:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Преразходът на болниците е скочил двойно за три месеца

Заканите за засилен контрол и проверки вместо да стреснат лечебните заведения, са увеличили с над 60 млн. лв. дейността им
Почти половината от преразхода на болниците, който е около 140 млн. лв., е натрупан от септември до ноември. Тогава лечебните заведения са отчели с над 66 млн. лв. повече, отколкото за същия период през 2012 г., показва справката на Националната здравноосигурителна каса. Отчетената дейност на болниците скача рязко точно след заявените от страна на НЗОК намерения за засилване на контрола и масови проверки. "Ефектът" от заканата се изрази в отчитането на рекордни разходи - с по над 20 млн. лв. повече за всеки от трите месеца спрямо същите периоди на 2012 г. Рекордни са и заявените хоспитализации и особено рехоспитализации, което се приема за критерий за неефективно лечение в дадено болнично заведение.

Според справката за септември болниците са отчели 134.4 млн. лв., докато през 2012 г. сумата е била 113.4 млн. лв. През октомври отчетената дейност е над 157 млн. лв., а година по-рано е била за над 136 млн. лв. Почти същата е и картината за ноември, когато отчетите на болничните заведения са били за над 156.7 млн. лв., а през 2012 г. - за 134.4 млн. лв.

В същото време преди дни управителят на НЗОК Румяна Тодорова обяви, че заради нарушения няма да бъдат разплатени едва около 500 000 лв. Данните от проверките ще бъдат обявени подробно днес.

Касата успя да навакса около 60 млн. лв. от дефицита за болнична помощ след актуализация на бюджета с 27 млн. лв., над 33 млн. лв. събрани повече от осигурителни вноски и над 1 млн. лв., осигурени от преструктуриране на разходи. Така се разплати 100% с болниците за септември, след като лекарите заплашиха с ефективни протести. През октомври и ноември обаче някои лечебни заведения получиха по-малко от обещаните 80% от бюджетите си и обясниха, че ще намалят заплатите на персонала. От касата обаче заявиха, че парите стигат за заплати и дори за разплащане на някои неотложни разходи. А през януари с бюджета за 2014 г. ще се платят останалите 80 млн. лв.

ОПРАВДАНИЯ

От Българския лекарски съюз оправдават огромния преразход с включването на нови и скъпи лекарства за болнична терапия, които досега се отчитаха към разходите на лечебните заведения, но за 2014 г. са отделени. Според съсловната организация от 140-те млн. лв. едва 60 млн. лв. са за медицински дейности. Пациентските организации пък са категорични, че хората си боледуват. Според касата става въпрос за съмнителни хоспитализации, тъй като пациентите са почти еднакъв брой, но влизането им в болница е многократно повече. "100 000 повече хоспитализации ще има тази година в сравнение с миналата година. По 700 лева средна цена на клиничната пътека - ето ги 70 милиона лева преразход", изчисли преди време Тодорова. Според нея немалка част от тези пациенти е можело да се лекуват у дома.
1
1377
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
20 Декември 2013 20:41
Вече няма държава! Кой колкото може, толкова краде, "усвоява"и източва безнаказано останалото от държавата....И докторите са от най-алчните!....Да му мислят следващите управляващи....Тока 40 стотинки, ДДС 27 %, пенсии на 67 години възраст, никакви социални помощи и социални пенсии....Който окряка - ще го види....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД