:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 244
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България започна "Южен поток"

Строителството на газопровода на наша територия ще струва 3.5 млрд. евро, чакаме 715 млн. евро дивиденти и 2.8 млрд. лева приходи до 2043 г.
СНИМКА: БГНЕС
Шефът на руската компания Алексей Милер (вдясно) разговаря с енергийния министър на Русия Александър Новак в Министерския съвет на фона на телевръзка с монтанското село Расово, в което бе направена първа заварка на тръбата по проекта "Южен поток".
Мегапроектът "Южен поток" тръгна със символична първа заварка и в България. След 5 часа преговори с руската делегация начело с шефа на "Газпром" Алексей Милер премиерът Пламен Орешарски даде старт на строителството в монтанското село Расово. Чрез телевръзка с работници от газокомпресорната станция там българският икономически министър Драгомир Стойнев разреши заварка на тръбата, след като българската и руската страна договориха и последните детайли. В края на миналата година в Русия президентът Владимир Путин направи първа заварка за морския участък от газопровода "Южен поток" на 7 декември 2012 г.

"Южен поток е изключително важен за Русия, България и Европа проект. Това е най-големият проект, осъществяван на наша територия", посочи вчера на тържествената церемония премиерът Пламен Орешарски. Газопроводът ще доставя природен газ по дъното на Черно море от България за страните от Южна и Централна Европа. Министърът на икономиката Драгомир Стойнев обяви, че от транзитни такси България ще спечели 2.8 млрд. евро до 2043 г. Стойнев припомни, че трасето на "Южен поток" минава през 11 области с 29 общини, много от които са с голяма безработица. А шефът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че инвестицията за България е много голяма и ще създаде 2500 работни места.

Той определи събитието като "знаменито". По думите му природният газ ще пристига директно в България, т.е. в ЕС, без да минава през други държави и съответно без да се обременява с транзитни такси. Точно затова доставките по "Южен поток" ще осигурят на България по-евтино синьо гориво, подчерта Милер. Тя пък ще взима такси от страните, които ще получават доставки по "Южен поток".

Икономическият министър Драгомир Стойнев добави, че БЕХ ще започне да получава дивидент от първата година на запълване на капацитета на тръбата, т.е. 2018-2019 г. "За България това означава 715 млн. евро дивиденти, а до 2043 г. очакваните приходи от такси от "Южен поток" са около 2.8 млрд. евро", съобщи Стойнев.

Стойността на българския участък се оценява на 3.5 млрд. евро. Проектната компания "Южен поток България" трябва да осигури чрез синдикиран кредит 70%, или 2.31 млрд. евро, а отделно акционерите БЕХ и "Газпром" трябва да участват с 30% собствен капитал, което прави по 495 млн. евро. Тъй като за БЕХ е трудно да осигури своята част от инвестицията, ще вземе заем от партньора си "Газпром". Вчера стана ясно, че лихвата ще е 4.24% - наполовина по-ниска от първоначално спряганите 8 на сто. Срокът на заема е 22 г., а изплащането ще става с транзитните такси, които България се очаква да получи през първите 15 години от експлоатацията на газопровода.ГРАФИК

Докато строителството на проекта вече започна у нас, то в съседна Събрия все още се готвят за началото. Там изграждането на тръбата ще започне до края на годината, а по-късно това ще се случи и в Унгария. Първият газ ще потече към България в последния месец на 2015 година.ЗА ПРОЕКТА

Газопроводът ще се състои от четири тръби - всяка с капацитет 15.57 млрд. куб. м. Първата трябва да заработи още в края на 2015 г., а пълната мощност - 63 млрд. куб. м газ годишно, се очаква да бъде достигната през 2019 г. Приблизителната цена на целия проект е 16 млрд. евро. Тръбите в сухопътната част на проекта ще минават през България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения и др.СОВАЛКА

Това бе втората визита на Милер у нас в рамките на три месеца. През лятото на среща в подобен формат бе отбелязано, че проектът се случва със закъснение. "Успяхме в значителна степен да се включим в първоначалния график на проекта", добави премиерът. Вчера стана ясно, че строителството ще започне в Сърбия до края на годината, а в Унгария - догодина, като първите доставки на газ се очакват в края на 2015 г. "Сутринта си мислехме, че сме уговорили почти всичко, но винаги изникват детайли", заяви премиерът Орешарски след 5-часовите си разговори с руската делегация.32
2483
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
31 Октомври 2013 20:47
Че то по тия сметки си плащаме "даш хакъ"
31 Октомври 2013 21:04
За трийсет години дивидента е 25 милиарда лева,равни на 2,8 милиарда евро. Да не кажете ,че не са ви предупредили за валутния курс. Но ще платим поне 3,5 милиарда евро,че и лихви... То вярно-преговори с руснаци,ама бива ли така да се натряскаш,че и интервю да даваш!
31 Октомври 2013 21:08
Или не знае какво говори,или не знае че е проговорил.
31 Октомври 2013 21:13
Т-72, ако имаш дерт с "патока", иди на доктор.
31 Октомври 2013 21:28
Смятай Олди,пуснали са го същото и другаде,та ми кажи къде е грешката,ако не приемем ,че подготвилия числата за пресата не е пиян на талпа.
31 Октомври 2013 21:35
Това ще е със сигурност губещ проект за милиарди. Русия и сега изнася за западна Европа само в Германия и то 1/3 от газа там, а бумът на шистов газ е неизбежен в скоро време. Вече се бият сонди до училища и детски градини в някои държави. Отделно има много нови находища на конвеционален газ и силен пренос на втечнен газ.
31 Октомври 2013 21:40
То друга тема. Сега виж числата в съобщението...
31 Октомври 2013 22:00
На път е да се случи и нещо добро за България. А, дано.
31 Октомври 2013 22:05
"Няма да дадем нито лев" се превърна в кредит от 1.2 милиарда при 4.25% лихва.

Нека и коледните добавки на бузлуджанци бъдат кредити с 4.25% лихва щом това е такава чиста далавера!
31 Октомври 2013 22:06
Според числата-или сме на загуба,или някой "усвоява" 22 милиарда,или някой е пиян. Последното няма връзка с България.
31 Октомври 2013 23:00
„Проектът” със сигурност е добре обмислен. От Руско-Българската мафия. Печалбите са гарантирани. Но не за Българите. За тях ще остане плащането на заемите. Изглежда тук е далаверата. Проектът може да се окаже икономически неизгоден. Защото:

1. Консумацията на газ в Европа спада, по редица причини, но вероятно свързани с глобалната рецесия, диверсификацията на енергоизточниците, цените предлагани от Газпром, и др.
2. Русия не е единствен производител и износител на газ. Дори не е най-големия. Освен тоава, редица страни, вкл. В Европа – наши съседи, добиват газ. Други развиват и прилагат технологии за местно добиване на шистов газ.
3. Развиват се нови технологии за транспортиране на огромни количества охладена газ (под нормално налягане) с помощта на специализирани танкери. Тези технологии могат и да обезсмислят скъпоструващите инвестици от типа на газопроводите. Да не говорим за техните политически последствия.
4. БЕХ, който ще вземе 620 млн евро заем от Русия, ще го обезпечи с дивиденти, които може въобще да не получи, понеже „Българският енергиен холдинг започва да получава дивиденти от първата година, когато се запълни капацитетът на газопровода”, (Стойнев). Ами ако този капацитет не се запълни поради горепосочените причини.

Според Стойнев „България ще спечели 2.8 млрд. евро до 2043 г”. За 30 години? Я камилата, я камилара. Според Олигарски „проектът няма да струва на бюджета нито лев”. Но ще вземем заем, разбира се от Русия, който ще бъде обезпечен с дивиденти, които може и да не получим.
Доста неща са несигурни. Има, обаче, и сигурни – мафията горепосочена ще си получи планираното. Дори и „тръбата” да си остане само с първата заварка. Като гьолът Беленски.
01 Ноември 2013 09:16
А по-добре да си говорим за американските тецове.
Фактът, че съобщението за "Южен поток" не е първа новина в телевизията и на първа страница във в. "Сега" е достатъчно доказателство - Сделката е успешна и изгодна за България.
01 Ноември 2013 09:29
България започна "Южен поток"
01 Ноември 2013 09:32
Енергийни проекти , като "Южен поток" гарантират сигурноста на България повече от каквото и да е ПРО. Като се построи и "Белене" и западна Европа и Русия и съседи няма да ни атакуват.
01 Ноември 2013 12:03
Бодряшко,като кога Бъки Бомбата се върна от Москва с "изгоден" договор с Вяхирев. Не кометирате нещо числата...
01 Ноември 2013 12:45
Хем съм ви оставил груба сборна грешка в сметките ми,за която да се хванете и пак бягате по тъча...
01 Ноември 2013 12:49
и пак бягате по тъча...

Еми - ще бягат.. щот нъл Газпром полегнал на България
01 Ноември 2013 13:08
И квичи от удоволствие ... Нарисувах си порнографската сценка...
01 Ноември 2013 13:31
Стойнев припомни, че трасето на "Южен поток" минава през 11 области с 29 общини, много от които са с голяма безработица.


И кво от това?
01 Ноември 2013 13:38
Само че да си плащаш за да ти затъкнат чужда тръба(както излиза от сведението) ,пък било и от любов към Русия, е прекалено "ляво" дори и за безпартиен социалист като мен. Освен някой наистина да се е начерпил,докато е писал цифрите?! Та какво каза централата?
01 Ноември 2013 13:45
Abe - те, тия цифри* - там горе, са изтълкувани превратно и записани погрешно
* Далм съм хляб на любителите на "цифри" и "числа" малко да помечтаят
01 Ноември 2013 14:01
Набор цифри,щото не се връзват с числа. Не ми прдцаквай засадката.
01 Ноември 2013 14:20
Днес не върви. То "...бронебойни патрони няма открити" винаги ме е карало да попитам" а пробвихте ли с подкалибрен снаряд с волфрам-карбиден сърдечник?". Пък днес... А едно време каква амбразура имаше...вълшебници!
01 Ноември 2013 14:26
Досега договорката с руската страна беше България да изплаща участието си в проекта с таксата за пренос в продължение на 15 години. Ако министърът има предвид същата такса, това означава, че България няма да получава такава не 15, а 22 години.

По думите на Стойнев с тези пари се финансира собственото участие на българската страна, което е 30 на сто от целия капитал на проектната компания "Южен поток България". Сметките обаче показват, че заемът от 620 млн. евро съответства на 15% от стойността на проекта. Останалите 70% ще са привлечено финансиране.


"Днес бяха доуточнени основните параметри на този проект. Българската страна няма да инвестира нито лев в този проект, но параметрите са направени така, че те са изгодни за България"каза г-н О.
Посочената в изказванията след срещата обща цена на българския участък е 3.5 млрд. евро. Според последните оценки от юли сумата беше 3.1 млрд. евро. Или участъкът междувременно поскъпнал с още 400 млн евро.
Според единият България няма да инвестира нито лев в този проект, а според другия ще финансира собственото участие.?!
01 Ноември 2013 14:40
Идеологическия миньовър да струпат сили по десния фланг с-у "ГЕРБ-РБ" ги направи идеологически уязвими не само по левия,но и един ТВД с-у "националния проект-да дадем наша земя на чужда държава " предизвиква паника и смешни импровизации ...
01 Ноември 2013 15:51
Всяко удоволствие струва скъпо. И за онези, които могат да си го позволят.

_____________________________________________

В ЗДРАЧА НА ПОСТ-МЕДИЯТА. ВСИЧКО Е ДИГИТАЛНО...
01 Ноември 2013 16:22
Цената на газопровода - 3,5 млрд. Евро няма да я палщаме ние - ще се изплаща от транзитните такси за 15 години
01 Ноември 2013 16:23
За това този проект е много изгоден за нас, а след 15 години ще почнем и да печелим от него!
01 Ноември 2013 16:25
Да не говорим, че ще създаде много работни места по строежа и експлоатацията после в райони с висока безработица.
01 Ноември 2013 16:26
Само за построяването са отделени 1,5 милиарда лева за заплати, които ще се влеят в българската икономика!
01 Ноември 2013 16:42
До 25 милиарда ще ги докараш ли,та да обясниш къде е програмирано да изтече дивидента?
01 Ноември 2013 17:02
Обърни внимание-коментирам едни цифри,представени за числа,от министър-представен за експерт,и не коментирам нито морал,нито настилане на пътя с добри намерения...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД