:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,967,857
Активни 141
Страници 13,515
За един ден 1,302,066

Нотариусите предупредиха за пълен хаос със скиците на имотите

Над 3000 собственици на паркоместа не могат да се разпореждат с тях
Между 50 и 90% от скиците на имотите в кадастралните карти и регистри на различните градове са с грешки или непълноти, което на практика ги прави негодни. За това предупредиха вчера нотариусите по време на международна кръгла маса, организирана по случай 15 години частен нотариат в България. Скиците са задължителни при изповядването на сделки с имоти. Те се издават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, която пък ползва данните от кадастралната карта и кадастралните регистри. При установяване на разликите е необходимо да се мине през тежката процедура на обстоятелствена проверка и дори експертизи, за да се стигне до откриване на действителното положение и до съответната сделка. Това струва пари и отнема време.

Реформата в кадастъра и имотния регистър върви от години, като за нея бяха похарчени десетки милиони заеми от Световната банка, както и средства от държавния бюджет. Сега се оказва, че само между 18 и 24% от територията на България е покрита от новите кадастрални схеми. Все пак огромна част от имотите в големите градове - основно областните центрове, са минали през процедурата. Въпреки това има грешки навсякъде.

Според софийските нотариуси проблемна, грешна или непълна е всяка втора скица, която им се представя при сделка. Нотариус от Бургас пък каза, че положението е още по-лошо и че при него 90% от скиците се оказват негодни. Той даде пример за изповядана през 2009 г. сделка за имот в Бургас, който бил от 850 кв. м. Преди дни е имало друга сделка със същия имот, чиято нова актуална скица показвала отклонение от цели 50 кв. м. "И тук някъде сме принудени да избираме между това да се пази правната сигурност или пък да се блокира гражданският оборот", каза нотариусът. Според трета група нотариуси постоянното ново оцифряване, оразмеряване, заснемане водят до още промени и грешки.

В момента се подготвят промени в Закона за имотния регистър и кадастъра. Те ще позволят на нотариусите да имат повече влияние върху процеса на регулиране на собствеността, както и да имат отдалечен достъп до кадастъра. Така ще могат да проверяват и дори да издават официални копия на скици.

"Ние нямаме никакви проблеми с кадастъра", обяви германският нотариус Рихард Бах и се учуди как у нас има такива. Нотариусите във ФРГ отдавна имали пълен достъп до кадастъра, а пък във Франция дори гражданите имали такъв. По този начин всеки може да види дали всичко с неговия имот е наред, разказа Бах.Проблем

За пореден път нотариусите вчера предупредиха и за разрастването на проблема с паркоместата, особено в големите градове. Даден бе пример, че в момента над 3000 собственици на такива обекти са на практика в правен вакуум и не могат да се разпореждат с тези имоти. Проблемът се задълбочи, след като в нито един закон не бе предвидено, че паркомястото може да се третира като обект на право на собственост, защото нямало стени и точни граници. Това води до различни тълкувания и до различни документи, с които да се официализира статутът на паркоместата. Предложението е те да се предвидят в Закона за устройство на територията като самостоятелни обекти. От Агенцията по кадастъра обясниха вчера, че докато това не стане, не могат да признават паркоместата като отделни обекти.
45
10649
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
24 Октомври 2013 19:37
Ами разгонете комунистите от служби "Земеделие" към общините. Солидна мафия са. Големи началници, големи "специалисти", мотат хората до побъркване. Проблемът на шопите е капка в морето. В градските общини е същото дередже.
***************
Малко по инерция се изказах, ама карай да върви. Стават грешки. Бе да няма човек работа с чиновници, туй исках да кажа. Мъка голяма. Хабене на време, нерви и лашкане насам-натам.
24 Октомври 2013 20:13
Докато с това се занимаваха Техническите служби към общините нямаше никакви проблеми - хем на повечето места нямаха техника хората и работеха на паус и на ръка.
Ама пустата лакомия за пари набута този бизнес в частни фирми, кати например Софийския кадастър. И там за разпечатка на принтер А4 ти вземат 40 кинта И цяла София се тълпи там - на едно единствено място. Да не говорим, че в повечето нормални страни достъпът за справки до кадастъра е ПУБЛИЧЕН и безплатен.
24 Октомври 2013 20:14
Между 50 и 90% от скиците на имотите в кадастралните карти и регистри на различните градове са с грешки


авторе,

малко грамотност никога не е вредяла. така написано, ако имотите са 10 000, то между 50 и 9 000 от тях са с грешки. или 50% и 90%, или между 50 и 90 процента /с думи/. сегашното е глупост, клоняща към неграмотност.
24 Октомври 2013 20:15
дабедабе,

разкарай тези ентери от края на постинга си. голям чаршаф, ама бял.
24 Октомври 2013 21:00
В момента се подготвят промени в Закона за имотния регистър и кадастъра. Те ще позволят на нотариусите да имат повече влияние върху процеса на регулиране на собствеността, както и да имат отдалечен достъп до кадастъра. Така ще могат да проверяват и дори да издават официални копия на скици.

Ами да тръгнат нотариусите и по къра - да извършват и геодезическото заснемне. А те колко вземат сега за сделка, включително и без скица на имота, което е незаконно?
24 Октомври 2013 21:04
Ами разгонете комунистите от служби "Земеделие" към общините. Солидна мафия са. Големи началници, големи "специалисти", мотат хората до побъркване.

Много си компетентен бе, затова ли си използвал няколко "листа" за няколко думи. Където има кадастрална карта, скицата не се издава от Служба земеделие, (която отдавна не е към Общината, а към министерството на земеделието), а от Службата по кадастъра. Иначе за състава на службата и аз нямам коментар.
24 Октомври 2013 21:06
Този факт е от години известен!!! До момента някой взе ли мерки - НЕ! Използваше се "заварено положение", за да се облажват още! Защо сега предупреждават, до сега къде гледаха и подписваха нотариални актове и др.
24 Октомври 2013 21:09
Защото обявиха по общини едни търгове, дадоха работата на едни фирми които не познават района и старите кадастрални карти, вероятно не са и правили геодезично заснемане в града а са ползвали аерофотоматериал. Претупаха работата, взеха парите и си отидоха. Липсват цели сгради. Сега за да се оправи, ходиш при тези дето разбират от кадастър, плащаш си за ново заснемане, плащаш и внасяш в кадастъра и чакаш
24 Октомври 2013 21:14
tatyana1 24 Октомври 2013 21:09

Нищо ново не са ползвали, ползвали са кадастралния план, преформили са го за карта - махнали са някои неща, които са в повече, и толкоз - само 10-на процента схеми на самостоятелни обекти(каквито парко-местата не са, но пък са като общ паркинг съсобственост, която върви УЖ със собствеността на жилището и земята) - типично по БГ...
24 Октомври 2013 21:17
Защото обявиха по общини едни търгове, дадоха работата на едни фирми които не познават района

..дадоха работата на едни И СЪЩИ(няколко за БГ) фирми.. които търсят подизпълнители за жълти стотинки, дето даже и не са геодезисти - какво искате да стане??
24 Октомври 2013 22:57
споменах-един от три не са наред.имам базата за областа-почти идеална.в кадастара-миш-маш
25 Октомври 2013 00:24
Докато с това се занимаваха Техническите служби към общините нямаше никакви проблеми - хем на повечето места нямаха техника хората и работеха на паус и на ръка.
Ама пустата лакомия за пари набута този бизнес в частни фирми, кати например Софийския кадастър. И там за разпечатка на принтер А4 ти вземат 40 кинта И цяла София се тълпи там - на едно единствено място. Да не говорим, че в повечето нормални страни достъпът за справки до кадастъра е ПУБЛИЧЕН и безплатен.


25 Октомври 2013 01:26
Че е хаос , всеки може да се увери лично. Апартаментът на моя приятелка се оказа "собственост" на съседа й. За моите 3- месечни перипетии няма да пиша. Скицата , която ми издадоха, все едно не беше за моята собственост. Голям кошмар са тия некадърници. Но питам - какви са санкциите за този хаос. Какви наказания и кой ги налага. Има ли изобщо такива ? За всяка скица се плаща, а тя е за коша за боклук. Докога всички ние ще плащаме за хаоса. Но пък той не е изключение, нали ? Някой може ли да ми посочи една област , една сфера, в която няма хаос. Тотален мързел, безхаберие и некадърност. Гарнирани с безмерна наглост - чиновничеството на България.
25 Октомври 2013 01:40
Да не говорим, че в повечето нормални страни достъпът за справки до кадастъра е ПУБЛИЧЕН и безплатен.

В Квебек кадастърът е достъпен онлайн и в офисите на Поземления Регистър, срещу 3 (ТРИ) долара си получавате скицата на който и да е имот, стига да си знаете кадастралния номер (който ви го пише на фактурата за данъците например). После може човек да си го печата на А4, на А3, ако ще и на чаршаф може.
Към скицата пише името на землемера, номера на партидата, номера на неговите документи, кога е правена и последно осъвременявана.
25 Октомври 2013 01:56
В Квебек кадастърът е достъпен онлайн
В Шебек не е така.
25 Октомври 2013 08:03
Докато с това се занимаваха Техническите служби към общините нямаше никакви проблеми - хем на повечето места нямаха техника хората и работеха на паус и на ръка.
Ама пустата лакомия за пари набута този бизнес в частни фирми, кати например Софийския кадастър. И там за разпечатка на принтер А4 ти вземат 40 кинта И цяла София се тълпи там - на едно единствено място. Да не говорим, че в повечето нормални страни достъпът за справки до кадастъра е ПУБЛИЧЕН и безплатен.


Никога не е късно да им се потърси сметка.
25 Октомври 2013 08:39
roro, там е работата че не са ползвали стария план, защото не го познават! В стария нямаше толкова грешки- нито толкова пропуснати имоти, нито в имотни граници
25 Октомври 2013 08:48
имотния регистър и кадастралната карта са онлайн и у нас
25 Октомври 2013 09:01
имотния регистър


Така уж се казва (на страницата на АВ), но в действителност това не е имотния регистър по смисъла на закона. Кога и дали някога ще бъде готов, божа работа...
Проблемът е не толкова в достъпа, той наистина е осигурен онлайн, а в многобройните грешки.
Според "личния" ми геодезист, ако продължава картата да се работи по този начин, както досега, никога няма и да се оправи.
И роптанието срещу качеството на кадастралните карти на места не е от сега, нито само от нотариусите, не знам защо се представя по такъв начин.
25 Октомври 2013 09:06
Благодарност към в-к Сега, че даде място във вестника на един толкова важен въпрос, касаещ стотици хиляди граждани.
25 Октомври 2013 09:11
И роптанието срещу качеството на кадастралните карти на места не е от сега, нито само от нотариусите, не знам защо се представя по такъв начин.
Не съм нотариус,но всеки ден работя с кадастъра...що се отнася до заснемането от геодезистите на поземлените - свършили са си работата.Какво се е случило после....нямам идея.
25 Октомври 2013 09:25
Какво се е случило после....нямам идея.


От техническа страна и аз нямам точна представа, затова цитирам мнение на специалист, при мен идва само последицата под формата на дела.
Той самият споменаваше за различни системи при изработването на стария кадастър и сегашните кадастрални карти, които трябвало да се съвместяват или нещо такова, но в тази част не съм компетентна и не знам дали въобще го възпроизвеждам точно.
25 Октомври 2013 09:28
Той самият споменаваше за различни системи при изработването на стария кадастър и сегашните кадастрални карти, които трябвало да се съвместяват или нещо такова,
Затова питах "на ръка " ли са прехвърляли данните.Бе внимателно проектиран и проектиран хаос
25 Октомври 2013 09:41
а "паркоместата" са интересни като "концепция". Я да видим едно законодателно "уреждане"-нещо ми подсказва,че ще "торпилира" никнещите в градовете "сини зони".Навика" на местните власти да събират пари,уж за оправяне на проблема с паркирането напоследък е дразнещ
25 Октомври 2013 09:53
Кадастралните карти са си в ред до голяма степен.Проблемът е в документите за собственост издавани по регулационните планове от общинските органи, без да се съобразяват дали са уредени сметките по регулация или не.От там идват разликите в площите на поземлените имоти.Да не говорим за отчуждителните преписки, които Общината трябва да изготви и да обезщети собствениците при прилагане на регулация за улиците.
25 Октомври 2013 10:29
Проблемът е, че не трябва частници да се занимават с това. Имам предвид както услугите на нотариусите, така и кадастъра.
25 Октомври 2013 10:40
.Проблемът е в документите за собственост издавани по регулационните планове от общинските органи, без да се съобразяват дали са уредени сметките по регулация или не.
В случая точно "частниците" са си свършили работата
25 Октомври 2013 11:12
Малко да помислят и нотариусите да помислят, дали този хаос, не е създаден и от тях самите. В духа на процентите и аз се сблъскам с 30 до % неграмотно написани нотариални актове, чийто създател, не познава разликата между ПИ от кадастрален план, УПИ от регулацинен и имот по кадастрална карта. Това пък води до поправки на грешно описани имоти и плащането на нови нотариални такси за това. Проблема не е едностранен и не носи вина създаването на кадастрални карти и тегистри. Точно те ще оправят хаоса, но след доста време.
25 Октомври 2013 11:41
Навика" на местните власти да събират пари,уж за оправяне на проблема с паркирането напоследък е дразнещ


Само дразнещ, напоследък?
Че то не останаха централни тротоари и улици за движение, каквото е предназначението им, просто се очертават и се правят паркинги, за които се плаща, а ние слаломираме покрай колите. Понякога ми идва да се кача отгоре, но все забравям да си взема ниски обувки, един ден просто ще си купя едни в най-близкия магазин целево и ще го направя
25 Октомври 2013 11:54
Понякога ми идва да се кача отгоре, но все забравям да си взема ниски обувки, един ден просто ще си купя едни в най-близкия магазин целево и ще го направя
В ловно рибарските има чудесни гамаши за целта....не че съм подстрекател-просто споделям
25 Октомври 2013 11:58
В ловно рибарските има чудесни гамаши за целта....не че съм подстрекател-просто споделям


Мерси, това е помагачество, а не подбудителство, ще се отчете, щом не си ме И подбудил
Всичко това - ако го осъществя, ако не - несъставомерен си
25 Октомври 2013 12:03
а не подбудителство
Е,ще кажеш че съм ти пуснал подходяща музика,лично съм ти ги подковал с цинтове и съм надавал окуражителни викове,докато подскачаш по капаците.....кой номер носите,мадам?
25 Октомври 2013 13:03
Е,ще кажеш че съм ти пуснал подходяща музика,лично съм ти ги подковал с цинтове и съм надавал окуражителни викове,докато подскачаш по капаците.....кой номер носите,мадам?


Например: Натисни тук ми се струва изключително подходяща
Въпросът дали не се отнася до защитени лични данни?
От друга страна, добре е да не знаеш номера, защото пък ти ще пледираш, че помагачеството не се е изразявало в подковаване на обувките, евентуално, че не знаейки номера им, си ми подковал № 45-46, пък аз - ето, погледнете подсъдимата, г-н съдия! - съм дребосък отвсякъде, следователно средството се оказало негодно и не е спомогнало за осъществяване на деянието...поради което и...моля да отчетете... така отидохме до 55 НК
25 Октомври 2013 13:41
http://www.youtube.com/watch?v=16la1h3gUxY
направо ще ти дам моите 48
25 Октомври 2013 13:46
http://www.youtube.com/watch?v=16la1h3gUxY
направо ще ти дам моите 48


Помагачеството с музиката ще е успешно, както се очертава, обаче във втората част с тези обувки... ще ме вземат за малкия Мук
Впрочем, с общи усилия може и да очертаем и заснемем имотите с тези обувки.
За мен с 12 номера по-малки, моля , и с токчета, като за целта.
25 Октомври 2013 13:47
Всички надежди сега са в министерството на кадастъра. И нотариусите са включени в групата на клакьорите.
Имайте търпение. То все някога ще "заработи".
25 Октомври 2013 15:21
гилдията на автотенекеджиите нямала мнение за кадастъра,но щд ни подкрепи-харесала им насоката с токчетата
25 Октомври 2013 15:30
Кадастралните карти са си в ред до голяма степен.Проблемът е в документите за собственост издавани по регулационните планове от общинските органи, без да се съобразяват дали са уредени сметките по регулация или не.От там идват разликите в площите на поземлените имоти.Да не говорим за отчуждителните преписки, които Общината трябва да изготви и да обезщети собствениците при прилагане на регулация за улиците.

Колега-геодезист, ако кадастралната карта е правена, за каквото са взели парите, ЩЕ Е наред, ама те ползват кадастралния план и разписния му списък, които - някога са били верни и актуални, ама вече не са. Защо не се изпълнява картата както трябва, а се оцифрява старото и се смята за ново? Има кадастрални карти, за които изпълнителите им не знаят къде е селото - като тръгнахме да видим нещо с тях - "Ами то как се отива там..", като че с парашут са ги спускали...Разлики в площите - даже и 10 % могат да дойдат от неточност - в някогашната ограда, и сегашната, а отчуждителните процедури са първо работа на регулационния(устройствения)план, който няма нищо общо с кадастралната карта - което е и лошото-вземаш скица от службата по кадастър за кадастъра, после от общината за регулацията, и с двете - при архитекта за виза за проектиране - ако са в различни мащаби - някой да ти ги уеднакви и съвмести, че ъогава той да ги види....голямо улеснение..
25 Октомври 2013 15:49
и се кръстиш да не налетиш на подземни комуникации...
25 Октомври 2013 15:53
и се кръстиш да не налетиш на подземни комуникации...


Е, дребна беля...да се оправя, който копае...и потърпевшите в зависимост от комуникацията.
П.П. Благодаря за лобирането ти пред гилдията
25 Октомври 2013 16:48
бе и аз им викам на някакви аграри че много се набират за магистралния водопровод...а гилдията -винаги
25 Октомври 2013 16:52
бе и аз им викам на някакви аграри че много се набират за магистралния водопровод...а гилдията -винаги


И аз очаквам едни такива да изпищят скоро, още следващата седмица, ужаст!
И малко боен дух за гилдията: Натисни тук
25 Октомври 2013 17:48
само не им споменавай да си представят че е венеция-реагират кофти
25 Октомври 2013 18:16
само не им споменавай да си представят че е венеция-реагират кофти


Помислям си, но не го споменавам по същата причина
25 Октомври 2013 18:49
иначе гейзер на място ,дето според картите нищо няма,улица -плавателен канал и куп реститути,местили колчета ,комуникации и граници,при управлението на братовчед си-кмета,ВИК ,вдигащи рамене от къде по дяволите се е взел водопровода и къде е крана за спиране-тук или на три пресечки в дясно,защото само "баче Кольо знае кое къде е ,ма се пенсионира миналия месец" .....мили родни картинки,в сравнение с които притесненията на един нотариус за паркоместа си е в графа "радини вълнения".....пак добре ,че не нацелихме газопровода Бе интересни времена в интересна страна-поне не е скучно
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД