:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 366
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Президентско питане до КС бетонира Пеевски в парламента

Конституционните съдии отвориха вратичка за предсрочна смяна на мандатни длъжности в агенции и комисии
СНИМКА: "СЕГА"
След решението на КС неуспелият шеф на ДАНС Делян Пеевски спокойно може да се върне в парламента като депутат.
Отговорите на Конституционния съд (КС) по искането на президента Росен Плевнелиев да се тълкува основният закон за предсрочното прекратяване на депутатския мандат бетонират в парламента като депутат от ДПС неуспелия председател на ДАНС, следовател в отпуск и медиен магнат Делян Пеевски. В тълкувателното дело конституционните съдии отговарят и на въпроси на БСП и ДПС.

КС вече отхвърли искането на ГЕРБ мандатът на Пеевски да бъде прекратен предсрочно, тъй като е бил в несъвместимост - едновременно и депутат, и шеф на ДАНС. През юни, когато Пеевски бе избран за председател на агенцията, закле се и зае поста, парламентът не гласува оставката му като депутат. След броени дни, в разгара на протестите, предизвикани от избора му, той подаде оставка от ДАНС, която парламентът прие.

С мнозинство на санитарния минимум - 7 гласа, КС тълкува, че когато става дума за подаване на оставка, тя задължително трябва да бъде гласувана от парламента. Дотогава депутатът запазва статуса си и няма как да се приеме, че изборът му на друга държавна служба автоматично означава, че вече не е депутат. КС приема още, че клетвата и встъпването на новия пост не могат да имат правните последици на подадена оставка като депутат. Но КС пише още, че когато парламентът избере народен представител за ръководител на друга институция и той изрази пред него волята си да заеме другата служба, трябва да подаде оставка, която Народното събрание е длъжно да приеме, за да преустанови състоянието на несъвместимост. В случая с Пеевски парламентът не направи така.

С тълкувателното дело по неясни причини КС наруши практиката си да обявява предварително дневния си ред и по кои дела се чака решение. В съда има още един казус, иницииран от Плевнелиев за Пеевски. Президентът иска да се обяви за противоконституционно решението на парламента, с което депутатите отмениха избора му за шеф на ДАНС.



РАЗТРОЕНИ

КС се е разделил на три групи и не е събрал мнозинство 7 от 12 гласа за решение по искането на ГЕРБ предсрочното прекратяване на мандата на управителя на здравната каса Пламен Цеков да бъде признато за противоконституционно, научи "Сега". Така искането на ГЕРБ се отхвърля, а решението на КС може да отвори вратата и за други предсрочни освобождавания на мандатни длъжности в агенции и комисии. Цеков бе освободен през юли с мотив, че не се справя с работата. Една група от конституционните съдии приемат, че искането на ГЕРБ е недопустимо, тъй като е обикновен трудов спор. Друга група смятат, че ГЕРБ са прави. Според третата - не са, като двама приемат, че КС може да се произнася за законосъобразността на парламентарното решение, а други двама - че може да проследи единствено дали е спазена конституционната процедура. До приключването на броя решението на КС не бе публикувано.
8
2298
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
19 Декември 2013 20:24
Конституцията ни е в парализа поради необратими увреждания, но ще си я траем, защото така ни е по-изгодно...
20 Декември 2013 00:28
Абсолютно инфантилно и антиконституционно решение на КС!!!
Д. Пеевски НЕ е депутат сега!!!
Защото, както многократно съм твърдял и разяснявал тук:
1. Гласува се Оставка на депутат само когато тя може да бъде приета или отхвърлена!
2. Доброволна Оставка на депутат- т.е., когато депутатът сам пожелае да НЕ бъде вече депутат!- НЕ подлежи на гласуване, защото тя НЕ може да бъде отхвърлена(НЯМА такава конституционна или законова възможност Парламентът да принуди(!?) депутат да продължи да бъде депутат, въпреки волята на този депутат да НЕ бъде повече депутат!)!
3. В Правото правопораждаща сила имат и т.нар. "конкулдентни действия"- такива, които НЕдвусмислено показват каква е волята на дееца!
4. Приемането от Пеевски да стане шеф на ДАНС и одобряването от Парламента на Пеевски като шеф на ДАНС, са "конкулдентни действие" и на Пеевски и на Парламента, които ясно изразяват волята на Пеевски да НЕ е повече депутат и волята на Парламента, че приема тази воля на Пеевски!
5. В демократичната Република България ЛИШАВАНЕТО от право на заемане на определена длъжност или извършванео на определена дейност става, единстмвено и само, с влязла в законна сила наказателна присъда на Съд!
6. Д. Пеевски НЕ е бил лишен от право да бъде депутат в този Парламент- сиреч, Д. Пеевски продължава да има право да бъде депутат в този Парламент!
Ерго, Д. Пеевски НЕ е депутат в момента, но може да бъде отново депутат в този Парламент, ако и когато той поиска това!
А съдиите от КС да си избършат срама и ду.етата с това тяхно решение!
КАЗАХ!
20 Декември 2013 07:53
Пеевски
20 Декември 2013 08:32
Това е най-големият проблем на България - всеки се мисли за най-знаещ и никога не приема мнения, които са срещу него. Дали ми харесва или не решението на КС - ами няма значение и тряба да го изпълнявам така, както са го сложили. Човек мже да се бори да се смени КС, може да се бори за промяна на конституцията и законите, но във всяка нормална държава хората трябва да се държат нормално и да спазват законите каквито са, а не каквито смятат че трябва да бъдат.
20 Декември 2013 09:44
Bonjorno 20 Декември 2013 08:32 - Това, че КС казва на черното бяло, ок. Явно ще трябва да го спазваме, докато самия КС си промени мнението и съм сигурен ще го направи, когато вятърът задуха в друга посока. Но, в свободна уж страна сме и можем да го коментираме това решение, колкото искаме.

В случая интересно би било да се пуснат СРСтата от разговорите на конституционните съдии, сигурен съм има такива. Да видим, какви са били залозите и кой колко е спечелил.
20 Декември 2013 11:36
Високи, сини планини ...
Аре да ми се махате от главата, Ш.Е.П.М.
20 Декември 2013 12:35
Такива като Пеевски обикновено до Коледа дават фира
20 Декември 2013 19:27
Чугуни бетонират мафиот.
Как са го снимали само този шопар. Няма ли кой да му върже червен гердан за празниците?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД