:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 602
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Заигравката с плоския данък е див популизъм

БСП иска да накаже трудолюбивите хора, които получават висока заплата. Това няма да спаси повехналия й имидж
Владимир Каролев
Привърженик съм на всякакво намаляване на данъци. То обаче трябва да е направено по умен начин и да намали разходите на данъчната администрация, както и на гражданите и фирмите. Това е нещо, което правят развитите икономики по цял свят, докато България все не успява.

Предложението за въвеждане на някакъв необлагаем минимум - чрез връщане на данъка, ако доходите се окажат под размера на минималната работна заплата, е абсурдно и дори математически невъзможно. Управляващите от БСП казват, че това било



първа стъпка към отмяна на плоския данък



Къде е абсурдът? От една страна, тези, чиито доходи през 2014 г. ще са по-малки от минималната заплата - 340 лева, ще получат данъчен кредит през 2015 г. Но от друга страна, на хората, които са взимали малко повече - да речем по 350 лева месечно, НАП няма да им връща пари и ще се окаже, че доходите им в крайна сметка ще са по-ниски. Някой спомена, че и те ще бъдат "компенсирани". Как, не е ясно.

Сметките, че облекчението ще струва на хазната 150 милиона лева, не са верни. При необлагаем минимум, ако хората в България, които сами си внасят данъка или са на заплата, са два милиона и плащат с 34 лева по-малко данък върху доходите си на месец, това прави 68 милиона лева, или общо 816 млн. лева за 12-те месеца на годината. Тоест, ако се въведе необлагаем минимум за първите 340 лева, това означава 816 млн. лева по-малко в бюджета. Аз бих подкрепил такава мярка, ако със същата сума се намалят и разходите на бюджета. Но управляващите няма да го направят. Затова те не говорят за класически необлагаем минимум, а за частичен.

Защо е по-добре да няма необлагаем минимум? Защото, ако го има, стимулира сивия сектор - особено за малки и средни фирми. В такива, в които се плаща много кеш - ресторанти, сладкарници, бръснарници, кафенета и т.н. - е по-добре да плащат по договор минимална работна заплата и да доплащат на ръка. По този начин дори могат, ако искат, да увеличат леко заплатата или да разделят със служителя си данъка, който иначе биха платили. Има и друга причина, чисто философска. Не е вярно, че е социално онзи, който изкарва повече пари, да плаща по-висок данък. Когато някой изкарва от заплата 2000 лева, собственикът на фирмата обикновено има причина да му ги плаща -



по-висока производителност, по-високо образование



Няма нищо по-честно онзи, който получава по-висока заплата, понеже има обективна причина за това, да не бъде наказан с прогресивен данък.

За съжаление - най-вече заради популизма, все още няма развита държава, въвела плосък данък, макар че има такива предложения. В няколко щата в САЩ през последните години местните избори печелеха либертарианци, които предлагат плосък данък. И Швейцария, където има местни данъци, също има плосък данък по общини, макар да го няма на национално ниво.

Ново проучване показва, че когато хората не плащат данък, много често се счита, че това е нечестно спрямо другите. Но и хората, които са с високо образование, мислят, че е нечестно да ги наказват с по-висока прогресивна ставка. Социално е да платиш сам. Не да плащаш данък на държавата и тя да го раздава на когото иска, а да отидеш и да дариш на училище, на дом за възрастни, на детска градина, да засадиш дръвче и т.н., както се прави в много държави. Лично аз, от либертариански и философски разбирания, мисля, че е погрешно



да има наказание за това, че си по-трудолюбив и по-ученолюбив



Начинът, по който се предлага да се прави данъчното облекчение у нас, също е доста глупав, усложнява данъчната администрация и създава възможности за грешки и за корупция. Представете си нови декларации, нови опашки и т.н. И без това данъчната администрация е затрупана с прекалено сложната сегашна данъчна декларация. Тепърва щяла да се прави нова декларация... Това значи допълнителни разходи за хората и за бизнеса, за данъчната администрация. Нека кажат откъде ще свият разходите. Ако е за сметка на полицията например, на администрацията, бюрокрацията в НОИ, в здравна каса - добре.

Частичното опрощаване на данъка, казват, ще засегне между 200 хиляди и 400 хиляди души. Но ще стане така, че хората, които получават малко над минимума, ще бъдат ощетени - в крайна сметка доходът им ще е по-малък от този на хората с минимална заплата. Това ще е



български идиотски пример в икономическата област



Това ще е пълен абсурд.

Румен Гечев написа цяла статия, че плоският данък бил много ефективен по време на криза, след това не. Ние сме си в криза. Данните сочат, че след въвеждането на плоския данък през 2008 г. всяка година приходът от него расте, независимо от спада в брутния вътрешен продукт. Основната част от този ефект се дължи на плоския данък - повече хора са започнали да плащат 10% върху доходите си. Изведнъж се появиха немалко хора със заплати по 20 хиляди, по 50 хиляди лева, които преди това ги нямаше.

С настояванията да се премахне плоският данък се създават и възможности за посивяване на бизнеса. Представете си, че съм директор на малката ми фирма и заради исканията на синдикатите ми кажат, че трябва да плащам минимум 900 лева на шеф на дирекция. Познайте на каква длъжност ще назнача този директор - секретар на 4 работни часа. Преди време имаше една такава безумна идея да се въвежда някакъв специален данък за програмистите. Ами че той веднага ще стане на хартия оператор на компютър. Ама синдикатите го искали...



Неслучайно синдикат на английски значи и мафия, и профсъюз



Синдикализмът е изключително вредно популистко движение, особено в 21-ви век.

Комбинацията от 10% плосък данък и 10% данък печалба работи, и това се вижда и на практика. Има толкова много други неща, които не работят, а управляващите дадоха обещание да разбутат точно данъчното облагане. Защо?

Това е див популизъм, но БСП си е популистка партия. Възможно е да са решили да спасяват повехналия си имидж, но този ход едва ли ще им помогне. По-скоро им прави мечешка услуга. Повечето хора са разумни и тези, които вземат минимална работна заплата, няма да се впечатлят, че ще им се увеличат доходите с 30 лева след година и половина. Хората биха се впечатлили от 1000 лева заплата, но няма как да стане. Може да стане само в обещанията на Волен Сидеров, когото по популизъм дори БСП няма как да го стигне.
Илюстрация: "Сега"
Частичното опрощаване на данъка, казват, ще засегне между 200 хиляди и 400 хиляди души. Но ще стане така, че хората, които получават малко над минимума, ще бъдат ощетени - в крайна сметка доходът им ще е по-малък от този на хората с минимална заплата. Това ще е български идиотски пример в икономическата област.
84
5580
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
84
 Видими 
20 Ноември 2013 19:54
Друг форумец го пусна преди години, но е актуално

Натисни тук
20 Ноември 2013 20:03
Заигравката с плоския данък е див популизъм

A публикуването на мъдрите мисли на вечните "икономисти" от рода на нещото каролев, нещото хърсев и други подобни, взе да ми писва.
Аман!
Винаги имат мнение и обяснение за всичко.
И понеже такива некадърни недоразумения определяха 24 години кое трябва и кое - не, някак неусетно станахме най-бедната държава в ЕС...
Е, те са си доста добре в личен финансов план.
20 Ноември 2013 20:07
Има ли български юристи, които да подвеждат под отговорност лицата, подтикващи към престъпление? В случая престъплението "укриване на данъци".
20 Ноември 2013 20:17
Агент "Камен", дето е душил партенките на новобранците - ЛУСТРАЦИЯ !
Не , не го бъркайте със стотици честни сътрудници на ВКР, които са работили срещи педерасти, ислямисти , клептомани, фатмаци -крадци във войската . Този винаги е бил на топло. И да топи. Вижте му досието.
Този царски кочияш, отявлен либераст, е част от язвите на България.
20 Ноември 2013 20:26
Това е нещо, което правят развитите икономики по цял свят, докато България все не успява.

Моооля Верно тук там по постсъветското пространсто се среща екзотиката "плосък данък", ма комбинирано с липса на необлагаем минимум
Уникални сме То и т.н. НДСВ си беше уникално. Леберали, управляващи

Та по убаво да щаже как е хотелчето- Що предния път рива, че ще се разори, га мин. заплата почна приближава 300 лева
20 Ноември 2013 20:29
Кой плаща да ги пускат тия?
20 Ноември 2013 20:34
Престъпление е начина по който се разпределят данъците ни, не това че се опитваме да ги укрием.
Данъците трябва да отиват за:образование, здравеопазване, инфраструктура , опазване на обществения ред.Кое точно от тия неща е на ниво?
Данъците ни отиват за: цигани, мерцедеси, стимулиране на големите корпорации да ни трескат цени каквито никъде другаде няма, и да прибират свръхпечалби.
Печалната истина - държавата не си върши работата.Да плащаш на такава държава да е престъпление - друг път.Да плаща Каролев.Престъпление да си достатъчно голям идиот, за да плащаш на такава държава.
Има и другата страна от монетата, че статуквото е "леко вдясно".Тоест - ако държавата започне да прибира пак повече данък от по-богатите, те като най-умни и начетени ще вземат да си поискат благата за които ги дерат.И тогава държавата ще се наложи да се поразмърда, а това нещо не и се нрави.
20 Ноември 2013 20:36
Мачки мяучат
Каролевци ручат,
Оти ли ви не е*а п****а майна

По Черно фередже
20 Ноември 2013 21:06
До ВИЖДАЩ: Не слагай всички "богати" под един знаменател. На практика отмяната на плоския данък ще удари само и единствено хората с високи ЗАПЛАТИ, защото те не могат да укрият дохода. Това са малкото останали технократи, лекари, висши мениджъри в мултинационални компании и т.н. Точно тези хора не могат да се преборят нито с прогнилата държава, нито с дивия популизъм на партиите, но те лесно могат да си решат проблема персонално - просто като напуснат БГ. Повярвай ми, никой човек със заплата 3000-6000 лева, на който му вземат всеки месец едно 500-1000 лева удръжки (и то при сегашния 10% ДОД) и който НИЩО не получава насреща, т.е. децата му нямат място в детските градини, за него и семейството му няма направления, колата му я вандалстват поне 2 пъти годишно и т.н. и т.н. НЯМА да остане нито миг в БГ, ако почнат да му вземат данък като в Германия или Скандинавия. Ами много просто - ще отиде във въпросната Германия или Скандинавия, щото там поне ще получи нещо срещу високия данък.Дори и в момента нещата са мнооого на кантар, щото като си сметнет рушветите и нервите и пак е по-добре да се махаш. А популизма на БСП и ГЕРБ е в това, че точно богатата олигархия отмяната на плоския данък не я касае - тя си има 1001 начина за напълно легално заобикаляне на данъците. Същото важи дори и за средноголемия бизнес в БГ - дори и в малка фирма можеш да скриеш много лесно доходи. Та питам аз какво ще прави матриала, като остане без лекарите, без технократите и т.н., а в допълнение събрания ДОД от тези хора ще е НУЛА, а парите от няколкото месеца аванта ще са отишли при циганските млади и самотни майки?!?!?
20 Ноември 2013 21:08
А писанието на Каролев е дива дивотия.
20 Ноември 2013 21:26
тези, чиито доходи през 2014 г. ще са по-малки от минималната заплата - 340 лева, ще получат данъчен кредит през 2015 г. Но от друга страна, на хората, които са взимали малко повече - да речем по 350 лева месечно, НАП няма да им връща пари и ще се окаже, че доходите им в крайна сметка ще са по-ниски.

Да, де! Ама в пропорционалното облагане винаги има "от до едиколко си". И няма никакво значение дали е до 340, или до 500 000. Защото онзи с 502 000 също е по-ощетен от тези до 500 000. Данъчните облекчения за бедни хора не са попуизъм бе, амебо! И не се притеснявай, че твоите доходи ще станат по-ниски от някой, който блъска цял ден за 15 кинта.
20 Ноември 2013 21:29
Даже и Каролев няма аргументи против. Боже, зорлем олевяха вички.
20 Ноември 2013 21:39
Това е див популизъм
За сведение на Каролев, в не повече от 10 страни се прилага плоския данък /основно в бивши страни от соцлагера/. Според неговата логика във всички останали управляват популисти.
20 Ноември 2013 21:42
Аргументи против замислената порнография - бол.
Виж против прогресивна скала, са доста по-малко.
Даже на първо време може да не се въвежда необлагаем минимум а първата стъпка може да се установи на 2 или 5%.
Според мен голямого дърпане е за друго. КОрпоративното облагане. Нормално е ставките да са равни на високите при подоходното. Т.е. ако се въведът няколко стъпки с горна граница примерно 15-20%, то ще се очасва и корпоративния данък да се вдигне до толкова
А това касае пряко банки, заст дружества, монополи .....
20 Ноември 2013 21:49
М`даааа...
cardinal - Благодаря!
Ама, тук нещата са от типа - "Не ме е яд, че взимам малко. Яд ме е, че оня взима много!"
20 Ноември 2013 22:23
Доколкото се разбира от написаното в медиите, онова, което се подготвя, не е необлагаем минимум, а нещо друго. При необлагаем минимум от, да речем, 340 лева, данък се плаща само за горницата над 340 лева, ако има такава. Сега май искат да предложат сумите до 340 лева да не се облагат с данък, а по-големите суми да се облагат изцяло, а не само частта от тях, която е над 340 лева. Това е тъпо, защото причинява скок при преминаването през граничната стойност 340 лева – който има доход 340 лева, не плаща данък, а който е с доход 350 лева, плаща данък 35 лева (при вероятната 10-процентна ставка за такива доходи), т.е. на него ще му останат 315 лева – доста по-малко пари отколкото на онзи, който е с доход 340 лева.
20 Ноември 2013 22:37
Този умник даже си няма представа, какво означава за немалко хора да получат 350 лева накуп.
Тук се налага пак да си припомним големия Алеко, но не с бай ви Ганя, а с едно разказче, което определено сме позабравили - Пази боже сляпо да прогледа.
Я, Каролев, вземи да попрочетеш нещо поучително тук: http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=169&WorkID=4867&Level=1
Обърни специално внимание в началото защо Ристу изглеждал необичайно чист...
20 Ноември 2013 22:47
cardinal,

Да си говорим честно. Бедните в голямата си част са бедни, просто защото ги мързи. Мързи ги да учат и да мислят. Вие можете ли да си представите ученик в 6-ти клас, който твърди непоколебимо, че 7 по 5 е 39? В шести клас не знае таблицата за умножение, и въпреки усилията на някои хора около него хич не се и опитва да вдене нещо. После същия този, и огромна орда такива като него ще се наредят на опашката, цоцаща от лошите богати.

И все пак има голям проблем с "дрането" на богатите. Защото богатите са или умни, или безскрупулни, или и двете. Такива хора няма да дадат пари залудо. А да плащаш данъци за да се развива бизнес с чаавета си е точно това.
20 Ноември 2013 22:57
otvrat 20 Ноември 2013 21:26
тези, чиито доходи през 2014 г. ще са по-малки от минималната заплата - 340 лева, ще получат данъчен кредит през 2015 г. Но от друга страна, на хората, които са взимали малко повече - да речем по 350 лева месечно, НАП няма да им връща пари и ще се окаже, че доходите им в крайна сметка ще са по-ниски.

Да, де! Ама в пропорционалното облагане винаги има "от до едиколко си". И няма никакво значение дали е до 340, или до 500 000. Защото онзи с 502 000 също е по-ощетен от тези до 500 000. Данъчните облекчения за бедни хора не са попуизъм бе, амебо! И не се притеснявай, че твоите доходи ще станат по-ниски от някой, който блъска цял ден за 15 кинта.
ако уманитарите бяха математици, сигурно нямаше да е популизъм...
Обаче нали тях ги бива само да обсъждат автора, та със сметките трябва да им се помага:
502 000 - 10% = 451 800
500 000 - 10% = 450 000
451 800 > 450 000
20 Ноември 2013 23:23
cardinal 20 Ноември 2013 21:06

Но, разбира се, също така е вярно, че сегашният плосък данък е пълна идиотия.
20 Ноември 2013 23:24
Къде е абсурдът?
Ами веднага казвам. Вместо да се връща този данък е по-добре изобщо да не се взима. Само раиграване на хора и документи напред-назад за кеф на червените бюрократи-популисти...
20 Ноември 2013 23:48
Този писач разбира ли въобще от данъци или поне проста алгебра, сметки? Обяснете ми как ще бъде ОЩЕТЕН този , който взима 350 лева от това че друг получаващ 340 ще си получи обратно платеното???? И преди е плащал 10%- 35 лева данък, и после ще плаща 35 лева данък , как може 35 да е по малко от 35??? 35 = 35 ! 35 не е нито по малко, нито повече от 35, 35 е равно на 35, поне мен на такава математика са ме учили, този "икономист" къде и какво е учил е загадка....
А че да се събира данък и после да се връща е вярно тъпотия, по света е прието определена сума да е необлагаем минимум, печели се страшно много - куп данъчни се уволняват защото стават излишни, закрива се здравната каса(става безсмислена, събирането на налозите си се връща в ръцете на данъчното) улеснява се страшно много откриването на нови фирми - първата година почват практически без да плащат данъци и ако потръгне ...
20 Ноември 2013 23:57
Не мога да си кривя душата - Каролев не мога да го дишам, ама когато е прав, прав си е. Предпочитам го пред оня със Стъпката - Хърсев!
Но има и друг проблем, Каролев:
Данните сочат, че след въвеждането на плоския данък през 2008 г. всяка година приходът от него расте, независимо от спада в брутния вътрешен продукт

А живота на българина не се подобрява! Че е прост - прост е! Ама вие, политиците нали сте умни? Помогнете на тези хора да си умрат щастливи бе, а не в черна нужда и мизерия. На английски "мизерия" (misery) освен крайна бедност означава и болка!
21 Ноември 2013 00:10
Cardinal
Та питам аз какво ще прави матриала, като остане без лекарите, без технократите и т.н., а в допълнение събрания ДОД от тези хора ще е НУЛА, а парите от няколкото месеца аванта ще са отишли при циганските млади и самотни майки?!?!?

Ама, нали за това правителството ще взима заем - да има да раздават като свършат дойните крави!
21 Ноември 2013 00:18
МУРАНО,
/:/ "Та питам аз какво ще прави матриала, като остане без лекарите, без технократите и т.н., а в допълнение събрания ДОД от тези хора ще е НУЛА..."
..............................................................................
Как каво ще прави матр`яла?!
Просто и ясно е какво: ще чака преводите на емигрантски пари от Чужбина!
Нали се твърди, че емигрантските пари(милиарди!) карали българската Икономика да върви!
21 Ноември 2013 00:28
ДОД са ЖЪЛТИ СТОТИНКИ! Разберете го, основният данък в една държава е ДДС-то , не ДОД или подобни.Ако се вдигне повечко ДДС-то ще има пари напълно да отпадне подоходното облагане.
21 Ноември 2013 00:31
виждащ, кардинал, гошо

21 Ноември 2013 00:33
ако почнат да му вземат данък като в Германия или Скандинавия.
Я да видим, близка ли е опасността - Германия 47.5%. Швеция 56.4%, Финландия 49%, Норвегия 40%. Ако преброим и Дания за скандинавска 55%. Тук
21 Ноември 2013 00:50
Мурано
21 Ноември 2013 00:54
Хамеле
За тези дето искат да са лекари или ИТ специалисти на запад-трудно ще намерите свястна държава,където да не ви удържат ДОД поне 30%.
А ако не стигнете тези проценти,то ще е защото не сте никакви специалисти.
21 Ноември 2013 04:03
Вместо да четете слабоумията на такива доказани посредственици, далеч по- полезно е да се чуят оценките на такива личности като ИВО ХРИСТОВ и ВАЛЕНТИН ВАЦЕВ, които осветяват цялата трагредия на нашето настояще и бъдеще. Натисни тук и още и още!!!
21 Ноември 2013 04:41
в не повече от 10 страни се прилага плоският данък

Да, и единствено у нас няма необлагаем минимум. Българска иновация, да цитирам курдисаното за президентин
21 Ноември 2013 05:10
Е да де, ама всички разсъждения са валидни само в една идеална среда, в която всички си плащат данъците и всички събрани данъци се разходват по предназначение. В реалния свят има такива неща като разходи по събиране на данъци и разходи по укриване на данъци. Та да помислим за второто - когато данъка стане по- голям от разхода за неговото укриване, ще е по- изгодно да се плати, за да се укрие. Няма здрав разум зад несъбираем данък, колкото и социално справедлив да изглежда той.
21 Ноември 2013 08:36
Натисни тук


Колкото и да е прекрасен плоският данък, според всичките неолибарални шамани у нас, кой знае защо нито една нормална държава в Европа не ще да го прилага.
Горе се вижда какво е положението в Германия и какво е у нас. И е твърде вероятно просперитът на тези държави да се дължи до голяма степен на системата на преразпределение на богатството - данъците.

А относно събираемостта - ами не е ли по-добре да въведем нормална европейска данъчна система и да търсим начин събираемостта да се повиши, вместо да имаме десятък като Отоманската империя?
21 Ноември 2013 08:39
Привърженик съм на всякакво намаляване на данъци.

Само това изречение е достатъчно, за да стане ясно що за политпросветчик на едрия капитал имаме насреща си....
Само че в България едрите капиталисти нямат проблем.
Бедните имат проблем, слабите имат проблем, младите имат проблем...И него трябва да решим, за да тръгнем напред.
21 Ноември 2013 08:40
Данък общ доход

Германия

0% за доходи до 8004 € годишно15% – 42% за доход 8005€ – 52881€42% за доход 52882€ – 250000€45% за доход над 250 000€

България
10%
21 Ноември 2013 08:43
С едно съм съгласен с Каролев - не е това начинът за реформиране на данъчната система.
Трябва незабавно да започне широко обсъждане на въвеждане на немски данъчно осигурителен модел у нас.
21 Ноември 2013 08:53
Плосък данък:


Естония

1994 - 22%

Латвия
1995 - 25%
Литва
1996 - 27%

Русия

2001 - 13%

Сърбия

2003 - 14%

Словакия

2004 - 19%

Украйна

2004 - 15%

Румъния

2005 - 16%

Грузия

2005 - 12%

Исландия

2007 - 35,7%

Монголия

2007 - 10%

Киргизстан

2007 - 10%

Македония

2007 - 12%

Черна гора

2007 - 15%

България

2008 - 10%

И за финал един цитат от друг материал в СЕГА:

ЕБВР: Източна Европа може никога да не настигне Запада
21 Ноември 2013 09:45
Владимир Царев
800-те дни на Лъжлив Дедо ?!
/Король-крал, цар./
21 Ноември 2013 10:09
Комбинацията от 10% плосък данък и 10% данък печалба работи, и това се вижда и на практика.
Карорев като че ли никога няма да влезе в част. Комбинацията не е данък печалба/ДОД, а малко по-сложна и водещо е общественото осигуряване, защото там се плащат 30% от дохода, в масовия случай. И на практика не работи - нито пенсионната система, нито здравеопазването, нито демографията (подпомагане на семействата с деца).
За слабопаметните кат Каралов припомням, че "плоския" данък се въведе не заради дудненето на соросоидната фондация "ИПИ" за намаляне на данъци (под път и на път размахваха оня глупотевина "Крива на Лафер" ), а заради проблемите на осигурителните системи. Защото тогава при необлагаемия минимум не се начисляваха осигуровки за доходи на и под МРЗ. Освен ниските приходи в осигурителните системи, този начин на осигуряване в комбинация с никаквата отчетност на трудовите договори/гражданските договори създава огромен проблем за работещите, когато се случи осигурително събитие (отпуск по болест, безработица, отпускане на безплатни лекараства). Няма начислени осигуровки - няма осигурителни права, няма трудов стаж, няма детски градини, няма майчинство.
И сега големият проблем са осигурителните системи - колко да е минималната вноска (здравната в момента е 16.80 лв. за 36 месеца, за "общо заболяване" и "трудова злополука" няма, но неосигуреното лице с малък подкуп получава "инвалидни" права) за включването/поддържането в осигурителните системи за хора, които идват (гастарбайтери, имигранти) или са останали временно без право ("национално-отговорен" бизнесмен кат Валентин Захариев им краднал осигуровките). Въпросът как да се удържа тая вноска също не е маловажен - дали авансово или в последствие, когато има доход неосигуреното лице.
Това, което предлага ДПС/БСП, опс Йордан Цонев е прах в очите, имитиране на дейност. Защото хората с доход под 340 лв. месечно имат право да получат един път енергийни помощи, втори път детски надбавки, трети път директно субсидиране от държавата (субсидиите за тютюнопроизводители и др. земеделски стопани), четвърти път ползват 50% намаление от задължителните минимални осигуровки. Така че, ако има необлагаем (необлагаем само по отношение на ДОД) доход, следва да се въведе прогресивно облагане по ДОД. Ако няма да се прави това, по-добре да не се пипа плоския данък докато не се решат проблемите на осигурителните системи -електронно здравно досие за всеки; размер на пенсионните осигуровки в пропорционалност с изисквания минимален стаж за пенсиониране (напр. 70% за първа категория труд), обезщетенията по болест (БСП пак намали срок, от който се изчисляват обезщетенията); социална помощ за инвалидите вместо пенсиониране. Има и други, ама не е това темата.
21 Ноември 2013 10:18
Десятъкът в Османската империя е бил върху общия приход, а не върху печалбата. И доста често се е вземал повече от половината от добавения продукт.
21 Ноември 2013 10:21
0% за доходи до 8004 € годишно15% – 42% за доход 8005€
Интересно, мааму стара, германците с доход 8005€ не мъркат ли, че само едно евро ги лишава от 1200 €. Това по повод коледните добавки на нашите пенсионери - за границата от 250 лв.
21 Ноември 2013 10:27
Този писач разбира ли въобще от данъци или поне проста алгебра, сметки? Обяснете ми как ще бъде ОЩЕТЕН този , който взима 350 лева от това че друг получаващ 340 ще си получи обратно платеното???? И преди е плащал 10%- 35 лева данък, и после ще плаща 35 лева данък , как може 35 да е по малко от 35??? 35 = 35 ! 35 не е нито по малко, нито повече от 35, 35 е равно на 35, поне мен на такава математика са ме учили, този "икономист" къде и какво е учил е загадка....
А че да се събира данък и после да се връща е вярно тъпотия, по света е прието определена сума да е необлагаем минимум, печели се страшно много - куп данъчни се уволняват защото стават излишни, закрива се здравната каса(става безсмислена, събирането на налозите си се връща в ръцете на данъчното) улеснява се страшно много откриването на нови фирми - първата година почват практически без да плащат данъци и ако потръгне ..."

Да си бяхте завършили поне основното образование, бахти тъпигьозите с претенции в тая държава:
Обяснявам (задача за трети клас):

340 лева - 34 лева удържан данък + 34 лева възстановен данък = 340 лева.
350 лева - 35 лева удържан данък + 0 лева възстановен данък = 315 лева.

Хайде познайте кое е по голямото число.
21 Ноември 2013 10:27
Прекалено много хора в световен мащаб и най-вече от бялата раса не осъзнават, че всички сме едни и същи торби с лай.а. Всички имаме приблизително еднакви необходимости и изкуствено насадени абсурдни претенцийки. и не е нормално която и да било такава торба с лай.а да може да прахосва в стотици и милиони пъти повече ресурс от друга такава. Спорът за безумния плосък данък отразява еднствено степента и броя на промитите мозъци с хипертрофирало чувство за самосъхранение т.е. алчност. и само между другото когато въведоха плоския данък аз бях на печалба, но истинските ценности не се продават за пари!
21 Ноември 2013 10:32
cisco 20 Ноември 2013 23:48
Обяснете ми как ще бъде ОЩЕТЕН този , който взима 350 лева от това че друг получаващ 340 ще си получи обратно платеното????
Този, който е със заплата 350 лева, може лично и да не е ощетен, но обществото и здравият разум са ощетени. Получава се абсурдното положение заплата от 340 лева да е по-изгодна от заплатите в интервала между 341 и 370 лева – на човек със заплата в този интервал след изплащането на данъка биха му оставали най-много 333 лева (370-10%.370=90%.370=333).
21 Ноември 2013 10:45
Получава се абсурдното положение заплата от 340 лева да е по-изгодна от заплатите в интервала между 341 и 370 лева
Значи ще трябва да се бори за заплата >370.
21 Ноември 2013 10:51
Значи ще трябва да се бори за заплата >370.
Или пък, ако това се окаже по-лесно, да си получава на ръка толкова, колкото е получавал, но да се разписва за 340 лева!
21 Ноември 2013 10:57
Въпрос на избор. Бюджетът на държавата няма да загуби чак толкоз много.
21 Ноември 2013 11:17
Въпрос на избор. Бюджетът на държавата няма да загуби чак толкоз много.
Може загубите за бюджета и да се окажат значителни, ако такива хора са много. При това и за хора с по-големи заплати ще има изкушение да хитруват по този начин. Например, при заплата 500 лева въпросната шмекерия би лишила бюджета от 50 лева, а ако десетте процента бяха само върху горницата над 340 лева, дължимият данък щеше да е 16 лева и изкушението да се прибегне до шмекерия би било по-малко. Получаването на 16 лева с по-голяма вероятност би могло евентуално да се окаже по-изгодно за бюджета отколкото получаване на 50 лева с по-малка.
21 Ноември 2013 12:20
Каролев разлая кучетата. Високоплатените са привърженици на плоския данък, нископлатените са привърженици на пропорционалния. Ако се направи референдум по въпроса, познайте коя страна ще спечели?
Българинът открай време си е свикнал така. Ако може да използва, ама някой друг да му плаща масрафа. Ей това нарича той чист келепир.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД