Гърция - между Комотини и Стара Загора, и е за валутната равностойност на до 157 млн. лв. Гарантират се и 300 млн. лв. по заемно споразумение на Българската банка за развитие с Европейската инвестиционна банка. С парите българската банка ще отпуска по-евтини кредити приоритетно на малки и средни предприятия от земеделието, промишлеността и услугите, малки общински инфраструктурни проекти, ще осигурява подкрепа на младежката заетост, иновациите и стартиращи предприятия.

След ратификация от парламента ще бъдат сключени още няколко държавни заема. Рамков заем до 150 милиона евро от ЕИБ ще отиде за финансиране на малки проекти в аграрния сектор. От ЕИБ ще се искат още два кредита - инвестиционен до 300 млн. евро за проекта "Транзитни пътища VI", и структурен програмен заем до 500 млн. евро за съфинансиране на европроекти. Предвидена е и кредитна линия до 200 млн. евро от китайската Ексимбанк за финансиране на българо-китайски инвестиционни проекти в инфраструктурата, иновативните технологии и производствени проекти с висока добавена стойност за икономиката.
16
2876
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
24 Октомври 2013 23:36
Орешкови номера. Когато беше финансов министър винаги имаше милиард излишък за разпределяне в края на годината. Този само знае да си заделя парите на данъкоплатеца за харчене по негово усмотрение. Вредни твари са комуноидите на власт.
25 Октомври 2013 00:52
Ще рече, че правителството смята да стои още три години? Да, ама не!
25 Октомври 2013 07:28
На слушателски въпрос:
- Коя е европейската политика на България?
От Радио „Ереван” отговорили:
- Дъновизма – движението от едно: финансово, икономическо, дългово, социално и криминално дъно, към подлежащото му по-устойчиво дъно.
25 Октомври 2013 09:19
Парите публично се представят като заделени в целеви фондове, но реално структуриране на такива фондове не се предвижда, а средствата ще се изразходват по усмотрение на кабинета.
Ясно, обърчите от фирми трябва бързо да намажат, че нали избори идват догодина...
25 Октомври 2013 09:21
Еднолично няма как. Колегиален орган е все пак. Хайде да е ... колективно - компромис?
25 Октомври 2013 13:18
Firmin, то бъчва с един обръч няма, пък и "ежпертите" ще се изложат, ако само един обръч връткат. Но пък са майстори - те въртят обръчите, а населението се вталява....
25 Октомври 2013 13:34
Еднолично няма как. Колегиален орган е все пак. Хайде да е ... колективно - компромис?

Лапсус. Навици от доскорошното управление, при което МС наистина беше едноличен орган. Който, между другото, беше получил под свое разпореждане по-големи суми, ама да не задълбаваме.
25 Октомври 2013 14:43
Нека не забравяме, че по времето, когато Орешарски беше финансов министър имаше големи бюджетни излишъци.
25 Октомври 2013 14:45
Тогава беше попълнен и фискалния резерв, който гербаджиите, начело с Дянков ошушкаха под минимума, та се наложи да обезпаричат и НЗОК
25 Октомври 2013 14:46
Еднолично? По-скоро "едносубектно"
25 Октомври 2013 14:47
Eднолично ще разпределя - разбирай - предизборно!
Оставка, Фъстъковски!!!!!!!
25 Октомври 2013 14:48
Предвидена е и кредитна линия до 200 млн. евро от китайската Ексимбанк за финансиране на българо-китайски инвестиционни проекти в инфраструктурата, иновативните технологии и производствени проекти с висока добавена стойност за икономиката.
Точно такива инвестиции се ни необходими в икономиката, за това заема е целесъобразен!
25 Октомври 2013 17:20
Редакцията на "Сега" еднолично пише статии, ЦСКА еднолично би лицето "Левски," а 7 милиона българи еднолично притежават собственост за над 200 милиарда евро.
25 Октомври 2013 18:27
Нека не забравяме, че по времето, когато Орешарски беше финансов министър имаше големи бюджетни излишъци.


И аз мога да докарам бюджетен излишък. Планирам повече за харчене и по-малко за приход. След това получавам повече и харча по-малко. Накрая на годината съм на плюс и сумата разпределям сам.
25 Октомври 2013 18:31
На това последното се казва фискална орешкополитика....

Ако, сте разбрали може да разтурите седенката, ако не сте, дръжте си "експерта" както другите идиоти си държаха Дянков..
25 Октомври 2013 22:46
Опрашварски яростно бръмчи с крилца - открил е нов терен за паша. Медец няма да дочакаме.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД