:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът отхвърли иска на мюфтийството за Ески джамия

Старозагорският окръжен съд отхвърли иска на Главното мюфтийство за собственост върху местната Ески джамия. Делото е едно от 52-те, които се водят за 83 имота в страната. На първа инстанция вече бяха отхвърлени исковете за джамията във Враца, безистена в Ямбол и турско училище в Добрич. Паралелно текат процесите за имоти в Пловдив, историческите музеи във Видин и Кърджали, Самоков, археологическия музей и църквата "Св. Седмочисленици" в София и много други.

Според съда мюфтийството не е могло да посочи нито едно годно доказателство за собственост на Ески джамия, макар да твърди, че храмът е построен още през 1409 г. Според твърденията на мюсюлманите през 1919 г. вакъфските имоти са били предадени на мюсюлманските общини, чиито правоприемници са сегашните настоятелства. Ищците се позовават и на царски указ от 1919 г. За всеки случай се застраховат и че са придобили по давност имота от 1919 г. до 1929 г. или най-късно към 1939 г.

Според съда обаче джамията е обявена за народна старина със закон от 1927 г. и е станала държавна собственост. Няма доказателства, че мюсюлманската община е владяла имота, нито че държавата го е отнела без основание.



КУРИОЗ

В парламента има два противоположни проекта за промени в Закона за вероизповеданията на депутати от БСП. Този на Михаил Миков дава право на религиозните общности да станат собственици на храмовете, които не са държавата или общините. Според другия - на Димитър Дъбов, Пламен Славов и Татяна Буруджиева, те не могат да имат претенции към паметници на културата, музеи и галерии. Вторият законопроект беше отхвърлен от парламентарната комисия по вероизповеданията в сряда. Работна група ще обединява проектите.
1039
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД