:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 622
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София обяви жълтите павета за културно наследство

Емблематичните жълти павета в София вече са културно наследство и мястото им в центъра на столицата е гарантирано. Това реши вчера Столичният общински съвет по предложение на общинския съветник Вили Лилков от ДСБ. "Наложително е паважът да придобие статут на културно наследство, което ще задължи настоящото и бъдещите поколения да го пази и да се отнасят към него с грижа, внимание и обич", аргументира се в доклада си Лилков. "Състоянието им е лошо и те са застрашени от изхабяване, разрушаване и постепенна подмяна", добави още той.

Паветата могат да се квалифицират като културна ценност по смисъла чл. 47, т. 6 от Закона за културното наследство, където пише, че това е "съвкупност от пространствено обособени устойчиви културни напластявания, резултат от взаимодействие на човека и природната среда, характеризиращи културната идентичност на дадена територия". Сега кметът трябва да изпрати предложението до Националния институт за национално културно наследство. Оттам трябва да открият процедура по пълно описание на паветата, заснемането им и даване на предписания как да се борави с тях.

"Това не означава, че паветата ще се избият и ще се вкарат в музей, а точно обратното - ще се полагат много повече грижи за тях и контролът ще бъде по-строг", обясни Лилков. Така защитата им ще е много по-висока, защото според закона глобата за унищожаване или повреждане на културна ценност е от 2000 до 6000 лв., а на едноличен търговец или юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 15 000 лв. В момента на склад има половин декар жълти павета, като общината дори мисли да започне проучвания и сама да произвежда от ценния паваж.

Според легендата жълтите павета са подарък за сватбата от цар Фердинанд, а според фактите наистина са внос от Австро-Унгария, но по инициатива на тогавашния кмет на София Мартин Тодоров. През 1907 г. са постлани с керамичен паваж 28 400 кв. м, а през 1908 г. - 30 902.46 кв. м.

ОТЛАГАНЕ

На последната си сесия преди празниците общинските съветници дадоха съгласие на Центъра за градска мобилност да обяви обществена поръчка за избор на кредитор за теглене на заем до 100 млн. лв. С този заем е свързано искането за вдигане на цената на билета, но въпросът ще се обсъжда най-рано в началото на другата година.
3
1439
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
19 Декември 2013 19:31
Според легендите, според фактите, според преданието, според мълвата, според.... Според моята учителка по история, навремето в Народното събрание е станало голям скандал заради тези павета. Каза ни, че по онова време приходите в държавния бюджет са били крайно ограничени, а нуждите от пари са били много. И точно тогава се взело правителствено решение да се закупят тези павета, които били много по- скъпи от родните, български, но са били предпочетени, защото нашите били сиви на цвят. Станало е за сметка на образование ли, шосета ли, ж.п. линии ли, пристанища ли, ... Кой крив, кой прав не знам, но историята и фактите трябва да се знаят.
19 Декември 2013 20:39
***
20 Декември 2013 11:39
и сега всеки ремонт, който се прави по тях ще излиза около 10 пъти по скъпо, съответно мизата за печелене на поръчките скача със съответния порядък ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД