:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 317
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Децата на Хората в съдебната власт стават съдебни помощници

От прокуратурата крият имената на помощниците, но някои от тях работят в звена, където и магистратите няма какво да правят
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Стига да иска, Висшият съдебен съвет може да сложи ред в назначаването на съдебни помощници. Но обикновено всички са против нередностите, при условие че не се ползват от тях.
"Почивна база "Карандила", "Карамфила", "Трендафила", или както й е името там, на Витоша. Назначаваме едно лице за барман. Без конкурс, защото е барман. То е влязло вече в системата. След 3 месеца барманът става преназначен, въпреки че длъжността е конкурсна, познайте какъв - ръководител на учебната и почивната база. Ето това правим ние. Назначаваме някого за чистач и после го преназначаваме за главен специалист хигиенно обслужване. Назначаваме някого за секретар и после без конкурс го преназначаваме за съдебен помощник."

Така главният прокурор Сотир Цацаров описа преди месец пред колегите си от Висшия съдебен съвет отъпканата пътека към задната врата на съдебната власт - на съдебните помощници. Помощничеството е чудесна стъпка към магистратската длъжност. Стажът на помощниците се брои за юридически и след време им дава право да кандидатстват за място в системата, без да бъдат младши съдии и и прокурори. Преди време, когато законът позволяваше, в съдебната система се влизаше "по изключение" без минималния нужен стаж. По тази отъпкана пътека тоги облякоха не един и двама видни наследници. Новото "изключение", оказва се, е да станеш съдебен помощник.

Съдебни шефове, пожелали анонимност, разказаха пред "Сега" как, без да са го искали, ВСС е разкрил щатове за съдебни помощници в ръководените от тях звена. А след това сазапочнали обажданията за това кой трябва да спечеликонкурса. Други магистрати си спомниха как по време на изпита за помощници в едно от големите съдилища децата на магистрати са били питани "как е майка ти", докато другите кандидати е трябвало да рецитират наизуст Наказателния кодекс.

Според Закона за съдебната власт помощниците се назначават след конкурс от шефовете на съдилищата и прокуратурите. Бройките се отпускат от ВСС, който трябва да прецени степента на натовареност на съответния орган на съдебната власт. Заплатата на помощниците е 90% от най-ниската магистратска, в момента това е около 1200 лв. Законът казва, че помощниците помагат на магистратите при изпълнението на техните функции. Но "изпълняват и други задачи", възложени им от шефа на съда или прокуратурата.

Поглед върху списъка със съдебните помощници в цялата страна няма как да не породи съмнението, че тази врата се отваря често за децата на Хората в системата. Повод за негодуването на Цацаров във ВСС стана искане на шефа на Апелативния съд в Пловдив временно да бъде назначен съдебен помощник без конкурс, докато бъде обявен конкурс. Всъщност конкурсите за съдебни помощници се организират от самите шефове на съдилища. И няма никаква разумна причина някой да бъде назначен до конкурс, вместо да бъде обявен конкурс. "Това означава, че някой директно ще стане съдебен помощник и ще заобиколи конкурса, ето това ще стане", обясни главният прокурор и така съветът не разреши назначението в Пловдив. Минути преди това обаче бе дадено разрешение за Върховния административен съд.

По Закона за достъп до обществена информация "Сега" получи списък на съдебните помощници от Висшия съдебен съвет. Без проблем отделен списък дадоха от Върховния административен съд (ВАС), както и от административния и градския съд в София. Оказа се, че в кадровия орган на съдебната власт данни за прокуратурата няма. Затова от там препратиха заявлението за достъп до главния прокурор. Зам. главният прокурор Пенка Богданова отказа да предостави друго освен броя на помощниците и вида на договорите им. Другото били лични данни, които щели да доведат до идентифициране на служителите.ВАС е най-апетитното мястоза съдебен помощник. Местата там са 38 и всичките са заети. Децата на 1/5 от членовете на предишния съдебен съвет са спечелили конкурса там, се вижда от справките и на ВСС, и на самия ВАС. Става дума за наследниците на Марияна Дундова, Божидар Сукнаров, Иван Колев, Цони Цонев и Анелия Мингова. След ноември 2010 г., когато ВАС бе оглавен от Георги Колев, там са назначени Колева и Мингов. Разликата е, че синът на Мингова става помощник месец след като майка му вече е сдала поста си в съдебния съвет. От февруари т.г. във ВАС работи и мъж с име Тодор Андреев Икономов. През март той е опитал да стане младши прокурор, но е изкарал 3.38 на писмения изпит и изобщо не е стигнал до устно препитване. Във ВАС има съдия Андрей Тодоров Икономов, който също бе член на ВСС, но преди 2007 г. Последно той се прочу покрай скандала "Приморско".

В ръководения от Георги Колев съд има и още един интересен помощник - Александър Николов. Той е син на Богдан Николов - шеф на федерацията по мотоциклетизъм и приятел на бившия вътрешен министър Румен Петков. Александър бе помощник в Софийския градски съд, докато Колев бе председател там. На 1 декември 2010 г., броени дни след като Колев сяда в председателския пост на върховния съд, и Николов го последва там. През 2009 г. младежът кандидатства за младши съдия и изкарва 5.50 на писмения изпит, но очевидно се е отказал от този пост.

Всички изброени имат постоянен трудов договор. Основната врътка е със срочните договори. Някой се назначава по заместване, до завръщане на титуляра, а после изведнъж се оказва с постоянен договор на друга длъжност. А по-интересният срочен договор е до обявяване на конкурс за длъжността. Защото ако стане така, че конкурс изобщо не се обяви, временното положение изобщо не е временно.

По този ред например от 2010 г. в националното следствие работи прокурорски помощник."Това са две безобразия накуп",обяви главният прокурор Цацаров. Така или иначе, бройката в следствието, където няма работа за магистратите, камо ли за помощници, е разкрита от съдебния съвет преди 3 години и половина и оттогава там работи Стефка Тодорова. (Името излиза в списъци на съдебни служители, които изучават английски по ОПАК, б.а.) Освен в следствието конкурс се чака и за един помощник във Върховната касационна прокуратура, става ясно от непълната справка, предоставена от държавното обвинение. От нея излиза още, че помощници работят и във военните прокуратури, които са крайно ненатоварени и дори предстои закриването на поне две от тях. Преди години помощник във върховната прокуратурата стана служителка от пресцентъра на обвинението, която завърши право, докато работеше там. Дамата тогава обясни, че конкурс не се налага, тъй като ставало дума за вътрешно разместване в администрацията. Дребната разлика е, че в пресцентъра не се трупа юридически стаж. А мълчанието на прокуратурата по въпроса кои са помощниците в нея само усилва подозрението, че там има големи безобразия.

В съдилищата временно до конкурс работят общо 19 помощници, което прави 12% от всички назначени. Интересното е, че по този ред се назначават хора предимно в София. Така например двама от четиримата помощници в Софийския апелативен съд са временно без конкурс, такива са 5 от 17 в Софийския градски съд и 11 от 12 в Административния съд на София-град. В страната по този ред е назначен само един човек - в Административния съд в Стара Загора.

Ако се съди по данните от ВСС, в градския съд например конкурс се чака още от 2010 г. От съда казаха пред "Сега", че на 8 октомври 2013 г. е обявен конкурс за 5 щатни бройки, които са за съдебни помощници. Документи за изпита щели да се събират до 11 ноември.

От административния съд пък припомниха, че на 8 ноември 2012 г. ВСС спря обявените конкурси за назначаване на съдебни служители във всички органи на съдебната власт, докато не бъде направен анализ за съдебната администрация. Забраната бе вдигната през юли т.г. Това била и причината помощниците в административния съд да останат назначени до провеждане на конкурс. Изпитът вече бил минал и предстояло успешно издържалите го да бъдат назначени с постоянен договор. И от апелативния съд отговориха, че в края на октомври са обявили конкурс за две бройки.

ВСС има възможности да пресече порочните практики със съдебните и прокурорските помощници. Като например анализира къде наистина има нужда от тях и задължи шефовете по места да проведат конкурс. Би могъл да създаде и някакви минимални изисквания за изпитите за помощници. И най-малкото - да направи списъците им общодостъпни, както са тези на магистратите. Всичко това обаче едва ли ще се случи. Практиката показва, че съдебният съвет е склонен да тръгва само срещу нередностите, в които той самият не участва. А съдебните помощници са част от сложните връзки на услуги и зависимости, които се поддържат и ползват в системата.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
В ръководения от Георги Колев Върховен административен съд се подвизават децата на голяма част от бившите членове на съдебния съвет. Някои от тях са наследени от предишното ръководство на съда, други обаче са назначени от Колев.
5
18958
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
12 Ноември 2013 20:05
За статията
12 Ноември 2013 21:28
Май ще трябва да викаме Александър Македонски Великий от Скопие (от вън) да разсече един от Гордиевите възли на сегашната ни "система" ... За статията -
12 Ноември 2013 21:47
Доротея Дачкова Така си е.

Сега в администрацията и 300 левовите служители са избирани с нагласени конкурси.
Защо се издънваха герберята с назначаване на служители без конкурс. Ами просто бързаха тези, които първи са научили или са уредили новата щатна бройка, да не ги изпревари с родата си някой свой, но "по-дебел". Затова компетентен там е някой случайно оцелял, защото все пак трябва и да се върши работа или някой случайно сполучлив свой човек (и това е възможно с някаква вероятност). |
13 Ноември 2013 13:07
Защо е толкова атрактивно да работиш в съдебната система днес? Дали не е заради една строго пазена тайна за възнагражденията, които получават т.нар. магистрати. За сведение за редови съдия или прокурор от върховните съдилища или главна прокуратура основната заплата на месец е 3200 лв. Но това е само базата. В допълнение се получава още половин заплата за прослужено време и стаж, чийто коефициент на година е най-високия в България. В допълнение се получават и добавки за заеман пост в йерархията. На практика няма магистрат от посочените по-горе институции, който да взема по-малко от 5000 лв. на месец. Отделно от това се докарват поне още толкова облаги по корупционна линия. Вече е по-трудно да станеш съдия, отколкото митничар. След 5 г. стаж съдията става несменяем. И накрая черешката на тортата - при напускане на системата получаваш накуп 20 заплати, което е минимум 100000 лв. и това на фона на всеобщата мизерия. Коя частна фирма може да осигури тези условия на служителите си. Държавата като частна фирма на мафията ги осигурява на магистратите си. Дори Дянков не успя да ги пипне.
13 Ноември 2013 14:58
Студентите такова бъдеще ги чака.
Вместо да си налягат парцалите и да живуркат в кочината, тръгнали да протестират...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД