:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 65
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Собствениците на офшорки може да влязат в регистър

РУМЕН ГЕЧЕВ


Законопроектът за офшорките на депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски мина вчера на първо четене през парламента. Според документа фирми с офшорна регистрация или собственост няма да бъдат допускани до 20 икономически дейности. А според Цонев е нужен специален регистър, в който да влязат собствениците на дружества с централи в зони от типа "данъчен рай". Тази мярка не фигурира в проектозакона, но щяла да се допише между първо и второ четене.

Проектът бе одобрен без присъствието на един от законотворците - Делян Пеевски, но бе приет почти единодушно с гласовете на депутатите от БСП, ДПС, "Атака" и на няколко народни представители от ГЕРБ. "Има сериозни парични потоци към и от офшорни зони и е добре властите и широката общественост да са наясно със собствеността в тези компании", заяви Цонев, цитиран от Медиапул. Според документа офшорни дружества не могат да участват в конкурси за търгове, сделки по раздържавяване, концесии и др.

"Чрез офшорните зони на практика българските активи на държавния сектор бяха приватизирани от неизвестни и до момента лица и фирми", коментира депутатът от БСП Румен Гечев. Според него офшорните зони са се превърнали в проблем с последната финансова криза. "САЩ и ЕС предприеха редица мерки и обсъжданията преминаха на практическо равнище. Заедно с Япония и други страни те полагат усилия за ограничаване на изтичането на пари към офшорните зони и за изсветляване на капиталите", заяви той. От офшорните зони за България лидер е Кипър с инвестиции за 2.2 млрд. евро, Люксембург - 1.6 млрд. евро, Швейцария - 1.2. млрд. евро, Британските Вирджински острови - близо 1 млрд. евро, Малта - 372 млн. евро, посочи депутатът.



СРОК

Депутатите удължиха до края на ноември 2016 г. срока за използване на лихвоточките по Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Поправките бяха гласувани вчера на второ четене, а самата поправка засяга 59 861 държатели на права. Досегашният срок бе 21 ноември тази година.
3
1226
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
21 Ноември 2013 00:06
Е, сега вече Боко и Цветелина ще пратят агитките да щурмуват парламента...
21 Ноември 2013 14:41
Ам сега! Бойко Офшорката какво ще прави?
21 Ноември 2013 15:18
И кво праим сига? Уджас! Регистърът,ако се осъществи,ще бъде интересно четиво!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД