:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 509
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КОМЕНТАР

За натрапваната обич към "Лудогорец"

СНИМКА: БГНЕС
Думата на собственика на "Лудогорец" Кирил Домусчиев (вляво) тежи още повече в БФС след подписването на договора за тв правата, които бяха откупени от фирмата "Футбол Про Медия", в която участие имат Домусчиев, босът на "Левски" Тодор Батков, бившите собственици на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов и др.
В последните дни станахме свидетели на ред интересни събития, които показаха и друго лице на "Лудогорец". Отборът, двукратен шампион на България, който в момента изнася най-силния сезон в своята история, оглавявайки групата си в Лига Европа, предсрочно осигурил си класиране за 1/16-финалите в турнира. Все постижения, достойни за голямо уважение, но и явно вдъхнали прекомерно самочувствие у ръководителите на отбора, че и на футболистите.

И когато треньорът на "Лудогорец" Стойчо Стоев взе да обяснява, че типично по български отборът му е посрещан с омраза в други градове вместо с аплаузи и респект, не беше зле да хвърли поглед и към своя клуб. Защото и там има катран в кацата мед, и то сипан не с лъжички, а с цели черпаци.

Да започнем с отказа на боса на "Лудогорец" Кирил Домусчиев да пусне защитника Георги Терзиев, капитан на младежкия национален отбор (!) за евроквалификациите срещу Дания и Словения. Отказ, мотивиран с доскорошното възстановяване на талантливия защитник от сериозна травма. "Не сме похарчили толкова пари за лечението му, за да се контузи сега пак", е било оправданието на изп. директор на клуба Ангел Петричев пред селекционера на младежите Михаил Мадански. В същото време Терзиев игра в 1/8-финалите за Купата на България срещу "Берое", и то по 90 минути и в двата мача! Типичен пример за поставяне на клубните интереси над националните. Впрочем, повторен и от ЦСКА (с Ивайло Чочев), и от "Берое" (с Иван Горанов). Но постъпката на "Берое" беше провокирана от великодушния "жест" на президента на БФС Борислав Михайлов, който реши да не се спазва наредбата и да не глобява "Лудогорец" и ЦСКА за бойкота на младежкия тим. За да не се натрупва излишно напрежение, както изтъкна Михайлов. А може би, за да не се накриви шапката на Домусчиев, който в последните години се сближи дотолкова с шефа на БФС, че си позволява да диктува някои решения.

Ето и пример: първо подчиненият му рупор Петричев, а след това и самият клуб "Лудогорец" с официална позиция настояха за наказание за треньора на "Берое" Петър Хубчев. Той бил нагнетил напрежение след първия мач за купата в Разград и станал причина за грозната постъпка на няколко привърженици на старозагорския клуб на тренировката на "Лудогорец" в събота (тогава фенове на "Берое" се сдърпаха с футболисти на шампионите).

И с какво точно е нагнетил напрежението Хубчев? Може би с това, че от четвъртък досега не е изрекъл нито дума срещу съдията и срещу "Лудогорец"? Или пък на разградчани им се иска Хубчев да бъде наказан за повече от един мач, та да пропусне и двубоя между двата отбора от 19-ия кръг - на 1 декември в Стара Загора. Нещо повече - правят се явни намеци с искане "Берое" да бъде лишен от домакинство. Защо? Може би защото инцидентът на тренировката се случи на 3 км от Градския стадион в Стара Загора. Или просто защото трябва въпросният мач на 1 декември да се играе на неутрален терен, че да е в угода на "Лудогорец". Впрочем шампионите удобно забравиха ексцесиите преди дербито с ЦСКА (1:0) на 23 май 2012 г., когато служители на наета от разградския клуб охранителна фирма пребиха жестоко пред стадиона фен на "червените" под безучастните погледи на полицаи.

Изобщо за каузата на "Лудогорец" се правят доста жестове. Например спортният министър Марияна Георгиева през август остави на заден план подписан година по-рано договор за концерта на Роджър Уотърс и заяви, че за Националния стадион е приоритет спортът, респективно мачът на "Лудогорец" с "Базел". Часове по-рано Домусчиев заплаши, че ще мести отбора си да играе в Румъния, ако държавата не му осигури ст. "Васил Левски". Защо? Защото стадионът в Разград не може да насмогне на развитието на отбора и не отговаря на изискванията за евротурнирите. Затова ли правителството на Пламен Орешарски изтупа отънелия бюджет и намери 4 млн. лв., с които да се отзове на ултимативното искане на Домусчиев за подпомагане на модернизацията на "Лудогорец Арена", както гръмко бе наречено съоръжението, побиращо със зор 8000 души? Малко преди това Домусчиев заплаши и община Разград, че ще оттегли инвестициите си от "Лудогорец" и ще влага само в школата. Та и кметството се принуди да задели 80 000 лв., предвидени за археология, да ги даде на клуба и така общо да осигури 150 000 лв. за годината по договор за публично-частно партньорство.

Приемаме, че Домусчиев прави всичко това от любов към клуба си. Но как това се връзва с публично обявените му пристрастия и към ЦСКА, който му бил на сърцето, колкото и "Лудогорец", придружени с анонс, че ще даде пари на сдружението "ЦСКА завинаги" за строеж на игрища за ДЮШ на "червените". И още - че желае да помогне на другия си (или първия си) любим отбор, като му даде футболисти, играещи по-рядко за "Лудогорец".

Колкото до изложените по-горе притеснения на треньора Стойчо Стоев, предшествани от оплаквания на натъжения Домусчиев, че не се ценяло постигнатото от "Лудогорец", а тимът се посрещал враждебно из страната - нека не се притесняват. Това не е български манталитет. Ако пообиколи малко и погледа първенствата из Европа, ще види, че "Манчестър Юн" например е доста недолюбван из Англия. Да не говорим за "Байерн", чиято свръхскъпа селекция дразни преобладаващ процент от германците извън Бавария.

А може да видят и нещо друго. Например как и най-известните футболисти са равни пред съдиите. И да си помислят хубаво, преди да хвърлят кал по други отбори, че играели грубо срещу "Лудогорец". Какво тогава да кажем за касапското влизане на защитника на разградчани Козмин Моци срещу капитана на старозагорци Георги Андонов, след което последният бе сменен принудително и се качи в автобуса с чужда помощ. Не последва червен картон за Моци. Нито за Светослав Дяков, който удари умишлено падналия Андонов. А Стоев не спря да натъртва как "Берое" е играл грубо.

Както добре знаем, такива съдийски реверанси вместо да изписват вежди, вадят очи. Затова и Дяков вижда така често червените картони, като излезе извън България. Затова и чуждите съдии все са ни виновни... Тези в България не смеят да свирят срещу "Лудогорец" и това е публична тайна. Стигна се дотам, че след първата свирена дузпа в ущърб на шампионите - през октомври при 2:4 от "Литекс" (нещо, което не се бе случвало в 72-ата предишни мача на разградския тим в А група), пред медиите излезе Петричев и развя тази дузпа като чаршаф след първа брачна вечер.

Ако от предходните примери личи, че "Лудогорец" има още какво да учи, за да стигне европейския манталитет, самите футболисти трябва да положат двойно повече старание. Не само заради досегашните си волности на терена, а и извън него. Понеже очевидци от инцидента на тренировката в Стара Загора свидетелстват за цветистите псувни по адрес на присъстващите фенове, излезли от устата на някои играчи и най-вече на един бивш национал със затихващи функции, известен повече с това, че е племенник на вицепрезидента на БФС.

И не - "Лудогорец" няма да срещне масова подкрепа от останалите футболни фенове, каквато упорито настояват да намерят за евромачовете си. Ще има (платени) симпатизанти за един-два мача, но толкова. Всеки подкрепя собствения си отбор, в това няма нищо нередно. "Лудогорец" също си има своята вярна, макар и малобройна аудитория, а останалите запалянковци могат само да уважават постигнатото от тима.

Няма нужда да се натрапва на обществото ден след ден, че "Лудогорец" е национална кауза. Защото не е! Ако беше, най-малкото и от клуба щяха да отвърнат патриотично и да пуснат Терзиев в младежкия тим. И по-добре в клуба да си преосмислят думите и действията. Защото само обич не могат да си купят, но пък могат да отблъснат фенове. И то безплатно!
9
4970
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
20 Ноември 2013 05:49
Хубав и верен анализ. За автора
20 Ноември 2013 10:45
Браво! Едно голямо БРАВО за най-после некупена и истинска статия и малка надежда, че има все още добри журналисти, не обслужващи нечии интереси!
20 Ноември 2013 11:43
Само така, трябва да се казва и показва истината! футбола не е само Лудогорец / ЦСКА и Левски.... С пари се постигат една част от нещата, за другата е нужно да можеш да играеш. Всички видяхме колко игра Лудогорец в Ст. Загора тази неделя, то не беше лежане по тревата - балет, а не мач. Само ,,уговорения,, съдия и нелепия автогол им помогна. Докато има наши и ваши из БСФС-то и някой да си купува положението, малките отбори ще бъдат ощетявани, класна игра няма да виждаме, а само платената и купена ,,любов,,!
20 Ноември 2013 12:03
Мммм даа,

Старозагорецът не се е продал и трябва да подаде оставка ли?
Падали , ставали по терена . Много баласт.
А само аз ли да викна директно."Лудогорец" не е футбол, а много пари , мръсни пари. Не само на национално равнище.
Пак ли ще сме учудени , ако ни го кажат някой чужди банки?
20 Ноември 2013 13:08
Много точна статия, благодаря.
И все пак всеки отбор е хубаво да има самочуствие и да прави всичко възможно в свой интерес. Може би за първи път виждам футболен проект с ясни цели и с верен път до тях, но, според мен, грацината на нармалното е премината. С малко, но е премината. Малко повече скромност няма да е излишна, че срив винаги може да се получи. В крайна сметка другите отбори действат по подобен начин, само резултатите им липсват. ДоСЕГА, който отбор е вазимал преднина пред другите у нас, все успява да се провали и да падне до нивото им. Да се надяваме, че това няма да се случи с Лудогорец. Ще видим...
20 Ноември 2013 13:14
Типична Ганьовско-обективна статия. Резултатите са тия които определят успехът. Определено най-големият успех на тази статия ще бъде одобрението от определен кръг засегнати субекта от успеха на Лудогорец, което я прави и субективна. Поне авторът и електронното издание ще са напред с парите взели за тази статия. Трудно се приема личният неуспех, знам го по себе си, понеже и в мен тече Ганьовска кръв, но поне си го признавам и не търся причината някъде другаде.
20 Ноември 2013 14:41
Прекрасна статия! Респект за автора!
20 Ноември 2013 16:02
Свилене, шапо и от мен! Най-сетне се намери автор който без ни най-малко да подценява постигнато от проекта Лудогорец да каже какво се крие и зад бляскавата витрина която упорито се опитват да ни натрапват.
21 Ноември 2013 00:04

"Ми ни може да се пише така. Бхаси.
Пък всичко е вярно, не може да бъде."
Помислил си получовека, полудекларатора Петричев за добре похарчените пари за журналистическа развой(д)на дейност, преди пак да не може да заспи.
Браво, Свилен, браво, Кириловски!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД