:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Неправителственият сектор бие по популярност политиците

Едва 8% са на мнение, че гражданските организации трябва да ограничават държавата
Неправителствените организации (НПО) имат най-позитивен публичен образ в сравнение с политици, съдии, кметове, бизнесмени и журналисти. Този образ обаче е абстрактен, тъй като гражданският сектор не се възприема от мнозинството от хората като непосредствен защитник на интересите им.

Данните са от представително социологическо изследване, поръчано от Българския център за нестопанско право и осъществено от доц. Иво Христов, доц. Иван Чалъков и гл. ас. Донка Кескинова. То е направено в периода 27 юни - 7 юли, когато гражданските протести срещу правителството бяха най-масови. По това време се водеше и яростна кампания, че участниците в шествията са платени от неправителствени организации с чуждестранно финансиране. Затова резултатът от проучването показва изненадващия резултат, че анкетираните не са се повлияли от черния PR. НПО с финансиране от чужбина не са проблем за мнозинството от попитаните. Негативно са настроени над 20%, но техните опасения идват най-вече от дейността на радикални религиозни фондации.

Най-популярни НПО са тези с голямо медийно присъствие и свързани с благотворителни, спортни и екологически инициативи. Следват ги тези, чиято дейност се концентрира над защитата на интереси и справедливи каузи. 55% от анкетираните се затрудняват да посочат конкретно НПО с неговото име или дейност. Най-популярните са фондация "Димитър Бербатов", "Отворено общество", Български червен кръст, "Бъдеще за България", "Четири лапи", "Зелени Балкани".

На въпрос каква е ползата от НПО 65% отговарят, че помагат на хората, 21% - че усвояват пари по европейски програми, а едва 8% са на мнение, че имат функция да контролират и ограничават държавата. 11% от всички анкетирани смятат, че фондациите са търговски дружества, 19% - че са създадени от държавата или общините.ЛИЧЕН ОПИТ

Почти четвърт от гражданите смятат членуването в НПО за предпочитания начин за защита на техните интереси и решаване на проблемите им. Доста по-малко са склонните сами да проявят инициатива или да се обърнат към НПО, за да решат своите проблеми, в сравнение с тези, които оставят тази отговорност на държавата. Едва една десета декларират някакъв личен контакт с НПО, но затова пък са удовлетворени от тези контакти. Социалната база на НПО не е голяма: в тях участват между 2 и 4% от населението на страната, като тази за доброволчеството е най-широка в сравнение с благотворителността или желанието за членуване и създаване на НПО (почти 70%). Според представители на гражданския сектор тенденциите по отношение на доброволчеството и дарителството са много положителни.
20
2857
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
31 Октомври 2013 20:04
Затова резултатът от проучването показва изненадващия резултат, че анкетираните не са се повлияли от черния PR

Не е особено изненадващ, тъй като въпросният черен петър е на равнището отпреди доисторическия материализъм.
Освен това, след като им повтарят едни и същи жвачки всеки ден и от сутрин до вечер, нормалните хора започват инстинктивно да вярват в обратното на внушенията, дори преди това да не са се интересували изобщо от предмета на охулване.
Справка - червеният пиар във форума
31 Октомври 2013 20:10
Неправителствените организации (НПО) имат най-позитивен публичен образ в сравнение с политици, съдии, кметове, бизнесмени и журналисти. Този образ обаче е абстрактен, тъй като гражданският сектор не се възприема от мнозинството от хората като непосредствен защитник на интересите им.

За каквото платили, това и получили!
Ама защо ли на нас се опитват да пробутват тия развалени домати.!
31 Октомври 2013 20:16
Че и пуснали внимателни дилъри на калпавата стока...
-------------------------------------
Сайтът на Генек

31 Октомври 2013 21:36
Тоя път не са си поръчали проучването, ами направо сами са си го направили. Има си хас да нямат най-позитивен публичен образ.
31 Октомври 2013 21:40
Самореклама на ниво детска градина! Какво да му коментираш?
31 Октомври 2013 22:24
Как ли пък са пропуснали да посочат като светъл пример Център за изследване на демокрацията и ИПИ ?
Или някои други, финансирани от Конрад Аденауер, ЕК, Ханс Зайдел, Държавния департамент ?
31 Октомври 2013 22:49
Неправителственият сектор бие по популярност политиците

- Ало, енергото ли сте?
- Не, НПО ...
- И на вас да ви...
Та те така по въпроса с популярността.
01 Ноември 2013 02:28
Неправителствени организации има разни, някои със съвсем смислена дейност.

Конкретните социолози са читави и проучването им просто отразява факта, че, действително, повечето хора хабер си нямат за дейността и финансирането на ключовите НПО-та - идеологически пазванти от сорта на ОО, ЦИД, ЦЛС, ИПИ, ИРМИ, ЦСП, ИРПС, и т.н.

Всъщност, до появата на книгата на Достена Лаверн, и много "четящи" и с по-широки интереси люде не бяха наясно със систематичността и мащаба на тяхното влияние в целия обществен живот, книгата беше своеобразен катализатор за "отваряне на очите", а тъй като въпросните назначени "граждани" действително контролират повечето информационни канали, книгата остана неизвестна за широката общественост.

"Черният ПР" не е хванал дикиш, защото е повърхностен - буквалното внушение от сорта "Сорос им плаща, за да протестират", не е и непременно вярно, с години е плащано, за да се изгради и поддържа една правоверна идеологически професионална общност (съвременна версия на еничарския корпус ), която вече сама "знае" кога как да реагира...
01 Ноември 2013 04:18
Има НПО на пациенти, на други реални хора, които са смислени полезни. Но НПО финансирани отвън са много опасни! Ние вече сме член на ЕС има демокрация и подобни финансирания от САЩ и някакви милиардери, прокарват съответно техните интереси и само техните. Защо тези "благодетели" не ни нахранят децата? Защо не дадат пари за болните? Дават пари само за политически проекти и промиване на мозъци.
01 Ноември 2013 08:59
По това време се водеше и яростна кампания, че участниците в шествията са платени от неправителствени организации с чуждестранно финансиране. Затова резултатът от проучването показва изненадващия резултат, че анкетираните не са се повлияли от черния PR.
Аууу, сега на Позитанската агитка трябва да й орежат премиалните.
Все се каня да ги питам, защо ли било финанисрани отвън НПО да бутат правителството, след като то е толкова послушно - ей на, сега ще отменят и мораториума за земята, след като им скръцнаха със зъби от Брюксел и Вашингтон.
01 Ноември 2013 10:24
Някой може ли да ми посочи една истинска сравнително голяма НПО (неправителствена организация), която да работи в България? Имам предвид такава, която да не е финансирана пряко или косвено от нито едно правителство, или юридическо/физическо лице свързано (и правещо услуга на) с нито едно правителство? Повечето "НПО" директно се финансират от едно или друго правителство, а практически всички средни и големи НПО косвено са на хранилка на едно или друго правителство. Това е положението. Изберете кое и да е голямо "НПО", което ви изглежда независимо, разровете се в неговите проекти, дейности и хора които стоят зад него, и след една-две (максимум три) препратки ще попаднете на първоизточника на Парите!
01 Ноември 2013 11:04
Имам предвид такава, която да не е финансирана пряко или косвено от нито едно правителство, или юридическо/физическо лице свързано (и правещо услуга на) с нито едно правителство?


Няма такава. А това с доверието щеше да е изключително забавно, ако не беше нагло


Натисни тук
01 Ноември 2013 13:14
Нищо ново и интересно. Хората са усвоили едни пари, да им е честито!...
01 Ноември 2013 15:16
тъй като гражданският сектор не се възприема от мнозинството от хората като непосредствен защитник на интересите им.


Най-популярни НПО са тези с голямо медийно присъствие и свързани с благотворителни, спортни и екологически инициативи. Следват ги тези, чиято дейност се концентрира над защитата на интереси и справедливи каузи.

Хора, не умеете да се забавлявате! Четете, плийз! Ето, пише, че благотворителните, спортните и екологическите инициативи не са сред справедливите каузи! И те изобщо не са в групата на интересите на мнозинството от хората, които гражданският сектор (селският да си мълчи,че няма да се дореди на паветата!) ще се втурне да защитава. Интересно е също да се разбере какво правят популярните НПО с голямо медийно присъствие, но несвързани с екология, благотворителност и спорт - и защо са така низвергнати от класацията, къде са отишли. Или те са тези, които защитават интереси? Интересчии демек.
Не, не, много са си гот подобни проучвания, циганката, що ги хвалеше, верно имаше шарм, но сега си е друго, по наука се прави!
01 Ноември 2013 15:33
За нашенските еничари , чакащи парички за слугинаж от Конрад Аденауер или социалния фонд на ЕС - лечението е като в Русия . И в САЩ . Закон за чуждестранните агенти .
01 Ноември 2013 15:39
За нашенските еничари , чакащи парички за слугинаж от Конрад Аденауер или социалния фонд на ЕС - лечението е като в Русия . И в САЩ . Закон за чуждестранните агенти .

Съвършенно вярно! Поне да се знае кой и срещу какво се бори за народен интерес и кой му плаща за борбата.
01 Ноември 2013 16:36
Да, пълно е с некви НПО, които се финансират от религиозни екстремисти: например т.нар. НПО "Свобода за всеки" и Виктор Костов се финансират от американска релиогиозна организация, която има за цел да ограничи светската държава за сметка на божията. Това е новата мода сред НПО - да се пропагандира домашно образование без да се покриват държавни образователни изисквания, да се въвежда вероучение (ама свързано с амеракански протестантски конфесии) и всичкото това скрито зад хубави приказки за ценности и морал. И, какво странно съвпадение, такива цели имат и ислямски фондации...

Службите, къде сте?
01 Ноември 2013 16:41
Кире, ами то думичката "морал" стана като парцал за забърсване на всякакви идеологически помии, та започвам да се чудя дали девалвацията на езика няма да ни закара до по-лошо.
01 Ноември 2013 16:48
67AF, така е! Словоблудстването прикрива истинските намерения, олекотява и променя смисъла на думите. "Моралистите" често са най-големите негодници, но дрънкат глупости на едро за пари.
04 Ноември 2013 10:14
Неправителствените организации (НПО) имат най-позитивен публичен образ

Кой го казва това? Ние сме добри, защото сме добри и всички мислят така! Ако имаше медия, която да показва нещата каквито са, хората ще изгонят всички НПО с камъни.
Ако се зададе въпросът: Знаете ли че Красимир Кънев защитава предимно престъпници и педофили, каква ли ще е точно "популярността" на г-н Кънев?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД