:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НЗОК иска по-ограничен достъп на пациентите до болница

Ръководството настоява клиничните пътеки да се пренапишат с по-високи критерии
Пренаписване на клиничните пътеки, за да се ограничи достъпът на пациентите до болниците иска управителят на здравната каса Румяна Тодорова. Вчера Тодорова представи резултатите от мащабни проверки, които НЗОК извърши по повод завишените разходи за октомври и ноември спрямо същите месеци на миналата година.

"Пътеките не са добре написани, критериите са изключително ниски и не са коригирани от 7-8 години, а са правени само козметични промени в зависимост кой е бил национален консултант", заяви шефката на касата. От проверките излиза, че 60% от всички пациенти на болниците са с хронични заболявания. "Това са "удобни" пациенти - тези хора винаги ще бъдат болни от хроничното си заболяване и винаги може да се намери симптом, който да ги вкара в болницата. Резултатите показват колко е лесен достъпът до болница у нас. Най-скъпата помощ - болничната, е най-достъпна", обясни Тодорова. Един от изводите в резултат на проверката е, че има огромен брой хоспитализации, защото "всеки дошъл в болниците е бил приет".

В 78% от болниците средномесечният разход е надхвърлен значително през октомври и ноември на тази година сравнено със същите месеци на 2012 г. Тодорова посочи и по-фрапантни случаи като "Токуда", която отчита с по 700 хил. лв. по-високи разходи за всеки от двата месеца, "Александровска" - с по 300 хил. лв. Две пловдивски болници - "Каспела" и "Св. Каридад", са надхвърлили обичайния бюджет съответно с по 340 хил. лв. и с по 200 хил. лв. за всеки от двата месеца. "Има и такава болница като тази в Тутракан, която си е качила с 60 хил. лв. дейността. В Тутракан може би от София са отишли хора да се лекуват и затова са вдигнали оборотите", коментира Тодорова. Отделно всички болници за рехабилитация са увеличили дейността си с по 150-200%.

СЪМНЕНИЯ

При част от проследените пациенти са направени профилактични прегледи, установили безупречно здраве. След това обаче те имат по 3-4 диспансерни диагнози, не си пият лекарствата, а отиват в болница. "Проследили сме едно ЕГН, което има 8 хоспитализации. Безспорно е, че пациентът е с инсулинозависим тип диабет. Но той влиза няколко пъти по пътека обострен пиелонефрит, по пътека декомпенсиран захарен диабет и по пътека сърдечна недостатъчност. При всички тези случаи обаче никой не му обръща внимание на диабета. При едната хоспитализация кръвната захар на пациента е била 21.5 при норма до 6.5. Извършва му се кръвнозахарен профил и други изследвания, но пациентът излиза от болницата с кръвна захар 21.5, защото влиза по пътека пиелонефрит", разказа Тодорова. Според нея има съмнение дали този пациент изобщо е стоял в болницата. Става дума за болница в Кюстендил. Това поставя въпроса за качеството на болничната помощ - никой не се интересува от пациента, защото той е приет по друга пътека и лекарите само си го прехвърлят, заключи шефката на касата.



КОНТРОЛ

Проверката е обхванала 515 лекари от специализираната извънболнична помощ и 595 джипита. Проверени са 1590 пациенти, които са били хоспитализирани общо 4039 пъти. Най-честите заболявания, които водят до престой в болница, са на дихателната, сърдечносъдовата, ендокринната и нервната система, както и такива, свързани с бременността. Установено е още, че общопрактикуващите лекари често насочват пациентите си директно към болница вместо към специалист. В лечебно заведение се влиза много често и през спешната помощ. "Не може в 25% от РЗОК да се съобщава този факт, като в РЗОК Смолян 59% от хоспитализираните са минали оттам", коментира управителят на НЗОК. В много случаи след разглеждане на документацията се е оказало, че пациентите въобще не са спешни.
25
8535
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
20 Декември 2013 20:57
Как звучи...По-ограничен достъп...А до гробищата?
--------------------------------------------------
Сайтът на Генек

20 Декември 2013 21:14
Как звучи...По-ограничен достъп...А до гробищата?

Зависимостта е обратно пропорционална, така че за там нямаме проблем.
20 Декември 2013 23:12
Пътеките не са добре написани, критериите са изключително ниски и не са коригирани от 7-8 години, а са правени само козметични промени в зависимост кой е бил национален консултант

Ама и цените са изключително ниски и не са актуализирани оттогава. Редно е наред с критериите да кажат и кое колко струва и кой го плаща. Трябва да кажат на хората, че България не може с тези разходи за здравеопазване да предложи медицинско обслужване на съвременно ниво. Да преценят за лечението на кои заболявания НЗОК може да плаща и за кои - не. Пациентите да си направят сметка и да знаят кое колко ще им струва. Но това трябва да се каже открито от МЗ и НЗОК, дори и с риск да загубят народната любов.
20 Декември 2013 23:31
Овен това - само за октомври 2013 отчетената дейност е за 157 млн. лева а откритите при масираните проверки нарушения са за 500 хил. лева - т.е. при 0,3% от случаите. Проверките наистина бяха масирани - и от РЗОК и от НЗОК.
Впрочем вижте какво казва шефката на касата на пресконференцията днес:


В част от случаите пациентите се изпращат за хоспитализация по финансови и социални причини, като:

- при заболявания в детска възраст – най-честа причина са липса на средства за лечение, незакупуване на медикаменти, възраст на майките до 18 години (най-често от ромски произход), недостатъчен брой/липса на специалист в труднодостъпни региони.

- при възрастните пациенти, които са с наличието на тежки и усложнени заболявания, с декомпенсации в състоянието, хронично болни пациенти с придружаващи заболявания и увредено общо състояние, на които са извършени диспансерни прегледи, но не прилагат назначеното домашно лечение – в т.ч. и по причини на пациентите (ниска здравна култура, социални причини – липса на финансова възможност за закупуване на медикаменти, незакупуване на медикаменти, с което се нарушава предписаната схема и дозировка).

Изложените социално-битови причини са едни от основните фактори за търсене на възможност за повторна хоспитализация от страна на ЗОЛ.


Хайде сега от МЗ и НЗОК, като са толкова загрижени за свръххоспитализациите, да издадат едно писмено разпореждане, че забраняват хоспитализацията на ромчета и на възрастни хронично болни.
20 Декември 2013 23:58
Готви се поредния геноцид над народа от червената хунта.
21 Декември 2013 08:35
На практика излиза, че пациентите в здравеопазването, в частност коментиращите са по информирани от лекарите и журналистите. Нито лекарите, нито журналистите не се решават да кажат каква е практиката в цивилизованите държави, или не им изгодно до направят това. Три примера как се прави в цивилизованите държави:При операция за премахване на катаракт(перде) пациента си отива веднага в къщи, а у нас след седмица, при операция на херния след 24 часа, а у нас след две седмици а и повече, при фактура на бедрото, например без усложнение на третият ден пациента се изписва. Пита се в задачата защо в България политици, специалисти(лекари), журналисти и прочие се опитват 24 години да изобритяват отново колелото??!!
21 Декември 2013 10:27
nanino, представи си знаем каква е практиката в цивилизованите държави.
Например в UK колоноскопия (ендоскопско изследване на дебелото черво), която се прави амбулаторно с венозна анестезия струва ок. £1800. Пациентът се изписва след 2-3 часа. У нас НЗОК плаща за тази процедура 20 (двадесет лева) или £8,7 - 200 пъти по-малко. Освен това от касата са сложили лимит от 899 изследвания за година. Това не е лимит на един гастроентеролог - това е за цялата страна. Затова такива пациенти се приемат по кл. пътека 26 или 30, които струват по 600 лв. (£260), но включват освен колоноскопията още и ехография, лабораторни изследвания и медикаментозно лечение. Един свестен апарат за ендоскопия струва около 100 000 лева.

Още нещо, което НЗОК винаги премълчава - има задължителен минимален срок на лечение, но не плаща повече, ако пациентът се лекува още седмица или две. Например за лечение на пневмония се плаща 410 лв. при минимален срок 7 дни. Ако лечението продължи обаче 10 или 15 дни, не се плаща допълнително. За лечение на кървене от гастроинтестиналния тракт НЗОК плаща 579 лева. В това са включени гастроскопия и/или колоноскопия, ехография, понякога и скенер, лабораторни изследвания, медикаменти, кръвопреливане и т.н. Минималният срок е 3 дни, но обикновенно лечението на такива пациенти е седмица - 10 дни. Един сак еритроцитен концентрат и изследванията за съвместимост струват на болницата 200 лева. Обикновено се правят 2 до 4 кръвопреливания. Само за кръвни продукти болницата плаща 600 до 800 лева, а получава от НЗОК за цялото лечение 579.
21 Декември 2013 12:16
Уважаеми Weed361, информацията която поднасяте е абсолютно вярна но е вярно нещо друго, това което искам да кажа, а и останалите коментатори казват между редовете, когато споменаваме цивилизованите Здравни системи е, че в България политиците в лицето на Законодателната власт 24 години прави мними реформи във всички сфери, в частност и в Здравеопазването, според моето особенно мнение съзнателно. Един елемент: в реформите които осъществяват след войната във Германия, Великобритания, Франция, Италия в Здравеопазването е, че изграждат алтернативни здравни каси. В България е една и то под "юмрука" на политиците сиреч властта която си позволява безконтролно да борави със здравните средства на данакоплатците.
21 Декември 2013 13:05
nanino, в UK няма алтернативни здравни каси, има само една NHS (National Health Service). Няма здравни вноски - финансира се от данъците. Вярно, има и частни доброволни здравни фондове, на практика застрахователни дружества, но те работят само с частните болници. NHS в последните години също работи с някои от частните болници. Нещо повече - ако някой частен пациент се влоши, получи усложнение се привежда без проблем в болница на NHS и се лекува за сметка на NHS.
E, бюджетът на една болница с 600 - 700 легла е £320 - 350 млн - почти колкото бюджета на всички болници у нас, взети заедно. За сравнение - най-голямата болница у нас, УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив с над 1200 легла има бюджет от 81 млн. лева (£35млн).
21 Декември 2013 14:11
Уважаеми Weed, сега е добре да кажеш и какви са данъците в Кралството, та така щедро си финансират здравеопазването.
21 Декември 2013 16:02
Нека да вкарам малко личен опит като пациент. Два пъти съм хоспитализиран - единия път за да ми направят ендоскопия на стомаха, заради което "лежах" цяла седмица, втория - защото се бях подул от един зъб, след спадането на оттока ме изписаха и ме изпратиха на частния кабинет за вадене за зъба.
Не съм лекар, но си мисля, че в нито един от двата случая хоспитализацията не бе необходима. За да има пари за болните трябва да не източваме касата излишно уважаеми лекари!
22 Декември 2013 02:41
Паисий, обяснил съм по-горе защо ендоскопиите се правят по този начин. А това дали по документи си лежал 3 или 30 дни не променя сумата, която НЗОК плаща - все е 600 лева. Ти защо не пожела да си платиш и да не "източваш" касата?

изпратиха на частния кабинет за вадене за зъба

Аз не знам някъде да е останал зъболекар на държавна работа. Общопрактикуващите лекари, при които сте записани също са 100% частници.
22 Декември 2013 08:51
Не съм лекар, но си мисля, че в нито един от двата случая хоспитализацията не бе необходима. За да има пари за болните трябва да не източваме касата излишно уважаеми лекари!


Прочети сега клиничните пътеки, виж кога се плащат и кога не и ще дойдеш сам до извода защо се хоспитализира.
НЗОК непрекъснато говори за "източване" на касата, но в действителност става дума за изключително голям, фундаментален проблем, произтичащ точно от организацията в здравеопазването и от клиничните пътеки.
Пак на тях и други ограничения, наложени от касата, се дължи и практиката, буквално неизбежна, в медицинска документация да се вписва диагноза, различна от действителната, което пък създава сериозни бъдещи проблеми с непредвидими резултати.
В тези случаи лекарите са изправени пред необходимостта да "фалшифицират" диагноза или да върнат пациент (да не го хоспитализират при нужда) - кое според теб да изберат?
Миналият ден пък (Бог да прости момиченцето) се стигна до отказ от хоспитализация, защото детето било с различно от необходимото направление, изисквано за това от НЗОК. В този случай са спазили закона, не са го заобиколили чрез прием от спешното, демек не са източили касата.
И какво? На кого се дължи този резултат? Просто на лекарите, редовите?
Докато има такъв тип здравеопазване и клинични пътеки, които сами по себе си за безумие, ще става все по-зле.
Не знам обаче ще се намери ли и кой да ги премахне и кога.
24 Декември 2013 13:47
При операция за премахване на катаракт(перде) пациента си отива веднага в къщи, а у нас след седмица, при операция на херния след 24 часа, а у нас след две седмици а и повече, при фактура на бедрото, например без усложнение на третият ден пациента се изписва. Пита се в задачата защо в България политици, специалисти(лекари), журналисти и прочие се опитват 24 години да изобритяват отново колелото??!!

Манино, да, т.нар. еднодневна хирургия напр. навлезе в практиката най-напред в Англия, също и други форми на неоперативна дейност с изписване след часове.
Тук има 2 варианта:
1. Пациентът след изписване отсяда в близко разположен хотел и е визитиран от сестра ежедневно, но това е хотел и сестрата идва само за визитацията и евент. манипулации.
2. Отива си в къщи и лечението му се ръководи от дом. лекар и лекар от болницата "по телефона", при усложнение пациентът трябва да бъде транспортиран отново до болницата.
3. Икономистите в здравеопазването, по чието предложение е въведена тази система, нямат никакъв контакт с пациента и не носят никаква отговорност, за разлика от лекаря. Те само отчитат по-малък брой леглодни за пациент и намалят заплащането н болниците.
Аз съм бил пациент и не харесвам тази система, защото рискът за пациента е голям, няма наблюдаващ персонал при него, но и като лекар не желая да поемам отговорност и нося вина при изкуствено създаден риск и неблагополучия.
Около 3 години работех в болница, в която понякога (2-3 пъти годишно) имахме пациент за еднодневна хирургия, а сега съм в болница, където еднодневна хирургия не се работи изобщо с цел сигурността на пациента и отговорността на лекуващите го лекари. Чувствам се по-добре и по-сигурно в тази болница, макар и двете да са в Тюрингия. Явно по-разумни хора управляват здравеопазването там, където работя, и не приемат буквално, безкритично и скачайки от щастие всяка новост.
Медицината е една много консервативна дейност, а у нас трябва да е такава (пак пожелателно).
25 Декември 2013 11:46
Ти защо не пожела да си платиш и да не "източваш" касата?

Втория път така и направих! А имаше втори път защото тия първите искаха да ме оперират, което се оказа не особено необходимо.
Аз не знам някъде да е останал зъболекар на държавна работа.

В отделението в което лежах си имаше зъболекарски стол и се вадеха зъби, но аз бях изпратен на частния кабитет на доктора.
И ако това не ви е достатъчно познавам човек който го заболя "извадената" простата. Познавам лекар който има хотел на Слънчев бряг и през зимата го пълни като болница.
25 Декември 2013 21:26
...втория - защото се бях подул от един зъб, след спадането на оттока ме изписаха и ме изпратиха на частния кабинет за вадене за зъба


Най-вероятно са те приели за лечение по кл. пътека 263 (Хирургично лечение на възпалителни процеси в областта на лицето и шията) или 264 (Консервативно лечение при хирургични заболявания в лицевочелюстната област). Екстракцията на зъб не влиза в терапевтичните процедури на тези кл. пътеки. Не са задължени да го извършват за своя сметка.
25 Декември 2013 21:53
Колко малко всъщност знае пациентелата за техническите подробности в здравеопазната ни система!!! И при мен редовно се явяват разни образи, възмущаващи се от източването на НЗОК. Когато им обясниш дребните детайли и ги призовеш да си платят честно като попове, изведнъж въпросните субекти стават доста по-конструктивни!
25 Декември 2013 22:40
.
27 Декември 2013 10:26
Уф! Ами всичко е за пари! Лекарите станаха търговци! В тая система всеки дърпа чергата... ЯВНО НЕЩО НЕ Е НАРЕД!!!
27 Декември 2013 11:18
Не бе мамин, не сме станали търговци, натрапихте ни го! Като това е малката беля, проблемът е че го направихте по много малоумен начин! Сега си сърбайте това, което си надробихте!
28 Декември 2013 08:43
Уважаеми Muktata, прочитайки Вашият коментар, в рамките на шегата, ми дойде на ум онази приказка за "Аз на тъпана ли да вярвам или на .....??!!" Примерите които давам са от личен опит, и конкретно за гама-пирона на третият ден бях изписан. За да бъда коректен към Вас и останалите коментатори, знам че ще предизвикам у някой негативни емоции??!! всичките операции бяха извършени в Израел.Убеден съм, че на всички е известно на какво ниво е медицината в Израел и едва ли там лекарите са толкова "глупави". Но акцента в статията е не за качеството на медицината, а за преднамереното източване на Здравната каса посредством хоспитализацията на пациентите и болничните за домашно лечение.Според моето особено мнение един от основните мотиви за такива преднамерени действия от страна на медиците е практика останала от соцминалото ни и това е ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА. Пример: Работех в сфера където имаше ведомствена болница, а 80% от работниците бяха от селата. Когато трябваше да се събира селскостопанската реколта лекарите от болницата за лудо и щуро даваха болнични на съвсем здрави работници за да си обработват реколтата по селата. Не може да се отрече, че и днес тази ШУРОБАДЖАНАЩИНА трови живота ни във всички сфери, в частност и в Здравеопазването.
28 Декември 2013 11:47
.
28 Декември 2013 17:27
Това, че се хоспитализират по-леко болни е само за да се компенсира донякъде крайно недостътъчното финансиране на болничната помощ. Няма как да има източване на здравната каса, понеже цените на лечението у нас, отнесени към средната работна заплата са много ниски. Например лапароскопска холецистектомия с еднодневен престой в UK е ок £4500 - повече от 2 пъти средната заплата за страната. У нас цената е 880 лв. - малко над средната заплата. Има и още нещо - в UK се плаща за всеки допълнителе ден лечение, както и за всички допълнителни лекарства, изследвания и консумативи. У нас дали ще лежиш 1 ден или 10, дали се нуждаеш от лечение и на придружаващи заболявания - цената си е 880 лв и нито стотинка повече. Една малка грешка в документацията - може и тях да не платят.
В САЩ доколкото знам е $9 000 - 11 000, с няколкочасов престой след операцията. Ако обаче е по спешност, с напреднало възпаление и се налага 3-4 дневно лечение в болницата цената скача до $70 000 - 80 000. Сметнето колко средни (техни) заплати прави това. У нас си е твърдо 880 лева. Е, ако се мине на отворена операция тогава скача на космическите 1127 лева.
Вече 13 години НЗОК източва болниците. Резултатът е, че повечето болници са с дългове, а касата не само няма задължения, ами си позволява да финансира държавния бюджет.
28 Декември 2013 17:47
У нас дали ще лежиш 1 ден или 10, дали се нуждаеш от лечение и на придружаващи заболявания - цената си е 880 лв и нито стотинка повече. Една малка грешка в документацията - може и тях да не платят. Вече 13 години НЗОК източва болниците. Резултатът е, че повечето болници са с дългове, а касата не само няма задължения, ами си позволява да финансира държавния бюджет.


Докторе,
Предлагам да не мълчите повече, че върху вас отива, със все отговорност за чужди бакии. Вие си го знаете, де.
29 Декември 2013 12:25
Weed

Лапароскопска холецистектомия с 3-5-дневен престой в Германия е около 5000 - 5500 евро (у нас 880 лв.)
Слабинна херния с мрежа (платно) 2300-2500 евро, у нас беше около 500 лева (или 250 евро, не ми се търсят актуализираните цени).
Апендектомия (при неусложнен апендицит) също около 2000 евро, а при усложнен, перфориран апендицит с перитонит над 3000 до 5000 евро, у нас 480 лева (240 евро) с или без перитонит - все тая.
Дебелочревна резекция 9000 евро, у нас беше до 1200 лева (600 евро).

От години се коментира не как клиничните пътеки да станат още по - недостъпни (задължителни и неплатени), както е предложено сега, а да се въведат т.нар. диагностично свързани групи или DRG (Diagnostic Related Groups), където да се заплащат допълнителните разходи при усложнения и придружаващи заболявания, както и увеличен болничен престой.
Германците са взели софтуера от Австралия 1 към 1 (там е въведена тази система най-напред), само са превели текстовете на немски и се използва във всички болници и всички здравни каси (над 360 на брой).
Изключително труден и невъзможен процес у нас.
Щото в България, независимо от това чия е властта, трябва здравеопазването да е в хроничен батак, трябва работещите в здравеопазването да са политически зависими, трябва населението да намалява, трябва то да е още повече манипулируемо (още една тема в повече е винаги добре дошла) и трябва мед. персонал да се изнася, отвратен от условия на работа и заплащане, а до преди по-малко от година и усилено лееща се пропаганда и сатанизация по СМИ.

А кадри, и то добри кадри, все още има.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД