:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 355
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСП възражда гражданска инициатива срещу монополите

БСП ще даде ход на гражданска инициатива "Срещу произвола на монополите", внесена преди 3 г. в парламента и останала без последствия. Това стана ясно на вчерашното заседание на комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения, председателствана от Мая Манолова. Инициативата бе подета от движение "Днес" през 2010 г. и съдържа конкретни предложения за промени в законите, които да гарантират ефективна защита на потребителите в неравноправните им отношения с топлофикационните, електроснабдителните, водоснабдителните и пр. дружества. Под предложенията са се подписали над 600 хиляди души, като валидните подписи са над 400 хил. Възобновяването на гражданската инициатива съвпада с намерението на социалистите да внесат антимонополен пакет от законодателни мерки след Нова година. Освен това се създава впечатлението за ефективно взаимодействие с гражданското общество.

В подписката се предлага разширяване на състава на ДКЕВР и пълноправното участие на гражданите при взимане на решенията. Предлага се създаването на две специализирани звена - едното за енергиен одит, което да има достъп до първичните документи на дружествата от енергийния и водния сектор и достъп до класифицирана информация, и звено за медиация, което да решава извънсъдебно споровете между ЕРП-тата и потребителите при драстично високи сметки за ток. Настоява се за намаляване размера на признатите загуби на еленергия, които се калкулират в цената на тока. Както и за премахване на таксите при регистрация на абонатите, промяна на титуляра на партидата и при прекратяване на договорните отношения с дружествата, доставчици на обществени услуги.

Част от тези предложения вече са залегнали в антимонополните мерки на БСП, обясни зам.-шефът на комисията по енергетика Явор Куюмджиев. Останалите БСП се ангажира да внесе под формата на конкретни законопроекти.
1
1483
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
20 Декември 2013 00:49
Значи, ако предложения за борба с монополите идат от гражданско сдружение или от партията БСП, може, но, ако идат от партия "Атака", НЕ може?!
Тъй, де, Демокрация Е, БЕ!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД